JOHANNA VIREAHO
KUVAT SARI TAMMIKARI
MIKÄ: Laajennettu rintamamiestalo, 220 m², 2 hehtaarin tontti, josta hoidettua puutarha-alaa 2 000 m². MISSÄ: Ulvilassa. TÄÄLLÄ ASUVAT: Hanna ja Jarno Helén, lapset Venny, 9, ja Veeti, 10, sekä Juuso- ja Peltsi-kissat.
Uusi, iso omakotitalo on monen haave. Hanna ja Jarno Helén tekivät työtä unelmansa eteen, ja heidän uusi talonsa valmistui Poriin. Helénit asettautuivat aloilleen, mutta talosta ei vain muodostunut koti.
– Talo tuntui jotenkin persoonattomalta eikä laisinkaan romanttiselta ja viihtyisältä, kertoo Hanna.
Hanna teki vanhan ompelukoneen jaloista pienen sivupöydän. Jalat löytyivät kirpputorilta, kansi piharakennuksesta.
Helénit jatkoivat unelmiensa kodin etsintää. Toiveena oli edullinen tontti tai tila. Lehti-ilmoituksen perusteella he menivät Ulvilaan katsomaan vanhaa rintamamiestaloa ja sen kahden hehtaarin tonttia. Helénit ihastuivat oitis vanhan pihapiirin tunnelmaan. Vaikka talo oli liian pieni lapsiperheen toiveisiin, vähän epäkäytännöllinenkin ja remontin tarpeessa, näkivät he kuitenkin sen mahdollisuudet.
Hannan työmatkat taittuvat hyvällä säällä leppoisasti skootterilla.
– Teimme tarjouksen talosta, ja sama välittäjä tuli katsomaan uuden talomme myyntimahdollisuutta. Kaupat syntyivät nopeasti. Kävimme katsomassa rintamamiestaloa tammikuussa 2005, ja jo maaliskuussa kannoimme tavaroita sisään. Vielä samana keväänä kaksi kirvesmiestä tuli töihin, ja aloitimme talon laajennuksen.
Rintamamiestalon kuisti laajennettiin reiluksi eteisaulaksi. Vaalea väri saa tilan tuntumaan vielä avarammalta. Kuusivarpainen Juuso-kissa tassuttelee tottuneesti vanhan talon pihapiirissä.
HUUMORI OLI TARPEEN
Moni ihmetteli Hannan ja Jarnon päätöstä myydä tuliterä koti ja ostaa tilalle remonttia vaativa, vanha ja pieni. Uudesta talosta uupui kuitenkin henki, se hyvä sellainen, joka tekee kodin.
Vanhat valokuvat muistuttavat menneistä päivistä.
– Remontti- ja rakennusvaihe oli rankka. Lapset Venny ja Veeti olivat vielä pieniä. Vaati välillä huumoria asua keskellä rakennustyömaata lasten kanssa. Usko uhkasi toisinaan loppua, mutta aina jostain löytyi voimia urakan loppuunsaattamiseksi. Tämä on ollut yhteinen projekti. Mies on rakentanut, ja minä olen maalannut ladossa satoja metrejä lautaa ja kalusteita. Olemme lopputulokseen enemmän kuin tyytyväisiä, Hanna sanoo.
Luumupuiden alle sijoitetulta penkiltä on näkymä talolle. Puiden alla voi rauhassa ihailla oman käden aikaansaannoksia.
Remontissa talon koko tuplaantui, ja muodonmuutos on huikea. Alun perin talolla oli kokoa 90 neliötä, laajennuksen jälkeen 220 neliötä. Uusi osa on rakennettu vanhaan sopivaksi. Materiaaleiksi on valittu vanhan rinnalle sopivia, tehty, teetetty tai etsitty vanhaa. Helénit etsivät muun muassa harmaantuneita lautoja eteisen ja olohuoneen väliseen seinään. Vinkin perusteella löytyi purettava lato, mutta se paljastuikin punaiseksi. Kurkistus sisälle latoon osoitti laudat sisäpuolelta maalaamattomiksi, joten kaupat syntyivät, ja vanhat laudat päätyivät harmaaksi lautaseinäpaneloinniksi.
Avoterassilla nautitaan auringon paisteesta. Taustalla näkyy lasten leikkialue. Kun lapset kasvavat leikki-iän ohitse, aikoo Hanna muuttaa alueen kukkatarhaksi.
KALUSTEMETSÄSTYSTÄ
Kalusteet ovat pääosin vanhoja, kirpputoreilta, vanhojen tavaroiden kaupasta tai sukulaisten vinteiltä haalittuja. Joillekin ajan patinoima kaluste on romu, mutta Hannalle aarre. Eikä hän pelkää lähteä kalusteiden hakureissulle peräkärryn kanssa, oli matka miten pitkä tahansa. Täällä jokaiseen huonekaluun liittyy tarinoita, osaan vanhempia ja historiaa tihkuvia, osaan naurua ja muistoja herättäviä hetkiä.
