Toimittanut ILONA PIETILÄINEN
Kuvat HANNE MANELIUS
Koti ja keittiö 11/2014
MIKÄ: Vuonna 1904 rakennettu, Tourulan kartano, 12 h, 350 m² + viisi piharakennusta. MISSÄ: Äänekoskella, Honkolassa. TÄÄLLÄ ASUVAT: Valokuvaaja Hanne Manelius, 42, aviomies Kai, 52, sekä pojat Aulis, 9, ja Caius, 11.
Patinoituneet hirsipinnat antavat pehmeän taustan värikkäille huonekaluille. Oleskelutilan rokokookalusto on saatu Hannen vanhemmilta. Se verhoiltiin herkullisen keltaiseksi Designers Guildin kankaalla. Hempeät kaapit ovat Pentikiltä. Rosoa tuo ruotsalaisen Affarin valikoimista hankittu marokkolaishenkinen tarjotinpöytä. Pöydän yllä oleva koriste on koottu luonnosta löytyneistä oksista.
Hiekkatie kaartaa vaaleanpunaisen vanhan rakennuksen pihaan. Suuri, 350-neliöinen rakennus on seissyt paikallaan ylväästi jo yli vuosisadan. Äänekoskella sijaitsevassa Tourulan kartanossa asuvat Hanne ja Kai Manelius sekä heidän kaksi poikaansa Aulis ja Caius.
Ruokailutilan yläpuolelle on rakennettu oleskeluparvi Aulikselle ja Caiukselle. Sieltä on hyvä tarkkailla talon tapahtumia. Punaiselle lattialle sopiva matto tuli kotiin Ikeasta. Rokokoosohva on huudettu huutokaupasta.
Kai ja Hanne ostivat vanhan kartanon kaksitoista vuotta sitten. Silloin sen ilme oli murheellinen, sillä paikkojen kunnostusta oli laiminlyöty jo vuosikausia. Tyhjillään ollut ränsistynyt talo ei ollut kiinnostanut ostajia.
Ruokailuryhmä on koostettu talonpoikais-rokokookalusteista. Kalusteet ovat kuuluneet Hannen isoäidille. Ne on maalattu uudelleen rohkeasti eri sävyillä. Astioita säilytetään vanhassa intialaisessa kaapissa. Kristallikruunut Hanne löysi työmatkallaan.
Kai ja Hanne innostuivat kuitenkin suuresta talosta. He iloitsivat siitä, että kaikki pihapiirin rakennukset olivat terveitä ja remontoimattomia, silloin ne voisi korjata juuri omien unelmien mukaisiksi. He päättivät muuttaa Etelä-Suomesta Äänekoskelle ja aloittaa vanhan talon kunnostustyöt. Perinnerakentamisesta heillä ei tosin ollut kokemusta.
Kahvi keitetään aina vasta-jauhetuista pavuista. Parhaat pavut Hanne ja Kai hankkivat saksalaisesta nettikaupasta. Itse tehtyä kaasulieteä on helppo liikutella.
– Mietin vain, että mitäpä sitä pelkäämään suuriakaan muutoksia tai haasteita, kertoo Kai.
Sitten alkoi perinnerakentamisen opiskelu.
– Luin oikein urakalla kirjallisuutta vanhojen rakennuksien kunnostamisesta. En halunnut tehdä mitään sellaista, joka voisi tuottaa hankaluuksia tulevaisuudessa, Kai jatkaa.
Pinkopahvit poistettiin
Kunnostus aloitettiin purkamisella. Pinkopahvit vanhojen hirsien päältä poistettiin ja patinoitunut hirsipinta pääsi esiin. Suurin työ oli puhdistaa hirsiseinistä vuosikymmenten tomut.
Makuuhuoneen lipaston päällä on kaunis asetelma lasipulloja ja kukkia.
Lattialautojen päälle kiinnitetyt muovimatot poistettiin ja puulattia kunnostettiin. Jokainen talon ikkuna raaputeltiin maaleista puhtaaksi. Kain ja Hannen mieleen ei edes juolahtanut ikkunoiden uusiminen, silloinhan talon sielu olisi kadonnut.
Yläkerran aulan lukunurkkauksessa viihtyy koko perhe. Viileän syyspäivän tunnelmaa lämmittää Meksikosta tuotu perinnekangas.
Vuosia kestänyt talosta huolehtiminen ja paikkojen korjaaminen jatkuu yhä. Kai on ottanut projektissa päävastuun. Ulkopuolista apua on tarvittu vain uuninmuurauksessa.
Hanne on verhoillut pienen rahin itse. Huoneen rohkeat värit tuovat mukanaan hyvää energiaa. Yläkerran huoneiden kalustus hakee koko ajan lopullista muotoaan.
Värikylvyn paikka
– Me molemmat rakastamme värikylpyjä. Luulen osasyynä tähän olevan taannoinen Marokon-matkamme. Siellä ihastelimme taitavaa ja rohkeaa värien käyttämistä. Olen aina pitänyt Tricia Guildin kuvio- ja värimaailmasta. Sieltä olen ammentanut monta ideaa, kertoo Hanne.
