Olohuoneen pitkältä seinältä löytyi keittiölle paras paikka. Eri punaisia edustavat Volan hana ja Duratin taso, jotka saavat kokkaajan iloiselle mielelle. Keittiönkaapit tilattiin Tanskasta. Niissä on Ikean runko ja ovet teetettiin mittaansa tammesta. Petite Frituren Vertigo-valaisin valaisee Alvar Aallon ruokapöytää. Anna valitsi keittiön kohdevalaisimiksi keltaiset Louis Poulsenin AJ-spotit.
Aune Waronen kuvat Heikki Rautio
Osuuskunnan 1920-luvulla rakennuttamassa talossa on rauhallinen ja yhteisöllinen pihapiiri.
Puupaneloidusta rappukäytävästä tullaan asunnon eteiseen.
Kymmenisen vuotta sitten reilu kolmekymppisen Annan piti ostaa koti Töölöstä, mutta hän päätti pistäytyä katsomaan yksiötä Puu-Vallilassa.
Hän lähestyi satavuotiasta vihreää puutaloa ja astui pihaan. Hento savukiemura nousi talon yhdestä piipusta. Joku poltti puita takassa tai uunissa.
– Siitä tuli helmikuun pakkaseen ihana tuoksu. Kun menin sisään, huomasin heti lautalattiat, jotka olivat siihen aikaan itselleni jokin must. Koko asunto viehätti. Silloinen omistaja oli varsin sydämellinen ihminen, ja meillä synkkasi heti hyvin.
Kaakeliuuni on hellan tavoin käyttökunnossa. Valaisin on Verner Pantonin Panto Beam.
Asunnon värit ovat maanläheisiä. Luontoa lähellä olevat taitetut värit toistuvat myös tekstiileissä. Artekin sohva odottaa uusia päällisiä, mutta saa toistaiseksi olla Annan mukaan ”riemunkirjava”.
Sopimus naapuriavusta
Anna teki päätöksen nopeasti ja jätti tarjouksen, mutta joku ehti tarjota asunnosta korkeamman hinnan.
– Myyjä päätti kuitenkin tehdä kaupat minun kanssani, kun lupasin pitää huolta naapurissa asuvien iäkkäämpien ihmisten puutarhoista. Tämä kertoo kyllä paljon hänen luonteestaan.
Anna mieltyi ympäristöön muutenkin. Katu on rauhallinen ja Mäkelänkadun liikenteen humina jää korkean kivitalon taakse. Sieltä pääsee silti ydinkeskustaan muutaman minuutin välein busseilla tai raitiovaunulla.
Artekin kalusteet – pöytä, tuolit ja sohva – on ostettu käytettyinä.
Taloon kannatti tutustua
Asunto oli ostettaessa hyväkuntoinen. Vessa oli remontoitu pari vuotta aikaisemmin, ja keittiö oli toimiva ja kiva, mutta Anna tiesi, että tulee tekemään sille jonkin muutoksen.
Hyväksi osoittautui ajatus siitä, että vanhaan taloon kannattaa tutustua hetki ennen isompia remontteja.
– Mietin pidemmän aikaa keittiön paikkaa ja keskityin asunnon pintoihin. Alkuun maalautin katon sekä hioin, kittasin ja maalasin lattiat. Hirsiseinän ympärille teetin listat.
Anna asui useamman vuoden muualla, ja sen ajan asunnossa oli vuokralaisia. Kun asunnosta tuli Annan kotitoimisto, hän päätti tehdä isomman remontin ja sisustaa sen kodikseen.
Olohuoneen pitkältä seinältä löytyi keittiölle paras paikka. Eri punaisia edustavat Volan hana ja Duratin taso, jotka saavat kokkaajan iloiselle mielelle. Keittiönkaapit tilattiin Tanskasta. Niissä on Ikean runko ja ovet teetettiin mittaansa tammesta. Petite Frituren Vertigo-valaisin valaisee Alvar Aallon ruokapöytää. Anna valitsi keittiön kohdevalaisimiksi keltaiset Louis Poulsenin AJ-spotit.
Keittiön funktio
Remontissa keittiö siirtyi olohuoneen puolelle. Näin asuntoon muodostui erillinen makuuhuone ja yksiöstä tuli avokeittiöinen kaksio.
Työväenasunnoiksi 1920-luvulla rakennetun talon asuntojen alkuperäisessä pohjassa on ollut nykymittapuun mukaan iso keittiö ja yksi huone.
Keittiön funktio on kuitenkin sadassa vuodessa muuttunut. Erilliselle makuuhuoneelle on enemmän tarvetta kuin isolle keittiölle.
– Ratkaisu tuli mieleeni aika pian asunnon oston jälkeen, mutta toteuttaminen vei hetken aikaa.
Anna pohti pitkään keittiön lopullista paikkaa. Nykyiselle seinälle keittiö päätyi siksi, että siihen saatiin aikaan pisin yhtenäinen taso. Makuuhuoneeseen jäi alkuperäinen, toimiva puuhella.
Yksiöstä tuli kaksio, kun keittiö siirtyi olohuoneeseen. Vanhasta keittiöstä makuuhuoneeseen jäi puuhella, johon Anna tekee tulet tarvittaessa talvipäivinä.
Tammea Tanskasta
Anna suunnitteli muutoksen ja remontin itse, mutta tuttu arkkitehti viimeisteli luonnoksen loppumetreillä. Putkien paikka piti vaihtaa ja sähköt uusia. Työssä olivat ammattitaitoiset putki- ja sähkömiehet.
