Anna Povenius kuvat Sari Rantanen
Tervetuloa Poriin!
Ikivanhat vänkyrät omenapuut olivat Aliinan toivelistalla, ja juuri ne saivat hänet ihastumaan talon pihapiiriin.
Historian havinaa. Aliina on aina ollut kiinnostunut vanhojen talojen tarinoista ja entisajan elämänmenosta. Hän on selvittänyt myös talon entisiä asukkaita.
Ihan pieni pintaremontti. Korkeintaan muutama kuukausi. Jouluksi omaan kotiin. Suunnilleen näillä sanoilla Aliina vakuutteli kerrostalossa ihan hyvin viihtyvälle puolisolleen, että lähes satavuotiaan talon ostaminen olisi hyvä idea – suorastaan läpihuutojuttu.
Lupa heltisi, mutta jouluksi omaan tupaan ei tietenkään ehditty. Kahden vuoden raivaus- ja remonttiurakan jälkeen vähän laiminlyödystä talovanhuksesta on kuoriutunut kauniisti alkuperää kunnioittava sekoitus uutta ja vanhaa.
Talo hankittiin irtaimistoineen, ja sen tyhjentäminen oli valtava urakka. Yksi harvoista säästämisen arvoisista tavaroista oli vanha Leena-Kaisa Halmeen Kehrä-ryijy, joka sai jäädä seinälle omalle paikalleen. Vain muutama huonekalu on ostettu uutena, sohva on yksi niistä.
Tunnelmalliset kakluunit kunnostettiin remontissa. Vanhat sähkövastukset purettiin ja muurari uusi muuraukset. Ennakkoperintönä saatu samettinen rokokootyylinen tuoli on Aliinan lempihuonekalu.
Kolmen suora
Ryhdikkään ja hyvin hoidetun puutalon pihassa ei millään voisi uskoa, että kaksi vuotta sitten Aliina ja Severi kävivät tontilla vain pikaisesti kääntymässä. Talo oli ensinäkemällä niin surullinen ilmestys, ettei sisään meneminen tuntunut heistä edes tarpeelliselta. Muutamien kuukausien jälkeen myynti-ilmoitukseen ilmestyi sisäkuvia, jotka paljastivat talon sisustuksen jämähtäneen tukevasti jonnekin 70-luvulle kirkkaine väreineen ja lastulevyineen.
Täydellistä remonttia kaipaavan talon sijainti oli kuitenkin houkutteleva, sillä se lepäsi isolla tontilla rauhallisella alueella, vain kymmenen minuutin päässä Porin keskustasta. Aliina päätti antaa talolle toisen mahdollisuuden ja sopi näytön.
– Toivelistaani olin kirjoittanut, että talossa olisi oltava alkuperäiset tulisijat, lautalattiat ja pihassa omenapuita.
Kun pari palasi uudestaan villiintyneeseen pihaan, vänkyrät vanhat omenapuut olivat juuri nupullaan. Keittiöstä löytyi räikeiden punavihreiden kaappien kyljestä puuhella ja muissa huoneissa seisoivat toimivat kakluunit. Lopullisesti ostopäätöksen sinetöi ruman muovimaton alta paljastunut alkuperäinen puulattia.
Pirteä väriläiskä. Bonanza-tuolit ovat Aliinan kirppislöytö. Energisoiva keltainen toistuu sisustuksessa pieninä ripauksina.
Vanhan talon fiilistä on vaalittu, mutta sisustuksessa on myös moderneja yksityiskohtia.
Purku oli urakka
Kaupanteosta seuraavana päivänä tontilla seisoi roskalava. Talon tyhjentäminen olisi ollut iäkkäille myyjille kohtuuton urakka, joten Aliina ja Severi tarjoutuivat hoitamaan sen. Taka-ajatuksena oli, että talon irtaimistosta saattaisi löytyä jotain mielenkiintoista säästettävää.
– Tuntemattoman ihmisen henkilökohtaisten tavaroiden läpikäyminen oli omituista. Keittiössä oli haarukat ja veitset laatikoissaan, kirjat kirjahyllyssä, lääkkeet ja vaatteet kaapeissa.
Edellinen asukas oli ollut säästäväistä sorttia. Esimerkiksi keittiönpöytiä talosta kannettiin ulos viisi. Suurin osa irtaimistosta kierrätettiin kirppiksille ja SPR:n Konttiin, vain käyttökelvoton jäte päätyi lavalle. Isoja aarteita ei juurikaan löytynyt, ainoastaan vanha seinäryijy jäi omalle paikalleen ja muutama tuoli sai uuden mahdollisuuden.
Purkutalkoissa ja kunnostusurakassa olivat mukana myös Aliinan ja Severin vanhemmat. Aliinan sisustuspuuseppä-äiti oli projektista aivan innoissaan ja rakentamiseen perehtynyt isä tonki rossipohjat ja välikatot huolellisesti jo ennen kauppojen tekoa. Severin vanhemmat olivat suurena apuna purkutöissä.
