Studio Jaanis Kerkis Oy
Jutta Ylä-Mononen
Isa Kukkapuro-Enbom ja Henrik Enbom tunnetaan kierrätysmateriaaleja hyödyntävästä Trash Designistaan, joka on ollut useana vuonna esillä myös Habitare-messuilla. Pariskunta meni naimisiin 2000-luvun alussa, ja pian alkoivat yhteiset luovat projektit.
Antiikki ja design olivat jo ennestään molempien intohimo. Kotiin oli kertynyt mielenkiintoisia esineitä, osa arvokasta ja osa arvotonta. Isa oli myös joutunut pohtimaan suhdettaan vintageen isänsä, sisustusarkkitehti
Yrjö Kukkapuron kalusteiden myötä, joista vanhimmat ovat 1950-luvulla suunniteltuja.
Keittiössä on itse tehty ruokapöytä, jonka ympärillä on kirpputorilta ostettuja Artekin tuoleja. Henrik on maalannut lattian valkoharmaaruudulliseksi. Molemmat valaisimet ovat Henrikin valmistamia. Henrik kerää Kaj Franckin värilasia. Vasemmalla hyllyssä on kannuja, pienemmässä hyllyssä Franckin snapsilaseja ja matkamuistokuppeja. Kamiinan paikalla oli muurattu avotakka, joka oli tehty vuoden 1995 remontissa. Sitä ennen keittiön nurkassa on ollut rautahella.
Koti kierrätystiilien päällä
Yksittäisten projektien ja taidehankkeiden myötä Isa ja Henrik alkoivat pohtia materiaalien kierrättämistä ja uusiokäyttöä. Tekemiseen tuli tietoinen ote vuonna 2010.
– Nyt kestävä kehitys on missiomme kaikessa, mitä teemme. Täydellinen kierrättäminen on mahdoton yhtälö, joka on samalla valtavan inspiroiva.
Isan ja Henrikin vapaa-ajan koti Mäntsälän Nummisissa on kuin enteellisesti perustettu kierrätystiilien päälle. Tontti on ollut läheisen Andersbergin kartanon sivutila. Mustijoen rannalla on sijainnut viinanpolttimo ja saha. 1800-luvulla paikkakunnalla oli monta viinanpolttimoa.
Kilpailu oli kovaa ja yritys meni konkurssiin. Polttimon punatiilinen rakennus purettiin ja tiiliä hyödynnettiin nykyisen, 1895 rakennetun päärakennuksen perustuksissa.
Olohuoneen pönttöuuni jouduttiin purkamaan remontissa 1990-luvulla. Tilalle asennettiin uusi kaakeliuuni, jonka luukut ovat vanhat. Kakluunin reunalla ja päällä on kirpputorilta ostettuja peltikirjaimia. Oikealla on Yrjö Kukkapuron suunnittelema valkoinen 416-lasikuitutuoli ja sen yläpuolella Ingo Maurerin Santa Maria della Luce -valaisin. Seinällä on Susanna Majurin valokuvateos Elskar-fyr.
Tiskipöydän yläpuolella olevasta kaapista poistettiin ovet. Näin saatiin esille kauniit eriväriset Kilta-astiat ja Aino Aallon lasit, jotka ovat päivittäisessä käytössä. Oven vieressä on Riiko Sakkisen grafiikkaa.
Viime hetken pelastus
Toisen maailmansodan jälkeen Mäntsälään asutettiin paljon karjalaisia, yhteensä noin 5 000 evakkoa. Isojen kartanoiden tiluksista lohkottiin maita evakoille. Isan ja Henrikin pihapiirissä voi vielä nähdä 1940-luvun historiaa. Talossa asui viisi evakkoperhettä, jotka istuttivat omenapuita ja marjapensaita sekä viljelivät puutarhassa hyötykasveja.
– Vuonna 1998, kun etsin pienen poikani kanssa vapaa-ajan paikkaa, ihastuin tähän vajaan tunnin ajomatkan päässä Helsingistä, veden äärellä sijaitsevaan vanhaan puutaloon, Isa kertoo.
Talon edellinen omistaja oli tehnyt 1995 mittavan remontin. Rakennus oli ollut romahtamispisteessä, joten avuksi oli palkattu arkkitehti.
– Seinät oli oiottu, perustukset oikaistu ja seiniin oli laitettu puhallusvillat. Tiesin, ettei mitään pommia ollut odotettavissa, Isa sanoo.
Iso maalaus on saksalaisen Till Gerhardin Fiat Lux. Kauniin sommitelman muodostavat muun muassa Kaarina Kailan maalaus, kaksi vanhaa painokuvaa sekä roskalavalta löytynyt asessorin muotokuva 1800-luvulta. Kaksi päällekkäin olevaa alumiinipöytää ovat Ilkka Suppasen suunnittelemia. Niitä on valmistettu vain pieni koesarja. Shaker-tyylinen keinutuoli on ostettu kirpputorilta.
Maatuskakokoelma sai alkunsa Isan isoäidin intohimosta kerätä matkamuistonukkeja.
Kattohistoriallinen herkkupala
Vaikka talo oli ostettaessa hyvässä kunnossa, on ylläpitokorjauksia tehtävä koko ajan. Vuosien varrella on muun muassa ulkoseinät maalattu Fintexin öljymaalilla ja talon katto vaihdettu.
– Lähetimme puutalotohtorina tunnetulle Panu Kailalle kuvan puretusta katostamme. Panun mielestä se oli kattohistoriallinen herkkupala.
