Opas
Sisustus
Löytyisiköhän omista verkostoistasi remontille hyvä tekijä?

Löytyisiköhän omista verkostoistasi remontille hyvä tekijä?

Fotolia

Net­te Grön

Näin löydät remontille hyvän tekijän

Mistä niitä ammattimiehiä ja -naisia löytää remonttia varten? Entä mistä tietää, kuka on se oikea? Kokosimme etsijän aakkoset.

A) Tar­kis­ta omat ver­kos­tot

- Pidä an­ten­nit pys­tys­sä ja ota ta­vak­si ky­syä tut­ta­vil­ta ja naa­pu­reil­ta, kuka teki hei­dän re­mont­tin­sa ja oli­vat­ko he tyy­ty­väi­siä. Ota yh­teys­tie­to­ja tal­teen. Jo­na­kin päi­vä­nä si­nä­kin tar­vit­set hy­vää am­mat­ti­lais­ta.

- Hy­vät te­ki­jät ovat usein täys­työl­lis­tet­ty­jä. Va­raa rei­lus­ti liik­ku­ma­va­raa ai­ka­tau­luun, jos ha­lu­at saa­da juu­ri tie­tyn ura­koit­si­jan.

- Ky­se­le re­mon­tin­te­ki­jöi­tä myös esi­mer­kik­si rau­ta­kau­pan yri­tys­myyn­nis­tä tai isän­nöit­si­jäl­tä. Jos pus­ka­ra­dio toi­mii hy­vin, ei ura­koit­si­joi­ta eh­kä tar­vit­se kil­pai­lut­taa. An­na mui­den suo­si­tel­la ja sääs­tä it­se­si epä­ta­sais­ten urak­ka­tar­jous­ten ver­tai­lul­ta.

- Lue re­mont­tib­lo­ge­ja. Re­mon­tis­taan blog­gaa­vat ku­lut­ta­jat ker­to­vat yleen­sä re­hel­li­ses­ti kuka teki hei­dän urak­kan­sa ja mil­lais­ta tuli. Tee haku esi­mer­kik­si sa­nal­la ”rak­sab­lo­gi”.

- Eh­kä si­nul­la on re­mont­ti­tai­toi­nen isä, ka­ve­ri tai ka­ve­rin mies? Erit­täin kä­te­vää, mut­ta mie­ti kui­ten­kin, saat­ko ka­ve­rin tai su­ku­lai­sen kans­sa so­vit­tua ura­kal­le sel­vät eh­dot ja hin­nat kir­jal­li­ses­ti.

B) Var­mis­ta re­mon­tin te­ki­jän pä­te­vyys ja mai­ne

- Tar­kis­ta, et­tä ura­koit­si­jal­la on pä­te­vyys teh­tä­vään, esi­mer­kik­si VTT:n myön­tä­mä ser­ti­fi­kaat­ti: vttto­dis­tus. fi. Esi­mer­kik­si mär­kä­ti­lo­jen ve­de­ne­ris­tä­jäl­lä tu­lee ol­la VTT:n ser­ti­fi­kaat­ti.

- Tar­kis­ta, et­tä ura­koit­si­ja kuu­luu en­nak­ko­pe­rin­tä­re­kis­te­riin. Muus­sa ta­pauk­ses­sa sinä toi­mek­si­an­ta­ja­na olet hä­nen työ­nan­ta­jan­sa ja hoi­dat sen mu­kai­set vel­vol­li­suu­det ja il­moi­tuk­set. Vain en­nak­ko­pe­rin­tä­re­kis­te­riin kuu­lu­van elin­kei­non­har­joit­ta­jan työ­ve­loi­tuk­ses­ta voi saa­da ko­ti­ta­lous­vä­hen­nyk­sen.

- Kysy, mil­lai­sia vas­taa­via koh­tei­ta ura­koit­si­ja on teh­nyt ja ke­nel­le – voi­ko heil­tä pyy­tää suo­si­tus­ta?

- Tee net­ti­ha­ku yri­tyk­sen ja ura­koit­si­jan ni­mel­lä ja tar­kis­ta ta­lous­tie­dot myös Suo­men Asi­a­kas­tie­don si­vuil­ta verk­ko­kau­pas­ta.

- Pi­me­än työn tar­jo­a­jaa on pa­ras vält­tää. Jos yri­tys ei pys­ty hoi­ta­maan ve­ro­ja ja so­si­aa­li­mak­su­ja, ei ole tak ei­ta, et­tä se py­syy kar­tal­la re­mont­ti­si val­mis­tu­mi­seen as­ti.

