Artikkeli

Hanna Linnakko

Suvi Rüster ku­vat Han­na Lin­nak­ko

Yksi taikina, neljä erilaista leipää

Samasta hiivataikinasta saat taiottua monta erilaista leipää ja sämpylää, kun vaihtelet jauhoja ja taikinanestettä ja höystät taikinaa juureksilla ja siemenillä. Tässä ohje spelt­ti­maa­lais­leipään, tomaat­ti­fo­cac­ciaan, siemen-aprikoo­si­säm­py­löihin ja mehevään juuresleipään.

Hanna Linnakko

Spelt­ti­maa­lais­lei­pä

1 lei­pä

Lei­pä­tai­ki­na:

4 dl vet­tä

50 g hii­vaa

2 tl suo­laa

1 tl so­ke­ria

2 dl spelt­ti­veh­nä­jau­ho­ja

7 dl puo­li­kar­kei­ta veh­nä­jau­ho­ja

4 rkl olii­vi­öl­jyä

1. Läm­mi­tä vesi kä­den­läm­pöi­sek­si. Mu­rus­te­le hii­va ve­den jouk­koon. Mit­taa se­kaan suo­la ja so­ke­ri. Se­koi­ta jouk­koon spelt­ti­jau­hot. Li­sää olii­vi­öl­jy ja lo­put jau­hot muu­ta­mas­sa eräs­sä. Vai­vaa ta­sai­sek­si.

2. Pei­tä tai­ki­na­kul­ho lei­vin­lii­nal­la. An­na ko­ho­ta huo­neen­läm­mös­sä 45–60 mi­nuut­tia.

3. Ri­pot­te­le jau­ho­ja pöy­däl­le. Muo­toi­le tai­ki­na­pa­la pyö­re­äk­si lei­väk­si. Nos­ta lei­pä suo­raan uu­ni­pel­lil­le. Pei­tä lei­vin­lii­nal­la ja an­na ko­ho­ta 30 mi­nuut­tia.

4. Kuu­men­na uu­ni 250 as­tee­seen. Leik­kaa lei­vän pin­nal­le te­rä­väl­lä veit­sel­lä muu­ta­mia viil­to­ja. Kyp­sen­nä lei­pää uu­nin kes­ki­ta­sol­la noin 30 mi­nuut­tia, kun­nes lei­vän pin­ta on rus­kea ja ra­pea ja lei­vän poh­ja tun­tuu nyr­kil­lä ko­put­ta­es­sa ku­me­al­ta.

5. An­na jääh­tyä 10 mi­nuut­tia en­nen vii­pa­loin­tia.

Val­mis­tu­sai­ka: 2 h

Vai­keu­sas­te: help­po

Hin­ta: 3 e

Hanna Linnakko

To­maat­ti­fo­cac­cia

12 pa­laa

Tai­ki­na:

Val­mis­ta lei­pä­tai­ki­na puo­li­kar­keis­ta veh­nä­jau­hois­ta, jätä spelt­ti­jau­hot tai­ki­nas­ta pois. Tai­ki­na saa jää­dä ta­val­lis­ta säm­py­lä- ja lei­pä­tai­ki­naa löy­sem­mäk­si.

Vuo­an voi­te­luun:

½ dl olii­vi­öl­jyä

Pin­nal­le:

200 g tert­tu­kir­sik­ka­to­maat­te­ja

15 ki­ve­tön­tä olii­via

1 tl kui­vat­tua ore­ga­noa

1 tl sor­mi­suo­laa

1. Val­mis­ta lei­pä­tai­ki­na koh­taan 2. saak­ka sa­mal­la ta­val­la kuin spelt­ti­lei­pä.

2. Voi­te­le uu­ni­vuo­ka olii­vi­öl­jyl­lä. Kaa­da tai­ki­na vuo­kaan.

3. Huuh­te­le kir­sik­ka­to­maa­tit. Va­lu­ta olii­vit lie­mes­tä. Li­sää vuo­kaan tai­ki­nan pääl­le kir­sik­ka­to­maat­te­ja, olii­ve­ja, ore­ga­noa ja sor­mi­suo­laa.

