Artikkeli

Aprikoosi-maustelimppu

Liuota hiiva kädenlämpöiseen piimään. Lisää siirappi, suola ja mausteet. Valuta aprikoosit ja silppua ne pieniksi paloiksi. Lisää taikinaan aprikoosit, rasva ja lopuksi jauhot vähän kerrallaan...

2 limp­pua

1/2 l pii­mää

25 g tuo­re­hii­vaa

1 dl sii­rap­pia

1 1/2 tl suo­laa

1/2 tl jau­het­tua po­me­rans­sin­kuor­ta

1/2 tl jau­het­tua nei­lik­kaa

1 tl murs­kat­tu­ja fen­ko­lin­sie­me­niä

250 g li­o­tet­tu­ja ap­ri­koo­se­ja

1 dl voi­su­laa tai öl­jyä

4 dl gra­ham­jau­ho­ja

noin 10 dl veh­nä­jau­ho­ja

Voi­te­luun:

1 dl sii­rap­pia

1 dl vet­tä

1. Liu­o­ta hii­va kä­den­läm­pöi­seen pii­mään. Li­sää sii­rap­pi, suo­la ja maus­teet. Va­lu­ta ap­ri­koo­sit ja silp­pua ne pie­nik­si pa­loik­si. Li­sää tai­ki­naan ap­ri­koo­sit, ras­va ja lo­puk­si jau­hot vä­hän ker­ral­laan.

2. Vai­vaa tai­ki­naa voi­mak­kaas­ti noin 10 mi­nuut­tia kun­nol­li­sen sit­kon syn­ty­mi­sek­si. Ko­ho­ta tai­ki­naa pei­tet­ty­nä noin tun­ti.

3. Ku­moa tai­ki­na jau­ho­te­tul­le lei­von­ta-alus­tal­le. Vai­vaa il­ma­kup­lat pois. Muo­toi­le tai­ki­na kah­dek­si lim­puk­si ja nos­ta ne pit­kä­no­mai­siin, ke­vy­es­ti voi­del­tui­hin lei­pä­vuo­kiin.

4. An­na lei­pien ko­ho­ta vie­lä noin puo­li tun­tia. Pis­te­le lei­piin rei­kiä haa­ru­kal­la.

5. Pais­ta lei­piä 175-as­tei­sen uu­nin kes­ki­ta­sol­la 25 mi­nuut­tia. Voi­te­le lei­vät sii­rap­pi-ve­si­se­ok­sel­la ja pais­ta vie­lä noin 20 mi­nuut­tia, tai kun­nes lei­vät ovat saa­neet kau­niin vä­rin ja tun­tu­vat kyp­sil­tä. Tar­vit­ta­es­sa voit peit­tää lei­vät lei­vin­pa­pe­ril­la pais­ta­mi­sen lop­pu­a­jak­si.