Hagelstamin huutokaupasta ostettu Carl Gustaf Hiort af Ornäsin Studio-sohva on Puunveisto Oy:n valmistama. Sohvan istuintyynyt on verhoiltu Lauritzonin kankaalla. Yrjö Kukkapuron suunnittelemat Saturnus-nojatuolit Mikko pelasti roskalavalta, ja Elisan vanhemmat verhoiluttivat ne häälahjaksi. Aallon tarjoiluvaunun pariskunta sai häälahjaksi. Keltainen ja musta tyyny ovat Svenskt Tennin. Matto on Hagelstamin huutokaupasta. Kattolamppu on Alvar Aallon suunnittelema A622B.
NINA NYGÅRD kuvat RIITTA SOURANDER
Koivumaiden koti Helsingin Kulosaaressa on jo kolmas samalla alueella.
Elisa harrasti Japanissa ikebanaa eli kukkien asettelua. ”Isäkukka” katselee koko perhettä, ”äitikukka” katsoo ”isäkukkaa” ja ”lapsikukka” katselee molempia.
Elisa Koivumaa muutti perheineen nykyiseen kotiinsa kaksi vuotta sitten asuttuaan sitä ennen Kulosaaressa jo kahdessa eri osoitteessa. Alue on rauhallinen, ja Helsingin keskusta on muutaman metropysäkin päässä. Kulosaaressa haluttiin pysyä, jotta lasten ei tarvitsisi vaihtaa kouluja eikä harrastuksiaan.
Hagelstamin huutokaupasta ostettu Carl Gustaf Hiort af Ornäsin Studio-sohva on Puunveisto Oy:n valmistama. Sohvan istuintyynyt on verhoiltu Lauritzonin kankaalla. Yrjö Kukkapuron suunnittelemat Saturnus-nojatuolit Mikko pelasti roskalavalta, ja Elisan vanhemmat verhoiluttivat ne häälahjaksi. Aallon tarjoiluvaunun pariskunta sai häälahjaksi. Keltainen ja musta tyyny ovat Svenskt Tennin. Matto on Hagelstamin huutokaupasta. Kattolamppu on Alvar Aallon suunnittelema A622B.
Jokaisella perheenjäsenellä on oma japanilainen kokeshi-puunukke.
ELÄMÄN PÄÄNÄYTTÄMÖ
Toivomuksena oli edes pieni piha, sauna sekä omat makuuhuoneet kolmelle lapselle. Kulosaaressa keskikokoisia perheasuntoja on lähes mahdotonta löytää. Ne eivät juuri ehdi välittäjän myyntiin, vaan pitää olla itse aktiivinen, jos haluaa sellaisen. Myytävät asunnot kulkevat kuulopuheena tai paikallisessa Facebook-ryhmässä. Olikin yllättävää, että eräs kolmikerroksinen rivitaloasunto oli myynnissä, oli ollut jo jonkin aikaa. Sen huono kunto oli ilmeisesti karkottanut muut ostajat.
1960-luvun asuntoa katseltuaan Elisa pohdiskeli, miten kolmikerroksinen koti sopisi heille.
– Olen aiemmin kannattanut yhden tason ratkaisuja, mutta tässä kohteessa viehätti ajatus siitä, että keskikerros olisi elämän päänäyttämö, joka olisi helppo pitää siistinä, sanoo Elisa.
Yläkerta makuuhuoneineen pysyisi privaattina alueena. Samoin pyykinpesu ja muu käytännön kodinhoito olisi eri kerroksessa.
Alvar Aallon K65-tuolit ja A330S-kromivalaisin hankittiin tähän asuntoon. Taulu on Elisan Ranskassa asuvan tädin, Heini Delafontin maalaama. Bonsaipuu on istutettu Aino Aallon Riihitie-ruukkuun.
Elisa valitsi ala- ja yläkaapit White Forest -keittiötukkuliikkeestä, joka myy monien eri valmistajien kalusteita. Kivitaso hankittiin Virosta Hansakiveltä. Ikean kaapin päällä on Japanista tuotu peili.
KOLME VUOTTA JAPANISSA
Kulosaaren eri kotien väliin mahtuvat myös perheen vuodet Japanissa. Siellä asuttiin perheen isän Mikon työn vuoksi. Japanista löytyi sittemmin työ myös Elisalle, mutta kolmen vuoden jälkeen työt toivat perheen takaisin Suomeen ja Kulosaareen. Kenties japanilaiseen kompaktiin asumiseen tottuneiden oli muita helpompi nähdä tilankäytön mahdollisuudet kolmitasoisessa asunnossa.
