Artikkeli

Kylmä kasviskeitto (gazpacho)

Gazpacho eli kylmä kasviskeitto on espanjalaista helleruokaa. Se sopii hyvin myös Suomen kuumiin kesäpäiviin, jolloin lämmintä ruokaa ei erityisemmin kaipaa.

200 g veh­nä­lei­pää

1 dl olii­vi­öl­jyä

2–4 val­ko­si­pu­lin­kynt­tä

2 tl ku­mi­naa

750 g to­maat­te­ja

1 kurk­ku

1 vih­reä pap­ri­ka

ri­paus suo­laa

ri­paus mus­ta­pip­pu­ria

2 tl chi­li­rou­het­ta tai

ma­ke­aa chi­li­kas­ti­ket­ta

2 rkl pu­na­vii­nie­tik­kaa

Tar­joi­luun:

kurk­ku- ja pap­ri­ka­kuu­ti­oi­ta

1. Kuo­ri lei­pä ja kuu­ti­oi se pie­nik­si pa­loik­si. Pane pa­lat kul­hoon ja kaa­da pääl­le olii­vi­öl­jy. Li­sää murs­ka­tut val­ko­si­pu­lin­kyn­net ja ku­mi­nan­sie­me­net. An­na seis­tä puo­li­sen tun­tia.

2. Kalt­taa sil­lä vä­lin to­maa­tit, kuo­ri, hal­kai­se ja pois­ta sie­me­net. Pa­loit­te­le kuu­ti­oik­si.

3. Kuo­ri kurk­ku, jätä kol­ma­so­sa kur­kus­ta tar­joi­luun ja kuu­ti­oi lo­put. Tee sama pap­ri­kal­le.

4. Pane to­maat­ti-, kurk­ku- ja pap­ri­ka­kuu­ti­ot kul­hoon, li­sää peh­men­nyt lei­pä ja so­seu­ta seos hie­nok­si. Jos seos on hy­vin pak­sua, li­sää vet­tä tar­vit­ta­es­sa.

5. Maus­ta suo­lal­la, pip­pu­ril­la, chi­li­rou­heel­la ja eti­kal­la.

6. An­na kei­ton seis­tä kyl­mäs­sä noin tun­nin en­nen tar­joi­lua. Jos ha­lu­at kei­tos­ta hel­le­päi­vän herk­kua, li­sää sii­hen jää­pa­lo­ja juu­ri en­nen tar­joi­lua.

Hyvä tie­tää:

Gaz­pac­ho eli kyl­mä kas­vis­keit­to on es­pan­ja­lais­ta hel­le­ruo­kaa. Se so­pii hy­vin myös Suo­men kuu­miin ke­sä­päi­viin, jol­loin läm­min­tä ruo­kaa ei eri­tyi­sem­min kai­paa.

 

Koti ja keit­tiö 6-7/2002

LUE KOTI & KEITTIÖ

LUE KOTI & KEITTIÖ