KAUPALLINEN YHTEISTYÖ
Kodin remontoiminen ei ole erityisen halpaa, oli sitten kyseessä keittiöremontti, kylpyhuoneremontti tai vaikka täysremontti ja useimmilla ei löydy säästöistä riittävästi rahaa remontin kustannusten kattamiseen. Tällöin eteen tulee lainan hakeminen. Kotiremontteihin sopivia lainoja on useita erilaisia ja maallikon voi olla vaikea tietää, kuinka hakea lainaa ja kuinka valita tarpeisiin sopiva laina. Tässä artikkelissa vertailemme remontteihin sopivia lainoja ja annamme myös ohjeita niiden hakemiseen.
Ensimmäinen vaihe on lainan suunnittelu
Lainan suunnitteluvaihe on ehkä tylsä, mutta ehdottoman tarpeellinen osa remonttilainan hankkimista. Sinun täytyy tehdä remonttibudjetti ja sen perusteella pohtia, minkä suuruisen ja minkä tyyppisen lainan tarvitset. Tässä vaiheessa saatat joutua tekemään kompromisseja, koska haluamasi suuruista lainaa ei välttämättä ole saatavilla.
Remonttibudjetin laatiminen on hyvin haastavaa, sillä remonteissa yllättäviä kuluja tulee usein ja alkuperäiset suunnitelmat saatetaan joutua romuttamaan. Lainan suuruutta harkitessa tuleekin ehdottomasti varata ylimääräisiä varoja reilusti yllättäviä kuluja varten. Remontin aikana saattaa selvitä asioita, joiden hankkimiseen et ollut varautunut ja joissakin asioissa saatat joutua turvautumaan ammattilaisen apuun, vaikka alun perin ajattelit pystyväsi itse ne hoitamaan. Myös maksuerien suuruutta kannattaa pohtia, laina-aika on pitkä, joten normaalin elämän elämiseen täytyy olla varaa lainaa lyhentäessäkin.
Kun olet haarukoinut tarvittavan lainan suuruuden, sinun täytyy ruveta pohtimaan lainan tyyppiä. Jos haet lainaa netistä, remonttilaina on pelkkä nimike kulutusluotolle tai joustoluotolle. Vakuudellinen laina on tavallisesti kuluiltaan halvempi, joten jos sinulla on jotain vakuuksia, kannattaa niiden käyttämistä harkita. Monesti remonttilaina on mahdollista saada suoraan liikkeestä, jolloin paperityöt hoitaa remonttiliike yhteistyökumppaninsa kanssa.
Vakuudeton remonttilaina
Vakuudettomassa lainassa ei ole tarvetta antaa vakuuksia, mutta tiettyjä ehtoja vakuudettoman remonttilainan saamiseen silti on. Hakijan täytyy aina olla vähintään 18-vuotias, mutta joillakin rahoituslaitoksilla on käytössä tätä korkeampi ikäraja. Tämän lisäksi hakijalla täytyy olla säännölliset tulot esimerkiksi työpaikan myötä, eikä hänellä saa olla maksuhäiriömerkintöjä luottorekisterissä.
Vakuudettoman remonttilainan korot ovat yleensä korkeammat kuin vakuudellisessa remonttilainassa, mutta lainahakemus on helppo ja nopea tehdä netin kautta esim. Nopea Laina - palvelussa, ja koska useita lainatarjouksia voi saada täyttämällä vain kerran lainatiedot, on lainatarjousten saaminen nopeaa. Lainojen ehdoissa on niin paljon eroja, että on ehdottoman tärkeää hakea useita lainatarjouksia, eikä tyytyä yhteen. Lainojen kilpailutus ja vertailu on maksutonta, eikä sido vielä mihinkään. Kun puhutaan kymmenien tuhansien eurojen remonttilainoista, voi ero eri lainatarjousten kulujen välillä olla jopa tuhansia euroja.
Vakuudellinen remonttilaina
Vakuudellisessa remonttilainassa on useita etuja verrattuna vakuudettomaan lainaan. Yleensä laina on edullisempi kuluiltaan ja lainan katto on yleensä korkeampi, kuin vakuudettomassa lainassa. Myös laina-ajan saa yleensä halutessaan pidennettyä jopa 20 vuoden pituiseksi. Vakuudellista lainaa ei vastaavasti yleensä edes voi saada pieniin, muutaman tuhannen euron, remonttilainoihin.