Ruokapöytä on Fritz Hansenin ja Eames-tuolit ovat Vitran, lastentuoli Ikeasta. Kukkamaljakko on Svenskt Tennin ja keraaminen naishahmoinen kynttilänjalka on tuliainen Ahvenanmaalta. Artekin riippuvalaisin on hankittu uutena tähän kotiin. Teekaappi löytyy jokaisesta japanilaisesta kodista.
TUTTUJA VÄREJÄ
Suomen-kotien muuttoihin ovat kuuluneet myös remontit. Elisasta on alkanut tuntua jo haastavalta löytää uusia ideoita sisustukseen.
– Kun tekee kolmatta remonttia lyhyen ajan sisällä ja kaikki lempimateriaalit ja värit on jo käytetty, tavallisella ihmisellä alkavat ideat loppua.
Rivitalon remontissa kaikki pinnat uusittiin ja seiniä sekä siirrettiin että kaadettiin. Perheen eri kodeissa on aina ollut harmahtava seinäväri. Neutraali värimaailma on Elisan mielestä helppo ja luonnollinen. Kukat ja pienesineet tuovat lisäväriä ja persoonallisuutta sisustukseen.
– Kun tulen kotiin, istahdan alas ja sytytän kynttilän. Ajattelen, että olen onnistunut luomaan tästä rauhoittavan paikan. Toivon, että kotimme on rauhoittumisen paikka myös ystävillemme, Elisa sanoo.
Remonttiasiat saattavat kuumentaa tunteita joissakin kotitalouksissa, mutta Koivumaiden tilanne kuulostaa mutkattomalta. Mikko tekee mitä tarvitaan: kantaa, purkaa, maalaa ja keittää kahvia työmiehille.
– Hän on kiitollinen, kunhan hänen ei tarvitse miettiä mitään päätöksiä remonttiin liittyen, Elisa kertoo.
Makuuhuoneen Päiväpeitto on Christmas Garagesta Helsingistä. Tyynyt ovat Winkel Shopista. Elisa ihastui Auvo Aaltolan naishahmoon taidenäyttelyssä ja Mikko osti sen hänelle lahjaksi.
UUTTA ROSOA
Sisustustyyli on muuttunut Japanin vuosien jälkeen sallivammaksi, Elisan omasta mielestä rosoisemmaksi, kaiken ei tarvitse olla niin siloteltua. Kun uusi tavara tulee kotiin, Elisa miettii tarkkaan, mihin se sijoitetaan. Heillä ei ole kuitenkaan mitään sellaista, minkä rikkoutumista pitäisi varoa.
– Olen kasvanut kodissa, joka oli maailman hienoin, ja ammennan siitä tietynlaista kulttuuria. Japani on ollut voimakas lisä omaan tyyliini. Myös lapsillemme on tärkeää, miltä asiat näyttävät, ja he miettivät, miten asettelevat tavaroitaan, Elisa kertoo.
Seinänaulakko on entisten asukkaiden perua. Yöpöytä löytyi mökin vintiltä. Matto on Hagelstamin huutokaupasta.
SUNNUNTAIN MENU
Japani näkyy arkielämässä: joka viikko tehdään ruokaa japanilaiseen tapaan – riisiä ja misokeittoa syödään useasti.
– Sunnuntait ovat meillä isoja päiviä, silloin yksi perheenjäsen saa päättää mitä syödään. Systeemiin kuuluu, että ruokalistan päättäjä auttaa vanhempia valmisteluissa, mutta hän saa lintsata siivoamisessa.
Vuorot tiedetään tarkkaan, ja viikon aikana käydään keskusteluja tulevan sunnuntain menusta. Silloin kun on tulossa ystäviä kylään, ruokaa kokataan yhdessä porukalla.
JOTAIN PUUTTUI
Elisa kuvailee omaa sisustustyyliään kerrokselliseksi. Tärkeintä on, että kaikki toimii arjessa ja lasten kanssa. Sen lisäksi hän tavoittelee kaunista ja mielenkiintoista kotia, jossa jokaisella asialla on tarina. Myös tuoksuilla on tärkeä rooli kodissa. Japanin-vuosien jälkeen Elisa havahtui siihen, että Suomessa kaupan hyllyiltä puuttuvat kauniit, tuoksuvat ja ekologiset puhdistustuotteet.
