Artikkeli

KAI­KA POH­TO­KA­RI

KU­VAT HAN­NA LIN­NAK­KO

KOTI JA PUU­TAR­HA 1/2014

Viikunoita omista puista

Mary Kuusistolla on eksoottinen puutarha Tammisaaressa korkealla kallioisella tontilla, jossa lämpötila on useita asteita enemmän kuin ympäristössä. Maryn hoivissa tekevät hedelmiä sitruunat, persikat, viikunat ja monet muut lämpimien alueiden kasvit.

Mary Kuu­sis­ton vuo­den­kier­toon mah­tuu tai­de­maa­laus­ta, kir­joit­ta­mis­ta ja puu­tar­hu­rin töi­tä. Ru­no­kir­jan li­säk­si Mary on kir­joit­ta­nut jo pari kir­jaa kas­veis­ta ja li­sää tu­lee sitä mu­kaa, kun uu­sia mie­len­kiin­toi­sia kas­ve­ja il­mes­tyy Ma­ryn ton­til­le. Kir­jois­sa on yk­sin­ker­tai­sia vink­ke­jä vas­ta-al­ka­jal­le­kin kyl­vä­mi­ses­tä, kas­te­lus­ta ja tu­ho­lais­ten tor­jun­nas­ta sekä her­kul­li­sia ruo­ka­oh­jei­ta. Ko­din yh­tey­des­sä ole­vas­sa atel­jees­sa syn­ty­vät räis­ky­vän vä­rik­käät maa­lauk­set.

Mary vil­je­lee ek­soot­ti­sia kas­ve­ja omak­si ilok­seen ja myös myyn­tiin. Hän myy kas­vat­te­jaan to­ril­la Tam­mi­saa­res­sa ja al­ku­ke­säl­lä myös Han­gon il­ta­to­ril­la.

Mary on viljellyt viikunoita jo kolmekymmentä vuotta. Viikunapuut saavat lehtensä aikaisin keväällä ja raakileet ilmestyvät kuin tyhjästä. Kukat ovat piilossa sisäpuolella.

Mary on viljellyt viikunoita jo kolmekymmentä vuotta. Viikunapuut saavat lehtensä aikaisin keväällä ja raakileet ilmestyvät kuin tyhjästä. Kukat ovat piilossa sisäpuolella.

In­nos­tus kas­vei­hin al­koi var­hain

Mary muis­te­lee aloit­ta­neen­sa vil­je­ly­puu­hat jo hy­vin nuo­re­na.

– Olen ko­toi­sin Tam­mi­saa­res­ta, jos­sa äi­dil­lä­ni on vie­lä­kin omat kas­vi­tar­han­sa mei­dän naa­pu­ris­sam­me. Olen kas­vat­ta­nut tai­mia niin nuo­res­ta as­ti kuin muis­tan. Il­moi­tin seit­se­män­vuo­ti­aa­na, et­tä ha­lu­an pe­rus­taa pel­lol­le kas­vi­la­van van­han ik­ku­na­kar­min si­sään. Mo­nen it­kun ja sit­key­te­ni an­si­os­ta sain lu­van teh­dä sen pa­him­pien rik­ka­ruo­ho­jen jouk­koon, Mary ker­too.

Mary muis­te­lee, kuin­ka hän tar­mok­kaas­ti repi rik­ka­ruo­hot ir­ti juu­ri­neen, kan­toi ka­na­lan vie­res­tä mul­taa ja pe­rus­ti oman kas­vi­maan­sa. Myö­hem­min hän sai lait­taa omia ri­ve­jä äi­din kas­vi­maal­le. Mary op­pi jo var­hain ti­laa­maan sie­me­niä Hol­lan­nis­ta ja on­nis­tui jopa kas­vat­ta­maan mais­sia, mikä sii­hen ai­kaan oli ih­meel­lis­tä.

– On­nek­si ta­pa­sin sa­man­hen­ki­sen nuo­ren mie­hen, joka oli kai­ken li­säk­si kä­te­vä kä­sis­tään ja to­teut­ti tar­vit­ta­vat ra­ken­nel­mat. Pa­ri­kymp­pi­se­nä me­nim­me nai­mi­siin ja muu­tim­me Ori­mat­ti­laan. Kii­tos ra­ken­nus­tai­toi­sen mie­hen, pie­nes­tä kuk­ka­ki­os­kis­ta syn­tyi kuk­ka­ta­lo ja kas­vi­huo­neet.

