KAIKA POHTOKARI
KUVAT HANNA LINNAKKO
KOTI JA PUUTARHA 1/2014
Mary Kuusiston vuodenkiertoon mahtuu taidemaalausta, kirjoittamista ja puutarhurin töitä. Runokirjan lisäksi Mary on kirjoittanut jo pari kirjaa kasveista ja lisää tulee sitä mukaa, kun uusia mielenkiintoisia kasveja ilmestyy Maryn tontille. Kirjoissa on yksinkertaisia vinkkejä vasta-alkajallekin kylvämisestä, kastelusta ja tuholaisten torjunnasta sekä herkullisia ruokaohjeita. Kodin yhteydessä olevassa ateljeessa syntyvät räiskyvän värikkäät maalaukset.
Mary viljelee eksoottisia kasveja omaksi ilokseen ja myös myyntiin. Hän myy kasvattejaan torilla Tammisaaressa ja alkukesällä myös Hangon iltatorilla.
Mary on viljellyt viikunoita jo kolmekymmentä vuotta. Viikunapuut saavat lehtensä aikaisin keväällä ja raakileet ilmestyvät kuin tyhjästä. Kukat ovat piilossa sisäpuolella.
Innostus kasveihin alkoi varhain
Mary muistelee aloittaneensa viljelypuuhat jo hyvin nuorena.
– Olen kotoisin Tammisaaresta, jossa äidilläni on vieläkin omat kasvitarhansa meidän naapurissamme. Olen kasvattanut taimia niin nuoresta asti kuin muistan. Ilmoitin seitsemänvuotiaana, että haluan perustaa pellolle kasvilavan vanhan ikkunakarmin sisään. Monen itkun ja sitkeyteni ansiosta sain luvan tehdä sen pahimpien rikkaruohojen joukkoon, Mary kertoo.
Mary muistelee, kuinka hän tarmokkaasti repi rikkaruohot irti juurineen, kantoi kanalan vierestä multaa ja perusti oman kasvimaansa. Myöhemmin hän sai laittaa omia rivejä äidin kasvimaalle. Mary oppi jo varhain tilaamaan siemeniä Hollannista ja onnistui jopa kasvattamaan maissia, mikä siihen aikaan oli ihmeellistä.
– Onneksi tapasin samanhenkisen nuoren miehen, joka oli kaiken lisäksi kätevä käsistään ja toteutti tarvittavat rakennelmat. Parikymppisenä menimme naimisiin ja muutimme Orimattilaan. Kiitos rakennustaitoisen miehen, pienestä kukkakioskista syntyi kukkatalo ja kasvihuoneet.
– Viljelimme myyntiin kaikkia tavallisia kukkia joulutähdestä alkaen. Yksi kasvihuoneista oli talvella viileä, toinen lämmin. Siellä minulla oli mahdollisuus tehdä omia kokeiluja eksoottisten kasvien kanssa, kertoo Mary.
Sitruunapuussa on samaan aikaan kukkia, raakileita ja kypsiä hedelmiä. Sitruunoita Mary on kasvattanut niin kauan kuin muistaa.
Talon edessä kalliolla on ruukkupuutarha, josta on helppo poimia yrtit ja salaatit. Isoista ruukuista saa paljon satoa pieneltä alueelta eikä rikkaruohoista ja etanoista ole suurta vaivaa. Kastelu on helppoa ja ruukkuihin voi tehdä kauniita asetelmia. Täällä kasvaa mangoldia, lehtiamaranttia, monenlaista basilikaa, ananaskirsikkaa, jääpäivikkiä ja yksivuotista agrettia eli suolayrttiä, jota käytetään paljon Italiassa.
Päivän salaattiainekset jääruoho, omega 3 -rasvahappoja sisältävä vihannesportulakka, amarantti ja kiinansalaatti viimeistellään syötävillä krassin kukilla.
Keväällä alkaa kiivas työskentely
Syksyllä ja talvella Mary työskentelee ateljeessaan ja työhuoneessaan, maalaa ja kirjoittaa. Tammi–helmikuussa hän kylvää siemenet sisälle valojen alle. Siitä alkaa vähitellen puurtaminen kasvien kanssa.
