Asiakaspalvelu
Mediatiedot
Seuraa meitä somessa:
Asiakaspalvelu
Mediatiedot
Seuraa meitä somessa:
Kodit ja ideat
/
Vanhat tavarat
/
Reseptit
/
Puutarha
/
Matkat
/
Kilpailut
/
Yhteistyössä
Reseptit
/
/
Liha ja lintu
Kala ja äyriäiset
Kasvisruoka
Jälkiruoat
Aasialainen
Juomat
Arkiateriat
Suolaiset leivonnaiset
Makeat leivonnaiset
Tilaa lehti
Liha ja lintu
/
Kala ja äyriäiset
/
Kasvis
/
Makeat leivonnaiset
/
Jälkiruoat
/
Suolaiset leivonnaiset
/
Juomat
/
Aasia
/
Arkiateriat
Artikkeli

FABIAN BJORK

Oh­jeet ja tyy­li Suvi Rüster

19.3.2020

Zakuskat eli alkupalaherkut venäläiseen tyyliin

Alkupalat eli zakuskat asetellaan tarjolle isolle vadille tai laudalle. Tässä ohjeet täytettyihin anjovismuniin, pieniin suola­sie­ni­pas­tei­joihin ja marinoituihin herkkusieniin. Kata lisäksi tarjolle suolakurkkuja, juustoja, leikkeleitä ja savustetuja pikkukaloja.

Täy­te­tyt an­jo­vis­mu­nat

15 min • help­po • 8 e

4–8 an­nos­ta

4 kei­tet­tyä ka­nan­mu­naa

4 an­jo­vis­fi­lee­tä

3–4 rkl rans­kan­ker­maa

1 rkl pi­par­juu­ri­tah­naa

2 tl sit­ruu­na­me­hua

Ko­ris­teek­si:

4 rkl kir­jo­lo­hen mä­tiä

4 rkl hie­non­net­tua til­liä

1. Hal­kai­se ka­nan­mu­nat. Kaa­vi kel­tu­ai­nen pois.

2. Murs­kaa kul­hos­sa kel­tu­ai­set ja an­jo­vis­fi­leet. Li­sää rans­kan­ker­ma, pi­par­juu­ri­tah­na ja sit­ruu­na­me­hu. Se­koi­ta ta­sai­sek­si. Li­sää tar­vit­ta­es­sa rans­kan­ker­maa, jos täy­te on lii­an jäyk­kää. Lu­si­koi täy­tet­tä ka­nan­mu­nien si­säl­le. Ko­ris­te­le mä­dil­lä ja hie­non­ne­tul­la til­lil­lä.

Pie­net suo­la­sie­ni­pas­tei­jat

yli tun­ti • help­po • 8 e

22–24 kpl

2 dl mai­toa

25 g tuo­re­hii­vaa

1 tl so­ke­ria

½ tl suo­laa

100 g su­la­tet­tua voi­ta

2 kel­tu­ais­ta

noin 4 ½ dl veh­nä­jau­ho­ja

Täy­te:

2 dl (200 g) suo­la­sie­niä

1 pie­ni si­pu­li

1 suo­la­kurk­ku

1 rkl voi­ta

3 rkl sme­ta­naa

1 rkl si­nap­pia

Voi­te­luun:

1 ka­nan­mu­na

1. Läm­mi­tä mai­to kä­den­läm­pöi­sek­si. Mu­rus­te­le mai­don jouk­koon hii­va. Li­sää so­ke­ri ja suo­la. Se­koi­ta ta­sai­sek­si. Li­sää su­la­tet­tu voi ja kel­tu­ai­set. Vat­kaa ta­sai­sek­si. Li­sää jau­hot ja se­koi­ta ta­sai­sek­si tai­ki­nak­si. An­na ko­ho­ta lei­vin­lii­nan al­la 30 mi­nuut­tia.

2. Val­mis­ta täy­te. Huuh­te­le suo­la­sie­net sii­vi­läs­sä kyl­mäl­lä ve­del­lä ja pu­ris­te­le kui­vik­si. Kuo­ri ja hie­non­na si­pu­li. Hie­non­na suo­la­kurk­ku.

3. Kuul­lo­ta si­pu­li­kuu­ti­oi­ta vois­sa pan­nul­la. Se­koi­ta kul­hos­sa sie­net, suo­la­kurk­ku, sme­ta­na ja si­nap­pi. Li­sää jääh­ty­neet si­pu­li­kuu­ti­ot.

