Opas
Resepti

Fabian Björk

San­na Ke­kä­läi­nen

Raikas mansikkakakku syntyy helposti

Helppo mansikkakakku syntyy kahdesta uunipellillä paistetusta kakkupohjasta. Raikas täyte kootaan kermavaahdosta, rahkasta, mansikoista, mintusta ja lemon curdista.

10–12 pa­laa

8 ka­nan­mu­naa

3 dl so­ke­ria

2 dl man­te­li­jau­het­ta

1 dl pe­ru­na­jau­ho­ja

2 tl lei­vin­jau­het­ta

Kos­tu­tus:

noin 1 dl vas­ta­pu­ris­tet­tua ap­pel­sii­ni­me­hua

Vä­liin:

1 ½ dl vis­pi­ker­maa

1 dl mai­to­rah­kaa

noin 1 ½ dl le­mon cur­dia

noin 300 g man­si­koi­ta

1 dl hie­non­net­tua mint­tua

Pääl­le:

noin 800 g val­kois­ta so­ke­ri­mas­saa

man­sik­ka­vii­pa­lei­ta

min­tun­leh­tiä

1. Kak­kuun tar­vi­taan kak­si kak­ku­poh­jaa. Vat­kaa mu­nat ja so­ke­ri vaah­dok­si. Se­koi­ta kui­vat ai­neet kes­ke­nään ja sii­vi­löi ne vaah­toon. Tee ha­lu­tes­sa­si toi­ses­ta poh­jas­ta tum­ma li­sää­mäl­lä kui­vien ai­nei­den jouk­koon 2 rkl kaa­ka­o­jau­het­ta.

2. Kaa­da tai­ki­na kah­del­le lei­vin­pa­pe­ril­la pääl­lys­te­tyl­le uu­ni­pel­lil­le (noin 30 x 38 cm). Pais­ta 200-as­tei­ses­sa kier­toil­mau­u­nis­sa 6–8 mi­nuut­tia. Jos si­nul­la ei ole kier­toil­mau­u­nia, tee ja pais­ta poh­jat erik­seen.

3. Ri­pot­te­le so­ke­ria kah­del­le puh­taal­le lei­vin­pa­pe­ril­le. Ku­moa kak­ku­le­vyt nii­den pääl­le. Ir­ro­ta lei­vin­pa­pe­rit heti.

4. An­na poh­jien jääh­tyä huo­neen­läm­pöi­sik­si. Leik­kaa poh­jat nel­jäk­si ta­sa­ko­koi­sek­si suo­ra­kai­teek­si. Yli­jää­neet osat voi käyt­tää vaik­ka­pa pap­pi­lan hä­tä­va­raan. Kos­tu­ta ke­vy­es­ti me­hul­la.

5. Vat­kaa ker­ma vaah­dok­si. Li­sää mai­to­rah­ka. Maus­ta ha­lu­tes­sa­si to­mu­so­ke­ril­la, mut­ta huo­mi­oi, et­tä pääl­lys ja le­mon curd ovat ma­kei­ta.

6. Ko­koa kak­ku. Le­vi­tä poh­jil­le le­mon cur­dia, ker­ma­vaah­toa, vii­pa­loi­tu­ja tai ke­vy­es­ti murs­kat­tu­ja man­si­koi­ta ja mint­tua. Le­vi­tä ka­kun pääl­le ohut ker­ros ker­ma­vaah­to­se­os­ta.

7. Kau­li val­koi­nen so­ke­ri­mas­sa to­mu­so­ke­rin avul­la le­vyk­si. Nos­ta levy ka­kun pääl­le ja reu­noil­le. Siis­ti reu­nat. Ko­ris­te­le vii­pa­loi­duil­la man­si­koil­la ja min­tul­la.

Val­mis­tu­sai­ka: 30 min + 30 min

Vai­keu­sas­te: hel­poh­ko

Hin­ta: noin 30 e