Teksti ja kuvaussuunnittelu Tea Honkasalo
Kuvat Mari Lahti
MIKÄ: 1928 valmistunut puuhuvila MISSÄ: Uudellamaalla TÄÄLLÄ LOMAILEE: Nelihenkinen perhe
Alkuperäinen pitsihuvila oli rakennettu kenraalin metsästysmajaksi vuonna 1905. Se purettiin vuonna 1927. Nykyisen yksinkertaisen jugendtyylinsä huvila sai vuotta myöhemmin 1928.
Helsinkiläinen pariskunta oli etsinyt jo jonkin aikaa kesämökkitonttia. Haaveissa oli rakentaa moderni talviasuttava mökki veden äärelle, jonne voisi helposti hurauttaa työviikon jälkeen.
Näkymä olohuoneesta kirjastoon. Maljakoissa on aina tuoreita kukkia puutarhasta.
Myyntiin tuli huonokuntoinen huvila, joka oli täydellisellä tontilla sopivan matkan päässä kaupungista, järvimaisemassa.
– Ensimmäisellä käynnillä piha ei mitenkään vakuuttanut. Mutta kun astuimme sisään, tiesimme heti, että paikka on meille tarkoitettu, asukkaat kertovat.
Hirsiseiniä kiertävät värikkäät boordit ovat alkuperäiset, samoin kuin komeat kattovalaisimet. Ruokasalin kalusto on hankittu Cobellosta.
Rapistunut, suuri huvila nukkui ruususen unta villiintyneen puutarhan keskellä. Rinteestä avautui henkeäsalpaava näkymä järvelle. Minimalistinen laatikkotalo valtavine lasi-ikkunoineen haihtui pariskunnan mielestä saman tien.
Kirjaston alkuperäinen kulmapenkki verhoiltiin uudestaan. Keinutuoli on kuulunut talon vanhalle isännälle. Ruukkupalmut kuuluvat 1920-luvun porvariskodin sisustukseen.
LOPUTON URAKKA
Talon alkuperäinen kuumavesivaraaja on jätetty koristeeksi. Perheen äiti on kerännyt seuraksi kupariastioita. Högforsin liesi toimii edelleen.
Vuonna 2005 talon omistivat 88- ja 86-vuotiaat naimattomat siskokset, jotka eivät enää jaksaneet pitää rakasta kesäpaikkaansa kunnossa. Vuonna 1928 nykymuotoonsa valmistunut kesähuvila oli ollut koko ajan saman perheen omistuksessa. Alkuperäistä irtaimistoa oli runsaasti jäljellä.
Talon jokaisen sisäänkäynnin ja terassin juurella on runsaasti kukkia erilaisissa ruukuissa. Suureen puutarhaan ei ole tehty suunnitelmaa, vaan sen nykyinen ilme pohjaa vanhoihin perennoihin.
Huvilan ostettuaan pariskunta ajoi seuraavan vuoden lähes päivittäin töiden jälkeen remontoimaan taloa. Vaikka remonttia oli tekemässä kolme rakennusmiestä ja arkkitehti, tekemistä ja valvomista riitti. Pelkällä muovimattojen repimisellä ja maalaamisella ei selvitty.
Huvilasta aukeavat upeat järvimaisemat.
Kirjaston jatkeeksi talon itäpuolelle rakennettiin uusi siipirakennus, jonne sijoitettiin kodinhoitohuone sekä wc. Siipirakennus oli piirretty jo alkuperäisiin rakennuspiirustuksiin 1900-luvun alussa, mutta se oli jätetty toteuttamatta, koska paikalla oli räjäyttämistä vaativa kallio. – Meillä ei ollut kokemusta vanhojen talojen korjaamisesta. Toisaalta oli onni, ettemme tienneet mikä työmäärä meitä odotti.
Alakerran pikku wc.
Suuria projekteja oli paljon, muun muassa portaikon seinät oli ostohetkellä päällystetty kolminkertaisella säkkikankaalla, joka oli naulattu tiukasti kiinni hirsiseiniin.
