Domino Antik myy muun muassa värikkäitä valaisimia.
teksti ja kuvat Heikki Rautio
Evensen Antikissa voi kokea löytämisen riemua.
1. Talonpoikaista vai ylellistä?
Pieni pöytä sorvatuin jaloin seisoo Upplandsgatan 40:n edessä. Katu on tunnettu antiikkiliikkeistään. Antiikkikauppias Karin Kielland Evensenin työtakki on maalitäplien peittämä.
– Olin juuri putsaamassa pientä vitriinikaappia 60-luvun öljymaalista.
Tummanruskeaksi sudittu kaappi näyttäisikin nykyasussaan oudolta Evensen Antikin vaaleanharmaiden ja valkoisten kalusteiden keskellä.
– Pidän talonpoikaisista huonekaluista ja shabby chic -hengestä. Myyn vain sellaista, mistä itse pidän.
Tarjolla on pieniä klaffipöytiä, pinnatuoleja, öljylamppuja ja astioita 1850-luvulta aina 1930–40-luvuille saakka.
Takahuoneessa tuntuu kuin astuisi 1900-luvun alun buduaariin. Vaatteet ja asusteet henkivät vintageliike Déjà Vun dekadenttia ja ylellistä elämäntapaa.
– Olemme nykyisin tämmöinen pieni kahden kaupan antiikkitavaratalo.
Evensen Antik, Upplandsgatan 40, facebook.com/antikstore
Domino Antik on erikoistunut 1900-luvun valaisimiin. Kauppias Henrik Haverman on ollut keräilijä koko ikänsä. Nyt muodissa ovat isot ja näyttävät valaisimet.
2. Messinkiä ja kristalleja
Jos näyteikkunan perusteella voisi päätellä, millaiset valaisimet ovat nyt muodissa, käypä arvaus voisi olla näyttävä messinkirunkoinen pallovalaisin. Domino Antikin kauppias Henrik Haverman nyökyttelee havainnolle.
– Sellaiset Hans-Agne Jakobssonin tyyliset valaisimet ovat kysyttyjä, yleisimminkin isot ja näyttävät valaisimet.
Trendinälkäisessä maassa sisustamiseen suhtaudutaan intohimolla.
– Minulla on sellainen kutina, että perinteiset kristallikruunut ovat tulossa takaisin.
Domino Antik, Upplandsgatan 25, dominoantik.se
3. Antiikkia keittiöön
Christina Sundquistin À la Carte Antik on nimensä mukaisesti keskittynyt keittiöantiikkiin. Liikkeen astia- ja lasivalikoima on päätähuimaavan laaja.
Jos kuitenkin Gustavsbergin, Geflen tai Rörstrandin astiakavalkadi jättää kylmäksi, tarjolla on myös puuesineitä. Mitä olisi muodikas keittiö ilman pinoa vanhoja leikkuulautoja tuomassa sielua sisustukseen? Ehkä sama temppu onnistuisi myös muutamalla huomattavasti kevyemmällä puulautasella, jotka ovatkin kuumaa kamaa japanilaisille turisteille.
À la Carte Antik, Riddargatan 11 A, instagram/alacarteantik
Perinnerakentajan unelma. Sekelskifte on nimensä mukaisesti erikoistunut 1800-luvun lopun ja 1900-luvun alun tyyliin. Kaupan valikoimasta löytyy niin ovenkahvoja, sähkötarvikkeita kuin puutavaraakin.
4. Pölyhuiskuja ja pellavaöljymaalia
Ovenkahvoja, kauniisti kuvioituja betonilaattoja ja strutsinsulista tehtyjä pölyhuiskia tarjoaa Östermalmilla 1900-luvun alun kivitalossa sijaitseva Sekelskifte. Liike tarjoaa kaikkea, mitä vanhan talon tai sellaisen tyyliin sisustava keksii haluta. Varsinainen löytö on sävytettävä pellavaöljymaali. Liikkeen verkkokauppa toimittaa tuotteitaan myös Suomeen.