4. Kau­li tai­ki­na jau­ho­te­tul­la pöy­däl­lä puo­li sent­tiä pak­suk­si le­vyk­si. Ota juo­ma­la­sil­la pyö­rei­tä tai­ki­na­poh­jia ja nos­ta ne lei­vin­pa­pe­ril­le uu­ni­pel­lil­le. Nos­ta poh­jil­le ruo­ka­lu­si­kal­li­nen täy­tet­tä. Kään­nä puo­li­kuun muo­toi­sik­si ja pis­te­le haa­ru­kal­la reu­nat kiin­ni. Pis­te­le haa­ru­kal­la muu­ta­ma rei­kä pas­tei­joi­den pääl­le. Voi­te­le ka­nan­mu­nal­la. Kyp­sen­nä 200-as­tei­ses­sa uu­nis­sa noin 12 mi­nuut­tia, kun­nes pas­tei­jat ovat kau­niin rus­kei­ta.

Ma­ri­noi­dut tim­ja­mi­herk­ku­sie­net

15 min + ma­ri­noin­ti 1 h • help­po • 5 e

4–6 an­nos­ta

200 g herk­ku­sie­niä

Ma­ri­na­di:

1 sit­ruu­nan mehu ja raas­tet­tu kuo­ri

1 val­ko­si­pu­lin­kyn­si

2 rkl hie­non­net­tua tim­ja­mia

3 rkl olii­vi­öl­jyä

1 rkl vii­nie­tik­kaa

1 rkl so­ke­ria

½ tl suo­laa

1. Huuh­te­le herk­ku­sie­net lä­vi­kös­sä ja leik­kaa vii­pa­leik­si.

2. Pese sit­ruu­na, raas­ta kuo­ri ja pu­ris­ta mehu. Kuo­ri ja hie­non­na val­ko­si­pu­lin­kyn­si. Hie­non­na tim­ja­mi.

3. Se­koi­ta kul­hos­sa ma­ri­na­din ai­nek­set. Li­sää herk­ku­sie­ni­vii­pa­leet. An­na ma­ri­noi­tua jää­kaa­pis­sa tun­ti. Tar­joi­le al­ku­ruo­ka­pöy­däs­sä paah­de­tun lei­vän pääl­tä tai bli­nien li­suk­kee­na sme­ta­nan kans­sa.

FABIAN BJORK

Lue Myös

Rennot ja näyttävät kakut kevään juhliin: 8 mainiota ohjetta

Martti Järvi

Parhaat marjareseptit x 10

Piparkakkumauste, appelsiininkuori ja espresso maustavat ihanan kahvikakun

Rennot ja näyttävät kakut kevään juhliin: 8 mainiota ohjetta

Martti Järvi

Parhaat marjareseptit x 10

Piparkakkumauste, appelsiininkuori ja espresso maustavat ihanan kahvikakun

Jouluinen mutakakku maistuu valkosuklaalta

Leivo vadelmainen juustokakku uunipellillä

Kreikan Kyproksen saaren helmi, mintulla maustettu halloumi paistuu grillissä sisältä ihanan pehmeäksi. Perunavartaisiin halloumi kannattaa paloitella melko isoiksi kuutioiksi, muuten sitä on vaikea pujotella varrastikkuihin. Kesäkurpitsapihvitaikinan joukkoon raastettu halloumi antaa makuun tujakkaa suolaisuutta, pitää pihvin kasassa ja rapeuttaa sen pinnan.

Kreikan Kyproksen saaren helmi, mintulla maustettu halloumi paistuu grillissä sisältä ihanan pehmeäksi. Perunavartaisiin halloumi kannattaa paloitella melko isoiksi kuutioiksi, muuten sitä on vaikea pujotella varrastikkuihin. Kesäkurpitsapihvitaikinan joukkoon raastettu halloumi antaa makuun tujakkaa suolaisuutta, pitää pihvin kasassa ja rapeuttaa sen pinnan.

Grillaa rapsakat kesäkur­pit­sa­hal­lou­mi­pihvit

Paahda perunat rapeiksi ja tarjoa ne ihanana alkupalana ranskankerman ja kasvipohjaisen mädin kanssa.

Paahda perunat rapeiksi ja tarjoa ne ihanana alkupalana ranskankerman ja kasvipohjaisen mädin kanssa.

