Artikkeli

SAN­NA KE­KÄ­LÄI­NEN • KU­VAT FA­BI­AN BJÖRK­KO­TI JA KEIT­TIÖ 1-2/2016 

Kesäkur­pit­sa­pasta ja pähkinäiset vegepullat

Pastan sijaan raakaruokailija veistelee kesäkurpitsasta kauniita kiehkuroita. Ne onnistuvat parhaiten vihan­nes­te­rot­ti­mella. Kastike surautetaan tuoreista kirsik­ka­to­maa­teista ja lihapullat pyöritellään pähkinäisestä seoksesta.

4 an­nos­ta

Ke­sä­kur­pit­sa­pas­ta:

2 pie­neh­köä ke­sä­kur­pit­saa

2 rkl ext­ra vir­gin -olii­vi­öl­jyä

sor­mi­suo­laa

mus­ta­pip­pu­ria myl­lys­tä

Päh­ki­nä­pul­lat:

1 dl sak­san­päh­ki­nöi­tä

1 val­ko­si­pu­lin­kyn­si

200 g rus­kei­ta herk­ku­sie­niä

1–2 taa­te­lia

½ tl ga­ram ma­sa­laa

sor­mi­suo­laa

mus­ta­pip­pu­ria myl­lys­tä

To­maat­ti­kas­ti­ke:

1 val­ko­si­pu­lin­kyn­si

250 g kyp­siä (tert­tu)kir­sik­ka­to­maat­te­ja

1 rkl ext­ra vir­gin -olii­vi­öl­jyä

1 pie­ni ruuk­ku tuo­ret­ta ba­si­li­kaa

Ko­ris­te­luun:

ba­si­li­kaa

1. Tee vi­han­nes­te­roit­ti­mel­la tai leik­ku­ril­la ke­sä­kur­pit­sas­ta ohut­ta nau­haa. Maus­ta suo­lal­la ja pip­pu­ril­la. Lo­rau­ta pääl­le öl­jyä. An­na maus­tua huo­neen­läm­mös­sä noin puo­li tun­tia.

2. Val­mis­ta päh­ki­nä­pul­lat. Murs­kaa päh­ki­nät hie­nok­si rou­heek­si. Kuo­ri val­ko­si­pu­li. Li­sää se pil­kot­tu­jen sien­ten ja taa­te­lei­den kans­sa te­ho­se­koit­ti­meen. Pyö­räy­tä kar­ke­ah­kok­si tah­nak­si.

3. Maus­ta seos ga­ram ma­sa­lal­la, suo­lal­la ja pip­pu­ril­la. Pyö­rit­te­le mas­sas­ta pie­neh­kö­jä pal­lo­ja. Voit ha­lu­tes­sa­si pyö­räyt­tää pal­lot päh­ki­nä­rou­hees­sa. Lai­ta ne jää­kaap­piin sik­si ai­kaa, kun val­mis­te­let muut ai­neet.

4. Val­mis­ta to­maat­ti­kas­ti­ke. Kuo­ri val­ko­si­pu­li. Puo­li­ta to­maa­tit. Lai­ta ne te­ho­se­koit­ti­meen öl­jyn ja ba­si­li­kan­leh­tien kans­sa. Pyö­räy­tä kas­tik­keek­si. Maus­ta suo­lal­la ja pip­pu­ril­la. Voit ha­lu­tes­sa­si li­sä­tä öl­jyä.

5. Koko an­nok­set. Yh­dis­tä to­maat­ti­kas­ti­ke ke­sä­kur­pit­sa­sui­ka­lei­siin. Nos­ta pääl­le päh­ki­nä­pul­lia. Ko­ris­te­le ba­si­li­kal­la.

Vink­ki! Käy­tä kas­tik­kee­seen mah­dol­li­sim­man ma­kei­ta to­maat­te­ja. Tä­hän ruo­kaan kan­nat­taa käyt­tää sor­mi­suo­laa (esi­mer­kik­si Mal­do­nia), sil­lä se an­taa an­nok­seen ekst­ra­ma­kua.