Asiakaspalvelu
Mediatiedot
Seuraa meitä somessa:
Asiakaspalvelu
Mediatiedot
Seuraa meitä somessa:
Kodit ja ideat
/
Vanhat tavarat
/
Reseptit
/
Puutarha
/
Matkat
/
Kilpailut
/
Yhteistyössä
Reseptit
/
/
Liha ja lintu
Kala ja äyriäiset
Kasvisruoka
Jälkiruoat
Aasialainen
Juomat
Arkiateriat
Suolaiset leivonnaiset
Makeat leivonnaiset
Tilaa lehti
Liha ja lintu
/
Kala ja äyriäiset
/
Kasvis
/
Makeat leivonnaiset
/
Jälkiruoat
/
Suolaiset leivonnaiset
/
Juomat
/
Aasia
/
Arkiateriat
Artikkeli

Hanna Linnakko

Suvi Rüster ku­vat Han­na Lin­nak­ko

21.1.2019

Yksi taikina, neljä erilaista leipää

Samasta hiivataikinasta saat taiottua monta erilaista leipää ja sämpylää, kun vaihtelet jauhoja ja taikinanestettä ja höystät taikinaa juureksilla ja siemenillä. Tässä ohje spelt­ti­maa­lais­leipään, tomaat­ti­fo­cac­ciaan, siemen-aprikoo­si­säm­py­löihin ja mehevään juuresleipään.

Hanna Linnakko

Spelt­ti­maa­lais­lei­pä

1 lei­pä

Lei­pä­tai­ki­na:

4 dl vet­tä

50 g hii­vaa

2 tl suo­laa

1 tl so­ke­ria

2 dl spelt­ti­veh­nä­jau­ho­ja

7 dl puo­li­kar­kei­ta veh­nä­jau­ho­ja

4 rkl olii­vi­öl­jyä

1. Läm­mi­tä vesi kä­den­läm­pöi­sek­si. Mu­rus­te­le hii­va ve­den jouk­koon. Mit­taa se­kaan suo­la ja so­ke­ri. Se­koi­ta jouk­koon spelt­ti­jau­hot. Li­sää olii­vi­öl­jy ja lo­put jau­hot muu­ta­mas­sa eräs­sä. Vai­vaa ta­sai­sek­si.

2. Pei­tä tai­ki­na­kul­ho lei­vin­lii­nal­la. An­na ko­ho­ta huo­neen­läm­mös­sä 45–60 mi­nuut­tia.

3. Ri­pot­te­le jau­ho­ja pöy­däl­le. Muo­toi­le tai­ki­na­pa­la pyö­re­äk­si lei­väk­si. Nos­ta lei­pä suo­raan uu­ni­pel­lil­le. Pei­tä lei­vin­lii­nal­la ja an­na ko­ho­ta 30 mi­nuut­tia.

4. Kuu­men­na uu­ni 250 as­tee­seen. Leik­kaa lei­vän pin­nal­le te­rä­väl­lä veit­sel­lä muu­ta­mia viil­to­ja. Kyp­sen­nä lei­pää uu­nin kes­ki­ta­sol­la noin 30 mi­nuut­tia, kun­nes lei­vän pin­ta on rus­kea ja ra­pea ja lei­vän poh­ja tun­tuu nyr­kil­lä ko­put­ta­es­sa ku­me­al­ta.

5. An­na jääh­tyä 10 mi­nuut­tia en­nen vii­pa­loin­tia.

Val­mis­tu­sai­ka: 2 h

Vai­keu­sas­te: help­po

Hin­ta: 3 e

Hanna Linnakko

To­maat­ti­fo­cac­cia

12 pa­laa

Tai­ki­na:

Val­mis­ta lei­pä­tai­ki­na puo­li­kar­keis­ta veh­nä­jau­hois­ta, jätä spelt­ti­jau­hot tai­ki­nas­ta pois. Tai­ki­na saa jää­dä ta­val­lis­ta säm­py­lä- ja lei­pä­tai­ki­naa löy­sem­mäk­si.

Vuo­an voi­te­luun:

½ dl olii­vi­öl­jyä

Pin­nal­le:

200 g tert­tu­kir­sik­ka­to­maat­te­ja

15 ki­ve­tön­tä olii­via

1 tl kui­vat­tua ore­ga­noa

1 tl sor­mi­suo­laa

1. Val­mis­ta lei­pä­tai­ki­na koh­taan 2. saak­ka sa­mal­la ta­val­la kuin spelt­ti­lei­pä.

2. Voi­te­le uu­ni­vuo­ka olii­vi­öl­jyl­lä. Kaa­da tai­ki­na vuo­kaan.

3. Huuh­te­le kir­sik­ka­to­maa­tit. Va­lu­ta olii­vit lie­mes­tä. Li­sää vuo­kaan tai­ki­nan pääl­le kir­sik­ka­to­maat­te­ja, olii­ve­ja, ore­ga­noa ja sor­mi­suo­laa.

4. Kuu­men­na uu­ni 200-as­tei­sek­si. Nos­ta vuo­ka uu­nin kes­ki­ta­sol­le. Kyp­sen­nä noin 35 mi­nuut­tia, kun­nes lei­vän pin­ta tun­tuu kyp­säl­tä.