Keittiönkaapit tilattiin Tanskasta. Niissä on Ikean rungot, mutta ovet on tehty mittoihin tammesta. Kaappeja piti vähän muokata, jotta ne saatiin tilaan symmetrisesti. Myös keittiön asennuksen teki ammattilainen.
– Olin miettinyt, että Puu-Vallilaan sopii vähän luovempikin keittiö. Vaihtoehtoina oli muutama erilainen väriyhdistelmä, kunnes päädyin kahteen eri punaiseen. Seinään kiinnitetyt työtasovalaisimet ovat keltaiset.
Hanan verran huumoria
Anna teki valinnat ensisijaisesti siltä pohjalta, mikä miellytti omaa esteettistä silmää ja tuntui asuntoon sopivalta. Pieneen työväen puutaloon eivät sovi marmoritasot tai krumeluurit.
– Silloin ajattelin, että jotain humoristista tänne voi sovittaa. Esimerkiksi Volan värikkäitä hanoja olin nähnyt arkkitehtilehdissä vuosien varrella. Ajattelin, että niistä tulee iloiselle mielelle. Niin on kyllä käynyt, eli olen ollut valintaan tosi tyytyväinen, Anna kertoo.
Marjapuuronvärinen taso on kotimaisen Duratin ja valmistettu osittain kierrätysmateriaalista. Lisäviehätystä sille tuo kierrätettävyys ja helppohoitoisuus.
– Siitä voi halutessaan hioa elämän tuomat jäljet pois, ja jos väriin kyllästyy, voi tason sulattaa ja vaihtaa uuteen väriin, toki lisämaksusta.
Makuuhuone on rauhallisen sisäpihan puolella. Sängyn vieressä on tanskalaisen Björn Wiinbladin pöytävalaisin, jonka Anna on ostanut Bukowskilta. Yöpöytänä toimiva kärry löytyi Tori.fi:sta. Seinät on maalattu Tikkurilan vesiohenteisilla maaleilla. Annalle on tärkeää, että remontissa käytetyt materiaalit ovat hengittäviä.
Jotain uutta, paljon käytettyä
Anna on hankkinut huonekaluista osan käytettyinä. Sängyn hän osti uutena, mutta esimerkiksi Artekin huonekalut ovat päätyneet kotiin muun muassa Bukowskilta ja Tori.fi:stä.
Myös tanskalaisen Björn Wiinbladin keraaminen valaisin löytyi Bukowskilta. Katseita keräävä keittiön kattolamppu on Petite Frituren Vertigo.
– Näin Vertigon vuonna 2014 ja ostin sen Skannosta kolme vuotta myöhemmin.
Anna ei mielestään ole kovin systemaattinen sisustaja eikä ainakaan kerää ylimääräistä tavaraa.
– Jos jokin säväyttää ja sille on paikka, saan sen aina jotenkin sopimaan. En silti kiinny tavaroihin. Kodin esineet ja huonekalut voivat tilanteiden muuttuessa päätyä nopeastikin eteenpäin ja kiertoon.
Asunnon seinillä on Annan tädin Ella Tyrväisen maalauksia. Makuuhuoneen oven vieressä on maalaus Portti, jossa voi nähdä Suomenlinnan Rantakasarmin läpi johtavan käytävän.
Sama arvomaailma
Iloinen yllätys oli Puu-Vallilan yhteisöllisyys, joka avautui Annalle asumisen myötä.
– En muuttaessani edes tajunnut sitä, kuinka ihania ihmisiä tässä lähistöllä asuu. En tiedä mitään muuta paikkaa Helsingin kantakaupungissa, missä leipoessani veisin pullaa myös naapureilleni ilman, että sitä pidettäisiin omituisena.
Kymmenessä vuodessa Anna on saanut luovien ihmisten asuttamasta osuuskunnan talosta monta uutta ystävää. Puu-Vallilassa on muutenkin aivan normaalia, että asukkaat ystävystyvät ja auttavat toisiaan.
– Tämä ei tarkoita, että täällä elettäisiin jotenkin kommuunissa, vaan enemmän sitä, että tänne muuttaa ihmisiä, jotka jakavat melko yhtäläisen arvomaailman ja asenteen muita ihmisiä kohtaan, Anna miettii.
Eteisessä hirsiseinä on otettu esille.
Koti
Helsingin Puu-Vallilassa
Vuonna 1921 rakennetussa 11 asunnon puutalossa
2 h ja avokeittiö sekä
kph, 38,5 m².
Asukas
Nelikymppinen Anna.
idyllinen Puu-Vallila
Puu-Vallila on 1910- ja 20-luvuilla rakennettu puutaloalue Helsingin Vallilassa. Alue sijaitsee Mäkelänkadun ja Hämeentien välissä. Puu-Vallila on suojeltu kulttuurihistoriallisesti ja kaupunkikuvallisesti arvokkaiden asuinrakennusten korttelialueena, mutta oli pitkään purku-uhan alaisena. Miljöö suojeltiin asukasliikkeen aloitteesta 1970-luvulla ja kunnostettiin 1980-luvulla.
LUETUIMMAT
KATSO RESEPTIT
YHTEISTYÖSSÄ
LUETUIMMAT
KATSO RESEPTIT
YHTEISTYÖSSÄ
Fokus Media Finland Oy
Hämeentie 153 C, 00560 Helsinki
Y-tunnus 3157774-2
Fokus Media Finland Oy
Hämeentie 153 C, 00560 Helsinki
Y-tunnus 3157774-2