Vapaa-ajan asunnon yhteistilat kutsuvat rentoutumaan.
Jaanis Kerkis
Ulla Solasaari-Pohjanpalo
Lossimatkan takana Saimaan pohjoisosassa on ainutlaatuinen saari, Kyläniemi, jonka hiekkarannat jatkuvat siniseen veteen.
Vuoden 2009 lopulla Pirjo ja Ilpo Karhu myivät kansainvälisen menestysyrityksensä, Konsu Oy:n. Vuonna 2013 Pirjo luopui toimitusjohtajan tehtävistä. Uuden tilanteen edessä he pohtivat, miten he haluavat sijoittaa elämäntyönsä tuoton.
– Jotain kaunista, kestävää ja elämäämme kiinteästi kuuluvaa sen piti olla.
Kahden rakennuksen välissä on terassi, jonka läpi voi kävellä rantaan saakka. Oikealla on saunarakennus ja ylhäällä makuuhuone. Vasemmalle jäävät lasiseinäiset ruokailu- ja olohuonetilat.
Jaanis Kerkis
Moderni muotokieli
Kyläniemessä aiemmin myyntiin tullut rantatontti oli vastaus suunnitelmiin. Pariskunta hankki tontin ja kääntyi arkkitehti Olavi Koposen puoleen. Hän on tunnettu ainutlaatuisista, luonnonmateriaalein toteutetuista rakennuksistaan. Koposen muotokieli on modernin, ekologisen arkkitehtuurin ja yllätysten summa.
– Olavi vieraili tontilla. Keskustelimme, kerroimme omat ajatuksemme ja hän esitteli näkemyksiään. Hänen luonnonläheinen ideologiansa vakuutti meidät.
hteisissä tiloissa on pöytäryhmä kahdelletoista hengelle. Lepotuoli on päällystetty lehmännahalla. Sen sijainti tilan keskellä, kaikkialta valoa tulvivassa kohdassa, houkuttelee lukemaan ja löhöilemään.
Jaanis Kerkis
Toimeksianto oli siinä. Pirjo ja Ilpo jäivät odottamaan suunnitelmaa.
Palkintona komea vapaa-ajan asunto
Pirjo Karhu perusti 1980-luvun alussa Konsun, joka tarjosi taloushallinto- ja konsulttipalveluja suomalaisille pienille ja keskisuurille yrityksille.
Kun Neuvostoliitto romahti 90-luvun alussa, yritys laajensi toimintaansa Venäjän markkinoille. Suurimmillaan toimipisteitä oli Lappeenrannan pääkonttorin lisäksi viisi: Helsingissä, Pietarissa, Moskovassa, Kiovassa sekä Saksan Stuttgartissa. Henkilökuntaa oli enimmillään lähes 200.
Lattioissa on suurikokoista laattaa, puupinnat ovat lehtikuusta. Baltazarin teetetty lasipöytä ja kepeät nahkatuolit sitoo ryhmäksi Turkin-matkalta tuotu villamatto. Sen halkaisija on kolme metriä.
Jaanis Kerkis
– Teimme lujasti töitä, ja aika oli oikea. Olimme ensimmäiset markkinoilla, ja yritysten kiinnostus Venäjän-kauppaa kohtaan oli kova.
Vuodet olivat ahkeria ja tuottivat hyvää tulosta. Palkintona kovasta työstä on nyt Villa Riviera.
Suunnitelmat maaston mukaan
Kun arkkitehti Olavi Koponen valmisteli työtään, Pirjo ja Ilpo pohtivat vielä, mitä vapaa-ajan asunnoltaan halusivat.
– Mietimme vapaa-aikaamme. Millä joukolla mökillä olemme ja paljonko aikaa tahdomme viettää siellä.
Olavi Koponen esitteli suunnitelman muutaman kuukauden kuluttua. Talo sijoitettaisiin pilarien varaan, loivasti laskeutuvan rinteen ja rantaviivan väliin. Näin räjäytyksiä ei tarvittu ja maaston muokkaustakin vain minimaalisesti. Luonnontilainen rantakaistale säilyi vahingoittumattomana.
– Rakennuksen ympäristö on yhä koskematonta sammal-, mustikka- ja kanervakangasta.
Ylväät männyt jatkavat kasvuaan. Rantahiekka kihartuu, kun Saimaan aallot vyöryvät sen yli.
Keskellä rakennusta on leiripaikka. Ulkotakka on peilikuva sisätakalle. Korkeiden lasiseinien taakse jäävät oleskelutila, ruokailutila ja niiden taakse sijoittuvat keittiö ja vierashuoneet. Takan edessä istuinsyvennyksessä on porras ja sillä säänkestävästä kankaasta verhoillut sohvatyynyt.
Jaanis Kerkis
Nykytekniikalla
Alkuperäisiin suunnitelmiin ei tarvittu juurikaan muutoksia. Makuuhuone siirrettiin kuitenkin toiseen kerrokseen, josta on ikkunaseinä Saimaalle. Makuuhuoneen yhteyteen rakennettiin yksi wc lisää. Pientä viilausta tehtiin ennen lupien hakua.
– Koposen tavaramerkkeja ovat perinteinen puurakentaminen, rossipohja ja paanut. Nykytekniikka mahtuu oikein hyvin perinnerakentamiseen, kun se otetaan huomioon alusta saakka, Ilpo sanoo.
Villa Riviera lämpiää maalämmöllä ja takalla. Lattiassa on vesikiertoiset lämmitysputket, katossa säteilylämpö ja viilennys. Valvontakameroiden kuvia seurataan omalta tietokoneelta tai puhelimesta.
