Opas
Sisustus
Kylpyhuoneremonttiin ei yleensä tarvita rakennuslupaa.

Kylpyhuoneremonttiin ei yleensä tarvita rakennuslupaa.

Mari Lahti

Net­te Grön

Mielessä kylpy­huo­ne­re­montti? Perehdy ensin näihin 6 kysymykseen

Onko toiveissasi uusi kylpyhuone? Lue nämä kuusi tietoiskua ennen kylpy­huo­ne­re­monttia.

1. Tar­vit­sen­ko yh­den vai mon­ta ura­koit­si­jaa?

Koko kyl­py­huo­ne­re­mon­tin suun­nit­te­lui­neen ja ka­lus­tei­neen voi os­taa yh­del­tä firmal­ta. Sil­loin ei tar­vit­se et­siä te­ki­jöi­tä eri töil­le ei­kä ai­ka­tau­lut­taa työ­vai­hei­ta it­se. 

Re­mon­tin voi teet­tää myös osi­na eri am­mat­ti­lai­sil­la. Se saat­taa tul­la hal­vem­mak­si, mut­ta sil­loin ai­ka­tau­lu­tus ja lvi-, ra­ken­ne-, säh­kö-, laa­toi­tus-, asen­nus- ja val­von­ta­töi­den so­vit­ta­mi­nen yh­teen jää­vät it­sel­le hoi­det­ta­vak­si. Osau­ra­koi­den vä­liin voi jää­dä mo­nen­lais­ta teh­tä­vää, jos­ta tu­lee li­sä­kus­tan­nuk­sia ja vii­väs­tyk­siä. 

2. Tar­vi­taan­ko kyl­py­huo­ne­re­mont­tiin ra­ken­nus­lu­pa?

Jos kyl­py­huo­ne py­syy sii­nä mis­sä se on ai­na ol­lut, lu­paa ei yleen­sä tar­vi­ta. Jos kyl­py­huo­ne­re­mont­ti vai­kut­taa ta­lon pa­lo­tur­val­li­suu­teen, il­man­vaih­toon tai ra­ken­tei­siin mer­kit­tä­väs­ti, tai jos teet uu­den kyl­py­huo­neen esi­mer­kik­si kyl­mäl­le vin­til­le tai kuis­til­le, tar­vit­set ra­ken­nus­lu­van tai Z-lau­sun­non kun­nan ra­ken­nus­val­von­nas­ta.

3. Mitä voin teh­dä it­se?

Mo­nen­lais­ta voi teh­dä it­se, jos var­mas­ti osaa. Mut­ta jos ei ole en­nen esi­mer­kik­si laa­toit­ta­nut, har­joit­te­lua ei kan­na­ta aloit­taa kyl­py­huo­nees­ta, joka on kal­lis ja herk­kä koh­de. Van­ho­ja laat­to­ja ei myös­kään kan­na­ta it­se ryn­nä­tä na­kut­te­le­maan ir­ti sei­nis­tä.

As­bes­ti­kar­toi­tus on pa­kol­li­nen kai­kis­sa en­nen vuot­ta 1994 ra­ken­ne­tuis­sa re­mont­ti­koh­teis­sa. Suu­res­sa osas­sa kyl­py­huo­ne­re­mont­te­ja on siis aluk­si ti­lat­ta­va pai­kal­le as­bes­ti­kar­toit­ta­ja, joka toi­mit­taa ra­ken­teis­ta ote­tut näyt­teet la­bo­ra­to­ri­oon ana­ly­soi­ta­vak­si. Pur­ku­työt saa aloit­taa vas­ta, kun la­bo­ra­to­ri­on ana­lyy­si ker­too, et­tei as­bes­tia ole ha­vait­tu. 

Jos ma­te­ri­aa­leis­ta tai ra­ken­teis­ta löy­tyi­si as­bes­tia, pur­ku­työn sai­si teh­dä vain as­bes­ti­pur­kuun eri­kois­tu­nut ura­koit­si­ja. Kyl­py­huo­nees­sa on tur­val­li­sin­ta käyt­tää säh­kö- ja put­ki­töi­hin vain val­tuu­tet­tu­ja am­mat­ti­lai­sia, var­sin­kin ker­ros­ta­los­sa ja asun­to-osa­keyh­ti­ös­sä.