Downton Abbey -fanille. Hallwylska-perheen rakennuttama kivilinna on nykyisin kotimuseo. Kontrasti isäntäväen ja palveluskunnan tilojen välillä on melkoinen.
Sekelskifte, Karlavägen 7, sekelskifte.se
5. Huikea Hallwylska
Tukholmasta Pohjolan Venetsia. Näin taisivat ajatella Walther ja Wilhelmina von Hallwyl. Alkujaan yksityispalatsiksi rakennetun Hallwylska-museon julkisivusta tulevat mieleen Venetsian myöhäisgoottilaiset palatsit suippo-päisine ikkunoineen. Hallwylien vuonna 1898 valmistunut kotipalatsi on yhä yksi Ruotsin kaikkien aikojen kalleimpia yksityistaloja.
Jos ulkokuori ei tee vaikutusta, sisätilojen kullatut listat ja kattofreskot kyllä. Palatsi on todellinen kokonaistaideteos. Kotinsa museoinut Wilhelmina oli 1900-luvun alussa yksi Ruotsin merkittävimmistä keräilijöistä. Opastetulla kierroksella pääsee tiloihin, joihin muuten ei pääse.
Hallwylska Museet, Hamngatan 4, hallwylskamuseet.se
Kuninkaanlinnassa on kevääseen asti esillä Märtä Måås-Fjetterströmin tekstiilinäyttely.
6. Kuninkaalliset matot
Näistä matoista kuningas Kaarle Kustaa pitää! Kuninkaanlinnan Rikssalenissa on huhtikuulle asti esillä ruotsalaisen Märtä Måås-Fjetterströmin (1873–1941) tekstiiliteosnäyttely. Näyttelyidean isä on kuningas. Pääosa näyttelyn kappaleista on hovin omista kokoelmista.
Måås-Fkjetterström tunnetaan ennen kaikkea matoistaan, joissa on hienoja sommitelmia ja upeat värit. Ei siis ihme, että Mååsin matot ovat nousseet arvoonsa myös tässä ajassa. Matoista maksetaan kansainvälisissä huutokaupoissa kymmeniätuhansia euroja. Måås-Fjetterströmin mattoja kudotaan edelleen hänen perustamassaan ateljeessa Båstadissa Skånessa.
Kungliga Slottet, Slottebacken, kungligaslotten.se
Sven-Harrys on kotimuseo, jonka seinillä on pohjoismaista arvotaidetta. Maalaus on Carl-Fredrik Hillin Grustaget vuodelta 1876.
7. Kullanhohtoinen kotimuseo
Kullanhohtoinen kerrostalo ei jää huomaamatta. Sven-Harry Karlssonin perustamassa Sven-Harrys konstmuseumissa yhdistyvät vaihtuvat näyttelyt ja kotimuseo. Museon ovat suunnitelleet ruotsalaiset huippuarkkitehdit Gert Wingårdh ja Anna Höglund.
Alakerroksissa ovat modernit ja pelkistetyt galleriatilat. Varsinainen yllätys on talon katolla. Sinne on rakennettu kopio Sven-Harryn 1700-luvulla rakennetusta kotitalosta. Kotimuseossa on nähtävää niin kuvataiteen kuin taideteollisuuden ystävälle. Esillä on muun muassa Helene Schjerfbeckin ja August Strindbergin taidetta. Kotimu-
seossa vieraillessaan voi tepsutella Märtä Måås-Fjetteströmin upeilla matoilla.
Sven-Harrys museum, Eastmansvägen 10–12, sven-harrys.se
Artipelagin kahvilasta on kaunis näköala ulos saaristoluontoon. Lattiasta kohoaa talon keskelle jätetty palanen peruskalliota. Kahvilan lisäksi Artipelagissa on suosittu ravintola ja designkauppa.
Sitruunaa, mascarponea ja pistaasia. Fornasetti-leivoksen on luonut Artipelagin kondiittori Annie Hesselstad.