Arkkitehtuuri kunnioittaa luontoa. Pilareille perustettu ja perinteisesti rakennettu huvila on varustettu nykytekniikalla. Lehtikuusi harmaantuu kauniisti. Lasipinnat peilaavat puut ja pilvet osaksi maisemaa.
Jaanis Kerkis
Luottomiehet hommiin
Vapaa-ajan asunnon tulivat rakentamaan arkkitehdin luottomiehet. Toteutuksessa on monta monimutkaista kohtaa, jossa tarvitaan kokeneita tekijöitä. Rakennukset ja terassit ovat suuren, ”leijuvan” katon alla. Rakenteet ovat ulkonäöltään yhtä aikaa kepeät ja jykevät.
Sisääntulotasoon sijoittuvat keittiö sekä ruokailu- ja oleskelutila jykevän takan äärellä. Myös kaksi vierashuonetta ovat ensimmäisessä kerroksessa. Sauna pesutiloineen on omassa rakennuksessaan. Sinne kuljetaan ulkoterassin kautta katoksen suojassa.
Saunan pesuhuoneessa on suihkujen lisäksi siirrettävä tassuamme. Suuren ikkunan taakse jää varjeltu kelohonka.
Jaanis Kerkis
– Oma makuuhuoneemme on toisessa kerroksessa, johon kuljetaan sisä- tai ulkoportaita, Pirjo ja Ilpo kiittävät onnistunutta sisätilojen sijoittelua.
Tilavan saunan ikkunat ovat vastakkain kahteen suuntaan, Saimaalle ja Salpausselän harjulle.
Jaanis Kerkis
Leiripaikan lumoihin
Villa Rivieran arkkitehtuuri on monitasoista ja yllättävää. Ulkoterassille suuren katon alle on sijoitettu ”leiripaikka”: tila ruokailulle, ulkotakka sohvasyvennyksineen ja suojaisia auringonotto- ja rauhoittumispaikkoja.
– Olemme lappeenrantalaisia, Saimaan etelärannalta. Matka losseineen vie autolla noin tunnin, joten voimme tulla tänne vaikka vain uimaan tai saunomaan.
Olosuhteet ja maisema luonnon keskellä ovat aina uudet.
– Rantahiekka, tuuli, laineet, linnut ja puiden suhina eivät lakkaa viehättämästä meitä, Pirjo ja Ilpo ihastelevat.
Saimaan puoleiselta terassilta terassilta laskeudutaan siltaa pitkin kohti hiekkarantaa. Pirjon ja Ilpon Villa Riviera on saanut nimensä pitkästä hiekkarannasta.
Jaanis Kerkis
Kenen koti?
– Vapaa-ajan asunto Taipalsaaren Kyläniemessä Saimaalla. Moderni puurakennus Villa Riviera, 175 m², suunnitellut arkkitehti Olavi Koponen.
– Asukkaat ovat Yrittäjäneuvos Pirjo Karhu ja puoliso Ilpo Karhu.
Tämän kodin sisustuksen punaiset langat ovat kodikkuus, designklassikot ja perintöesineet. Oranssiin Eileen Grayn sohvaan ihastuttiin Pariisissa. Nahkatuolit ovat Poul Kjærholmin PK31-sarjasta ja pöytä PK61-sarjasta. Etualalla Vitran Eames RAR -keinutuoli. Sohvalla on Klaus Haapaniemen silkkinen tyynynpäällinen Cosmic Whale with Red Planet.
Riitta Sourander
KRISTA KELTANEN
Tämän kodin sisustuksen punaiset langat ovat kodikkuus, designklassikot ja perintöesineet. Oranssiin Eileen Grayn sohvaan ihastuttiin Pariisissa. Nahkatuolit ovat Poul Kjærholmin PK31-sarjasta ja pöytä PK61-sarjasta. Etualalla Vitran Eames RAR -keinutuoli. Sohvalla on Klaus Haapaniemen silkkinen tyynynpäällinen Cosmic Whale with Red Planet.
Riitta Sourander
KRISTA KELTANEN
Tuukka Kiviranta
Mari Lahti
Keittiökalusteet ovat Topi-Keittiöiden mallistosta. Työtaso ja välitila ovat kalkkikiveä. Ikean saareke on vanhempien perua ja siitä oli ajateltu luopua. Kaluste on kuitenkin täyttä puuta, ja Charlotta halusi kokeilla miltä näyttää, jos sen hioo, maalaa mattamustaksi ja tason petsaa saman sävyiseksi kuin ruokapöydän. Siitä tuli kuin uusi. Bodahl Moeblerin ruokapöydässä on tammikansi ja takorautajalat. Sami Kallion suunnittelemat Y5-tuolit ovat ruotsalaista Hans K -merkkiä. Kattovalaisin on Muuto Designin Under the Bell.
Perheen lasten maalauksia ja piirroksia on kehystetty yläkerran portaikon seinälle.
Pauliina Salonen
Eri Shimatsuka muutti Japanista Suomeen vuonna 2007 opiskelemaan ja jäi.
Martti Järvi
Perheen lasten maalauksia ja piirroksia on kehystetty yläkerran portaikon seinälle.
Pauliina Salonen
Eri Shimatsuka muutti Japanista Suomeen vuonna 2007 opiskelemaan ja jäi.
Martti Järvi
LUETUIMMAT
LUETUIMMAT
Fokus Media Finland Oy
Hämeentie 153 C, 00560 Helsinki
Y-tunnus 3157774-2
Fokus Media Finland Oy
Hämeentie 153 C, 00560 Helsinki
Y-tunnus 3157774-2