Artikkeli

Koti ja keit­tiö 3/2010

Vadelma-lakrit­si­jää­te­lö­kakku

Tarvitset kaksi irtopohjavuokaa, halkaisijaltaan noin 20–24 cm ja 15 cm. Leikkaa isompaan pohjan kokoinen leivinpaperipala...

1 pkt (2 kpl) val­mii­ta ma­ren­ki­le­vy­jä

1 pss (60 g) pie­niä ma­ren­ke­ja

Täy­te:

5 dl kuo­hu- tai vis­pi­ker­maa

1 dl to­mu­so­ke­ria

3 kel­tu­ais­ta

3 lii­va­te­leh­teä + tilk­ka kuu­maa vet­tä

noin 3/4 dl tur­kin­pip­pu­ri­rou­het­ta

noin 2 dl va­del­mia

Li­säk­si:

2 dl vis­pi­ker­maa

600 g va­nil­ja­täyt­tei­siä voh­ve­li­rul­lia

noin 1 dl koh­mei­sia va­del­mia

1. Tar­vit­set kak­si ir­to­poh­ja­vuo­kaa, hal­kai­si­jal­taan noin 20–24 cm ja 15 cm. Leik­kaa isom­paan poh­jan ko­koi­nen lei­vin­pa­pe­ri­pa­la. Vuo­raa pie­nem­pi vuo­ka kel­mul­la.

2. Val­mis­ta täy­te. Li­o­ta lii­va­te­leh­tiä kyl­mäs­sä ve­des­sä. Vat­kaa ker­ma peh­me­äk­si vaah­dok­si. Vaah­do­ta to­mu­so­ke­ri ja kel­tu­ai­set. Li­sää ker­ma­vaah­to kel­tu­ais­vaah­toon.

3. Pu­ris­ta lii­va­te­leh­dis­tä vesi pois ja liu­o­ta ne tilk­kaan kuu­maa vet­tä. An­na jääh­tyä het­ki. Li­sää lii­va­te täyt­tee­seen ohu­e­na nau­ha­na.

4. Jaa täy­te kah­tia. Li­sää toi­seen puo­leen tur­kin­pip­pu­ri­rou­he ja toi­seen va­del­mat.

5. Lai­ta isom­man vuo­an poh­jal­le ma­ren­ki­le­vy ja le­vi­tä 2/3 va­del­ma­täyt­tees­tä pääl­le. Pai­na pääl­le toi­nen ma­ren­ki­le­vy ja le­vi­tä 2/3 tur­kin­pip­pu­ri­täyt­tees­tä sen pääl­le. Pei­tä kel­mul­la ja lai­ta pa­kas­ti­meen.

6. Mu­ren­na noin 2/3 pik­ku­ma­ren­geis­ta. Le­vi­tä puo­let mu­ren­ne­tuis­ta ma­ren­geis­ta kel­mul­la vuo­ra­tun pik­ku­vuo­an poh­jal­le. Le­vi­tä pääl­le lop­pu va­del­ma­täy­te, lo­put mu­ren­ne­tut ma­ren­git ja lop­pu tur­kin­pip­pu­ri­täy­te. Kään­te­le kel­mu pääl­le ja lai­ta pa­kas­ti­meen. An­na kak­ku­poh­jien jää­tyä pa­kas­ti­mes­sa 3–4 tun­tia, mie­lel­lään seu­raa­vaan päi­vään.

7. Vaah­do­ta ker­ma. Pät­ki voh­ve­li­rul­lat noin 7 cm pit­kik­si. Ota vuo­at pa­kas­ti­mes­ta puo­li tun­tia en­nen tar­joi­lua. Ir­ro­ta isom­pi kak­ku­poh­ja vuo­as­ta ja lai­ta tar­joi­lu­va­dil­le. Ir­ro­ta pie­nem­pi kak­ku­poh­ja vuo­as­ta ja aset­te­le kes­kel­le kak­kua. Le­vi­tä ker­ma­vaah­toa ka­kun pääl­le ja reu­noil­le. Lai­ta voh­ve­li­rul­lat vie­ri­vie­reen isom­man kak­ku­poh­jan ym­pä­ri.

8. Mu­ren­na lo­put pik­ku­ma­ren­git. Ri­pot­te­le ma­ren­ki­mu­rut ja koh­mei­set va­del­mat alem­man kak­ku­poh­jan pääl­le. Pai­na kynt­ti­lät ka­kun pääl­le ja tar­joi­le.

Vink­ki! Lii­va­te­leh­det pi­tä­vät ka­kun ka­sas­sa, vaik­ka se al­kaa su­laa.

Ai­ka: noin 1 t + jää­ty­mi­sai­ka 3–4 t