Vaaleassa olohuoneessa on rauhallinen ja keveä tunnelma. Syksyllä Hanna sisustaa olohuonetta vuodenajan mukaan verhoilla, sohvatyynyillä, torkkupeitoilla, lyhdyin ja kynttilöin. Valkoinen sohva hankittiin Ikeasta, rottinkinojatuoli Iskusta ja vanhat kalusteet vanhojen tavaroiden liikkeistä.
– Jopa sohvat hankittiin ikimuistoiselta ostosreissulta. Tulimme bussilla ostosmatkalle Espoon Ikeaan, ja satuin huomaamaan sopivat sohvat. Kysyin kuskilta, mahtuisiko kyytiin kaksi sohvaa, ja pitihän sitä tavaratilaa vähän mittailla. Mutta sohvat tulivat bussilla Poriin, nauraa Hanna.
Tuolin päällä olevaan torkkupeittoon on ystävä maalannut kangasväreillä ja sabluunoilla tekstejä ja kuvioita. Hanna kokeili samaa tekniikkaa verhoihin ja tyynyihin. Sabluunat hän tilasi ruotsalaisesta nettikaupasta Country by Mailista.
Hän on ostanut nettikaupoista myös vanhaa tavaraa ja antiikkia. Nettikauppojen ja yksityisten myyjien kanssa kannattaa olla tarkkana. Antiikkina myydään välillä jotain uudempaakin. Kuvat voivat olla epätarkkoja eivätkä vastaa todellisuutta. On turvallisempaa käydä katsomassa paikan päällä.
Ruokailutila on yhtä avointa tilaa keittiön ja olohuoneen välissä. Vanha sohvapenkki on erään huutokauppameklarin varastoista ja ruokapöytä tuoleineen kirpputorilta.
SOPIVASTI ROMANTIIKKAA
Romanttisuus ja vanhat esineet ovat aina olleet Hannan mieleen. Hän myöntääkin olevansa ”vanha sielu”, jonka olisi pitänyt syntyä 1800-
luvun lopulla. Perinteet saavat näkyä, mutta jotain omaa ja tuunattua mahtuu aina joukkoon.
Pergolan juurelle on istutettu useita kärhöjä, köynnöshortensia ja viiniköynnös. Vielä kasvit eivät ole hurahtaneet kattokorkeuksiin asti, mutta parin vuoden kuluttua ne jo peittävät rakenteen alleen.
Tunnelma syntyy kalusteilla, tavaroilla ja tekstiileillä, joita on helppo vaihdella. Sohvalle vaihtuu käden käänteessä toinen torkkupeite tai sohvatyynyt ja ikkunoihin ripustetaan uudet verhot. Hanna pitääkin selkeistä, rauhallisista seinäpinnoista, jotka eivät rajoita muuta sisustusta.
Domuksen saarnipuinen keittiö sopii romanttisen vanhan talon tunnelmaan.
Sisustus on Hannan näkemyksen mukainen, mutta ei Jarnolla ole ollut vastaansanomistakaan. Yhdessä asiassa Jarno ei ole kuitenkaan antanut periksi – keittiössä on edelleen teräksinen pesuallas Hannan haaveileman posliinialtaan paikalla.
Makuuhuoneessa jatkuu vaalea ja rauhallinen tunnelma. Helmalakana piilottaa sängynalusen. Virkattu pitsipeite toimii päiväpeitteenä. Sen on virkannut Hannan mummon sisko.
TERVETULOA TERASSILLE
Suuri terassi tuo mieleen amerikkalaiset talot, joiden katetulla taloa kiertävällä kuistilla kiikutaan puutarhakeinussa tai keinutuolissa. Täällä sujahdetaan lepohetkelle hyttysharson suojiin vanhaan puusohvaan.
– Halusimme mahdollisimman suuren terassin, jotta tilaa on isolle ruokapöydälle, muille kalusteille, ruukuille ja oleiluun. Mietimme katevaihtoehtoja ja kattamatonta terassia, mutta päädyimme rakentamaan kaksi terassia, joista toinen on katettu ja toinen avotaivaan alla.
Katetun terassin pitkän ruokapöydän ääressä mahtuu ruokailemaan suurempikin joukko. Korituolit ovat keveät, mutta mukavat istua. Jarno teki pitkän pöydän itse. Pöydän ylle viritetty heinäseiväs on kätevä lyhtyjen ripustukseen. Loppukesän iltoina kuistilla onkin tunnelmaa.
