Puutarhamajan kupeessa on kaikkien lempipaikka. Tässä kelpaa hio myös uusia puutarhasuunnitelmia.
Johanna Vireaho kuvat Hanna Marttinen
"Australiassa vietetyn vuoden jälkeen tajusimme, että nautimme maalla olemisesta", Laura Kopu kertoo.
Vuosi 2005. Laura Kopu ja Joni Hautalahti ostavat Sydneystä pakettiautosta rakennetun matkailuauton ja kiertelevät pitkin Australiaa. Lyhytaikaisia työpaikkoja löytyy pikkukaupungeista ja maatiloilta. Aikaa vierähtää myös ystävien luona Australian maaseudulla. Välillä erotellaan lampaita ja ajetaan karjaa, välillä korjataan maatilan rakennuksia. Aika menee mukavasti, mutta yksi asia on varma.
– Australiassa vietetyn vuoden jälkeen tajusimme, että nautimme maalla olemisesta.
Kevytbetoniharkoista muuratut viljelylaatikot kestävät aikaa ja käyttöä. Laura viljelee laatikoissa monipuolisesti kasviksia, salaattia, juureksia, yrttejä. Tilaa on myös kukille.
Kaipuu maalle
Nyt Lauran ja Jonin koti on kuitenkin kerrostalossa Turussa. Nelihenkinen perhe asuu kompaktisti kaupunkikodissa, mutta sydän palaa maaseudulle, tarkemmin Loimaalle, jossa sijaitsee Lauran lapsuudenkoti, Hamarin tila. Vanhaa rintamamiestaloa asuu Lauran isä, mutta Laura ja Joni viettävät jokaisen viikonlopun yhteisessä kakkoskodissa.
– Täällä on rento tunnelma ja tilaa hengittää. Lapsemme viihtyvät täällä ja nauttivat, kun saavat olla, osallistua ja tehdä. Täällä on aina tekemistä. Joni ainakaan ei osaa olla tekemättä mitään, Laura kertoo ja nauraa.
Töiden ja lasten koulun vuoksi perhe on kuitenkin päätynyt asumaan ainakin toistaiseksi Turussa. Maalaiselämän parhaista ja rankoista puolista nautitaan viikonloppuisin ja lomilla.
Kerrokselliset istutukset tuovat suojaa kasvihuoneen vieressä, keittiöpuutarhan laidalla. Viljelylaatikot jäävät kasvihuoneen toiselle puolelle kasvihuoneen ja puutarhamajan väliin. Näin keittiöpuutarha voidaan tarvittaessa rajata ja aidata helpommin, jos lähiseudun peurat käyvät liian tuttavallisiksi.
Ruutu ruudulta
Startti puutarhan pariin alkoi muutamasta kukkapenkistä sekä laudoilla ja kivillä rajatusta kasvimaasta. Laura huomasi nauttivansa, kun saa upottaa sormet multaan, kitkeä kukkapenkkejä ja katsoa heräilevää vehreyttä.
Nälkä kasvoi tehdessä. Pihan ensimmäinen isompi projekti oli kasvihuone.
– Halusin englantilaishenkisen, valkoisen kasvihuoneen, jossa olisi muurattu sokkeli. Kasvihuoneen piti olla kuitenkin lasinen. Kun uudet kasvihuoneet ovat kalliita, päätimme tehdä kierrätysmateriaaleista omannäköisemme.
Pariskunta keräsi projektiin vanhoja ikkunalaseja ja punatiiliä. Sopivat tiilet löytyivät sata vuotta vanhan talon puretusta kellarista. Käsin tehdyissä tiilissä on merkkinä menneistä päivistä tekijänsä sormenjälkiä ja koirantassun jälki. Niistä muurattiin kasvihuoneen päätyyn komea tiiliseinä.
Sokkeli ja sisällä olevat kiinteät viljelylaatikot muurattiin kevytbetoniharkoista ja päällystettiin antiikkilaastilla. Runko rakennettiin puusta.
Mittavin työ oli ikkunoissa, sillä kasvihuone rakennettiin vanhoista laseista, ei ikkunoista karmeineen. Jokainen vanha ikkunalasi leikattiin määrämittaan ja kiinnitettiin runkoon listoilla.
– Projekti eteni käsityön tahdissa, ja minä olin aika kärsimätön. Oli juhlava hetki, kun saimme kasvihuoneeseen viimein oven ja pääsin istuttamaan tomaatteja ja kurkkuja.
Pelargonit tuovat ripauksen nostalgiaa kasvihuoneen kesään. Lannoita pelargoneja säännöllisesti, niin ne jaksavat kukkia koko kesän.
Skånen malliin
Kasvihuoneen vieressä on keittiöpuutarha. Paikalla laidunsivat aiemmin Lauran mummon lampaat. Sittemmin alue oli heinittynyt, mutta sen aurinkoinen olosuhde oli täydellinen keittiöpuutarhaksi.
Kasvatus tapahtuu viljelylaatikoissa. Ensin viljely sujui kivillä ja laudoilla rajatulla alalla, mutta Laura kaipasi selkeyttä, ryhtiä ja syvyyttä viljelyalalle. Kookkaat viljelylaatikot ovat astetta järeämmät ja tukevammat kuin puutarhojen tavalliset puiset laatikot.
