Anna Povenius kuvat Christina Tuominen
Talon isäntä on aloittanut pihan kiveyksen rakentamisen. Luonnonkivipiha sammaloituu ajan myötä kauniisti.
Ensitapaamisella vanha hirsitalo ei tehnyt vaikutusta. Se oli pimeä ja synkkä, sisältä sokkeloinen ja osittain huonossa kunnossa. Tuuli heilutteli tuvan ovea. Mutta se mitä löytyi tontin reunalta, rinteen alta, oli kuin sadusta. Alhaalla kuohui Hiirkoski, jota reunustivat tuoksuvat kukat ja villiintyneet pensaat. Näky mykisti kerrostaloelämään tottuneen helsinkiläispariskunnan, eikä muita taloja tarvinnut enää käydä katsomassa.
Muutaman kuukauden päästä kaupoista, talvella 2010, Christina kantoi miehensä kanssa muuttokuorman tuvan ovesta sisään.
– Hyppäsimme suoraan seikkailuun ja asetuimme taloksi, vaikka edessä oli valtava remontti. Rempparalli Helsingin ja Askolan välillä töiden jälkeen olisi ollut liian raskasta, joten päätimme muuttaa sisään heti, Christina kertoo.
Huonekalut kannettiin talon yläkertaan. Alakerta julistettiin remonttialueeksi. Ensimmäinen tehtävä oli opetella puuhellan käyttö, joka vastaa edelleenkin talon lämmityksestä. Nykyäänkin vain harvoin, reissujen ajaksi, sähköpatterit napsautetaan päälle.
Talovanhuksen lämmittäminen omalla puulla tuntui ihanan romanttiselta, niin kuin moni muukin remonttiin liittyvä asia. Ensimmäisillä sytytyskerroilla kosteat puut pöläyttivät savut sisään.
– Onneksi emme silloin tajunneet, mihin olimme ryhtymässä. Kuvittelimme tekevämme pientä pintaremonttia, mutta eihän se niin mennyt. Sukulaisetkin taisivat pitää meitä vähän hulluina.
Remontti kohti vanhaa
Yli satavuotiaan talon historia oli osittain selvillä jo ostettaessa. Lisätietoja Christina on kuullut paikallisilta ja löytänyt vanhoista lehtileikkeistä. Kosken partaalla ovat toimineet mylly ja saha, joiden jäänteet ovat joen rannassa edelleen. Vesimyllystä tuotettiin kyläläisille sähköä 1960-luvulle saakka.
Tuvan hirsirunko on 1800–1900-lukujen vaihteesta. Laajennusosa on rakennettu 1940-luvulla. Edellinen omistaja oli aloittanut remontin, mutta tehnyt sitä hutiloiden ja materiaaleista säästellen. Christinalle ja hänen miehelleen oli alusta asti selvää, että talovanhusta remontoitaisiin takaisin kohti vanhaa ja perinteisiä materiaaleja kunnioittaen. Niinpä uusia omistajia vuoroin itketti ja suututti, kun remontin edetessä alkoi paljastua tylsiä yllätyksiä.
– Edellinen omistaja oli säästänyt väärissä kohdissa. Esimerkiksi kun avasimme seiniä, villoja oli vain siellä täällä.
Toisaalta remonttia oli tehty liiankin vauhdikkaasti ja vanhaa tuhoten. Kauniita alkuperäisiä ikkunoita ei ollut kunnostettu, vaan niiden paikalle oli vaihdettu modernit versiot.
– Vanhat koristeelliset smyygilaudat löytyivät tunkiolta. Otimme ne talteen, jotta voisimme joskus teettää uudet vanhan mallin mukaan.
Taidolla ja tuurilla
Remonttia tehtiin kahdeksan vuotta huone kerrallaan. Työ venyi alkuperäisestä aikataulusta vuosilla, mutta sinä aikana syntyi kaksi lastakin.
– Töitä tehtiin sillä ajatuksella, että tehdään kun on rahaa. Paitsi, jos on kyse asiasta, joka ei voi odottaa. Kuten silloin, kun Aatos oli juuri syntynyt, vesipumppu hajosi, eikä vessa toiminut.
Remontissa alakerta avattiin suurentamalla keittiön ja olohuoneen oviaukkoa. Ränsistynyt avokuisti muutettiin verannaksi ja umpiovi vaihdettiin valoa antavaksi lasioveksi. Jotta hirsikehikko saatiin esiin, kaikki sisäpinnat oli purettava. Halvan oloinen laminaattilattia poistettiin ja tilalle vaihdettiin puulattia, joka on lämpimämpi jalan alla. Remonttia tehtiin omin voimin päivätyön ohella.
– Asiantuntijana meillä oli onneksi pari omakotitaloa rakentanut appiukko, sillä itse olimme aivan noviiseja.
Hyviä ratkaisuja tehtiin vahingossakin. Esimerkiksi yläkerrassa muurin kotelointi purettiin lähinnä esteettisistä syistä, kunnes asukkaat huomasivat, että se lämmitti alastomana paljon tehokkaammin.