Lisää valoa. Pitkänmallinen keittiö oli ahdas ja pimeäkin. Aliina ja Severi poistivat keittiön ja ruokailutilan välistä seinän. Hirrenpäät jäivät hauskasti näkösälle vähän pakostakin, sillä rakennusmestari kielsi poistamasta kaikkia kantavia elementtejä.
Tunnelmaa tuvassa. Vanha leivinuuni toimii yhä. Aliinan mielestä ihanimpia hetkiä on, kun sytyttää valkeat tulisijoihin kirpeänä syysaamuna.
Kaappien paikat
Puolentoista vuoden aikana talon koko alakerta koki täydellisen muodonmuutoksen. Kaikki sisäpinnat uusittiin. Seiniin asennettiin huokolevyt, makulatuuripaperit ja uudet tapetit. Esiin jätetyt hirret pestiin. Kaikki vesiputket ja vesiliitokset uusittiin ja sähköt vedettiin piiloon seinien sisään. Kakluuneissa olleet sähkövastukset purettiin ja muurari uusi muuraukset.
Aliinan toivomat lautalattiat kaivettiin esiin, hiottiin ja maalattiin. Myös talon ulkopinta sai uuden verhoilun ja keltaisen värin.
Eniten päänvaivaa aiheutti kapea keittiö, jossa ikkuna ja puuhella määrittelivät kirjaimellisesti kaappien paikat, eikä työtilaa ollut nimeksikään. Lopulta Aliina keksi radikaalin ratkaisun purkaa olohuoneen ja keittiön välinen seinä lähes kokonaan.
– Seinän avaaminen ja oviaukon laajentaminen oli remontin isoin muutos. Lopputulos jännitti, mutta nyt silmä on jo tottunut avarampaan tilaan, ja paikoilleen jääneet hirrenpäät ovat hauska yksityiskohta.
Materiaalit, värit ja kuosit on valittu niin, että ne kestävät aikaa. Kirkkaanväriset yksityiskohdat herättävät huoneet eloon. Hallin keltainen tapetti on Pihlgren & Ritolan Lukko.
Lisää neliöitä
Taloon oli jossain 60-luvun taitteessa rakennettu alle neliön kokoinen vessa, mutta varsinaiset pesutilat olivat edelleen ulkorakennuksessa. Yhdessä suunnittelijan kanssa Aliina piirsi taloon lisäosan, johon sijoitettiin kodinhoitotilat, kylpyhuone ja pieni sähkösauna.
– Lisäosan rakentaminen hermostutti, sillä yleensä vanhojen talojen jatkeet ovat rumia eivätkä sovi tyyliin. Onneksi suunnittelija ymmärsi, mitä halusimme.
Uusi osa sijoitettiin keittiön yhteyteen, jotta vesiputket saatiin liitettyä toisiinsa tekemättä putkivetoja vanhoihin rakenteisiin. Kurkistus lattian alle nimittäin paljasti, että eristeenä ollut kutterilastu oli pysynyt priimassa kunnossa vuosikymmenten ajan ja sai jäädä paikalleen.
– Halusimme minimoida riskit, sillä siellä missä ei ole vettä ei ole pelkoa kosteusvaurioistakaan. Uuteen osaan asensimme lattialämmityksen.
Aliinan ajatus sisustuksessa on, että kodissa saa olla vanha tunnelma, mutta yltiöromanttiset rusetit ja röyhelöt eivät sinne sovi.
Yläkerran värit ovat rauhallisempia ja tummempia kuin alakerrassa. Komea senkki on kirpputorilöytö.
Talon tarina
Remontoinnin ohessa Aliina perehtyi talon historiaan johtolankanaan naapurilta saatu vanha valokuva. Mitään piirustuksia talosta ei ole enää olemassa.
– Museovirasto arvioi, että jos talo sijaitsisi pääkaupunkiseudulla, se olisi todennäköisesti rakennettu 1800-luvun loppupuolella. Satakuntaan trendit levisivät viiveellä, joten todellinen ajankohta voisi olla ehkä 1910–1920. Kauppakirjassa lukee 1939.
Naapurin mukaan talon olisi rakennuttanut saksalaissyntyinen panimomestari Fritz Bieglas, mikä saattaa olla aivan mahdollista, sillä samanniminen herra on elänyt länsirannikolla 1800–1900-lukujen taitteessa. Myös talon laadukkaat materiaalit kertovat, ettei sitä ole aikoinaan rakennettu aivan pikkurahalla.
Vanhojen rakennusten historia kiehtoo Aliinaa. Talossa eletyt tärkeät hetket ovat jatkumo, jossa uudet omistajat saavat nyt olla mukana. Vanhan talon lämmin tunnelma on läsnä arjen kiireessäkin. Osa viehätystä on oppia ymmärtämään talon oikkuja ja elää niiden mukaan.
– Nurkista vetää ja se kuuluu asiaan. Kylmällä vedetään villasukat jalkaan eikä valiteta turhia. Vanhaa taloa on rakastettava kaikkine vikoineen.
Kovan onnen sänky. Makuuhuoneen sisustus on rakentunut kirppislöydöistä, paitsi sänky, joka piti ostaa uutena. Vanha runkopatjasänky jumittui portaikkoon, ja tilalle tarvittiin äkkiä uusi.