– Näin vuosia sitten vastaavat skånelaisessa puutarhassa. Mietin, että ne ovat varmasti kalliit toteuttaa, mutta nyt meillä on seitsemän betoniharkoista muurattua viljelyallasta. Toisaalta jos mietin käyttöikää, niin nämä kestävät vuosikausia. Puu kuitenkin lahoaa ja laatikon joutuu uudestaan nikkaroimaan.
Muuratut viljelylaatikot on perustettu routimattoman soran päälle. Lauran ja Jonin periaatteena onkin tehdä kerralla kunnollista.
Viljelyaltaat muurattiin oven molemmille puolille. Lisätilaa tarjoavat kookkaat punasaviruukut.
Kuin leikkiä
Viljelylaatikot notkuvat satoa ja kukkaloistoa. Laatikoissa kasvaa herneitä, kesäkurpitsaa, lehtikaalia, mangoldia, papuja, ruusukaalia, salaatteja, sipuleita ja yrttejä. Joka vuosi keittiöpuutarhassa näyttää erilaiselta, sillä Laura kokeilee uusia kasveja ja harjoittaa viljelykiertoa.
– Keittiöpuutarhurointi on kuin leikkiä. Voin joka vuosi vaihtaa järjestystä ja kasveja. Aina näkymät ja sato ovat erilaisia. Esikasvatan itse kaikki taimet siemenistä ja teen myös suorakylvöjä. Harvemmin ostan valmiita taimia keittiöpuutarhaan.
Mansikat ja vadelmat sen sijaan pysyvät paikoillaan. Marjasato herkutellaan pääsääntöisesti tuoreeltaan. Syksyn tullen sadonkorjuu työllistää, ja illat sujuvat tomaattikeittoa ja pastakastiketta keittäessä.
Puutarhamaja on Lauran valtakuntaa. Nyt työkalut, ruukut ja viljelytarpeisto ovat yhdessä paikassa järjestyksessä ja nopeasti käsien ulottuvilla. Laura suosii punasavisia ruukkuja ja tekee itsekin keramiikkaruukkuja.
Ikiliikkujilla riittää virtaa
Unikoita kukkii siellä täällä keittiöpuutarhan kaunistuksena. Niitä on hiekkakäytävillä ja viljelylaatikoissa. Osa on edellisestä vuodesta villin vallattomasti kylväytyneitä, osan Laura on kylvänyt keväällä siemenestä. Kun kylvöt tekee eri aikaan, saa kukkaloistoa pitkälle ajanjaksolle, sillä yksittäinen unikko kukkii kuitenkin vain lyhyen hetken.
Unikoiden lisäksi keittiöpuutarhassa kukkivat daaliat, kärhöt, köynnöskrassit, sormustinkukat ja yrttien kukat. Rento kasvusto saa ajattelemaan keskieurooppalaisia tunnelmia.
Kylväminen, istuttaminen ja kasvattaminen ovat Lauran juttuja. Joni puuhailee rakenteiden ja rakennusten parissa. Kun yksi projekti valmistuu, on seuraava jo aloitettu tai odottamassa.
– Yritämme herätä täällä aikaisin ja syömme puutarhavajan terassilla aamiaisen. Pyrimme aloittamaan työt yhdeksältä. Jos nukumme liian pitkään, tuntuu vähän kuin päivä olisi mennyt pilalle ja aika hukkaan.
Näyttävät unikot saavautua kylväytyä itsekseen.
Majan mitta kurkihirrestä
Pihan viimeisin projekti on keittiöpuutarhan laidalla oleva puutarhamaja. Laura kaipasi puutarhavälineille omaa paikkaa, kun hän pihahommiin ryhtyessään etsiskeli työvälineitä ja tarvikkeita eri puolilta piharakennuksia.
Startti pihavajaan tapahtui, kun Joni sai Turun vanhan rottinkitehtaan remontissa tarpeettomaksi jääneen vanhan välipohjahirren. Hirrestä tuli vajan kurkihirsi ja sen pituus määritti pihavajan koon.
Pariskunta rakensi puutarhavajan pitkälti fiilispohjalta, vaikka Joni piirsi siitä kunnolliset piirustukset. Vajan rakentamisessa he hyödynsivät kierrätysmateriaalia aina, kun sopivaa oli käytettävissä.
Puutarhavajan edustalla on terassi oleiluun ja riippukeinu lepohetkiä varten.
– Harvemmin ehdimme ja maltamme edes täällä istua. Taidamme olla ne hullut tyypit, jotka tekevät kaiken aina itse ja perinpohjaisesti. Mutta se tekeminenhän on parasta puutarhassa.
Puutarha
Loimaalla
Keittiöpuutarha ja
itse kierrätysmateriaaleista rakennettu kasvihuone. Keittiöpuutarha noin 200 m², kasvihuone 15 m².
Puutarhaa hoitavat
Laura Kopu, Joni Hautalahti
ja lapset. Instagramissa
@laurakopu ja
@jonihautalahti.
LUETUIMMAT
KATSO RESEPTIT
YHTEISTYÖSSÄ
LUETUIMMAT
KATSO RESEPTIT
YHTEISTYÖSSÄ
Fokus Media Finland Oy
Hämeentie 153 C, 00560 Helsinki
Y-tunnus 3157774-2
Fokus Media Finland Oy
Hämeentie 153 C, 00560 Helsinki
Y-tunnus 3157774-2