4. Mikä on ve­sie­ris­tys?

En­nen kyl­py­huo­nei­ta ei ve­sie­ris­tet­ty, kos­ka vet­tä las­ket­tiin vain am­mee­seen, ei lat­ti­al­le. Vie­lä 1990-lu­vul­la­kin teh­dyis­tä kyl­py­huo­neis­ta saat­taa puut­tua kat­ta­va ve­sie­ris­tys. 

Ny­kyi­sin mär­kä­ti­lat on eris­tet­tä­vä ve­si­tii­viik­si: sei­nät, lat­ti­at, sau­mat, lä­pi­vien­nit ja liit­ty­mät. Kaa­ke­loi­tu pin­ta ei ole ve­si­tii­vis, vaan vesi py­säh­tyy sen al­la ole­vaan ker­rok­seen. Ve­de­ne­ris­tys teh­dään VTT:n ser­tifi oi­mal­la tuot­teel­la, ser­tifi oi­dun am­mat­ti­lai­sen toi­mes­ta. Eris­tä­vä ker­ros on ny­kyi­sin yleen­sä si­vel­tä­vä ve­sie­ris­te­mas­sa. 

5. Mitä ve­si­pis­teen ja vie­mä­rin siir­to vaa­tii?

Kyl­py­huo­ne­re­mon­tin kal­leim­mat työt ovat sei­nien, ve­si­pis­tei­den ja vie­mä­rien siir­rot. Ve­si­put­kia voi­daan ve­tää pin­ta­ve­to­na, mut­ta vie­mä­rin siir­to tar­koit­taa sitä, et­tä lat­tia on avat­ta­va ja sitä on mah­dol­li­ses­ti ko­ro­tet­ta­via kym­me­niä sent­te­jä, jot­ta vie­mä­ri­put­ki kal­lis­tuk­si­neen mah­tuu kul­ke­maan uu­des­ta lat­ti­a­kai­vos­ta ta­lon van­haan vie­mä­ri­lin­jaan.

Ker­ros­ta­los­sa tä­hän on har­voin mah­dol­li­suut­ta, mut­ta toi­si­naan vie­mä­rin tai lat­ti­a­kai­von si­jain­tia on mah­dol­lis­ta muut­taa lin­ja­sa­nee­rauk­sen yh­tey­des­sä li­sä­mak­sus­ta.

6. Mitä pin­ta­re­mont­tia voi teh­dä ris­kit­tö­mäs­ti?

Jos ve­sie­ris­tys ja put­ket on uu­sit­tu al­le 20 vuot­ta sit­ten, niil­lä voi ol­la vie­lä rei­lus­ti tek­nis­tä käyt­töi­kää. Van­hen­tu­neel­le tyy­lil­le ja ka­lus­tuk­sel­le voi teh­dä pal­jon­kin il­man isoa re­mont­tia. 

Si­li­ko­ni­sau­mauk­set voi vaih­taa, jos ne ovat kel­las­tu­neet tai pil­kut­tu­neet. Al­las­ka­lus­teen, pön­tön, am­meen ja suih­ku­ha­nat voi vaih­taa. 

Eh­jän laa­toi­tuk­sen pääl­le voi maa­la­ta kaa­ke­li­maa­lil­la tai laat­to­jen sau­mauk­sen voi vä­rit­tää sau­ma­ky­näl­lä. Jos poh­dit van­han laa­toi­tuk­sen pääl­le laa­toit­ta­mis­ta, pyy­dä kos­teus­va­hin­ko­jen asi­an­tun­ti­jaa tar­kis­ta­maan en­sin, et­tä kaik­ki on kui­vaa ja van­hat laa­tat ovat hy­vin kiin­ni sei­näs­sä. 

Van­han, tyl­sän sei­nä­laa­toi­tuk­sen saa pii­loon myös esi­mer­kik­si ison pei­lin tai mär­kä­ti­la­le­vyn taak­se, ja lat­ti­al­le voi hank­kia puu­ri­ti­lä­ma­tot tai muun omaa sil­mää miel­lyt­tä­vän ja vet­tä sie­tä­vän ma­ton. 
Tär­kein­tä on, et­tä jos ka­lus­tei­den, pei­lin, va­lai­si­men tai al­taan asen­nus vaa­tii rei­kien po­raa­mis­ta sei­niin, rei­ät ve­sie­ris­te­tään ja suo­ja­taan rois­ke­ve­del­tä.