– Revimme vanhaa, pölisevää kangasta irti hengityssuojaimet kasvoilla.
Vanhat hanat ja pesuallas ovat talon alkuperäiset.
Kun he luulivat, että kaikki on valmista, pahin oli vasta edessä. – Pari vuotta sitten talon alapohjassa todettiin mittava lahovaurio, joka oli jäänyt kuntokartoituksessa huomaamatta, asukkaat kertovat.
EDISTYKSELLISYYTTÄ JA LUOKKA-AJATTELUA
Makuuhuone on sisustettu veden värein ja silkkipeitoilla. Sängyn päällä on hyvän ystävän, taiteilija Sanna Myrttisen maalaama seesteinen taulu sielunmaisemasta. Ikkunasta avautuu näkymä järvelle
Talossa oli alusta asti juokseva vesi ja kylpyhuone, mikä oli poikkeuksellista varsinkin kesähuvilalla 1920-luvulla. Edistyksellistä arkkitehtuuria selittää se, että rakennuttajaperheen isä oli insinööri. Kuparinen lämminvesivaraaja on edelleen keittiössä valurautahellan yläpuolella, mutta ei enää käytössä.
Portaikon seiniin oli naulattu lämmöneristeeksi kolme kerrosta säkkikangasta. Sen alta paljastuivat komeat hirret. Kattomaalaukset ovat alkuperäiset.
Remontin yhteydessä uusittiin kylpyhuoneet, sähköt ja vesiputket. Perhe halusi tilavan ja toimivan keittiön, joka tehtiin yhdistämällä vanha keittiö, ruokavarasto, siivouskaapit ja palvelijanhuone. Tätä varten seiniä jouduttiin purkamaan ja lattioita avaamaan.
Kauniisti kirjottu kukkatyyny on isoäidin tekemä.
Talon henkeen sopivat keittiökalusteet löytyivät Puustellilta. Vanhassa keittiössä ollut Högforsin A5-puuliesi säilytettiin.
Yläkerran makuuhuoneisiin johtavassa käytävässä on vanhoja kuvia kesänvietosta ja talosta. Niissä rouvat istuvat valkoisissa kesäleningeissään ja lierihatut päässä puutarhan siimeksessä. Välillä pelattiin krokettia tai kahviteltiin varjossa.
Eri yhteiskuntaluokkien välinen ero oli 1920-luvulla läsnä vielä monessa asiassa. Huvilan pihapiirissä on jäljellä alkuperäinen nelipyttyinen puusee, joka on jaettu herrasväen första klassiin ja palvelusväen andra klassiin. Herrasväki sai katsella järvinäkymää ja palvelusväki metsää.
TUNNELMA ON TÄRKEIN
Yläkerran kylpyhuoneeseen on yhdistetty entinen ompeluhuone. Vanha tassuamme on alkuperäinen, samoin upea ammehana. 1920-luvun tyyliin sopiva lavuaari ja wc-istuin tilattiin Saksasta.
Talokaupan mukana perhe sai myös vanhat valokuva-albumit. Ne inspiroivat palauttamaan huvilan loistoonsa.
– Sisustuksen pohjana oli tunnelma. Etsimme samanhenkisiä, emme samanlaisia kalusteita. Kirjastossa on ollut ajan tyylin mukaisesti tummat kalusteet, mutta nykyiset ovat vaaleat, sillä hirsiseinät imevät valoa.
Terasseilla on paljon tilaa ruokailu- ja oleskelukäyttöön.
Perheen vanhemmat muistavat lapsuutensa lomia maalla. Nyt he voivat antaa omille lapsilleen mahdollisuuden aurinkoisiin ja huolettomiin kesiin. – Talo ja sen pihapiiri vaativat jatkuvaa hoitoa, silti paikka on meille tosi rakas. Oikeastaan koko elämä, he pohtivat.
LUETUIMMAT
LUE KOTI & KEITTIÖ
KATSO RESEPTIT
YHTEISTYÖSSÄ
LUETUIMMAT
LUE KOTI & KEITTIÖ
KATSO RESEPTIT
YHTEISTYÖSSÄ