Siemeniä Mary tilaa netistä ja vaihtaa muiden harrastajien kanssa. Harvinaisia taimia hän saa myös ystäviltään, jotka tietävät, mitä kokoelmista puuttuu.
– Taimiruukkuja kuljettelen valon ja lämmön mukaan paikasta toiseen, kunnes ne pääsevät rinteen lämmittämättömään kasvihuoneeseen ja sieltä vähitellen ulos. Huhtikuussa alkaa kiivas työ kasvien kanssa niin täällä kotona kuin myyntimatkoilla toreilla. Kesäkuussa käyn Tammisaaren lisäksi myös Hangon iltatorilla. Loppukesästä nautin omista kasveistani ja odottelen satoa. Elokuussa kylvän muutamaan ruukkuun nopeakasvuisia yrttejä toivoen, että lämmintä riittää ja että ne ehtivät vielä valmistua, Mary hehkuttaa.
Mary talvikasvihuoneessa rehevien puiden keskellä. Vasemmalla etualalla kukkii vanhan ajan lyijykukka, oikealla on isolehtinen puutomaatti.
Korila eli herkkuhyppykurkku on kiertynyt kasvamaan männyn ympäri. Syksyllä sen korkeus on viitisen metriä.
Naranjillaan (Solanum quitoense) tulee oranssit hedelmät. Inkojen vanha pikkuappelsiiniksikin kutsuttu kasvi on yleinen Etelä-Amerikassa.
Vanhanajan pillisipuli, kiinansalaatti, syötävä krysanteemi ja amarantti (Amaranthus caudatus) kasvavat ruukussa sulassa sovusssa.
Siemenestä kasvatettu kärsimyshedelmä teki satoa kolmantena vuonna. Se talvehtii kuivassa ja viileässä paikassa.
Uudet lajit innostavat
– Lempikasvini on yleensä aina se uusin, jonka kehitystä on mielenkiintoista seurata. Joka vuosi tarvitaan muutama uusi laji, jotta mielenkiinto säilyy. Nyt naranjilla kiehtoo kovasti. Jo sen lehdetkin ovat niin kauniit, hedelmiä en ole vielä nähnyt. Tzimbalon (Solanum caripense) hedelmät tuntuvat kypsyvän pitkään. On mielenkiintoista nähdä, miltä ne maistuvat ja mitä ruokia niistä voi valmistaa. Sitruuna on myös ikisuosikkini. Aina tuntuu käsittämättömältä, että puussa on yhtä aikaa kukkia, raakileita ja kypsiä hedelmiä.
– Työläin kasvatettava on ehkä papaija, josta en kovin usein onnistu saamaan hedelmiä. Ne tarvitsisivat kehittyäkseen yhdeksän suotuisaa kuukautta, Mary toteaa.
Viidakkokurkku on kotoisin Etelä-Amerikasta. Se tuottaa parisenttisiä raidallisia hedelmiä, joita voi paistaa tai säilöä. Kasvi on monivuotinen ja talvehtii hyvin viileässä, valoisassa paikassa.
Vasemmalla näkyy roikkuva viidakkokurkku, oikealla muun muassa yrttejä ja naranjilla.
Punalehtinen amarantti on kotoisin Väli-Amerikasta, jossa siitä tehdään pienijyväistä viljaa. Mary käyttää amarantin lehdet salaatteihin.
Kirsikan näköinen chili muuttuu violetista punaiseksi. Maku on aluksi kuin voimakas mustaviinimarja.
Kiinalainen viiniköynnös tuottaa hyvin rypäleitä.
Tzimbalo eli minipepino kasvaa ensimmäistä vuottaan. Andien alueelta kotoisin oleva tomaatin ja munakoison sukulainen näyttää kypsyvän hyvin hitaasti.
LUETUIMMAT
KATSO RESEPTIT
YHTEISTYÖSSÄ
LUETUIMMAT
KATSO RESEPTIT
YHTEISTYÖSSÄ
Fokus Media Finland Oy
Hämeentie 153 C, 00560 Helsinki
Y-tunnus 3157774-2
Fokus Media Finland Oy
Hämeentie 153 C, 00560 Helsinki
Y-tunnus 3157774-2