4. Kuu­men­na uu­ni 200-as­tei­sek­si. Nos­ta vuo­ka uu­nin kes­ki­ta­sol­le. Kyp­sen­nä noin 35 mi­nuut­tia, kun­nes lei­vän pin­ta tun­tuu kyp­säl­tä.

5. Leik­kaa lei­pä vuo­as­sa an­nos­pa­loik­si.

Val­mis­tu­sai­ka: 1 ½ h

Vai­keu­sas­te: help­po

Hin­ta: 7 e

Hanna Linnakko

Sie­men-ap­ri­koo­si­säm­py­lät

10–12 kpl

Tai­ki­na:

Kor­vaa spelt­ti­jau­hot kau­ra­jau­hoil­la

1 dl kui­vat­tu­ja peh­mei­tä ap­ri­koo­se­ja pil­kot­tui­na

1 dl kur­pit­san­sie­me­niä

1. Val­mis­ta lei­pä­tai­ki­na koh­taan 2. saak­ka sa­mal­la ta­val­la kuin spelt­ti­lei­pä, mut­ta kor­vaa spelt­ti­jau­hot kau­ra­jau­hoil­la ja li­sää tai­ki­naan pil­kot­tu­ja kui­vat­tu­ja ap­ri­koo­se­ja ja kur­pit­san­sie­me­niä.

2. Pyö­ri­tä tai­ki­na pöt­kök­si ja jaa se 10–12 pa­lak­si. Pyö­ri­tä tai­ki­na­pa­lat noin 10 cm:n pi­tui­sik­si pöt­köik­si. Kään­nä tai­ki­na­pöt­köt muu­ta­mal­le kier­teel­le. Nos­ta lei­vin­pa­pe­rin pääl­le uu­ni­pel­lil­le. Pei­tä lei­vin­lii­nal­la. An­na ko­ho­ta 30 mi­nuut­tia.

3. Kuu­men­na uu­ni 225 as­tee­seen. Pais­ta säm­py­löi­tä uu­nin kes­ki­ta­sol­la 15–18 mi­nuut­tia, kun­nes säm­py­lät ovat pääl­tä ja poh­jas­ta kau­niin rus­kei­ta.

Val­mis­tu­sai­ka: 1 tun­ti

Vai­keu­sas­te: help­po

Hin­ta: 6 e

Hanna Linnakko

Juu­res­vuo­ka­lei­pä

4 an­nos­ta

Tai­ki­na:

Kor­vaa vesi ras­vat­to­mal­la pii­mäl­lä tai maus­ta­mat­to­mal­la jo­gur­til­la.

1 dl ruis­jau­ho­ja

2 dl hie­nok­si raas­tet­tua pork­ka­naa

1 dl hie­nok­si raas­tet­tua pu­na­juur­ta

1. Val­mis­ta lei­pä­tai­ki­na koh­taan 2. saak­ka sa­mal­la ta­val­la kuin spelt­ti­lei­pä, mut­ta kor­vaa vesi ras­vat­to­mal­la pii­mäl­lä tai maus­ta­mat­to­mal­la jo­gur­til­la. Li­sää tai­ki­naan 1 dl ruis­jau­ho­ja, 2 dl hie­nok­si raas­tet­tua pork­ka­naa ja 1 dl hie­nok­si raas­tet­tua pu­na­juur­ta.

2. Kaa­da ko­hon­nut tai­ki­na suo­ra­kai­teen muo­toi­seen 1,5 l:n ve­toi­seen lei­pä­vuo­kaan. Pais­ta 200-as­tei­sen uu­nin kes­ki­ta­sol­la tun­ti ja 15 mi­nuut­tia, kun­nes lei­pä ir­toi­lee vuo­an reu­noil­ta. An­na jääh­tyä puo­li­sen tun­tia en­nen vuo­as­ta ku­mo­a­mis­ta.

Val­mis­tu­sai­ka: 2 h 20 min

Vai­keu­sas­te: help­po

Hin­ta: 5 e