Yläkerran loftmainen tila syntyi purkamalla vanhat väliseinät ja rakentamalla uusi puulattia. Anne on rakentanut nurkkaukseen kutsuvan sohvaryhmän. Taideteos on Hannaleena Heiskan Cryptic Winterstorms II. Anne sai sen palkkioksi yhteistyöstä. Alun perin levyllä koteloitu pylväs on sittemmin päällystetty kipsirapatuilla kattolistoilla.
Teksti ja kuvat Anna Riikonen
Tervetuloa Viroon!
Oletko katsonut asuntoja Virosta? Sinnehän ei ole Helsingistä pitkäkään matka, ja laivalla pääsee kätevästi lahden yli, ehdotti ystävä Anne Hiekkarannalle.
Oli alkukesä vuonna 2011. Anne oli etsinyt siirtolapuutarhan tapaista paikkaa Helsingin lähistöltä jo jonkin aikaa. Anne asui tuolloin puolisonsa kanssa Helsingin Kalliossa ja työskenteli tanssijana.
Hän oli kuitenkin ruvennut kaipaamaan kerrostalosta paikkaan, jossa olisi myös ulkotilaa ja jossa mahtuisi tekemään taideprojekteja.
– Rupesin heti katselemaan taloja Viron suurimmalta kiinteistönvälityssivustolta ja ihmettelin, miten en ollut tullut ajatelleeksi sitä aiemmin. Suomessa siirtolapuutarhamökkien hinnat olivat jo silloin kohonneet niin korkealle, etteivät ne sopineet kukkarolleni. Virossa sen sijaan asuntojen hinnat olivat ällistyttävän alhaiset, Anne kertoo.
Kului vain kuukausi ystävän kanssa käydystä keskustelusta, kun Anne matkasi miehensä kanssa Pärnun lähistölle katsomaan kahta lupaavalta kuulostavaa taloa. Ne olivat kuitenkin liian huonokuntoisia ja ajokortittomalle Annelle turhan syrjässä julkisen liikenteen reiteiltä.
Muutaman viikon päästä pariskunta suuntasi Viron pohjoisimpaan kaupunkiin, Loksaan.
Ensikohtaamisen tyrmistys
Oli juhannusaatto, kun Anne ja Jarkko saapuivat parin tuhannen asukkaan Loksaan.
– Ajoimme ensin väärään pihaan. Naapurin Helga poikansa Peepin kanssa tuli meitä vastaan. Tallinnassa asuva Peep ei ollut koskaan käynyt Suomessa, mutta puhui onneksemme täydellistä suomea. Helga ja Peep opastivat meidät oikeaan asuntoon, Anne kertoo.
Tiilitalossa oli neljä asuntoa ja kussakin niistä ylä- ja alakerta sekä omaa pihaa. Asunnon edellinen asukas oli iäkäs nainen, ja asunnossa oli likaista.
– En ole yleensä herkkä hajuille enkä hätkähdä helposti, mutta nyt olin kyllä tyrmistynyt. Aurinko paistoi kuitenkin ihanasti korkeisiin huoneisiin ja keittiöstä näki kerralla koko alakerran. Yläkertaan emme sillä kerralla päässeet – katossa oli aukko, mutta mistään ei löytynyt tarpeeksi korkeita tikkaita.
Anne jäi miettimään asuntoa ja sen suomia mahdollisuuksia. Hän tuli muutaman viikon päästä uudestaan katsomaan asuntoa, tällä kerralla välittäjän kanssa. Silloin hän pääsi kurkistamaan myös yläkertaan. Siellä oli pieniä huoneita ja hyvin vähän valoa, ja tilaa oli hankala hahmottaa.
Asuntoon tuli vain kylmä vesi, suihkua ei ollut lainkaan. Piha oli hoitamaton ja heinittynyt, mutta siellä kasvoi vanhoja luumu- ja omenapuita. Jokin paikassa teki Anneen vaikutuksen, ja hintapyyntö oli todella alhainen. Kotimatkalla laivassa Anne teki ostopäätöksen.
Suurin virheeni
Asunto kaipasi kipeästi remonttia: Ensin piti rakentaa uusi vesikatto. Myös wc ja suihku rakennettiin ja lämminvesiboileri asennettiin. Lattioissa oli laminaattia ja muovimattoa. Ne Anne poisti ja maalasi alta paljastuneen puulattian. Seinät hän tasoitti ja maalasi.
Yläkerrasta purettiin väliseinät, tehtiin lämpöeristys ja seinät levytettiin kipsilevyillä. Tehtiin uusi puulattia, joka hiottiin.
– Asuin vielä Helsingissä ja tein aktiivisesti tanssijan töitä. Aika harvoin pääsin Loksaan, ja kun pääsin, ehdin olla enintään viikon kerrallaan. Alussa haasteita tuotti se, etten tuntenut täältä ketään, ja oli vaikeaa löytää ihmisiä tekemään remonttia. En osannut kieltä enkä tiennyt, keneltä kannattaisi kysyä apua.
Kun Anne loukkasi polvensa, hän sai viettää Loksassa pidempiä aikoja. Hän nautti talossa ja pihassa puuhastelusta.
– Jälkikäteen ajatellen suurin virheeni oli se, etten ollut paikalla. Moni asia remontissa meni pieleen, ja joitain sovittuja töitä jätettiin kokonaan tekemättä. Virheitä on korjattu jälkeenpäin pala kerrallaan.