Usein terassit rakennetaan kestopuusta, mutta Hanna ja Jarno päätyivät ekologisempaan vaihtoehtoon: höylättyyn lautaan, joka käsiteltiin homeenestoaineella. Näkyvät osat käsiteltiin lisäksi sävytetyllä puunsuoja-aineella.
Vennyn huoneessa vanha lasiovinen kaappi kätkee sisäänsä lelulaatikoita. Pitsikangasoviverhot pitävät laatikot siististi piilossa. Vanha laiskanlinna odottaa verhoilua valkean lakanan alla.
PUOLI PIHAA SORAA
Vaikka talo on rakennettu sotien jälkeen, ei sen pihapiirissä kasva suuria ja vanhoja omenapuita. Edelliset omistajat olivat kaataneet omenapuut, mikä harmittaa Hannaa ja Jarnoa. Käytännössä he saivat talokaupoissa puoli pihaa nurmikkoa ja puoli pihaa soraa. Autonrenkaita ja muuta roskaa siistittiin pihapiirin siivoustalkoissa.
– Täällä kasvoi nurmen lisäksi siperiankurjenmiekkaa, syreenejä ja kolme luumupuuta, jotka siirsimme toiseen kasvupaikkaan naapurin kaivinkoneella. Kummitätini on intohimoinen puutarhuri. Hän vinkkasi satsaamaan hyvään kasvualustaan.
Pieni kuusentaimi on löytänyt tiensä kivenlohkareen rakoon. Kiveä ympäröi runsas istutusalue, jossa kukkivat nyt siperiankurjenmiekat, varjoliljat ja kärhöt.
Nyt talon ympärillä on useita istutusalueita, ja pihasta on muodostunut puutarha. Hanna osti aluksi perennoja ja sai niitä tuttavilta. Kurjenpolvet ovat osoittautuneet erinomaisiksi maanpeitekasveiksi. Kaikkein vaivattomin, mutta ehkä vähiten arvostettu maanpeittäjä on vuorenkilpi. Sen ainavihannat lehdet nousevat nopeasti keväällä pystyyn, ja kasvi peittää helposti laajojakin alueita, joten se on paikkansa puutarhassa ansainnut.
– Aluksi oli vaikea hahmottaa eri kasvien ja lajikkeiden korkeuseroa. Kokeiluista oppii ja voi löytää hienoja ja jännittäviäkin yhdistelmiä.
Venny ja Juuso-kissa kivikko-puutarhassa.
Puutarhassa on rento tunnelma. Pionit, ruusut ja kärhöt saavat kasvaa huolettomasti pihan istutusalueissa. Rauhoittaakseen tunnelmaa Hanna on valinnut puutarhaansa pääosin sinisenä, valkoisena tai vaaleanpunaisena kukkivia kasveja. Tiivis kasvusto pitää rikkakasvejakin etäämmällä. Kahden hehtaarin tontille on kehkeytynyt 2 000 neliön kokoinen puutarha.
– Tunnissa ei ehdi kitkeä koko pihaa. Kierrän puutarhan järjestelmällisesti noin kerran viikossa. Lisäksi nyppäisen lakastuvia kukintoja pois. Säännöllinen puutarhanhoito pitää työmäärän kohtuullisena. Jos kitkentäkierroksia jättäisi väliin, ottaisivat vuohenputket ja nokkoset vallan.
NAVETASTA LAATAT POLULLE
Helénit ovat kodin ja puutarhan muodonmuutokseen tyytyväisiä. Jos Hanna tekisi jotain toisin, niin keittiöstä ja ruokailutilasta olisi ovi ulos, jotta puutarhaan pääsisi livahtamaan aamukahvimukin kera. Ehkä ovi vielä joskus tuleekin.
Yläkerran aulassa voi oleilla rennosti television äärellä. Aulassa on myös tilaa lasten peleihin ja leikkeihin.
Viime kesänä Hanna alkoi rakentaa kivipuutarhaa talon taakse. Metsän siimekseen, puolivarjoisalle alueelle astellaan betonilaattapolkua. Kivet ovat peräisin vanhan navetan rikotusta betonilattiasta. Puutarha ja koti eivät ole täällä koskaan valmiita, vaan muokkautuvat elämäntilanteen mukaan.
– Metsän keskellä on pieni lampi. Ihan luonnontilassa. Sinne lammen rannalle toteutan vielä metsäpuutarhan. Sitten joskus…
LUETUIMMAT
LUE KOTI & KEITTIÖ
KATSO RESEPTIT
YHTEISTYÖSSÄ
LUETUIMMAT
LUE KOTI & KEITTIÖ
KATSO RESEPTIT
YHTEISTYÖSSÄ