5. Leik­kaa lei­pä vuo­as­sa an­nos­pa­loik­si.

Val­mis­tu­sai­ka: 1 ½ h

Vai­keu­sas­te: help­po

Hin­ta: 7 e

Hanna Linnakko

Sie­men-ap­ri­koo­si­säm­py­lät

10–12 kpl

Tai­ki­na:

Kor­vaa spelt­ti­jau­hot kau­ra­jau­hoil­la

1 dl kui­vat­tu­ja peh­mei­tä ap­ri­koo­se­ja pil­kot­tui­na

1 dl kur­pit­san­sie­me­niä

1. Val­mis­ta lei­pä­tai­ki­na koh­taan 2. saak­ka sa­mal­la ta­val­la kuin spelt­ti­lei­pä, mut­ta kor­vaa spelt­ti­jau­hot kau­ra­jau­hoil­la ja li­sää tai­ki­naan pil­kot­tu­ja kui­vat­tu­ja ap­ri­koo­se­ja ja kur­pit­san­sie­me­niä.

2. Pyö­ri­tä tai­ki­na pöt­kök­si ja jaa se 10–12 pa­lak­si. Pyö­ri­tä tai­ki­na­pa­lat noin 10 cm:n pi­tui­sik­si pöt­köik­si. Kään­nä tai­ki­na­pöt­köt muu­ta­mal­le kier­teel­le. Nos­ta lei­vin­pa­pe­rin pääl­le uu­ni­pel­lil­le. Pei­tä lei­vin­lii­nal­la. An­na ko­ho­ta 30 mi­nuut­tia.

3. Kuu­men­na uu­ni 225 as­tee­seen. Pais­ta säm­py­löi­tä uu­nin kes­ki­ta­sol­la 15–18 mi­nuut­tia, kun­nes säm­py­lät ovat pääl­tä ja poh­jas­ta kau­niin rus­kei­ta.

Val­mis­tu­sai­ka: 1 tun­ti

Vai­keu­sas­te: help­po

Hin­ta: 6 e

Hanna Linnakko

Juu­res­vuo­ka­lei­pä

4 an­nos­ta

Tai­ki­na:

Kor­vaa vesi ras­vat­to­mal­la pii­mäl­lä tai maus­ta­mat­to­mal­la jo­gur­til­la.

1 dl ruis­jau­ho­ja

2 dl hie­nok­si raas­tet­tua pork­ka­naa

1 dl hie­nok­si raas­tet­tua pu­na­juur­ta

1. Val­mis­ta lei­pä­tai­ki­na koh­taan 2. saak­ka sa­mal­la ta­val­la kuin spelt­ti­lei­pä, mut­ta kor­vaa vesi ras­vat­to­mal­la pii­mäl­lä tai maus­ta­mat­to­mal­la jo­gur­til­la. Li­sää tai­ki­naan 1 dl ruis­jau­ho­ja, 2 dl hie­nok­si raas­tet­tua pork­ka­naa ja 1 dl hie­nok­si raas­tet­tua pu­na­juur­ta.

2. Kaa­da ko­hon­nut tai­ki­na suo­ra­kai­teen muo­toi­seen 1,5 l:n ve­toi­seen lei­pä­vuo­kaan. Pais­ta 200-as­tei­sen uu­nin kes­ki­ta­sol­la tun­ti ja 15 mi­nuut­tia, kun­nes lei­pä ir­toi­lee vuo­an reu­noil­ta. An­na jääh­tyä puo­li­sen tun­tia en­nen vuo­as­ta ku­mo­a­mis­ta.

Val­mis­tu­sai­ka: 2 h 20 min

Vai­keu­sas­te: help­po

Hin­ta: 5 e

Lue Myös

Leivo suklaisen mehevät kirsik­ka­mok­ka­palat

fabian björk

Oletko jo kokeillut ihanaa nokkosrisottoa?

fabian björk

Vuohenputkesta syntyy hienostunut piirakka

Leivo suklaisen mehevät kirsik­ka­mok­ka­palat

fabian björk

Oletko jo kokeillut ihanaa nokkosrisottoa?

fabian björk

Vuohenputkesta syntyy hienostunut piirakka

Arto Vuohelainen

Metsästäjän paras leipä

Uunipaahdetut veriappelsiinit kuorrutetaan marengilla

Laskiaispullat mantelimassalla ja vadelmavaahdolla

Sillisalaatti kauden vihannesten ja mädin kera.

Sillisalaatti kauden vihannesten ja mädin kera.

Photography: Reetta Pasanen

Kokoa rento sillisalaatti kesäiseen kalapöytään

Kylmien kesäruokien parhaat: snapsigraavattu lohi, skagenröra, uudet perunat ja sillivati.

Kylmien kesäruokien parhaat: snapsigraavattu lohi, skagenröra, uudet perunat ja sillivati.

