Artikkeli

MARI HAR­JU­LA • KU­VAU­SA­VUS­TA­JA MI­KA­E­LA AN­TIN • KU­VAT FA­BI­AN BJÖRK KOTI JA KEIT­TIÖ 1-2/2016 

Churros

Espanjalainen aamu alkaa makeasti suklaaseen dipattavilla munkkimaisilla churroilla.

2 ½ dl vet­tä

100 g voi­ta

¼ tl suo­laa

2 ½ dl veh­nä­jau­ho­ja

3 mu­naa

Pais­ta­mi­seen:

6 dl ryp­si­öl­jyä

Pin­nal­le:

1 dl so­ke­ria

2 tl ka­ne­lia

Suk­laa­kas­ti­ke:

200 g tum­maa suk­laa­ta

2 dl kuo­hu­ker­maa

3 rkl vaa­le­aa sii­rap­pia

½ tl va­nil­ja­so­ke­ria

1. Val­mis­ta en­sin suk­laa­kas­ti­ke. Rou­hi suk­laa kul­hoon. Kie­hau­ta ker­ma kat­ti­las­sa ja kaa­da suk­laan pääl­le. Se­koi­ta, kun­nes suk­laa su­laa. Li­sää maus­teet.

2. Mit­taa vesi, voi ja suo­la kat­ti­laan. Kie­hau­ta seos. Li­sää jau­hot ja vat­kaa tai­ki­naa lie­del­lä vis­pi­läl­lä tai pal­lo­vat­kai­mel­la voi­mak­kaas­ti muu­ta­ma mi­nuut­ti, kun­nes tai­ki­nas­ta muo­dos­tuu pal­lo. Nos­ta kat­ti­la lie­del­tä.

3. Riko mu­nat kul­hoon ja vaah­do­ta ke­vy­es­ti. Kaa­da vaah­to eris­sä läm­pi­män tai­ki­nan jouk­koon sa­mal­la vat­ka­ten.

4. Lu­si­koi tai­ki­na täh­ti­tyl­lal­la va­rus­tet­tuun pur­so­tus­pus­siin.

5. Kuu­men­na öl­jy kat­ti­las­sa noin 170 as­tei­sek­si. Öl­jy on riit­tä­vän kuu­maa, kun sii­hen pu­do­tet­tu tai­ki­na­pa­la nou­see heti pin­taan ja al­kaa rus­kis­tua sekä öl­jy kup­lia.

6. Pur­so­ta tai­ki­nas­ta öl­jyyn sor­men pak­sui­sia ja noin kym­me­nen sen­tin mit­tai­sia tan­ko­ja. Leik­kaa tai­ki­na poik­ki ai­na sak­sil­la. Pais­ta muu­ta­ma chur­ro ker­ral­laan mo­lem­min puo­lin kau­niin rus­keik­si. Nos­ta chur­rot rei­kä­kau­hal­la ta­lous­pa­pe­rin pääl­le va­lu­maan.

7. Kään­te­le tan­got ka­ne­li­so­ke­ri­se­ok­ses­sa ja tar­joa heti suk­laa­kas­tik­keen kera.