Artikkeli

SAN­NA KE­KÄ­LÄI­NEN • KU­VAT REET­TA PA­SA­NEN­KO­TI JA KEIT­TIÖ 10/2013

Arancini-pallot

Jos risottoa jää yli, niin tee siitä italialaisten tapaan ihania arancini-palloja. Kullankeltaisten palleroiden sisältä löytyy mehevä risotto, jonka ytimessä on vielä juustoinen yllätys.

noin 12 kpl

noin 4 ½ dl kei­tet­tyä,

kyl­mää ri­sot­toa

1 ka­nan­mu­na

1 kel­tu­ai­nen

Täy­te:

1 pkt (125 g) moz­za­rel­laa

Lei­vit­tä­mi­seen:

noin 2 dl veh­nä­jau­ho­ja

(sor­mi)suo­laa

mus­ta­pip­pu­ria myl­lys­tä

2 ka­nan­mu­naa

noin 2 dl korp­pu­jau­ho­ja

Pais­ta­mi­seen:

1 l olii­vi­öl­jyä

1. Leik­kaa juus­to pie­nik­si pa­loik­si. Muo­toi­le kos­tu­te­tuin kä­sin ri­so­tos­ta noin pin­gis­pal­lon ko­koi­sia pal­lo­ja. Su­jau­ta jo­kai­sen si­sään moz­za­rel­la­pa­la si­ten, et­tei juus­toa jää nä­ky­viin.

2. Val­mis­ta lei­vi­tys. Maus­ta jau­hot suo­lal­la ja pip­pu­ril­la. Lai­ta ne laa­ke­al­le lau­ta­sel­le. Riko toi­sel­le lau­ta­sel­le mu­nat ja vat­kaa nii­den ra­ken­ne rik­ki. Mit­taa kol­man­nel­le lau­ta­sel­le korp­pu­jau­hot.

3. Pyö­rit­te­le ri­sot­to­pal­lot en­sin veh­nä­jau­hois­sa, kas­ta ne sit­ten ka­nan­mu­naan ja pyö­rit­te­le korp­pu­jau­hois­sa. Lei­vi­tys kan­nat­taa teh­dä huo­lel­li­ses­ti. Jos pal­lot tun­tu­vat ra­ken­teel­taan löy­säh­köil­tä, nos­ta ne jää­kaap­piin jäh­met­ty­mään noin puo­lek­si tun­nik­si.

4. Pais­ta pal­lot muu­ta­mas­sa eräs­sä vok­ki­pan­nul­la 180-as­tei­ses­sa öl­jys­sä 2–4 mi­nuut­tia, kun­nes pal­lot ovat kau­niin kul­lan­rus­kei­ta. Nos­ta ta­lous­pa­pe­ril­le va­lu­maan. Tar­joa heti.

Vink­ki! Moz­za­rel­lan si­jaan pal­lo­jen si­sään voi su­jaut­taa esi­mer­kik­si pais­tet­tua jau­he­li­haa, jo­ta­kin muu­ta juus­toa tai au­rin­ko­kui­vat­tu­ja to­maat­te­ja. Yli­jää­neen ri­so­ton voi pii­lot­taa sa­voi­jin­kaa­li­kää­ry­lei­siin, täyt­tää sil­lä paah­de­tut, puo­li­te­tut uu­ni­pap­ri­kat tai rul­la­ta suo­lais­ten let­tus­ten si­sään.