C) Tee tar­jous­pyyn­tö ja kil­pai­lu­ta

- Tee tai ti­laa tar­kat suun­ni­tel­mat ja mää­rit­te­le teh­tä­vä työ täs­mäl­li­ses­ti. Mil­lai­nen on ha­lut­tu lop­pu­tu­los, mi­ten ku­vaat sen par­hai­ten ura­koit­si­jal­le?

- Tar­jous­pyyn­nös­sä on ku­vat­ta­va työn si­säl­tö, käy­tet­tä­vät ma­te­ri­aa­lit ja nii­den hank­ki­ja, alus­ta­va ai­ka­tau­lu, pyy­det­tä­vä hin­ta-ar­vio ja las­ku­tus­pe­rus­teet sekä ase­tet­ta­va mää­rä­ai­ka tar­jouk­sen jät­tä­mi­sel­le. Mai­nit­se myös, jos ha­lu­at teh­dä työs­tä ko­ti­ta­lous­vä­hen­nyk­sen.

- Lä­he­tä jo­kai­sel­le kil­pai­lu­tet­ta­val­le sa­man­lai­nen kir­jal­li­nen tar­jous­pyyn­tö.

- Voit käyt­tää myös net­ti­pal­ve­lu­ja, joi­hin jä­te­tään tar­jous­pyyn­tö ura­kas­ta ke­nen ta­han­sa ura­koit­si­jan vas­tat­ta­vak­si. Pal­ve­lus­sa teet il­moi­tuk­sen re­mon­tis­ta­si ja tar­jous­pyyn­nös­tä­si jul­ki­sel­le si­vus­tol­le, joka vä­lit­tää re­mont­ti­tar­jouk­sia, esi­mer­kik­si urak­ka­maa­il­ma.fi (mak­su­ton).

- Pal­ve­lus­sa näet mui­den asi­ak­kai­den an­ta­mia ar­vos­te­lu­ja re­mon­tin­te­ki­jöil­le. Kun re­mont­ti­si on teh­ty, voit it­se an­taa te­ki­jäl­le ar­vo­sa­nan net­ti­pal­ve­lus­sa.

D) Tee so­pi­mus

- Käy­tä esi­mer­kik­si Ku­lut­ta­ja­vi­ras­ton val­mis­ta so­pi­mus­poh­jaa (kkv.fi).

- Jos käy­tät ura­koit­si­jan omaa so­pi­mus­poh­jaa, tar­kis­ta, et­tä sen eh­dot ovat ku­lut­ta­ja-asi­a­mie­hen hy­väk­sy­mät.

- Sovi, kum­pi hank­kii ma­te­ri­aa­lit ja va­ras­toi ne. Tun­tien mu­kaan ve­loit­ta­vaa te­ki­jää ei kan­na­ta pi­tää rau­ta­kau­pan jo­nos­sa tai ruuh­kis­sa sei­so­mas­sa.

- Sovi työl­le ai­ka­tau­lu ja mah­dol­li­nen sank­tio enim­mäi­sa­jan ylit­ty­mi­ses­tä.

- Tee kir­jal­li­nen so­pi­mus myös mah­dol­li­sis­ta li­sä­töis­tä, jos nii­tä tu­lee re­mon­tin ku­lu­es­sa.

E) Ota huo­mi­oon tur­val­li­suus­sei­kat

- Älä mak­sa etu­kä­teen. Epäi­lys­ten on syy­tä he­rä­tä, jos ura­koit­si­ja pyy­tää isoa en­nak­ko­mak­sua.

- Tut­ki myös ka­lus­te- ja ta­va­ran­toi­mit­ta­jien ta­lous­ti­lan­ne. Kon­kurs­si­kyp­säl­lä­kin fir­mal­la voi ol­la iso­ja asi­ak­kai­ta ja luo­tet­ta­va mai­ne.

- Kysy, mil­lai­set va­kuu­tuk­set ura­koit­si­jal­la on.

- Sel­vi­tä, ket­kä hen­ki­löt tu­le­vat työs­ken­te­le­mään työ­maal­la­si, ja pyy­dä jo­kai­sen te­ki­jän nimi ja en­nak­ko­pe­rin­tä­re­kis­te­ri­o­te. Var­mis­ta, et­tä ura­koit­si­ja­si vas­taa myös ali­hank­ki­joi­den­sa ja apu­lais­ten­sa te­ke­mi­sis­tä ja va­kuu­tuk­sis­ta.