Oiva Toikan lasilinnun minulle ojensi lahjaksi tohtori Jenni Haukio käydessään näyttelyni avajaisissa Kaapelitehtaalla kaksi vuotta sitten.
NETTE GRÖN KUVAT MARTTI JÄRVI
” Vuonna 1949 poljimme tandemilla Roomaan saakka. Tämä oli sitä kuntoilua silloin! ”
Olemme asuneet Suomenlinnassa, 1856 rakennetussa puutalossa vuodesta 1970. Vaimoni Sinikka tämän palokaluston talliksi rakennetun talon oikeastaan pelasti, kun se aiottiin purkaa.
Kotimme on ollut tässä talossa 53 vuotta. Näinä vuosina on töitä riittänyt, paljon tilauksia esimerkiksi metsäteollisuudelta. Toimeksiantojen vuoksi sain joskus puuntaimia työhuoneelleni, ja joitakin niistä istutin talon eteen, mäntyjä ja kuusia. Ensin niistä haluttiin eroon, mutta nyt ne ovat niin mahtavia, että ne on suojeltu.
Lempipaikkamme on ruokapöydän ääressä olohuoneessa. Pöytä on Arne Jacobsenin, Piet Heinin ja Bruno Mathssonin suunnittelema Superellipsi, tuolit ovat vanhempieni kotitalosta Säiniöltä, Viipurin pitäjästä. Kun piti lähteä evakkoon, tuolit heitettiin junanvaunuun kuorman päälle.
Ruokapöytä on Arne Jacobsenin Superellipsi, ja vanhat tuolit ovat vanhempieni kotitalosta Säiniöltä, Viipurin pitäjästä. Pöydän ääressä me eniten istumme.
Muuan tärkeä esine on Oiva Toikan lasilintu, jonka sain tohtori Jenni Haukiolta pari vuotta sitten Armas-festivaaliin liittyvän näyttelyni avajaisissa Kaapelitehtaalla. Hän sai kotiin vietäväksi kehystetyn Norppa-julisteen.
Ikkunasta näen isojen laivojen lähdöt ja saapumiset. Nyt ehdin keskittyä maisemiin toisin kuin kiireimpinä työaikoina. Työhuoneeni oli aluksi meren puoleisessa huoneessa. Mutta joka tunti tuli jokin laiva, jota piti katsella, ja ajatukset harhautuivat. Hakeuduin sitten töihin pihan puolen kulmahuoneeseen, josta ei ole mitään näköalaa.
Työhuoneeni on pihan puolen kulmahuoneessa. Siellä on ollut hyvä keskittyä ideointiin ja piirtämiseen.
Kokosimme viime vuonna näyttelyä Malva-museoon Lahteen, ja työpöytäni alta löytyi laatikoittain valokuvia töistä ja projekteista. Poikani kavereineen teki valtavan seulontatyön. Malvan tammikuussa päättynyt näyttely olikin suurin, mitä töistäni on koskaan järjestetty, voi sanoa elämäntyön näyttely.
Suomenlinnan Ehrensvärd-seura oli jo ollut asiakkaani, kun muutimme tänne. Suunnittelimme yhteistyössä Sinikan kanssa Suomenlinna-julisteen: minä hahmottelin lyijykynällä ja annoin siveltimen vaimolle. Hän veti jokaisen lopullisen viivan.
Olen elänyt näin pitkään, koska olen harrastanut kuntoilua. Veljeni kanssa rakensimme nuorina miehinä ulkohankakaksikon ja soudimme sillä Helsingistä Tukholmaan. Vuonna 1949 poljimme tandemilla Malmöstä Rivieralle ja Roomaan saakka. Tämä oli sitä kuntoilua silloin!
Ruokavalioomme on vaikuttanut se, että tänne saarelle tullaan Kauppatorin ja sen kalakauppiaiden kautta. Gastronomia on vaimoni Sinikan rakas harrastus. Kerran, kun hän oli matkoilla, laitoin yllätykseksi keittiön kaapinoviin ison piirroksen: alakaapeissa uiskentelee metrin pituinen sampi.
Oiva Toikan lasilinnun minulle ojensi lahjaksi tohtori Jenni Haukio käydessään näyttelyni avajaisissa Kaapelitehtaalla kaksi vuotta sitten.
Erik Bruun, 96, on graafinen suunnittelija, jonka huikea ura on kestänyt yli 70 vuotta. Se alkoi mainospiirtäjänä ja somistajana, oman studion Bruun perusti vuonna 1953. Hän on suvereeni varsinkin julistetaiteilijana ja on suunnitellut suuren joukon ikonisia matkailu- ja luonnonsuojelujulisteita sekä muun muassa Suomen viimeisten markkasetelien takasivut.
Erik Bruun – graafinen suunnittelija -kuvateos ilmestyi syksyllä 2022 (Otava).
LUETUIMMAT
KATSO RESEPTIT
YHTEISTYÖSSÄ
LUETUIMMAT
KATSO RESEPTIT
YHTEISTYÖSSÄ
Fokus Media Finland Oy
Hämeentie 153 C, 00560 Helsinki
Y-tunnus 3157774-2
Fokus Media Finland Oy
Hämeentie 153 C, 00560 Helsinki
Y-tunnus 3157774-2