Kasvissyöjän joulupöytään: Luksuspotut

Photography: Reetta Pasanen

Juusto­kak­kub­rownie on helppo ja herkullinen

Uunipaahdetut veriappelsiinit kuorrutetaan marengilla

Paahda perunat rapeiksi ja tarjoa ne ihanana alkupalana ranskankerman ja kasvipohjaisen mädin kanssa.

Paahda perunat rapeiksi ja tarjoa ne ihanana alkupalana ranskankerman ja kasvipohjaisen mädin kanssa.

Kasvissyöjän joulupöytään: Luksuspotut

Photography: Reetta Pasanen

Juusto­kak­kub­rownie on helppo ja herkullinen

Uunipaahdetut veriappelsiinit kuorrutetaan marengilla

SUOSITTELEMME MYÖS NÄITÄ

LUETUIMMAT

Mikä on mielestäsi paras koti lehdessä 12/2023?

Äänestä Koti ja keittiön paras kansi 2023!

Tässä on Suomen kaunein koti! Jarin ja Mikan idyllinen puutalo voitti Suomen kaunein koti 2023 -kilpailun

Pois keskustasta 70-luvun rivitaloon, lähiön väljyyteen

Kanelimamman romanttinen puutalokoti on täynnä kukkia

Puutalokylä Helsingin keskustassa? Ruoholahden villat on 1800-luvun keidas, josta Sami ja Reeta onnistuivat saamaan kodin

Heli Thorénin kaupun­ki­kak­siossa on vinttikamari, johon kiivetään tikkaita

Maria Guzenina tekee latti­a­laat­ta­löytöjä ja tavoittelee sisustukseen kiirettömyyden tuntua

Viherkasvien bootcamp: näin autat huonekasvit yli talven

Kasvissyöjän joulupöytään: Luksuspotut

Mäntyharjulla vietetään huvilajoulua Marikin tapaan

Joulukoti Porvoon vanhalla rautatieasemalla

Suklaa­mous­se­kakku

Kurpitsagnocchit salviavoin kera

Sipulitatin on suolainen versio tarte tatinista

Rommi­ru­si­na­jäädyke

Oliiviöljyssä paahdettu uunilohi ja kreikkalaiset sitrusperunat

LUE KOTI & KEITTIÖ

KATSO RESEPTIT

Liha ja lintu
Kala ja äyriäiset
Kasvisruoka
Jälkiruoat
Aasialainen
Juomat
Arkiateriat
Suolaiset leivonnaiset
Makeat leivonnaiset

LUETUIMMAT

Mikä on mielestäsi paras koti lehdessä 12/2023?

Äänestä Koti ja keittiön paras kansi 2023!

Tässä on Suomen kaunein koti! Jarin ja Mikan idyllinen puutalo voitti Suomen kaunein koti 2023 -kilpailun

Pois keskustasta 70-luvun rivitaloon, lähiön väljyyteen

Kanelimamman romanttinen puutalokoti on täynnä kukkia

Puutalokylä Helsingin keskustassa? Ruoholahden villat on 1800-luvun keidas, josta Sami ja Reeta onnistuivat saamaan kodin

Heli Thorénin kaupun­ki­kak­siossa on vinttikamari, johon kiivetään tikkaita

Maria Guzenina tekee latti­a­laat­ta­löytöjä ja tavoittelee sisustukseen kiirettömyyden tuntua

Viherkasvien bootcamp: näin autat huonekasvit yli talven

Kasvissyöjän joulupöytään: Luksuspotut

Mäntyharjulla vietetään huvilajoulua Marikin tapaan

Joulukoti Porvoon vanhalla rautatieasemalla

Suklaa­mous­se­kakku

Kurpitsagnocchit salviavoin kera

Sipulitatin on suolainen versio tarte tatinista

Rommi­ru­si­na­jäädyke

Oliiviöljyssä paahdettu uunilohi ja kreikkalaiset sitrusperunat

LUE KOTI & KEITTIÖ

KATSO RESEPTIT

Liha ja lintu
Kala ja äyriäiset
Kasvisruoka
Jälkiruoat
Aasialainen
Juomat
Arkiateriat
Suolaiset leivonnaiset
Makeat leivonnaiset
Tilaa Koti & Keittiö Asiakaspalvelu Tietosuojaseloste Rekisteriseloste

Fokus Media Finland Oy

Hämeentie 153 C, 00560 Helsinki

Y-tunnus 3157774-2

Tilaa Koti & Keittiö Asiakaspalvelu Tietosuojaseloste Rekisteriseloste

Fokus Media Finland Oy

Hämeentie 153 C, 00560 Helsinki

Y-tunnus 3157774-2