Makuuhuoneen värit ovat kuin Tuhannen ja yhden yön tarinoista. Hanne ja Kai löysivät tyyliinsä sopivia tapetteja Tapettitalon valikoimista. Lisäksi lattiat on maalattu iloisen värisiksi.
Makuuhuoneen paperilyhdyt ovat Ikean mallistosta. Peitteet ja tyynyt ovat Hannen lempikaupasta Indiskasta. Vanha messinkinen sängynpääty kokoaa eri tyylien esineet kokonaisuudeksi.
– Olen aina ihmetellyt, miksi huoneiden lattioita ei voisi sävyttää eri väreillä. Meiltä löytyy keltaisia, sinisiä, vaaleanpunaisia ja punaisia lattioita. Sinne ne sulautuvat värileikkiimme aivan täydellisesti, toteaa Hanne.
Rento kollaasi on koottu matkoilta löytyneistä olkihatuista ja vanhasta sinisestä lipastosta. Asetelmaa täydentämään hankittiin ovaalin muotoinen peili. Jättimäisessä Pentikin olkikassissa kulkee kesäisin kaikki tarpeellinen.
Vanhaa ja kierrätettyä
Mielikuvitukselliset sisustusratkaisut ovat täyttäneet koko kodin. Tässä talossa mikään ei ole tylsää eikä tavallista. Ruskeiksi patinoituneet hirsipinnat saavat särmikkyyttä ympäröivistä väreistä. Keittiön kaapistot loistavat punaisina – sekin näyttää sopivan taloon täydellisesti.
Vierashuoneessa on ikuinen kesä. Keltaiset, pellavaiset vuodetekstiilit on hankittu Mokosta. Yöpöytinä ovat vanha komuutti ja talonpoikaistuoli. Kalusteet tulivat talon mukana. Kattokoriste on rakennettu lähimetsästä löytyneistä oksista. Tapettitalon Tunturikukka-tapetti.
– Kodissamme sisustus vaihtuu melko usein. Täällä on tilaa siirrellä huonekaluja paikasta toiseen. Olen vakuuttunut siitä, että kaappeja ei voi koskaan olla liikaa. Suosin intialaisia kierrätystiikkisiä kalusteita tai aidosti vanhoja huonekaluja. Lastulevy on kirosana tässä kodissa.
– Verhoja en käytä juurikaan, koska rakastan näkymää yli peltojen. Tyynyjä, peitteitä ja liinoja saa olla sitäkin enemmän pehmentämässä tunnelmaa. Valaisimia ei myöskään ole koskaan riittävästi.
– Olen valokuvaaja ja käyn työmatkoillani ihanissa sisustusliikkeissä. Kukapa niiden valikoimia voisi vastustaa, en minä ainakaan, nauraa Hanne.
Seppien ja emäntien koulu
Kartanon pihapiiri on luokiteltu rakennushistoriallisesti merkittäväksi kokonaisuudeksi. Ensimmäiset rakennukset viljapeltojen keskelle ovat nousseet jo 1700-luvulla. Yhdessä rakennuksista on ollut emäntäkoulu. Piharakennuksissa on käyty myös seppäkoulua. Läheinen kyläkoulu on myös ollut joskus evakossa pihatalossa. Tarinoita menneestä on talletettu valokuviin.
– On hauskaa ajatella tämän paikan historiaa, mitä kaikkea näiden seinien sisällä onkaan tapahtunut. Olisi aivan mahtavaa, jos nämä hirret saisivat kertoa oman tarinansa, sanoo Hanne.
Tourulan kartano sai uuden värin viime kesänä. Vaaleanpunainen Uulatuotteen maali Ruusu sopii vanhaan taloon täydellisesti. Rakennuksen entisöinnissä on painotettu luonnonmukaisuutta ja vanhan rakennusperinteen kunnioittamista.
Talon lisäksi Hanne ja Kai ovat kunnostaneet kaikki piharakennukset.
– Vanhan talon taikaa ei pidä mennä kadottamaan väärillä valinnoilla. Meille tämä on elämäntyyli, ei remonttiprojekti. Siksi usein joutuu hymyssä suin vastaamaan kysymykseen: joko se on valmis. Valmis? Tästä matkasta nautitaan, meillä ei ole kiire perille, Kai sanoo.
Tilaa kirmailla
Yhdessä tilavan kodin huoneista on trampoliini. Aulis ja Caius saavat pomppia siellä antaumuksella. Iloinen, riemukas ja leikkisä ovat sanoja, jotka kuvaavat talon tunnelmia. Suuressa talossa on tilaa leikkiä ja kirmailla.
– Poikien mielestä parasta täällä on varmasti trampoliini. Ja tietysti hiekkatie, jota pitkin pyöräilemme läheiselle uimarannalle.
– Nollaan täällä työkiireet aivan totaalisesti – istumme kuistilla kuuntelemassa luonnonääniä ja ihastelemassa auringon laskua viljapeltojen taakse.
Meidän perheen on hyvä elää täällä ja jatkaa talon tarinaa omalla tavallamme. Me olemme nyt kotona!
LUETUIMMAT
LUE KOTI & KEITTIÖ
KATSO RESEPTIT
YHTEISTYÖSSÄ
LUETUIMMAT
LUE KOTI & KEITTIÖ
KATSO RESEPTIT
YHTEISTYÖSSÄ