– Vil­je­lim­me myyn­tiin kaik­kia ta­val­li­sia kuk­kia jou­lu­täh­des­tä al­ka­en. Yk­si kas­vi­huo­neis­ta oli tal­vel­la vii­leä, toi­nen läm­min. Siel­lä mi­nul­la oli mah­dol­li­suus teh­dä omia ko­kei­lu­ja ek­soot­tis­ten kas­vien kans­sa, ker­too Mary.

Sit­ruu­na­puus­sa on sa­maan ai­kaan kuk­kia, raa­ki­lei­ta ja kyp­siä he­del­miä. Sit­ruu­noi­ta Mary on kas­vat­ta­nut niin kau­an kuin muis­taa.

Ta­lon edes­sä kal­li­ol­la on ruuk­ku­puu­tar­ha, jos­ta on help­po poi­mia yr­tit ja sa­laa­tit. Isois­ta ruu­kuis­ta saa pal­jon sa­toa pie­nel­tä alu­eel­ta ei­kä rik­ka­ruo­hois­ta ja eta­nois­ta ole suur­ta vai­vaa. Kas­te­lu on help­poa ja ruuk­kui­hin voi teh­dä kau­nii­ta ase­tel­mia. Tääl­lä kas­vaa man­gol­dia, leh­ti­a­ma­rant­tia, mo­nen­lais­ta ba­si­li­kaa, ana­nas­kir­sik­kaa, jää­päi­vik­kiä ja yk­si­vuo­tis­ta ag­ret­tia eli suo­la­yrt­tiä, jota käy­te­tään pal­jon Ita­li­as­sa.

Päi­vän sa­laat­ti­ai­nek­set jää­ruo­ho, ome­ga 3 -ras­va­hap­po­ja si­säl­tä­vä vi­han­nes­por­tu­lak­ka, ama­rant­ti ja kii­nan­sa­laat­ti vii­meis­tel­lään syö­tä­vil­lä kras­sin ku­kil­la.

Ke­vääl­lä al­kaa kii­vas työs­ken­te­ly

Syk­syl­lä ja tal­vel­la Mary työs­ken­te­lee atel­jees­saan ja työ­huo­nees­saan, maa­laa ja kir­joit­taa. Tam­mi–hel­mi­kuus­sa hän kyl­vää sie­me­net si­säl­le va­lo­jen al­le. Sii­tä al­kaa vä­hi­tel­len puur­ta­mi­nen kas­vien kans­sa.

Sie­me­niä Mary ti­laa ne­tis­tä ja vaih­taa mui­den har­ras­ta­jien kans­sa. Har­vi­nai­sia tai­mia hän saa myös ys­tä­vil­tään, jot­ka tie­tä­vät, mitä ko­ko­el­mis­ta puut­tuu.

– Tai­mi­ruuk­ku­ja kul­jet­te­len va­lon ja läm­mön mu­kaan pai­kas­ta toi­seen, kun­nes ne pää­se­vät rin­teen läm­mit­tä­mät­tö­mään kas­vi­huo­nee­seen ja siel­tä vä­hi­tel­len ulos. Huh­ti­kuus­sa al­kaa kii­vas työ kas­vien kans­sa niin tääl­lä ko­to­na kuin myyn­ti­mat­koil­la to­reil­la. Ke­sä­kuus­sa käyn Tam­mi­saa­ren li­säk­si myös Han­gon il­ta­to­ril­la. Lop­pu­ke­säs­tä nau­tin omis­ta kas­veis­ta­ni ja odot­te­len sa­toa. Elo­kuus­sa kyl­vän muu­ta­maan ruuk­kuun no­pe­a­kas­vui­sia yrt­te­jä toi­vo­en, et­tä läm­min­tä riit­tää ja et­tä ne eh­ti­vät vie­lä val­mis­tua, Mary heh­kut­taa.

Mary tal­vi­kas­vi­huo­nees­sa re­he­vien pui­den kes­kel­lä. Va­sem­mal­la etu­a­lal­la kuk­kii van­han ajan lyi­jy­kuk­ka, oi­ke­al­la on iso­leh­ti­nen puu­to­maat­ti.

