Kuistin kesäinen tunnelma syntyy pihamaan kukista ja raikkaista väreistä. Turkoosi pöytä on yksi harvoista talosta löytyneistä käyttökelpoisista esineistä.
Heidi Lehto kuvat Hanne Manelius
Kyläkoulun kuisti on perheen kesäterassi. Kauniit yksityiskohdat ikkunoissa ja koristelaudoissa ovat säilyneet ehjinä. Nyt talossa on myös sauna ja kylpyhuonetilat.
Hanne Manelius on valokuvannut useita koteja ja inspiroituu helposti uusien tyylien ja ideoiden edessä. Oman kodin tyyli on kuitenkin ollut jo kauan ”järkkymättömän värikäs ja tyynesti zen”, hän luonnehtii.
Ison maalaistalon remontointi ja sisustaminen alkoi reilut kaksikymmentä vuotta sitten, eikä sen tarvitse loppua koskaan, sanoo valokuvaaja Hanne Manelius.
– Meille kodin laittaminen on elämäntapa, ei mikään tietty vaihe tai kuljettava matka. Kun asennoituu niin, että vanhassa talossa on aina jokin asia kesken, voi huoletta ottaa välillä myös ihan rennosti ja olla tekemättä mitään.
Ensimmäiset viisi vuotta talon hankkimisen jälkeen ovat kuitenkin jääneet Hannen ja hänen miehensä Kai Maneliuksen mieleen yhdenlaisena taipaleena. Hanne asui vielä Helsingissä, kun Kai kertoi löytäneensä talon Äänekoskelta. Hannella ei ollut mitään yhteyksiä tähän keskellä Suomea sijaitsevaan paikkakuntaan, mutta hän lähti kiinnostuneena katsomaan taloa.
Talo piharakennuksineen oli ollut tyhjillään jonkin aikaa, ja oli selvää, että tekemistä oli paljon. Kai kuitenkin näki talon mahdollisuudet ja Hannekin innostui ajatuksesta muuttaa maalle, pois pääkaupunkiseudun paineesta.
Ensin tehtiin talokaupat, sitten tehtiin remonttia, muutettiin vähitellen, ja myös perheen molemmat pojat syntyivät tuon vauhdikkaan viiden vuoden aikana.
Nyt elämän tahti on jo verkkaisempi, sillä vähemmälläkin puurtamisella pärjää. Lapsetkin ovat kun varkain venähtäneet aikuisuuden kynnykselle.
Talon remontointi on ollut suurelta osin vanhojen, päälle rakennettujen osien purkamista. Hiljalleen talon alkuperäinen kauneus on päässyt esille. Keittiön uusitun lattian alle Hanne ja Kai piilottivat viestin ja valokuvan itsestään jälkipolville löydettäväksi.
Punainen keittiö tehtiin yhdelle suuren tuvan seinistä vuonna 2005. Kaikessa räväkkyydessään se on säilynyt ajattomana ja on hyvä vastapari yli sata vuotta vanhoille hirsille. Kaasuliedelle tehtiin oma saareke. Sen ympärillä valmistellaan aamukahvit. Keittiössä on myös puu- ja sähköliesi. Kun on kaksi kokkia, on liesiäkin hyvä olla useampi.
Herätys Marokossa
Talon hankkimisen aikoihin Hanne ja Kai tekivät matkan Espanjasta Marokkoon. Se oli eräänlainen sisustamisen herätysmatka.
– Inspiroiduimme upeista väreistä, ihailimme tunnelmaa ja rosoisia pintoja. Tuolta matkalta mieleen jääneet ideat ja mielikuvat ovat muodostuneet sisustustyylimme selkärangaksi.
Rakkaus rentoon tunnelmaan ja vahvoihin väreihin on säilynyt, vaikka lempivärit ovat matkan varrella osittain vaihtuneet.
Oman kodin tyyliä rakennetaan hiljalleen, hankinta kerrallaan. Joskus pöytien kulmille ja hyllyjen päälle kootut asetelmat ovat vähäeleisiä, joskus ne taas pursuavat värejä ja muotoja.
– Myös trendit saattavat piipahtaa joskus vieraisilla, mutta suuressa kuvassa tavoitteena on ajaton, omantyylinen koti. Sellainen, josta kukaan ei osaa sanoa, milloin se on tehty, Hanne määrittelee.
Kaunis kakluuni on kesäolohuoneen katseenvangitsija. Hannea kiinnostaisi tietää, kuka uunin on tehnyt tai mitä hienot yksityiskohdat kertovat.
Värikkään kodin rauhallinen tunnelma syntyy varmalla kädellä rakennetuista yksityiskohdista.
