Artikkeli

Karjalanpiirakat

Valmista ensin täyte. Kiehauta maito varovasti ja lisää riisi. Keitä puuroa miedolla lämmöllä koko ajan sekoittaen noin 25 minuuttia. Lisää suola, halutessasi porkkanaraaste ja muna...

noin 24 kpl

Poh­ja­tai­ki­na:

2 dl vet­tä

1 tl suo­laa

4 dl ruis­jau­ho­ja

1 dl veh­nä­jau­ho­ja

Täy­te:

1 l mai­toa

2 dl puu­rou­tu­vaa rii­siä

1 tl suo­laa (2 dl hie­no­ja­kois­ta pork­ka­na­raas­tet­ta)

1 muna

Voi­te­luun:

50 g voi­ta su­la­tet­tu­na + 1 dl mai­toa

Mu­na­voi:

3 ko­vak­si kei­tet­tyä mu­naa

200 g voi­ta

200 g ra­e­juus­toa

2-3 rkl sil­put­tu­ja tuo­reyrt­te­jä

(suo­laa)

1. Val­mis­ta en­sin täy­te. Kie­hau­ta mai­to va­ro­vas­ti ja li­sää rii­si. Kei­tä puu­roa mie­dol­la läm­möl­lä koko ajan se­koit­ta­en noin 25 mi­nuut­tia. Li­sää suo­la, ha­lu­tes­sa­si pork­ka­na­raas­te ja muna.

2. Se­koi­ta vesi, suo­la ja ruis­jau­hot. Li­sää veh­nä­jau­hot ja vai­vaa not­ke­ak­si tai­ki­nak­si.

3. Muo­toi­le tai­ki­na tan­gok­si jau­ho­te­tul­la lei­von­ta-alus­tal­la jaa se 24 osaan. Pyö­ri­tä tai­ki­na­pa­lat pal­loik­si ja li­tis­tä ne käm­me­nel­lä ohu­em­mik­si. Kau­li tai­ki­na ruis­jau­ho­jen avul­la ohuik­si pii­rak­ka­kuo­rik­si ja pi­noa ne lei­vin­lii­nan al­le odot­ta­maan. Lai­ta kuo­rien vä­liin ai­na hie­man jau­ho­ja.

4. Le­vi­tä pii­rak­ka­kuo­ret jau­ho­te­tul­le työ­pöy­däl­le ja jaa niil­le puu­ro­täy­te. Sul­je pii­ra­kat sor­min ry­pyt­tä­en ja sudi reu­noil­ta yli­mää­räi­set jau­hot pois.

5. Nos­ta pii­ra­kat pel­lil­le (Huom! Pel­lil­le ei lai­te­ta lei­vin­pa­pe­ria!) ja pais­ta nii­tä 275- as­tei­ses­sa uu­nis­sa noin 10 mi­nuut­tia, tai kun­nes täyt­tee­seen il­mes­tyy rus­kei­ta täp­liä.

6. Voi­te­le kuu­mat pii­ra­kat voi­su­la-mai­to­se­ok­sel­la. Lado pii­ra­kat va­dil­le ja pei­tä ne tii­viis­ti lii­nal­la. An­na pii­ra­koi­den seis­tä het­ken ja tar­joi­le ne läm­pi­mi­nä mu­na­voin kans­sa.

7. Kuo­ri ja silp­pua mu­nat haa­ru­kal­la. Not­kis­ta huo­neen­läm­pöi­nen voi kul­hos­sa. Li­sää mu­na­silp­pu, ra­e­juus­to ja yr­tit. Maus­ta tar­vit­ta­es­sa suo­lal­la.