8. Saariston aarre
Siinä missä Sven-Harrys on kuin hohtava korurasia, Artipelagin tumma julkisivu maastoutuu ympäröivään saaristoluontoon. Artipelagin omistaa Baby Björn -lastentarvikkeilla omaisuuden tehnyt Björn Jakobson. Artipelagissa on esillä italialaisen graafikko ja taiteilija Piero Fornasettin näyttely 26.1.2020 asti. Taidenautintoa voi sulatella talon kondiittorin luoman Fornasetti-leivoksen äärellä. Artipelagiin pääsee näppärästi bussilla, joka lähtee Tukholman Central Stationia vastapäätä, kesällä yhteysveneellä.
Artipelag, Artipelagstigen 1, Gustavsberg, artipelag.se
Arkdesin perusnäyttelyn pienoismallit esittelevät Ruotsin rakennustaiteen helmiä. Kierros käy pienestä arkkitehtuurin historian oppitunnista.
9. Tunnetko ArkDesin?
Skeppsholmenin-kävijän suuntana on useimmiten Moderna Museet. Samassa kompleksissa sijaitsee myös ArkDes, joka on Ruotsin arkkitehtuuri- ja designmuseo. Tämän talven ykkösnäyttely on Flygande betong, joka kertoo elementtirakentamisen historiasta.
Peruskokoelman helmiä ovat pienoismallit, joita tutkimalla selviää helposti, millainen oli 1700-luvun tyyppitalo tai ultramoderni 1930-luvun funkisosuuskauppa.
ArkDes, Exercisplan 4, Skeppsholmen, arkdes.se
Svenskt Tenn tunnetaan värikkäistä painotekstiileistään. Yrityksen arkistossa on 160 kangasmallia, joista on kerralla tuotannossa 40–45 eri mallia. Kankaat painetaan nykyisin Englannissa ja Ranskassa.
10. Svenskt Tenn on klassikko
Estrid Ericsonin kanssa on helppo olla samaa mieltä: ”Koti on yhdistelmä kalliita ja vähemmän kalliita asioita, joiden ei tarvitse sopia toisiinsa. Tärkeintä on mukavuus ja miellyttävyys.”
Ericsonin 1924 perustama Svenskt Tenn tunnetaan erityisesti Josef Frankin suunnittelemista värikkäistä kankaista ja ylellisistä huonekaluista. Frank teki firmalle 160 kangasmallia ja 2 000 huonekaluluonnosta, jotka ovat yhä Svenskt Tennin perusta. Jos unelmissa on Svenskt Tennin tyyliin sisustettu ”mukava ja miellyttävä” olohuone tai eteinen, avun saa firman sisustusateljeesta, joka lupaa hoitaa työn myös ilman suunnittelijan fyysistä vierailua kohteessa.
Svenskt Tenn, Strandvägen 5, svenskttenn.se
Malmstenbutikenissa on Malmstenin omien mallien lisäksi myynnissä myös muiden ruotsalaisvalmistajien tuotteita. Dandy-nojatuolin on suunnitellut Gärsnäsille Pierre Sindre vuonna 2017. Lilla Åland -pinnatuoli on Malmstenin oma klassikko.
11. Pohjoismainen Malmsten
Jos Svenskt Tennin tyyli tuntuu liian kosmopoliitilta, Carl Malmstenin juuret ovat tukevasti Pohjolassa. Malmstenbutikenin kulmakivet ovat Carl Malmstenin 1900-luvun alkupuolella suunnittelemat sohvat ja nojatuolit. Toppatuolien lisäksi mallistoon kuuluu ruokapöytiä, pikkutuoleja ja säilytyskalusteita.
Viime vuonna Tukholman huonekalumessuilla esiteltiin uustuotantoon otettu Jönköping-vitriini, jonka vaalea puu ja ilmava rakenne puhuttelevat trendikästä sisustajaa.
Malmstenbutiken, Strandvägen 5 b, malmsten.se
Carina Seth Andersson on monipuolinen suunnittelija, joka on tehnyt muun muassa lasia ja tekstiilejä Marimekolle.
