Artikkeli

Koti ja keit­tiö 10/2010 Mari Har­ju­la Ku­vat Ar­to Vuo­he­lai­nen

Hiivaleivän perusohje

Lämmitä neste kädenlämpöiseksi. Murenna joukkoon hiiva ja lisää suola ja sokeri. Jos käytät kuivahiivaa, lämmitä neste hieman kuumemmaksi kuin kädenlämpöiseksi, noin 42-asteiseksi...

3–4 lei­pää tai noin 20–24 säm­py­lää

1 l nes­tet­tä (mai­toa, vet­tä, pii­mää)

75–100 g hii­vaa

(tai 2–3 pus­sia kui­va­hii­vaa)

1 rkl suo­laa

(2–4 rkl sii­rap­pia tai so­ke­ria)

noin 1,6 kg jau­ho­ja (noin 2 1/2 l)

1/4–1 dl öl­jyä tai 25–100 g

mar­ga­rii­nia tai voi­ta

1. Läm­mi­tä nes­te kä­den­läm­pöi­sek­si. Mu­ren­na jouk­koon hii­va ja li­sää suo­la ja so­ke­ri. Jos käy­tät kui­va­hii­vaa, läm­mi­tä nes­te hie­man kuu­mem­mak­si kuin kä­den­läm­pöi­sek­si, noin 42-as­tei­sek­si. Se­koi­ta kui­va­hii­va osaan jau­hois­ta ja li­sää nii­den kans­sa tai­ki­naan.

2. Li­sää en­sin noin puo­let jau­hois­ta puu­haa­ru­kal­la vat­ka­ten.

3. Li­sää jau­ho­ja vä­hi­tel­len ja alus­ta tai­ki­naa sa­ma­nai­kai­ses­ti toi­sel­la kä­del­lä. Li­sää öl­jy tai su­la­tet­tu mar­ga­rii­ni ja alus­ta, kun­nes tai­ki­na ir­to­aa kä­des­tä ja kul­hon reu­nois­ta.

4. Pei­tä kul­ho lei­vin­lii­nal­la ja ko­ho­ta tai­ki­na kak­sin­ker­tai­sek­si läm­pi­mäs­sä, ve­dot­to­mas­sa pai­kas­sa.

5. Vai­vaa ko­hon­nut tai­ki­na jau­ho­te­tul­la pöy­däl­lä ja lei­vo sii­tä säm­py­löi­tä tai lei­piä. Nos­ta ne uu­ni­pel­lil­le lei­vin­pa­pe­ril­le ja pei­tä lei­vin­lii­nal­la. An­na ko­ho­ta kak­sin­ker­tai­sik­si, noin 30–40 mi­nuut­tia.

6. Pais­ta säm­py­lät uu­nin kes­ki­ta­sol­la 225 as­tees­sa noin 10–15 mi­nuut­tia ja lei­vät alem­mal­la ta­sol­la 200 as­tees­sa noin 30 mi­nuut­tia.