Reetta Pasanen

Graavaa kesäinen lohi snapsilla ja tarjoa hovimes­ta­rin­kas­tikkeen kera

Fabian Björk

Ruokaisa maalais­pe­ru­na­sa­laatti on täydellistä kesäruokaa

Sillisalaatti kauden vihannesten ja mädin kera.

Sillisalaatti kauden vihannesten ja mädin kera.

Photography: Reetta Pasanen

Kokoa rento sillisalaatti kesäiseen kalapöytään

Kylmien kesäruokien parhaat: snapsigraavattu lohi, skagenröra, uudet perunat ja sillivati.

Kylmien kesäruokien parhaat: snapsigraavattu lohi, skagenröra, uudet perunat ja sillivati.

Reetta Pasanen

Graavaa kesäinen lohi snapsilla ja tarjoa hovimes­ta­rin­kas­tikkeen kera

Fabian Björk

Ruokaisa maalais­pe­ru­na­sa­laatti on täydellistä kesäruokaa

SUOSITTELEMME MYÖS NÄITÄ

LUETUIMMAT

Mikä on mielestäsi paras koti lehdessä 6/2023?

Pariskunta ihastui puutaloon ja tarttui hullunrohkeasti tilaisuuteen: "Emme ymmärtäneet mitään vanhan rakennuksen korjaamisesta"

Graafinen suunnittelija Erik Bruun asuu ja työskentelee Suomenlinnassa keltaisessa puutalossa: ”Ikkunasta näen isojen laivojen lähdöt ja saapumiset.”

Mari Vatasen 48 neliömetrin kesäasunto Hangon huvilassa

Unelmien kesäkodit -lehti on ilmestynyt!

Koti kattojen yllä: Saunan lauteilta näkyvät jäänmurtajat

Perhe osti asunnon pohja­pii­rus­tuksen perusteella ja näki uuden kotinsa vasta juuri muuton kynnyksellä

Iki-ihanan britakakun voi leipoa myös pyöreään muotoon

Muotoilija Päivi Rintaniemen kodissa on luonnon­lä­hei­syyttä ja töissä Pohjanmaan pelkistetty maisema

Puutarhassa kukkii tuhatkunta tulppaania

Taitelija Sanni Olasvuorella on vaihtuva taidenäyttely värikkään kotinsa seinillä

Kokeile parsaa italialaiseen panzanella-leipäsalaattiin

Lohta, parsaa ja uutta perunaa samassa vuoassa

Kreikkalainen parsapasta tehdään orzo-pastasta

Kirjailija Laura Pollarin kodissa Kööpenhaminassa näkyy kupliva rakkaus väreihin

LUE KOTI & KEITTIÖ

KATSO RESEPTIT

Liha ja lintu
Kala ja äyriäiset
Kasvisruoka
Jälkiruoat
Aasialainen
Juomat
Arkiateriat
Suolaiset leivonnaiset
Makeat leivonnaiset

LUETUIMMAT

Mikä on mielestäsi paras koti lehdessä 6/2023?

Pariskunta ihastui puutaloon ja tarttui hullunrohkeasti tilaisuuteen: "Emme ymmärtäneet mitään vanhan rakennuksen korjaamisesta"

Graafinen suunnittelija Erik Bruun asuu ja työskentelee Suomenlinnassa keltaisessa puutalossa: ”Ikkunasta näen isojen laivojen lähdöt ja saapumiset.”

Mari Vatasen 48 neliömetrin kesäasunto Hangon huvilassa

Unelmien kesäkodit -lehti on ilmestynyt!

Koti kattojen yllä: Saunan lauteilta näkyvät jäänmurtajat

Perhe osti asunnon pohja­pii­rus­tuksen perusteella ja näki uuden kotinsa vasta juuri muuton kynnyksellä

Iki-ihanan britakakun voi leipoa myös pyöreään muotoon

Muotoilija Päivi Rintaniemen kodissa on luonnon­lä­hei­syyttä ja töissä Pohjanmaan pelkistetty maisema

Puutarhassa kukkii tuhatkunta tulppaania

Taitelija Sanni Olasvuorella on vaihtuva taidenäyttely värikkään kotinsa seinillä

Kokeile parsaa italialaiseen panzanella-leipäsalaattiin

Lohta, parsaa ja uutta perunaa samassa vuoassa

Kreikkalainen parsapasta tehdään orzo-pastasta

Kirjailija Laura Pollarin kodissa Kööpenhaminassa näkyy kupliva rakkaus väreihin

LUE KOTI & KEITTIÖ

KATSO RESEPTIT

Liha ja lintu
Kala ja äyriäiset
Kasvisruoka
Jälkiruoat
Aasialainen
Juomat
Arkiateriat
Suolaiset leivonnaiset
Makeat leivonnaiset
Tilaa Koti & Keittiö Asiakaspalvelu Tietosuojaseloste Rekisteriseloste

Fokus Media Finland Oy

Hämeentie 153 C, 00560 Helsinki

Y-tunnus 3157774-2

Tilaa Koti & Keittiö Asiakaspalvelu Tietosuojaseloste Rekisteriseloste

Fokus Media Finland Oy

Hämeentie 153 C, 00560 Helsinki

Y-tunnus 3157774-2