12. Suunnittelija läsnä
Ei ole totta! Pöydän takana seisoo itse Carina Seth Andersson. Muun muassa Marimekon suositut Flower-, Ming- ja Urna-maljakot suunnitellut muotoilija on kaupassaan viettämässä etäpäivää suunnittelusta.
– Asun tässä lähellä, ja odotin 20 vuotta tämän tilan vapautumista. Olen pitänyt kauppaa nyt vuoden.
Myynnissä on Carinan suunnittelua muun muassa Design House Stockholmille ja Skurfin lasitehtaalle. Tarjolla on vintage-esineitä, kuten Arabian Ruska-
astioita. Liikkeen aukiolo kannattaa tarkistaa Instagramista.
Carina Seth Andersson, Kocksgatan 52, instagram/carinasethandersson, csa.nu
Dry Studios tarjoaa lämpöä moderniin sisustukseen. Mallistoon kuuluu ruokapöytiä, penkkejä, jakkaroita ja valaisimia.
13. Modernia muotoilua
Silkinpehmeään tammipölkkyyn on tehty hienot messinkihakaset. Ylelliset metallinpalat pitävät pölkyn kasassa.
Vai tekevätkö ne siitä haluttavan? Suunnittelija Jenny Kästel-Tassarolin ja Johan Fredlundin Dry Studios yhdistää muotoilun ja muodin sekä graafisen ja konseptisuunnittelun saman katon alle.
– Myymme paljon huonekaluja ulkomaille. Esimerkiksi tilanjakajia on tilattu New Yorkiin ja Los Angelesiin. Asiakkaat löytävät meidät yleensä Instagramista, Jenny kertoo. Niukan minimalistiseen kokoelmaan on tulossa lisäystä kevään huonekalumessuilla.
Dry Studios, Upplandsgatan 36, drystudios.com
Asplundin tyyli on suoraviivaisen skandinaavinen. Oman malliston lisäksi mausteena on muun muassa Fontana Arten valaisimia tai viherkasveja.
14. Mitä minimalismia!
Asplundin nimestä tulevat mieleen 1990-luvun minimalismi sekä Thomas Sandell ja Jonas Bohlin. Suunnittelijoiden yhteistyönä syntynyt Snö-lipasto täytti viime vuonna 25 vuotta.
– Haluamme tarjota kestävää designia, kertoo liikkeen perustaja Michael Asplund. Asplundilta saa kotiinsa niin uuden keittiön, ruokapöydän tuoleineen kuin kynttilänjalan ruokailuryhmää kaunistamaan.
Asplund, Sibyllegatan 31, asplund.se
Historioitsija Christopher O’Regan on Ruotsissa suosittu esiintyjä. Kävelykierros käy niin ruotsin kielen kuin Tukholman Vanhan kaupungin historian oppitunnista.
15. Ekspertti esitelmöi
Christopher O’Regan on 1700-lukuun erikoistunut historioitsija, joka on tullut tutuksi Talot huokuvat historiaa -tv-sarjan eksentrisenä
arkistoeksperttinä. Christopher kuljettaa kiertokävelyllään läpi Tukholman Vanhan kaupungin kujien. Hauskojen arjen kuvasten ohessa 1,5 tunnin kierroksella oppii kaikenlaista uutta, kuten sen, että 1700-luvulla Vanhassa kaupungissa asui kolme kertaa enemmän ihmisiä kuin nyt.
Stadsvandring med Christopher O’Regan -kävelykierrokset ovat viikonloppuisin. Kierrokset ovat ruotsiksi.
Liput ja aikataulut: ticketmaster.fi/stadsvandring-med-christopher-oregan
LUETUIMMAT
KATSO RESEPTIT
YHTEISTYÖSSÄ
LUETUIMMAT
KATSO RESEPTIT
YHTEISTYÖSSÄ
Fokus Media Finland Oy
Hämeentie 153 C, 00560 Helsinki
Y-tunnus 3157774-2
Fokus Media Finland Oy
Hämeentie 153 C, 00560 Helsinki
Y-tunnus 3157774-2