Kylpyhuoneremonttiin ei yleensä tarvita rakennuslupaa.
Mari Lahti
Nette Grön
1. Tarvitsenko yhden vai monta urakoitsijaa?
Koko kylpyhuoneremontin suunnitteluineen ja kalusteineen voi ostaa yhdeltä firmalta. Silloin ei tarvitse etsiä tekijöitä eri töille eikä aikatauluttaa työvaiheita itse.
Remontin voi teettää myös osina eri ammattilaisilla. Se saattaa tulla halvemmaksi, mutta silloin aikataulutus ja lvi-, rakenne-, sähkö-, laatoitus-, asennus- ja valvontatöiden sovittaminen yhteen jäävät itselle hoidettavaksi. Osaurakoiden väliin voi jäädä monenlaista tehtävää, josta tulee lisäkustannuksia ja viivästyksiä.
2. Tarvitaanko kylpyhuoneremonttiin rakennuslupa?
Jos kylpyhuone pysyy siinä missä se on aina ollut, lupaa ei yleensä tarvita. Jos kylpyhuoneremontti vaikuttaa talon paloturvallisuuteen, ilmanvaihtoon tai rakenteisiin merkittävästi, tai jos teet uuden kylpyhuoneen esimerkiksi kylmälle vintille tai kuistille, tarvitset rakennusluvan tai Z-lausunnon kunnan rakennusvalvonnasta.
3. Mitä voin tehdä itse?
Monenlaista voi tehdä itse, jos varmasti osaa. Mutta jos ei ole ennen esimerkiksi laatoittanut, harjoittelua ei kannata aloittaa kylpyhuoneesta, joka on kallis ja herkkä kohde. Vanhoja laattoja ei myöskään kannata itse rynnätä nakuttelemaan irti seinistä.
Asbestikartoitus on pakollinen kaikissa ennen vuotta 1994 rakennetuissa remonttikohteissa. Suuressa osassa kylpyhuoneremontteja on siis aluksi tilattava paikalle asbestikartoittaja, joka toimittaa rakenteista otetut näytteet laboratorioon analysoitavaksi. Purkutyöt saa aloittaa vasta, kun laboratorion analyysi kertoo, ettei asbestia ole havaittu.
Jos materiaaleista tai rakenteista löytyisi asbestia, purkutyön saisi tehdä vain asbestipurkuun erikoistunut urakoitsija. Kylpyhuoneessa on turvallisinta käyttää sähkö- ja putkitöihin vain valtuutettuja ammattilaisia, varsinkin kerrostalossa ja asunto-osakeyhtiössä.
4. Mikä on vesieristys?
Ennen kylpyhuoneita ei vesieristetty, koska vettä laskettiin vain ammeeseen, ei lattialle. Vielä 1990-luvullakin tehdyistä kylpyhuoneista saattaa puuttua kattava vesieristys.
Nykyisin märkätilat on eristettävä vesitiiviiksi: seinät, lattiat, saumat, läpiviennit ja liittymät. Kaakeloitu pinta ei ole vesitiivis, vaan vesi pysähtyy sen alla olevaan kerrokseen. Vedeneristys tehdään VTT:n sertifi oimalla tuotteella, sertifi oidun ammattilaisen toimesta. Eristävä kerros on nykyisin yleensä siveltävä vesieristemassa.
5. Mitä vesipisteen ja viemärin siirto vaatii?
Kylpyhuoneremontin kalleimmat työt ovat seinien, vesipisteiden ja viemärien siirrot. Vesiputkia voidaan vetää pintavetona, mutta viemärin siirto tarkoittaa sitä, että lattia on avattava ja sitä on mahdollisesti korotettavia kymmeniä senttejä, jotta viemäriputki kallistuksineen mahtuu kulkemaan uudesta lattiakaivosta talon vanhaan viemärilinjaan.
Kerrostalossa tähän on harvoin mahdollisuutta, mutta toisinaan viemärin tai lattiakaivon sijaintia on mahdollista muuttaa linjasaneerauksen yhteydessä lisämaksusta.
6. Mitä pintaremonttia voi tehdä riskittömästi?
Jos vesieristys ja putket on uusittu alle 20 vuotta sitten, niillä voi olla vielä reilusti teknistä käyttöikää. Vanhentuneelle tyylille ja kalustukselle voi tehdä paljonkin ilman isoa remonttia.
Silikonisaumaukset voi vaihtaa, jos ne ovat kellastuneet tai pilkuttuneet. Allaskalusteen, pöntön, ammeen ja suihkuhanat voi vaihtaa.
Ehjän laatoituksen päälle voi maalata kaakelimaalilla tai laattojen saumauksen voi värittää saumakynällä. Jos pohdit vanhan laatoituksen päälle laatoittamista, pyydä kosteusvahinkojen asiantuntijaa tarkistamaan ensin, että kaikki on kuivaa ja vanhat laatat ovat hyvin kiinni seinässä.
Vanhan, tylsän seinälaatoituksen saa piiloon myös esimerkiksi ison peilin tai märkätilalevyn taakse, ja lattialle voi hankkia puuritilämatot tai muun omaa silmää miellyttävän ja vettä sietävän maton.
Tärkeintä on, että jos kalusteiden, peilin, valaisimen tai altaan asennus vaatii reikien poraamista seiniin, reiät vesieristetään ja suojataan roiskevedeltä.
LUETUIMMAT
LUE KOTI & KEITTIÖ
KATSO RESEPTIT
YHTEISTYÖSSÄ
LUETUIMMAT
LUE KOTI & KEITTIÖ
KATSO RESEPTIT
YHTEISTYÖSSÄ