Keskeneräisessä kodissa asuminen otti välillä voimille, etenkin silloin kun pojat olivat syntyneet. Christina perusti sisustusbloginsa pystyäkseen paremmin iloitsemaan remontin etenemisestä. Keskeneräisyyden hän rajasi valokuvien ulkopuolelle. Pienistä saavutuksista iloitseminen oli taito, joka piti erikseen opetella.
– Kaaoksen keskellä saattoi olla vain yksi valmis nurkka. Päätin, että katson vain sitä ja ajattelen, että tässä me onnistuimme hyvin.
Kirppislöytöjä ja kalkkimaalia
Yläkerrassa on poikien valtakunta. Isossa lastenhuoneessa on tilaa telmuta. Vinokaton matala tila saatiin käyttöön, kun Christinan mies rakensi seinää reunustavan kiinteän puulaatikoston, jonka kansien alle mahtuvat lelut ja kirjat. Laatikoiden sisäpuolella on latauspistokkeet pädeille ja kännyköille, sitten kun sellaisia joskus tarvitaan.
Vanhojen tavaroiden tuunausta rakastava Christina on kerännyt kotiin sopivia huonekaluja fiilispohjalta.
Lastenhuoneen Lundia-kirjahyllyn Christina raikasti valkoisella kalkkimaalilla sekä nokkelilla naruvetimillä.
– Kalkkimaali on suosikkini, sillä se on niin
helppokäyttöistä. Olen hyödyntänyt sitä melkein jokaisessa huoneessa.
Ainoastaan keittiön ison astiakaapin maalaamista Christina epäröi, sillä moni varoitteli, että hän vielä katuisi vanhan antiikkikaapin alkuperäisen pinnan tuhoamista. Vaaleasävyinen jugendkaappi sai lopulta kunniapaikan keittiöstä.
Tunnelma on tärkeintä
Olohuone on Christinan lempipaikkoja. Päivän päätteeksi kelpaa hetkeksi istahtaa sohvalle ihailemaan kaunista huonetta sekä ikkunoista tulvivaa villiä vehreyttä. Tilana olohuone oli hankala: pitkä ja kapea, jonka pitkällä seinällä oli ikkunoita ja päädyissä kulkuväylät.
– Veivasimme suunnitelmia moneen otteeseen ennen kuin päätimme tehdä rohkean ratkaisun ja sijoittaa sohvan poikittain kulmaan.
Valinta oli oikea, sillä hieman kaareva sohva toikin huonetta lähemmäs ja tilasta tuli tunnelmallisempi. Kun Christina keksi sijoittaa sohvan taakse remontissa talteen otetun tuvan oven, pienestä nurkkatilasta tulikin koko huoneen katseenvangitsija.
Olohuoneessa, kuten koko talossa, kodikas tunnelma on tärkeä. Yhden valonlähteen sijasta kodissa on useita tunnelmavaloja.
– Mies joskus naureskeleekin, kuinka kauan minulla menee iltaisin aikaa valojen sammuttamiseen.
Kosken rauhoittava taika
Hehtaarin rinnetontti oli ostohetkellä luonnontilassa. Pihan tuunaus on kunnolla aloittamatta, sillä valtavaa projektia ei voi tehdä vähän kerrassaan sieltä täältä. Rikkaruohot valtaavat tilan takaisin hetkessä.
Kiveystä ja kivipenkereitä on rakennettu hiljalleen. Tonttia hallitsevat valtavat vaahterat, kuuset ja omenapuut. Christinan toiveissa on hyötypuutarha, josta perhe voi kerätä omat hedelmät, marjat ja vihannekset. Suunnitelmissa on myös terassin laajennus ja kesäkeittiön rakentaminen.
Vaikka kahdeksan vuotta kestäneeseen ja edelleen jatkuvaan projektiin on mahtunut epätoivon hetkiäkin, omalta kotiovelta avautuva luonto jaksaa hämmästyttää joka päivä. Vihreys ja kosken rauhoittava humina saivat kierrokset alas, kun raksalla välillä väsyneinä riideltiinkin. Silloin Christina käveli miehensä kanssa alas Hiirkosken rantaan.
– Istuimme myllypadon päällä, söimme eväitä ja katselimme, kun valkohäntäpeurat tulivat juomaan joesta. Sitten nousimme takaisin talolle sirkkelöimään ja toteuttamaan unelmaamme.
Koti
Askolassa.
1800–1900-lukujen vaihteessa rakennettua hirsitaloa on laajennettu 1940.
4 h + k, 100 m².
Asukkaat
Tekninen suunnittelija Christina Tuominen puolisoineen sekä pojat Aatos, 5, ja Emil, 3, sekä Hugo-kissa. Instagramissa
@hiirkoski.
LUETUIMMAT
KATSO RESEPTIT
YHTEISTYÖSSÄ
LUETUIMMAT
KATSO RESEPTIT
YHTEISTYÖSSÄ
Fokus Media Finland Oy
Hämeentie 153 C, 00560 Helsinki
Y-tunnus 3157774-2
Fokus Media Finland Oy
Hämeentie 153 C, 00560 Helsinki
Y-tunnus 3157774-2