Päreiden ja muun muassa Suomenlinnassa käytetyn ”Ehrensvärdin bitumin” lisäksi katosta löytyi 15 kerrosta kattohuopaa. Talossa oli ollut tiilikatto, se oli purettu ja tilalle oli asennettu metalliprofiilikatto.
– Katto vuoti jokaisesta ruuvin reiästä. Se rakennettiin uudestaan aluslautoineen ja eristeineen. Remontti oli kallis, mutta se oli pakko tehdä, Isa sanoo.
Salin pöytä on Timo Sarpanevan studion työpöytä, jonka Henrikin äiti on aikoinaan saanut Sarpanevalta. Tuolit ovat Yrjö Kukkapuron Nelonen-prototyyppisarjaa. Jokainen tuoli on vähän erilainen, sillä Yrjö on veistänyt tuolien selkänojat ja kokeillut erilaisia vaihtoehtoja. Pöydän yläpuolella on Ingo Maurerin Zettelz-valaisin. Iranilainen villamatto on ostettu edesmenneeltä mattokauppiasystävältä. Oikeassa nurkassa on 1875 rakennettu kaappi Raippaluodosta ja vasemmalla maalaisbarokkikaappi Pohjanmaalta. Seinällä on Michael Westonin mustavalkoinen monotypia. Kukkapöytä ikkunan edessä on Yrjö Kukkapuron suunnittelema konttorinpöytä 80-luvulta.
Iso himmeli on lahja Wernerin kummitädiltä, joka tilasi sen kahdelta vanhalta rouvalta Lappeenrannasta. Artekin vanha peili on löytö kirpputorilta. Isa ihastui jalkavalaisimen lampunpidikkeisiin. Henrik keksi yhdistää siihen rottinkisen varjostimen. Seinällä on Gun Enbomin grafiikkaa.
Verstas pihapiiriin
Paikka on ollut monien perheiden ja sukupolvien omistuksessa. Isa ja Henrik haluavat jatkaa perinnettä: sijoittaa johonkin, mistä on iloa itselle ja tuleville polville. Wernerillä onkin jo omia ideoita tilan toimintaan.
Iso puutalo tiluksineen ruokkii luovuutta. Kierrätyskalusteet ja -valaisimet Isan ja Henrikin projekteihin syntyvät pihapiirin verstaassa. Aiemmin Trash Factory sijaitsi Haarajoen sahalla, mutta omistajan vaihtuessa vuokrasopimukset irtisanottiin. Autotallista, kylmävarastosta ja keskeneräisestä puutyötilasta saatiin tilat yhdistämällä toimiva verstas.
Isan ja Henkan makuuhuone sijaitsee keittiön takana. Entiseen apukeittiöön oli asennettu Högforsin rautaliesi, jota ei ollut liitetty hormiin. Vuosi sitten liesi purettiin pois ja tilalle laitettiin vuolukivikamiina. Taulukokoelmassa on muun muassa pari Outi Heiskasen kuivaneulatyötä. Skotlantilaiset kamelinkarvahuovat ovat perheen ystävän isovanhempien kuolinpesästä. Iso kori on Kiinasta. Silkkimatto on perheen pojan Wernerin isoisältä. Valaisimet ovat Henrikin valmistamia.
Henkka on suunnitellut ja toteuttanut portaat. Rakenteet valmisti metallimies Antti Kuusinen. Yläkerran aulasta on käynti nuoren polven makuuhuoneisiin. Portaikossa on muotokuvagalleria: Yrjö Kukkapuron maalaama kuva pikkuveljestään, Risto Heikinheimon näkemys Isasta nuorena sekä Wernerin isoäidin Lilli Markkasen nuoruuden muotokuva ja kuva Henrikistä lapsena. Taustalla Yrjö Kukkapuron pienikokoinen lasikuitutuoli ja etualalla keinutuolin prototyyppi, jonka Yrjö antoi Henrikille 50-vuotislahjaksi.
Edellinen omistaja on remontoinut kylpyhuoneen unelmansa mukaisesti vanhaan kylpylähenkeen. Isa ja Henrik ovat ohjanneet tilan estetiikkaa omaan suuntaansa. Ikkunan alla on penkki, jonka Henrik on tehnyt joen tuomasta ajopuusta. Seinällä on Seppo Nurmimaan lavasteluonnos ja Gun Enbomin maalaus. Iranilainen silkkimatto on ostettu ystävältä.
Kierrättäminen on kunnioittamista
Talon kaikissa huoneissa on ollut pönttöuunit. Suurin osa niistä on poistettu ja tilalle on asennettu kaakeliuuni ja kaksi kamiinaa. Talossa on myös maalämmöllä toimiva keskuslämmitys. Isa ja Henrik haaveilevat aurinkokennoista.
Aurinkoenergia sopisi Isan ja Henrikin ajatusmaailmaan, jota he itse kuvaavat kunnioittamisen ja kierrättämisen filosofiaksi. Aurinkoenergiahan on samanlaista jo olemassa olevan hyödyntämistä kuin Henkan kierrätystuotteista tekemät esineet.
– Tänne on kertynyt paljon esineistöä vuosien varrella. Täällä on tehty vähän tietoista sisustamista, Henrik summaa.
Vapaa-ajan koti
Mäntsälässä,
Nummisten kylässä.
1895 rakennettu 6 h + k, asuintilaa 140 m².
Asukkaat
Isa Kukkapuro-Enbom, Henrik Enbom, tytär Ellen sekä Werner Enbom perheineen.
LUETUIMMAT
LUETUIMMAT
Fokus Media Finland Oy
Hämeentie 153 C, 00560 Helsinki
Y-tunnus 3157774-2
Fokus Media Finland Oy
Hämeentie 153 C, 00560 Helsinki
Y-tunnus 3157774-2