Artikkeli

Teks­ti San­na Ke­kä­läi­nen

Kuva Fa­bi­an Björk

Vii­ni­suo­si­tus Sari Sirén

Fenkoli-flatbread ja karamellisoitu sipuli

Litteä leipä eli flatbread on pitsan sukulainen. Lastaa leivän päälle reilusti fenkolia, karamellisoitua sipulia ja juustoa.

1 iso tai 6 pie­neh­köä lei­pää

Poh­ja:

1 1/2  dl vet­tä

15 g tuo­re­hii­vaa

1 tl suo­laa

2 rkl öl­jyä

noin 3 dl veh­nä­jau­ho­ja

Täy­te:

2 fen­ko­lia

2 rkl olii­vi­öl­jyä

sor­mi­suo­laa, mus­ta­pip­pu­ria myl­lys­tä

1 an­nos ka­ra­mel­li­soi­tua si­pu­lia (oh­je al­la)

150 g vuo­hen­juus­toa

1 dl raas­tet­tua par­me­saa­nia

3 rkl hie­non­net­tu­ja cas­hew­päh­ki­nöi­tä

Ko­ris­teek­si:

ver­so­ja, ru­co­laa tai mui­ta rap­sa­koi­ta vih­rei­tä leh­tiä

1. Liu­o­ta hii­va kä­den­läm­pöi­seen ve­teen. Li­sää suo­la, öl­jy ja du­rum­veh­nä­jau­hot. Alus­ta tai­ki­na ta­sai­sek­si ja an­na sen ko­ho­ta kak­sin­ker­tai­sek­si.

2. Leik­kaa fen­ko­lit ohuik­si loh­koik­si. Pais­ta ne gril­lis­sä tai pan­nul­la öl­jys­sä kyp­sik­si. Maus­ta suo­lal­la ja pip­pu­ril­la.

3. Kau­li tai­ki­nas­ta yk­si iso tai 2–6 pie­nem­pää poh­jaa. Ko­ho­ta noin 10 mi­nuut­tia.

4. Pais­ta 250-as­tei­sen uu­nin kes­ki­ta­sol­la 7–15 mi­nuut­tia riip­pu­en lei­vän koos­ta. Voit myös pais­taa lei­vät gril­lis­sä tai pa­ri­la­pan­nul­la.

5. Lai­ta kyp­sil­le lei­pä­sil­le fen­ko­lia, ka­ra­mel­li­soi­tua si­pu­lia ja vuo­hen­juus­toa. Vii­meis­te­le par­me­saa­nil­la, päh­ki­näl­lä ja ru­co­lal­la. Tar­joa kuu­mi­na.

Vii­ni­suo­si­tus: Raik­kaan he­ruk­kai­nen, sit­ruk­si­nen ja hie­man maus­tei­nen Bar­ton & Gu­es­tier Rosé 2015, Rans­ka, 10,90 e.

Ka­ra­mel­li­soi­tu si­pu­li

8 sa­lot­ti­si­pu­lia

2 tl ryp­si­öl­jyä

2 rkl bal­sa­mi­vii­nie­tik­kaa

3 rkl fa­rii­ni­so­ke­ria

1 tl suo­laa

noin 1 dl vet­tä

1. Kuo­ri ja vii­pa­loi si­pu­lit. Pais­ta mie­dol­la läm­möl­lä pan­nul­la, kun­nes si­pu­li on peh­men­nyt.

2. Li­sää muut ai­neet ja se­koi­ta. An­na hau­tua vie­lä 10 mi­nuut­tia vä­lil­lä se­koit­ta­en.

Lue myös:

Pe­ko­ni­nen flatb­re­ad

Kuk­ka­kaa­li-fen­ko­li­keit­to

Bal­sa­mi­co­ka­ra­mel­li­soi­dut kas­s­ler­hamp­pa­rit ja fen­ko­li­co­les­law