Artikkeli

Koti ja keit­tiö 6-7/2008

Gotlantilainen pannukakku

Uunissa paahdettu riisivanukas on klassinen ruotsalainen jälkiruoka.

Uu­nis­sa paah­det­tu rii­si­va­nu­kas on klas­si­nen ruot­sa­lai­nen jäl­ki­ruo­ka.

(noin 15 pa­laa)

1 1/2 l täys­mai­toa tai ke­vyt­mai­don ja ker­man se­koi­tus­ta

2 dl puu­ro­rii­siä

3 rkl so­ke­ria

4 mu­naa

3 dl ke­vyt­ker­maa

1 tl suo­laa

1 g ai­toa sah­ra­mia

1/2 tl kar­de­mum­maa

1 dl ru­si­noi­ta

1/2 dl pie­nik­si pa­loi­tel­tu­ja man­te­li­las­tu­ja

Tar­joi­luun:

so­ke­ril­la tai va­nil­ja­so­ke­ril­la maus­tet­tua ker­ma­vaah­toa ja mar­ja­hil­loa tai tuo­rei­ta, so­ke­roi­tu­ja mar­jo­ja

1. Kei­tä en­sin rii­si­puu­ro. Kuu­men­na nes­te kat­ti­las­sa. Li­sää rii­si ja so­ke­ri. Kei­tä hil­jal­leen noin 40 mi­nuut­tia vä­lil­lä se­koit­ta­en. Varo, et­tei mai­to pala poh­jaan.

2. Se­koi­ta puu­roon mu­nat, ker­ma ja kaik­ki maus­teet.

3. Voi­te­le noin 30 x 35 cm:n ko­koi­nen uu­ni­pan­nu. Lai­ta rii­si­mas­sa pan­nuun. Pan­nu­ka­kun tu­li­si ol­la noin 2 cm pak­sua. Jos ha­lu­at kau­niim­man vä­ri­sen pin­nan, voit si­vel­lä pan­nu­ka­kun voi­su­lal­la en­nen uu­niin lait­ta­mis­ta.

4. Pais­ta pan­nu­kak­kua 175–200-as­tei­ses­sa uu­nis­sa puo­li­sen tun­tia, kun­nes pin­ta on kau­niin rus­kea. Pan­nu­ka­kun voi teh­dä etu­kä­teen ja läm­mit­tää uu­nis­sa tai mik­ros­sa.

5. Tar­joa pan­na­ri ker­ma­vaah­don ja va­del­ma- tai man­sik­ka­hil­lon tai so­ke­roi­tu­jen tuo­rei­den mar­jo­jen kera.