Artikkeli

Koti ja Keit­tiö 4/2006

Valko­suk­laa­torttu ja sitruskompotti

Sulata voi ja suklaa kattilassa miedolla lämmöllä. Murskaa keksit ja sekoita kaakaojauhojen kanssa voi-suklaaseokseen...

(6–8 an­nos­ta)

Poh­ja:

50 g voi­ta

50 g tum­maa suk­laa­ta (70 % kaa­ka­o­ta)

1 rkl tum­maa kaa­ka­o­jau­het­ta

150 g di­ges­ti­ve­kek­se­jä

Täy­te:

300 g val­ko­suk­laa­ta

4 mu­naa

3 rkl vaa­le­aa rom­mia

400 g Phi­la­delp­hia-juus­toa

1/2 dl so­ke­ria

1 tl va­nil­ja­so­ke­ria

Sit­rus­kom­pot­ti:

3 ap­pel­sii­nia

1 greip­pi

1 ve­rig­reip­pi

1 dl sit­ruu­na­me­hua

1/2 dl so­ke­ria

1 täh­ti­a­nis

1 ka­ne­li­tan­ko

1. Su­la­ta voi ja suk­laa kat­ti­las­sa mie­dol­la läm­möl­lä. Murs­kaa kek­sit ja se­koi­ta kaa­ka­o­jau­ho­jen kans­sa voi-suk­laa­se­ok­seen. Pai­ne­le seos lei­vin­pa­pe­ril­la pei­te­tyn ir­to­poh­ja­vuo­an poh­jal­le.

2. Su­la­ta val­ko­suk­laa ve­si­hau­tees­sa tai mie­dol­la läm­möl­lä kat­ti­las­sa. An­na jääh­tyä het­ken. Li­sää mu­nat, rom­mi, tuo­re­juus­to ja so­ke­rit suk­laa­su­laan. Kaa­da seos vuo­kaan kek­si­poh­jan pääl­le ja pais­ta tort­tua uu­nis­sa 175 as­tees­sa noin 40 mi­nuut­tia.

3. Val­mis­ta tor­tun kyp­sy­es­sä sit­rus­kom­pot­ti. Kuo­ri sit­rus­he­del­mät veit­sen avul­la leik­kuu­lau­taa vas­ten ja ir­ro­ta he­del­mä­li­hat kal­vo­jen vä­lis­tä te­rä­väl­lä veit­sel­lä.

4. Mit­taa sit­ruu­na­me­hu ja so­ke­ri kat­ti­laan. Li­sää täh­ti­a­nis ja ka­ne­li­tan­ko. Kei­tä 5–10 mi­nuut­tia, kun­nes seos sa­ke­nee sii­rap­pi­mai­sek­si. An­na het­ken jääh­tyä, pois­ta ka­ne­li­tan­ko ja täh­ti­a­nis ja li­sää sit­rus­he­del­mät lie­meen.

5. Leik­kaa jääh­ty­nyt tort­tu an­nos­pa­loiks ja tar­joa sit­rus­kom­po­tin kera.

LUE KOTI & KEITTIÖ

LUE KOTI & KEITTIÖ