Ko­ri­la eli herk­ku­hyp­py­kurk­ku on kier­ty­nyt kas­va­maan män­nyn ym­pä­ri. Syk­syl­lä sen kor­keus on vii­ti­sen met­riä.

Na­ran­jil­laan (So­la­num qui­to­en­se) tu­lee orans­sit he­del­mät. In­ko­jen van­ha pik­ku­ap­pel­sii­nik­si­kin kut­sut­tu kas­vi on ylei­nen Ete­lä-Ame­ri­kas­sa.

Van­ha­na­jan pil­li­si­pu­li, kii­nan­sa­laat­ti, syö­tä­vä kry­san­tee­mi ja ama­rant­ti (Ama­rant­hus cau­da­tus) kas­va­vat ruu­kus­sa su­las­sa so­vus­s­sa.

Sie­me­nes­tä kas­va­tet­tu kär­si­mys­he­del­mä teki sa­toa kol­man­te­na vuon­na. Se tal­veh­tii kui­vas­sa ja vii­le­äs­sä pai­kas­sa.

Uu­det la­jit in­nos­ta­vat

– Lem­pi­kas­vi­ni on yleen­sä ai­na se uu­sin, jon­ka ke­hi­tys­tä on mie­len­kiin­tois­ta seu­ra­ta. Joka vuo­si tar­vi­taan muu­ta­ma uu­si laji, jot­ta mie­len­kiin­to säi­lyy. Nyt na­ran­jil­la kieh­too ko­vas­ti. Jo sen leh­det­kin ovat niin kau­niit, he­del­miä en ole vie­lä näh­nyt. Tzim­ba­lon (So­la­num ca­ri­pen­se) he­del­mät tun­tu­vat kyp­sy­vän pit­kään. On mie­len­kiin­tois­ta näh­dä, mil­tä ne mais­tu­vat ja mitä ruo­kia niis­tä voi val­mis­taa. Sit­ruu­na on myös iki­suo­sik­ki­ni. Ai­na tun­tuu kä­sit­tä­mät­tö­mäl­tä, et­tä puus­sa on yh­tä ai­kaa kuk­kia, raa­ki­lei­ta ja kyp­siä he­del­miä.

– Työ­läin kas­va­tet­ta­va on eh­kä pa­pai­ja, jos­ta en ko­vin usein on­nis­tu saa­maan he­del­miä. Ne tar­vit­si­si­vat ke­hit­ty­äk­seen yh­dek­sän suo­tui­saa kuu­kaut­ta, Mary to­te­aa.

Vii­dak­ko­kurk­ku on ko­toi­sin Ete­lä-Ame­ri­kas­ta. Se tuot­taa pa­ri­sent­ti­siä rai­dal­li­sia he­del­miä, joi­ta voi pais­taa tai säi­löä. Kas­vi on mo­ni­vuo­ti­nen ja tal­veh­tii hy­vin vii­le­äs­sä, va­loi­sas­sa pai­kas­sa.

Va­sem­mal­la nä­kyy roik­ku­va vii­dak­ko­kurk­ku, oi­ke­al­la muun mu­as­sa yrt­te­jä ja na­ran­jil­la.

Pu­na­leh­ti­nen ama­rant­ti on ko­toi­sin Väli-Ame­ri­kas­ta, jos­sa sii­tä teh­dään pie­ni­jy­väis­tä vil­jaa. Mary käyt­tää ama­ran­tin leh­det sa­laat­tei­hin.

Kir­si­kan nä­köi­nen chili muut­tuu vi­o­le­tis­ta pu­nai­sek­si. Maku on aluk­si kuin voi­ma­kas mus­ta­vii­ni­mar­ja.

Kii­na­lai­nen vii­ni­köyn­nös tuot­taa hy­vin ry­pä­lei­tä.

Tzim­ba­lo eli mi­ni­pe­pi­no kas­vaa en­sim­mäis­tä vuot­taan. An­dien alu­eel­ta ko­toi­sin ole­va to­maa­tin ja mu­na­koi­son su­ku­lai­nen näyt­tää kyp­sy­vän hy­vin hi­taas­ti.