Artikkeli

FABIAN BJORK

Oh­jeet ja tyy­li Suvi Rüster

Zakuskat eli alkupalaherkut venäläiseen tyyliin

Alkupalat eli zakuskat asetellaan tarjolle isolle vadille tai laudalle. Tässä ohjeet täytettyihin anjovismuniin, pieniin suola­sie­ni­pas­tei­joihin ja marinoituihin herkkusieniin. Kata lisäksi tarjolle suolakurkkuja, juustoja, leikkeleitä ja savustetuja pikkukaloja.

Täy­te­tyt an­jo­vis­mu­nat

15 min • help­po • 8 e

4–8 an­nos­ta

4 kei­tet­tyä ka­nan­mu­naa

4 an­jo­vis­fi­lee­tä

3–4 rkl rans­kan­ker­maa

1 rkl pi­par­juu­ri­tah­naa

2 tl sit­ruu­na­me­hua

Ko­ris­teek­si:

4 rkl kir­jo­lo­hen mä­tiä

4 rkl hie­non­net­tua til­liä

1. Hal­kai­se ka­nan­mu­nat. Kaa­vi kel­tu­ai­nen pois.

2. Murs­kaa kul­hos­sa kel­tu­ai­set ja an­jo­vis­fi­leet. Li­sää rans­kan­ker­ma, pi­par­juu­ri­tah­na ja sit­ruu­na­me­hu. Se­koi­ta ta­sai­sek­si. Li­sää tar­vit­ta­es­sa rans­kan­ker­maa, jos täy­te on lii­an jäyk­kää. Lu­si­koi täy­tet­tä ka­nan­mu­nien si­säl­le. Ko­ris­te­le mä­dil­lä ja hie­non­ne­tul­la til­lil­lä.

Pie­net suo­la­sie­ni­pas­tei­jat

yli tun­ti • help­po • 8 e

22–24 kpl

2 dl mai­toa

25 g tuo­re­hii­vaa

1 tl so­ke­ria

½ tl suo­laa

100 g su­la­tet­tua voi­ta

2 kel­tu­ais­ta

noin 4 ½ dl veh­nä­jau­ho­ja

Täy­te:

2 dl (200 g) suo­la­sie­niä

1 pie­ni si­pu­li

1 suo­la­kurk­ku

1 rkl voi­ta

3 rkl sme­ta­naa

1 rkl si­nap­pia

Voi­te­luun:

1 ka­nan­mu­na

1. Läm­mi­tä mai­to kä­den­läm­pöi­sek­si. Mu­rus­te­le mai­don jouk­koon hii­va. Li­sää so­ke­ri ja suo­la. Se­koi­ta ta­sai­sek­si. Li­sää su­la­tet­tu voi ja kel­tu­ai­set. Vat­kaa ta­sai­sek­si. Li­sää jau­hot ja se­koi­ta ta­sai­sek­si tai­ki­nak­si. An­na ko­ho­ta lei­vin­lii­nan al­la 30 mi­nuut­tia.

2. Val­mis­ta täy­te. Huuh­te­le suo­la­sie­net sii­vi­läs­sä kyl­mäl­lä ve­del­lä ja pu­ris­te­le kui­vik­si. Kuo­ri ja hie­non­na si­pu­li. Hie­non­na suo­la­kurk­ku.

3. Kuul­lo­ta si­pu­li­kuu­ti­oi­ta vois­sa pan­nul­la. Se­koi­ta kul­hos­sa sie­net, suo­la­kurk­ku, sme­ta­na ja si­nap­pi. Li­sää jääh­ty­neet si­pu­li­kuu­ti­ot.

4. Kau­li tai­ki­na jau­ho­te­tul­la pöy­däl­lä puo­li sent­tiä pak­suk­si le­vyk­si. Ota juo­ma­la­sil­la pyö­rei­tä tai­ki­na­poh­jia ja nos­ta ne lei­vin­pa­pe­ril­le uu­ni­pel­lil­le. Nos­ta poh­jil­le ruo­ka­lu­si­kal­li­nen täy­tet­tä. Kään­nä puo­li­kuun muo­toi­sik­si ja pis­te­le haa­ru­kal­la reu­nat kiin­ni. Pis­te­le haa­ru­kal­la muu­ta­ma rei­kä pas­tei­joi­den pääl­le. Voi­te­le ka­nan­mu­nal­la. Kyp­sen­nä 200-as­tei­ses­sa uu­nis­sa noin 12 mi­nuut­tia, kun­nes pas­tei­jat ovat kau­niin rus­kei­ta.

Ma­ri­noi­dut tim­ja­mi­herk­ku­sie­net

15 min + ma­ri­noin­ti 1 h • help­po • 5 e

4–6 an­nos­ta

200 g herk­ku­sie­niä

Ma­ri­na­di:

1 sit­ruu­nan mehu ja raas­tet­tu kuo­ri

1 val­ko­si­pu­lin­kyn­si

2 rkl hie­non­net­tua tim­ja­mia

3 rkl olii­vi­öl­jyä

1 rkl vii­nie­tik­kaa

1 rkl so­ke­ria

½ tl suo­laa

1. Huuh­te­le herk­ku­sie­net lä­vi­kös­sä ja leik­kaa vii­pa­leik­si.

2. Pese sit­ruu­na, raas­ta kuo­ri ja pu­ris­ta mehu. Kuo­ri ja hie­non­na val­ko­si­pu­lin­kyn­si. Hie­non­na tim­ja­mi.

3. Se­koi­ta kul­hos­sa ma­ri­na­din ai­nek­set. Li­sää herk­ku­sie­ni­vii­pa­leet. An­na ma­ri­noi­tua jää­kaa­pis­sa tun­ti. Tar­joi­le al­ku­ruo­ka­pöy­däs­sä paah­de­tun lei­vän pääl­tä tai bli­nien li­suk­kee­na sme­ta­nan kans­sa.

FABIAN BJORK