Viime kesänä Anne keksi hankkia puutarhaansa pöytäryhmän, kun huomasi naapurit istuskelemassa ja nauttimassa päivästä. Anne on tosin istunut puutarhassaan vain kerran, silloin kun kokeili, minkälaista tuoleissa on istua. Anne ei pidä joutenolosta, koko ajan pitää olla jokin projekti käynnissä. Omena- ja luumupuista tulee syksyisin hyvä sato.
Maalari Suomesta
Talon myötä Anne kiinnostui remontti- ja sisustustöistä niin paljon, että hän aloitti sisustusalan opinnot Amiedussa. Hänelle tuli mahdollisuus muuttaa Tarttoon Erasmus-vaihtoon ja tehdä siellä myös kuuden kuukauden työharjoittelu.
Opintojen jälkeen Anne alkoi työskennellä maalarina ja pintakäsittelijänä. Vuonna 2018 hän möi Helsingin-asuntonsa ja asettui Viroon.
– Virosta ei ollut aluksi helppoa löytää maalarin töitä, vaikka tarvetta kyllä olisi ollut. Ihmiset olivat epäluuloisia. Yleensähän Virosta tullaan Suomeen töihin, eikä päinvastoin.
Sitten Anne sai maalauskeikan Etelä-Viron Valgasta.
– Kyseessä oli upean jugendtalon peruskorjaus. Se työ oli minulle tavallaan portti Viron raksamaailmaan. Sen jälkeen olen tehnyt töitä niin urakoitsijoille kuin yksityishenkilöillekin, Anne kertoo.
Anne on maalannut Tori.fi:stä löytyneen urkuharmonin kasviaiheilla. Vanha valokuva sai kauniit kehykset, kun Anne maalasi ruutukuviota suoraan seinään. Senkki odottaa sopivaa kohdetta, siitä on tulossa allaskaappi. Jakkara on kirppislöytö. Kattolamppu on Annen itse tekemä.
Polyuretaani yllättää
Anne kuvailee kotiaan sanalla sisustuslaboratorio.
– Tämä on ikuisessa remontissa oleva tila, jossa kokeilen kaikkea, mitä tulee mieleen. Yläkerran avara loft on vaalea ja seesteinen, alakerran makuuhuoneissa ja keittiössä on rosoisempi tunnelma.
Kävijä ei voi olla huomaamatta erikoisia, veistoksellisia valaisimia, kynttilänjalkoja ja ruukkuja. Anne tekee niitä kierrätysmateriaaleista, puusta ja rakennusmateriaaleista, joita hän työssään käyttää, esimerkiksi polyuretaanista.
– Minua inspiroi, mihin kaikkeen rakennusmateriaaleja voi käyttää ja miten niitä voi muotoilla. Kymmenisen vuotta sitten aloin kokeilla, mitä kaikkea polyuretaanista voi saada aikaan.
Polyuretaani on Annen mukaan visuaalisesti häiritsevä ja tilaa ottava materiaali.
– Kun se tursuaa ovien raoista, tulee tunne, että se pitää äkkiä saada piiloon. Samalla se on äärimmäisen kiehtova materiaali, josta voi muotoilla upeita muotoja.
Annella on yläkerran ikkunan ääressä työpöytä piirtämistä varten. Maljakko ikkunalaudalla on valmistettu kierrätyslasista, polyuretaanista ja kalkista.
Vapaus rönsyillä
Lähellä on alue, johon voi viedä rakennus- ja purkutavaraa. Se on Annelle loputon löytötori.
– Olen rakentanut purkulaudasta säilytystiloja yläkertaan ja esimerkiksi vierashuoneen yöpöydän.
Anne on helposti innostuva ja impulsiivinen, ja kun hänen päähänsä pälkähtää jokin sisustusidea, hän toteuttaa sen empimättä saman tien.
– Minulla ei ole mitään selkeää sisustuksellista linjaa, vaan rönsyilen sinne tänne. Täällä on koko ajan remontti käynnissä ja purkit ja pakkelit esillä. Luulen, ettei tämä koti koskaan tule olemaan valmis. Sen sijaan tämä on paikka, jossa voin kokeilla hulluimpiakin ideoita.
Anne maalasi ryijylle kehykset suoraan seinään mintunvihreällä. Ryijy ja seinävalaisin ovat löytöjä Helsingistä Puhoksen Fidasta. Paperinen laskosvalaisin on tuliainen Tukholmasta.
Koti
Viron Loksassa, 120 m² kahdessa tasossa 1920-luvun hirsirunkoisessa neljän asunnon pienkerrostalossa.
Asukkaat
Remonttien, sisustuksen ja taiteen parissa työskentelevä Anne Hiekkaranta, puoliso Jarkko Tuomisto ja kissa. Anne Instagramissa @annehiekkaranta.
LUETUIMMAT
KATSO RESEPTIT
YHTEISTYÖSSÄ
LUETUIMMAT
KATSO RESEPTIT
YHTEISTYÖSSÄ
Fokus Media Finland Oy
Hämeentie 153 C, 00560 Helsinki
Y-tunnus 3157774-2
Fokus Media Finland Oy
Hämeentie 153 C, 00560 Helsinki
Y-tunnus 3157774-2