Ennen keittiöremonttia on paljon muistettavaa.
Mari Lahti
Nette Grön
1. Listaa uuden keittiön tärkeimmät seikat
Tee lista keittiön ominaisuuksista tärkeysjärjestyksessä kaikkien käyttäjien kannalta. Onko pitkä työtaso kaikkein tärkeintä, kuinka paljon hyllymetrejä tarvitset astioille ja kuivatavaralle, ylettyvätkö lapset käyttämään mikroa?
2. Mieti säilytyskysymyksiä
Mieti säilytystä koko asunnon kannalta: tuleeko keittiöön ehkä siivouskomero tai tilaa myös pyykille ja työpisteelle?
3. Anna asiantuntijan suunnitella
Osta suunnittelu sisustusarkkitehdiltä, jos tila on vaativa, hyvin pieni, tai jos haluat teettää kalusteet.
4. Kokeile ilmaisia suunnitteluohjelmia
Käytä keittiöliikkeiden ilmaisia nettisuunnitteluohjelmia erilaisten keittiöratkaisujen kokeiluun. Myymälässäkin tehdään suunnitelma veloituksetta, mutta sitä ei aina saa mukaansa. Keittiösuunnitteluohjelmia ovat esimerkiksi seuraavat.
Epoq-keittiöt: Kitchen Planner epoc.fi/keittiot
Keittiömaailma: design@web keittiomaailma.fi
Ikea: 3D-suunnitteluohjelmaikea.fi
5. Pidä silmät auki
Erilaisia pintamateriaaleja, värejä, laattoja ja tapetteja on loputtomasti – et pysty selaamaan läpi koko maailman tarjontaa. Kun näet esimerkiksi ravintolassa, kaupassa, hotellissa tai lehdessä lattian tai laatan, josta tykkäät erityisesti, ota kuva,
pyydä materiaalin tiedot ja talleta omaan lempimateriaalikansioosi.
6. Tee joustava aikataulu
Ison keittiöremontin valmisteluvaiheet vievät aikaa, varsinkin jos pitää hakea rakennuslupa tai Z-lausunto (Helsingissä). Tee aikataulu, jossa on reilusti aikaa suunnittelulle, tekijöiden haulle, tarjouspyyntökierroksille ja materiaalivalinnoille.
7. Lyö lukkoon budjetti
Määrittele budjetti. Mieti tarvittaessa, mitkä asiat voi toteuttaa myöhemminkin. Muista kotitalousvähennys.
8. Muista kilpailuttaa
Selkeästi rajatun urakan voi kilpailuttaa nettipalvelussa, joka välittää urakoitsijoiden tarjouksia: esimerkiksi urakkamaailma.fi, dooxe.fi, remonttitarjous.com ja kodinremontit.fi .
9. Tee yksityiskohtaiset suunnitelmat
Laadi urakoitsijoiden kanssa tarkat sopimukset, joissa on määritelty mitä tehdään, milloin, millä tavalla ja hinnalla. Netistä löydät malleja ja tarkistuslistoja, jotka tekevät sopimisesta selkeää ja helppoa.
10. Mieti myöhästymissakkoa
Pohdi myös, haluatko lisätä sopimusehtoihin esimerkiksi myöhästymissakon, joka lankeaa maksettavaksi, jos työt viivästyvät urakoitsijasta johtuvasta syystä.
11. Luota vain ammattilaiseen
Käytä vain sertifi oituja ammattilaisia putki- ja sähkötöissä. Kokenut rakennusammattilainen osaa kysyä oikeat kysymykset ja huomaa, jos jokin pulma on vältettävissä ennakoimalla. Kaikkea ei tarvitse osata itse. Kysy viisaammilta aina, kun on pientäkin aihetta. Se voi säästää satasia, päiviä tai vielä enemmän.
12. Muista asbestiin liittyvät säännökset
Ennen vuotta 1994 rakennettujen tilojen purkutöitä ei voi tehdä kuka tahansa. Syynä on asbesti, jonka saa purkaa vain valtuutettu urakoitsija.
