Tarhamagnolia Leonard Messel Suomessa kokeilluista vaaleanpunakukkaisista magnolioista kestävin.
Hanna Marttinen
Johanna Vireaho
Rusokirsikan kukinta kestää noin viikon verran, viileiden säiden aikaan joskun vähän kauemmin.
Hanna Marttinen
1. Isoon vai pieneen pihaan?
Kukkivia puita löytyy paljon erilaisia, etsitpä puuta suureen tai pieneen pihaan. Sirotuomipihlaja ja kirsikat ovat pienen pihan sopusuhtaisia kukkapuita. Omenapuut, päärynät ja luumut vievät vähän enemmän tilaa. Rusokirsikka on kaunis ja pystykasvuinen, mutta sekin kasvaa vuosien varrella kohtalaisen kokoiseksi, vaikka onkin olemukseltaan siro. Kookkaan pihan suuria kukkivia puita ovat muiden muassa vaahtera ja hevoskastanja.
Kun valitset kukkivaa puuta, ota huomioon puun tuleva kasvukoko, kasvupaikan tila ja olosuhteet. Monet puut kasvavat helposti liian suuriksi puutarhan kokoon nähden, mutta kukkivista puista löytyy runsaasti valinnanvaraa myös pienelle pihalle. Kannattaa muistaa, että puun juuristo levittäytyy yhtä suurelle alalle kuin sen latvus, joten huomioi myös juurten tarvitsema tila.
Helsingin Lauttasaaressa Isokaaren varrella on keväisin huikea kukkaloisto, kun kadun varrelle istutetut 130 purppuraomenapuuta puhkeavat kukkaan.
Kuva Hanna Marttinen
2. Minkä väristä kukintaa toivot?
Valtaosa kukkivista puista loistaa valkoisin, vaaleanpunaisin tai aniliininpunaisin kukin. Keltaisen ystävä ilahtuu kultasateen pitkistä kukkatertuista.
Monien kukkivien puiden koristearvoa lisäävät loppukesällä puuta koristavat marjat, hedelmät ja hehkuva syysväritys.
Makeakirsikka Gårdebo on suosittu kirsikkalajike. Sen sanotaan olevan makeakirsikoista makein. Se kaipaan kuitenkin toista kirsikkalajiketta pölyttymisen avuksi, joten istuta sen läheisyyteen toinen kirsikkapuu.
kuvaaja Hanna Marttinen
3. Löytyykö riittävän lämmin kasvupaikka?
Puut tuovat pihaan suojaa, korkeutta ja varjoa. Kukkivat puut myös kukkaloistoa ja osa myös satoa. Hedelmäpuille on hyvä valita valoisa ja lämmin kasvupaikka. Pienen pihan omistaja voi kasvattaa hedelmäpuita myös säleikköpuina, jolloin ne vievät vähemmän tilaa. Muista, että osa puista kaipaa ristipölytystä eli toista lajiketta pölytyksen avuksi.
Tarhamagnolia Leonard Messel Suomessa kokeilluista vaaleanpunakukkaisista magnolioista kestävin.
Hanna Marttinen
4. Haluatko haastetta?
Jos haluat kokeilla talvenarkoja lajeja, istuta ne mahdollisimman suojaisalle ja lämpimälle kasvupaikalle, johon ei esimerkiksi pohjoistuuli pääse tuivertamaan. Kokeilemisen arvoisia ovat esimerkiksi magnoliat ja persikat, joista löytyy esimerkiksi Venäjältä ja Baltiasta kotoisin olevia, melko kestäviä lajikkeita.
Suklaakirsikkaa myydään myös pensasmaisena. Syyskesän ilona ovat tummanpunaiset kirsikat, jotka ovat yllättävän makeita. Maussa on vivahdus mantelia, ei suklaata.
Kuva Hanna Marttinen
5. Olisiko pensas sopivin valinta?
Jos puutarhassa ei ole tilaa varsinaiselle puulle, voit hankkia rungollisen syreenin, herukan tai marja-aronian minipuuksi. Kookkaista pystykasvuisista koristepensaista voit myös itse muotoilla pikkupuita jättämällä pystykasvuinen, tukeva verso pääversoksi ja leikkaamalla muut pois. Jos tyveltä kasvaa vesoja, poistetaan ne vuosittain. Latvo runko, kun se on sopivan mittainen, jolloin taimi alkaa haaroittua pensasmaiseksi. Kokeile esimerkiksi syreenipensaalla.
LUETUIMMAT
KATSO RESEPTIT
YHTEISTYÖSSÄ
LUETUIMMAT
KATSO RESEPTIT
YHTEISTYÖSSÄ
Fokus Media Finland Oy
Hämeentie 153 C, 00560 Helsinki
Y-tunnus 3157774-2
Fokus Media Finland Oy
Hämeentie 153 C, 00560 Helsinki
Y-tunnus 3157774-2