Uusikin saisi näyttää vanhalta
Hanne ehostaa talon sisätiloissa avautuvia näkymiä ja Kai on puolestaan ottanut vastuun talon huollon kokonaiskuvasta.
Enimmäkseen talossa on ollut purkamista, mutta kun uutta rakennetaan, se tehdään talovanhusta kunnioittaen. Vanha saa näyttää vanhalta – ja uusikin saisi mielellään näyttää vanhalta.
– Pidämme kodissa juuri elämän jäljistä. Siitä, että piilukirves on tehnyt hirren pinnasta aaltoilevan tai että pinkopahvi on jättänyt seinään rivin naulanjälkiä, Hanne sanoo.
Maneliukset kierrättävät rakennusmateriaaleja. Oikeastaan kaikki rakennustarvikkeet ovat vanhoja, vain ruuvit ostetaan uutena.
Talon toisen kuistin kunnostamiseen on jo löytynyt vanhat ikkunalasit ja ulko-ovi kierrätettynä.
– Kunhan vielä sopivaa puutavaraa tulee vastaan, voi kuistin uudistaminen hiljalleen alkaa. Sen kuntoon laittamiseen menee rahaa arviolta vain joitakin satasia, kun omia työtunteja ei näissä projekteissa lasketa.
Myös ikkunoiden huoltomaalaus ja kittaaminen on joskus edessä. Monissa ikkunoissa on edelleen alkuperäiset lasit. Ikkunat ovat Maneliusten mielestä talon silmät, ja niiden alkuperäinen ilme halutaan säilyttää mahdollisimman pitkälle.
Hennosti vaaleanpunainen senkki oli ennen siniharmaa. Hanne maalaa ja uudistaa huonekaluja, Kai puolestaan vastaa talon huoltamisesta ja rakentamisesta. Vanhassa talossa on paljon työtä ja sitä tehdään yhdessä. Meriheinätuolit löytyivät Minimanista ja ilta-auringossa välkehtivä kristallivalaisin tuli suvun perintönä.
Turkoosi väri on sisustamisessa Hannen ensirakkaus.
Talvella pieni, kesällä iso
Maalla asuessa vuodenaikojen vaihtelu on aina läsnä. Näin kesällä iso talo, pihamaa ja sen rakennukset sulautuvat yhdeksi suureksi tilaksi. Ovia pidetään auki ja näkymät tilasta toiseen saavat polveilla vapaana.
Yläkerran makuuhuoneet otetaan käyttöön, kun kesäinen valo keimailee pitkin puulattioita ja hirsiseiniä. Kirjavat tapetit heräävät eloon ja kodin värikkäät huonekalut ja tekstiilit saavat terävämpiä sävyjä.
Kesäisin talossa on tuplasti enemmän tilaa käytössä kuin talvella. Kun illat taas syksyn tullen kylmenevät, suljetaan taloa huone kerrallaan. Sydäntalvella käytössä on vain päärakennuksen iso, useammasta huoneesta yhdistetty tupa ja poikien omat huoneet.
Talvella Hanne ja Kai kiipeävät nukkumaan tuvan päälle rakennetulle parvelle. Sinne mahtuvat vain sängyt.
– Siellä meidän on lämmin odotella kesää. Kun sitten kevät koittaa, siirrämme omat tavaramme yläkerran isoon makuuhuoneeseen. Lehahdamme kuin keväiset linnut valloittamaan koko talon käyttöömme, Hanne kuvailee.
Vierashuone hehkuu oranssina. Puutuolilla ovat vierekkäin Hannen ja Kain molempien ensimmäiset kengät. Huoneen värejä toistava päiväpeite löytyi Indiskasta.
Portaikko maalattiin ja välieteisen katto uusittiin melkein heti talon hankinnan jälkeen. Portaikon vieressä oleva ovi jakaa talon talvisin kylmään ja lämpimään puoleen. Kesäisin ovet pidetään auki. Tuoli on Pentikistä.
Koti
Äänekoskella
Vuonna 1917 rakennetussa maalaistalossa, jonka useista piharakennuksista yksi on toiminut joskus kyläkouluna.
Päärakennus 350 m2.
Asukkaat
Valokuvaaja Hanne Manelius, Kai Manelius, pojat
Caius ja Aulis.
LUETUIMMAT
KATSO RESEPTIT
YHTEISTYÖSSÄ
LUETUIMMAT
KATSO RESEPTIT
YHTEISTYÖSSÄ
Fokus Media Finland Oy
Hämeentie 153 C, 00560 Helsinki
Y-tunnus 3157774-2
Fokus Media Finland Oy
Hämeentie 153 C, 00560 Helsinki
Y-tunnus 3157774-2