Ennen purkua pitää tutkia, onko seinissä, lattiassa tai vanhoissa materiaaleissa asbestia. Sitä voi löytyä monenlaisista tasoitteista, laatoista, pinnoitteista, eristeistä ja levyistä. Tilaa paikalle asbestikartoittaja, jos talo on ennen vuotta 1994 rakennettu.
13. Tutki vesipisteen siirtomahdollisuudet
Vesipisteen voi siirtää vain siinä tapauksessa, että joko lattian alle tai seinälle vedettävälle viemäriputkelle saadaan riittävä kallistus, jotta vesi valuu pois.
14. Varaudu uusimaan lattia
Lattia on usein uusittava kokonaan, kun kalusteiden paikat tai mitat vaihtuvat. Myös seinät voi olla helpompi levyttää uudelleen kuin yrittää tasoittaa entisten asennusten jäljet.
15. Varmista rakennuslupaan liittyvät seikat
Keittiöremontti vaatii harvoin rakennusluvan, mutta tarkista asia oman kunnan rakennusvalvonnasta, kun suunnitelmat ovat valmiit.
Rakennusluvan hakee remontin pääsuunnittelija, ja sitä ennen tarvitaan valtakirja asunto-osakeyhtiöltä. Asunto-osakeyhtiön osakas tai vuokralainen ei voi hakea rakennuslupaa omissa nimissään.
16. Ole yhteydessä isännöitsijään
Asunto-osakeyhtiöllä on velvollisuus valvoa osakkaiden tekemiä remontteja, myös keittiöremonttia. Tiedota isännöitsijälle remonttiaikeistasi ja toimita suunnitelmat ja piirustukset ajoissa taloyhtiölle.
17. Pidä kirjaa keittiöremontista
Keittiöremontin dokumentointi kuuluu remontin pääsuunnittelijalle tai teettäjälle. Pidä siis itse kirjaa töistä tai palkkaa pääsuunnittelija johtamaan kokonaisuutta ja laatimaan asiakirjat. Jos omistat koko kiinteistön, arkistoit asiakirjat itse. Jos asut taloyhtiössä, annat asiakirjat (suunnitelmat, piirustukset, lupa-asiakirjat, työselostukset ja kuvat) taloyhtiön arkistoitavaksi.
18. Ole yhteydessä taloyhtiöön remontin valvonnasta
Taloyhtiö tarkastaa ja valvoo työtä remontin eri vaiheissa. Sovi taloyhtiön edustajan kanssa valvojan käynnit remonttiaikataulun mukaan. Tärkeitä vaiheita ovat esimerkiksi lattia- ja seinärakenteiden avaaminen, vesijohto- ja viemärityöt sekä mahdollisten kosteusvaurioiden toteaminen.
19. Pidä taloyhtiö ajan tasalla loppuun asti
Loppukatselmuksessa taloyhtiö tarkastaa, että rakenteet ja eristeet on tehty siten kuin laki edellyttää ja että taloyhtiö voi hyväksyä ne vastuulleen. Osakkeenomistajan on pystyttävä osoittamaan, että keittiöremontissa on toimittu hyvän rakennustavan mukaisesti. Laiminlyönneistä voi joutua korvausvastuuseen.
20. Muista taloyhtiön oikeudet
Taloyhtiöllä on oikeus periä osakkaalta kohtuulliset valvontakustannukset. Kustannuksia ei voi periä enempää kuin yhtiö on itse maksanut.
LUETUIMMAT
KATSO RESEPTIT
YHTEISTYÖSSÄ
LUETUIMMAT
KATSO RESEPTIT
YHTEISTYÖSSÄ
Fokus Media Finland Oy
Hämeentie 153 C, 00560 Helsinki
Y-tunnus 3157774-2
Fokus Media Finland Oy
Hämeentie 153 C, 00560 Helsinki
Y-tunnus 3157774-2