Vakuudellisen lainan perusehdot ovat samat, kuin vakuudettomassa lainassa, eli lainanhakijalla täytyy olla ikää riittävästi, hänen täytyy asua Suomessa, hakijalla ei saa olla luottorekisterissä maksuhäiriömerkintää ja hänellä täytyy olla säännölliset tulot. Tämän lisäksi täytyy olla omaisuutta, jonka haluaa laittaa lainan vakuudeksi. Tällaista omaisuutta voi olla esimerkiksi asunto, kiinteistö tai metsä. Myös riittävän arvokas auto voi kelvata vakuudeksi. Vakuus varmistaa, että lainanantaja saa rahansa takaisin myös tilanteessa, jossa lainanhakija ei pystykään maksamaan lainaansa.
Remonttilainan yhdistäminen asuntolainaan
Remonttilaina on mahdollista yhdistää myös asunnon ostotilanteessa otettuun asuntolainaan, mikäli remontti tehdään asunnon oston yhteydessä. Tämä tekee asioista huomattavasti yksinkertaisempaa, mutta koska asuntolaina on yleensä halvempi, kuin remonttilaina, myös kuluissa säästetään. Asunto saattaa olla ostettaessa jo joiltakin osin remontin tarpeessa, minkä vuoksi asuntolainaan yhdistettävä remonttilaina käy järkeen.
Remonttilainan voi myöhemmässäkin vaiheessa usein yhdistää asuntolainaan, mikäli remontti koskee talon perusrakenteita.
Joustoluotto vai kulutusluotto remonttilainaan
Tavallisesti remonttilaina on kulutusluotto, eli lainan määrä on ennakkoon määritelty. Remontin budjetointi on kuitenkin hyvin haastavaa puuhaa, koska yllättäviä kuluja tulee usein, joko materiaaleihin tai ammattitaitoon liittyen. Saatat yrittää itse, mutta päätyä ammattilaiseen ja työn määrä saattaa myös olla ennakoitua suurempi. Joidenkin rakenteiden purkaminen saattaa paljastaa myös ikäviä yllätyksiä, joiden korjaaminen maksaa lisää rahaa.
Kulutusluottoa ottaessa kannattaakin ottaa lainan määrässä varman päälle ja varautua yllättäviin kuluihin. Vaihtoehtona on joustoluotto, jonka kulut ovat hieman kalliimmat, mutta jossa on nimensä mukaisesti jouston varaa. Joustoluotossa määritellään lainalle yläraja, mutta esim. luottokorteissa ei koko lainan määrää ei tarvitse kerralla nostaa. Luottokortti vaihtoehtoja voit vertailla esim. Luottokortti - palvelussa. Jos siis olet alun perin budjetoinut remonttiin vaikkapa 5 000 euroa, niin voit ottaa 10 000 euron joustoluoton ja nostaa siitä aluksi vain 5 000 €. Vain nostetusta osuudesta täytyy maksaa kuluja, joten jos loput rahat jäävät nostamatta, ei niistä koidu myöskään kuluja.
Jos kuitenkin remonttiin tarvitaan yllättäen lisää rahaa, et joudu käymään koko lainaprosessia lävitse uudestaan, vaan voit yksinkertaisesti hakea lisää lainaa tarjolla olevista vaihtoehdoista. Varjopuolena ovat nostoista seuraavat käsittelymaksut ja yleensä hiukan korkeampi korkoprosentti, mutta joustoluotto on varteen otettava vaihtoehto varsinkin suuremmissa remonteissa, joissa tarvittavan rahamäärän arviointi on vaikeaa. Tärkeää on kuitenkin muistaa laskea että kykenet maksamaan lainan takaisin.
LUETUIMMAT
KATSO RESEPTIT
YHTEISTYÖSSÄ
LUETUIMMAT
KATSO RESEPTIT
YHTEISTYÖSSÄ
Fokus Media Finland Oy
Hämeentie 153 C, 00560 Helsinki
Y-tunnus 3157774-2
Fokus Media Finland Oy
Hämeentie 153 C, 00560 Helsinki
Y-tunnus 3157774-2