Artikkeli

Koti ja keit­tiö 12/2005

Hassel­päh­ki­nä­jäädyke ja karpalomelba

Levitä hasselpähkinät uunipellille leivinpaperin päälle ja paahda niitä uunissa 200 asteessa noin 5 minuuttia...

100 g has­sel­päh­ki­nöi­tä

2 dl vis­pi- tai kuo­hu­ker­maa

3 kel­tu­ais­ta

1 ½ dl so­ke­ria

3 val­ku­ais­ta

1 tl va­nil­ja­so­ke­ria

1 tl pi­par­kak­ku­maus­tet­ta

Kar­pa­lo­mel­ba:

400 g kar­pa­loi­ta

noin 1 ½ dl so­ke­ria

1 dl vet­tä

1. Le­vi­tä has­sel­päh­ki­nät uu­ni­pel­lil­le lei­vin­pa­pe­rin pääl­le ja paah­da nii­tä uu­nis­sa 200 as­tees­sa noin 5 mi­nuut­tia. Jääh­dy­tä, kuo­ri ja hie­non­na päh­ki­nät jau­hok­si esim. mo­ni­toi­mi­ko­nees­sa.

2. Vat­kaa ker­ma vaah­dok­si. Vat­kaa kel­tu­ai­set ja so­ke­ri vaah­dok­si. Li­sää ker­ma­vaah­to ja päh­ki­nä­jau­ho. Vat­kaa val­ku­ai­set ko­vak­si vaah­dok­si ja li­sää va­ro­vas­ti mas­san se­kaan.

3. Kaa­da seos noin pit­kä­no­mai­sen kel­mul­la vuo­rat­tuun vuo­kaan. An­na jää­tyä mie­lel­lään seu­raa­vaan päi­vään.

4. Val­mis­ta mel­ba. Kei­tä vet­tä ja so­ke­ria 5-10 mi­nuut­tia, kun­nes seos hie­man sa­ke­nee. Li­sää kar­pa­lot ja jat­ka kyp­sen­nys­tä, kun­nes mar­jat rik­kou­tu­vat. Hie­non­na sau­va­se­koit­ti­mel­la ta­sai­sek­si ja sii­vi­löi.

5.Leik­kaa jää­dy­ke an­nos­pa­loik­si ja tar­joa kar­pa­lo­mel­ban kera.