Miten voin selvittää, onko kylpyhuoneeseeni tehty vesieristys?
Asuntoni edellinen omistaja teki kylpyhuoneeseen remontin, josta minulla ei ole mitään tietoja. Miten voin selvittää, onko kylpyhuoneeseeni tehty vesieristys? Jos ei ole, kuka vastaa, jos asuntooni tulee myöhemmin kosteusvaurio?
Vesieristyksestä kannattaa kysyä taloyhtiön isännöitsijältä. Isännöitsijältä selviää, onko tehdystä kylpyhuoneremontista ilmoitettu taloyhtiölle ja onko taloyhtiö valvonut remontin toteuttamista. Asunto-osakeyhtiölain mukaan osakkeenomistajan on pidettävä kunnossa yhtiöjärjestyksen perusteella hallitsemiensa tilojen sisäpuoliset osat. Yhtiön on sen sijaan pidettävä kunnossa osakkaan hallitsemissakin tiloissa olevat rakenteet, joita ovat mm. kylpyhuoneiden vesi- ja kosteuseristeet.
Yhtiöjärjestyksessä on mahdollista laajentaaosakkeenomistajan kunnossapitovastuuta laissa määrätystä. Näin menetellään esimerkiksi vanhoissa taloissa, joissa osakkaat ovat itse tehneet märkätilansa. Tällöin yhtiöjärjestyksessä määrätään, että kukin osakkeenomistaja vastaa itse rakentamastaan märkätilasta. Sama vastuu siirtyy myös asunnon uusille omistajille. Sinun on syytä tarkistaa, onko yhtiöjärjestykseen otettu määräyksiä, jotka poikkeavat laista.
Mikäli kylpyhuoneeseesi tulee kosteusvaurio siksi, ettei sinne remontin yhteydessä ole tehty vesieristystä, on taloyhtiön vastuulla korjata rakenteisiin mennyt kosteus ja asentaa vesieristys, ellei yhtiöjärjestyksestä tai mahdollisista sopimuksista ilmene muuta.
Remontin tehnyt osakkeenomistaja kuitenkin vastaa tekonsa
tai laiminlyöntinsä aiheuttamista vahingoista. Vahingonkorvauslain mukaan henkilö, joka tahallaan tai tuottamuksellisesti, laiminlyönnillään tai huolimattomuudellaan aiheuttaa toiselle vahingon, joutuu korvaamaan sen.
Lisäksi laissa edellytetään, että tahallisuus, laiminlyönti tai muu huolimattomuus on vaikuttanut syntyneeseen vaurioon. Esimerkiksi osakas, joka on laiminlyönyt vesieristyksen laittamisen kylpyhuoneremontin yhteydessä ja tästä aiheutuu vesivahinko, on velvollinen korvaamaan aiheutuneen vahingon.
Hovioikeus on ottanut kantaa mm. tilanteeseen, jossa osakas
teetti kylpyhuoneremontin ilman taloyhtiön lupaa ja valvontaa ja myöhemmin remontti osoittautui hyvän rakennustavan vastaiseksi ja kosteusvaurioita aiheuttaneeksi. Asuntoyhtiö teetti korjaukset omalla kustannuksellaan, mutta hovioikeus tuomitsi osakkeenomistajan ja remontin tehneen henkilön yhteisvastuullisesti korvaamaan asuntoyhtiölle aiheutuneita vahinkoja. (Rovaniemen HO S 92/50, tuomio 1022, 14.9.1993.)
Kylpyhuoneremonteissa kannattaa olla huolellinen, sillä osakkeenomistaja saattaa joutua vastaamaan teettämästään muutostyöstä hyvinkin pitkän ajan jälkeen.
LUETUIMMAT
LUE KOTI & KEITTIÖ
KATSO RESEPTIT
YHTEISTYÖSSÄ
LUETUIMMAT
LUE KOTI & KEITTIÖ
KATSO RESEPTIT
YHTEISTYÖSSÄ