Koti ja keittiö 10/2010 Mari Harjula Kuvat Arto Vuohelainen
3–4 leipää tai noin 20–24 sämpylää
1 l nestettä (maitoa, vettä, piimää)
75–100 g hiivaa
(tai 2–3 pussia kuivahiivaa)
1 rkl suolaa
(2–4 rkl siirappia tai sokeria)
noin 1,6 kg jauhoja (noin 2 1/2 l)
1/4–1 dl öljyä tai 25–100 g
margariinia tai voita
1. Lämmitä neste kädenlämpöiseksi. Murenna joukkoon hiiva ja lisää suola ja sokeri. Jos käytät kuivahiivaa, lämmitä neste hieman kuumemmaksi kuin kädenlämpöiseksi, noin 42-asteiseksi. Sekoita kuivahiiva osaan jauhoista ja lisää niiden kanssa taikinaan.
2. Lisää ensin noin puolet jauhoista puuhaarukalla vatkaten.
3. Lisää jauhoja vähitellen ja alusta taikinaa samanaikaisesti toisella kädellä. Lisää öljy tai sulatettu margariini ja alusta, kunnes taikina irtoaa kädestä ja kulhon reunoista.
4. Peitä kulho leivinliinalla ja kohota taikina kaksinkertaiseksi lämpimässä, vedottomassa paikassa.
5. Vaivaa kohonnut taikina jauhotetulla pöydällä ja leivo siitä sämpylöitä tai leipiä. Nosta ne uunipellille leivinpaperille ja peitä leivinliinalla. Anna kohota kaksinkertaisiksi, noin 30–40 minuuttia.
6. Paista sämpylät uunin keskitasolla 225 asteessa noin 10–15 minuuttia ja leivät alemmalla tasolla 200 asteessa noin 30 minuuttia.
LUETUIMMAT
KATSO RESEPTIT
YHTEISTYÖSSÄ
LUETUIMMAT
KATSO RESEPTIT
YHTEISTYÖSSÄ
Fokus Media Finland Oy
Hämeentie 153 C, 00560 Helsinki
Y-tunnus 3157774-2
Fokus Media Finland Oy
Hämeentie 153 C, 00560 Helsinki
Y-tunnus 3157774-2