Yläkerrassa avattiin sivuvinttejä ja Aliinan arvion mukaan revittiin seinistä ainakin kolme miljoonaa naulaa. Viimeksi huoneet olivat olleet asuinkäytössä 1960-ja 70-luvulla. Pikkumakkarin seinää koristaa Pihlgren & Ritolan Avaruuslintu-tapetti.
Uutta ja vanhaa
Kaikki tehdyt muutokset ovat olleet tarkkaan harkittuja, jotta ne kestävät aikaa ja katsetta. Esimerkiksi alakerran vaaleakuvioiset Pihlgren & Ritolan paperitapetit eivät olleet edullinen hankinta, mutta ne valittiin siksi, etteivät ne hallitse sisustusta liikaa.
– Lisäksi vinojen seinien ja nurkkien ansioista kuviotapetin mallaaminen seinälle oli niin pirullinen projekti, ettei sitä ihan heti tee mieli vaihtaa, Aliina sanoo ja nauraa.
Mitään museota Aliina ei ole halunnut rakentaa, vaan kotia on ryyditetty rohkeasti moderneilla yksityiskohdilla. Uuden spa-henkisen kylpyhuoneen kruunu on Tori:fi:stä löytynyt tassuamme. Keittiötä koristavat kiiltävät fasettilaatat ja kaappien vaneriovet teetettiin puusepällä.
– Vaikka ihailenkin vanhaa, en koskaan ajatellut, että meille hankittaisiin pirttipöytä tai kuivaisimme ruisleipää katossa. Tarkoitus on yhdistää meidän elämämme osaksi talon tarina, ei elää historiaa uudestaan.
Lisäsiipi luksukselle. Aliina ja Severi halusivat kunnollisen kylpyhuoneen ja kodinhoitotilan, mutta uusien vesiputkien vetäminen hirsitalon alle arvelutti. Lisäsiipi ratkaisi ongelman, ja sinne asennettiin lattialämmitys.
Moderni kylpyhuone. Lisäsiipeen rakennettiin spa-henkinen kylpyhuone suihkutiloineen sekä sähkösauna. Valurauta-amme löytyi Tori.fi:stä. Katto on sormipaneelia.
Huikea saavutus
Rahaa remonttiin on huvennut enemmän kuin oli suunniteltu, sillä lisäosan kulut ylittivät budjetin. Toisaalta rahaa on säästynyt, kun työtä on tehty omin käsin. Yllättävimpiä rahareikiä ovat olleet niin sanotut näkymättömät työt, kuten talon eristyksen parantaminen. Aliinan mielestä on ollut ihan hyvä, ettei intohimoprojektissa ole ollut Exceliä muistuttamassa jokaisesta kulutetusta eurosta.
Valtava projekti herätti aluksi ennakkoluuloja myös läheisissä, mutta remontin myötä kauhistelut ovat loppuneet.
– Aika moni päivitteli aluksi, että tuollako meinaatte asua, mutta nyt he tulevat jo innolla katsomaan, mitä olemme saaneet aikaan.
Alakerran kunnostuksen jälkeen työt ovat edenneet yläkertaan, jossa on parhaillaan kesken uuden vessan rakentaminen. Makuuhuoneet ja vaatehuoneet ovat juuri valmistuneet. Seuraava suurempi projekti on 60-luvulla rakennetun piharakennuksen ja ulkosaunan kunnostaminen, mutta siihen ei ole vielä kiire tarttua. Taloremontin aikana Aliina ja Severi ovat opiskelleet täysipäiväisesti ja käyneet töissä, joten nyt voisi olla aika nauttia hetki saavutuksista ja tekemättömyydestä.
– Olen aivan älyttömän ylpeä siitä, mitä olemme saaneet aikaan vain muutamassa vuodessa. Näytimme kaikille, että pystyimme ja teimme.
Terassipöydän materiaalina käytettiin Aliinan isän kaataman lehtikuusen lankkuja sekä tutun hitsaamia pukkijalkoja. Pöytä rakennettiin suoraan terassille, sillä se on niin painava, ja pituuttakin on melkein kolme metriä.
Remontissa talon ulkopinta sai uuden verhoilun ja kauniin keltaisen värin.
Koti
Porissa
1939 rakennetussa talossa
4 h + k + kkh + kph + s +
kaksi wc:tä, 135 m².
1 500 neliömetrin tontilla
lisäksi pihasauna, liiteri
ja pieni puuvarasto.
Asukkaat
Insinööriopiskelijat
Aliina, 25, ja Severi, 32.
@panimomestarintalossa
LUETUIMMAT
KATSO RESEPTIT
YHTEISTYÖSSÄ
LUETUIMMAT
KATSO RESEPTIT
YHTEISTYÖSSÄ
Fokus Media Finland Oy
Hämeentie 153 C, 00560 Helsinki
Y-tunnus 3157774-2
Fokus Media Finland Oy
Hämeentie 153 C, 00560 Helsinki
Y-tunnus 3157774-2