– Jos pesuainepullo on esillä, sen pitää olla myös kaunis. Ihmettelin, miten maassa, jossa on maailman paras designosaaminen, tehoa ja tyyliä ei voi saada yhteen purkkiin. Elisa alkoi kehittää omia pesutuotteita ja brändiä. Kaksi vuotta sitten syntyi Sees Company, jonka valikoimassa on biohajoavia kodinsiivoustuotteita ja luonnonkosmetiikkaa.
– Haaveilen siitä, että ihmisten iho, hiukset, kylpyhuone ja pyykki tuoksuvat samalta linjastolta. Haluan tuoda arkeen ihanaa luksusta, iloa itselle.
Yläkerran portaikkoa valaisee Flosin IC S1 -riippuvalaisin. Rottinkinen kukkapöytä on Mikon mummin vanha, maljakko on H&M Homesta, koriste-esineet saatu lahjaksi. Yläkerran villainen berberimatto on tilattu Marokosta.
Eeva on valinnut itse huoneensa seinän värin. Kirjoituspöytä on Lundiasta, riikinkukkojuliste kirpputorilta, matto ja verhot Ikeasta, Vitran Eames-elefanttijakkaran Eeva sai kastelahjaksi.
KOTI KONTISSA
Kun Koivumaat muuttivat Japaniin ja sieltä takaisin, heidän oli pohdittava jokaisen tavaran kohdalla, kannattaako se kuljettaa kontissa maailman toiseen laitaan ja maksaa siitä, kumpaankin suuntaan.
– En tarvitse tyylinvaihdoksia. Uskon, että meidän kotimme näyttäisi juuri tältä missä päin maailmaa tahansa, Elisa sanoo.
Mukana on matkustanut yksi tärkeistä kalusteista, kotimainen vintagesohva, joka on ostettu Helanderin huutokaupasta ja verhoiltu Lauritzonin kankaalla.
– Olen ihan varma, että se tulee olemaan aina sohvani.
Eteisaulassa on myös pieni teekaappi eli tansu. Japanilaisessa ruukussa on ystävältä lahjaksi saadut aamutossut. Eteisen ja olohuoneen välisen sivuseinän pääty jätettiin maalaamatta ja siihen on ripustettu japanilaisen taiteilijan tekemiä ukkeleita.
HAAVEIDEN HUONE
Elisa sanoo myös olevansa astiahullu, varsinkin japanilaisia astioita on kertynyt paljon. Haaveissaan hän kulkee japanilaisella temppelitorilla, mistä voisi löytää vaikka 500-vuotiaan kukkamaljakon. Arkisempi toive on saada lisää kaappitilaa vaatteille. Ja sitten perheellä on vielä yksi unelma.
– Haaveilemme omasta pienestä tukikohdasta Japanin maaseudulla, jossa olisi vain yksi iso tila muutaman sermin ja tyynyn kanssa. Siellä voisimme viettää aikaa perheen kanssa ja kuunnella, kun kaskaat laulavat puissa syysiltoina.
Takkahuoneessa on Ikean suosikkikaappi Stockholm. Aallon ritiläpenkki 153A:n päällä on saunakiulu, joka on oikeasti japanilainen riisinsäilytyskulho, ja kauha on temppelin vesikauha, jolla puhdistetaan kädet. Puut ovat Tapio Anttilan suunnittelemassa Mixrack-telineessä.
Takkahuoneen rimaseinä on tehty japanilaisen rytmin mukaan. Futonsohvan peite ja tyyny H&M Home. Lattialla on Isamu Noguchin Vitralle suunnittelema Akari-valaisin.
KOTI
Kulosaaressa Helsingissä
Vuonna 1960 rakennettu rivitalo, 6 h + k + s, 176 m².
ASUKKAAT
Elisa Koivumaa, Sees Companyn yrittäjä, Mikko Koivumaa, Ulkoministeriön viestintäjohtaja ja lapset Eero, 13, Eeva, 11, ja Liina, 7.
LUETUIMMAT
LUE KOTI & KEITTIÖ
KATSO RESEPTIT
YHTEISTYÖSSÄ
LUETUIMMAT
LUE KOTI & KEITTIÖ
KATSO RESEPTIT
YHTEISTYÖSSÄ