Akileijat hurmaavat Bernt Olin puutarhassa.
Iina Autio
Kaika Pohtokari
Ensimmäisinä katse kohtaa pitkät akileijapenkit. Ne ovat puutarhurin, Bernt Olinin, lempikukkia. Kun kysyn syytä, vastaus tulee nopeasti.
– Ne ovat niin hentoja ja siroja pitkine kannuksineen. Kuin ballerinoja, Bernt kuvailee.
Akileija on vanha kasvi. Se levisi Pohjoismaihin keskiajalla saksalaisista luostaripuutarhoista. Nykyisin tunnetaan noin sata akileijalajiketta. Kasvien korkeus vaihtelee kymmenestä 80 senttiin.
Lammen yli kulkee japanilaistyylinen silta. Sen innoittajana on Monet´n Giverny.
Iina Autio
Berntin puutarhassa kasvaa parikymmentä akileijalajiketta. Lisää tulee itsestäänkin, koska akileija saattaa tiiviissä ryhmässä risteytyessään tuottaa uudenlaisia yksilöitä. Niinpä Berntin akileijoille on välillä vaikea löytää oikeaa nimeä.
Akileijojen väriloistoa
Bernt pitää varsinkin kerrannaisista akileijoista. Nora Barlow on yksi hänen suosikkinsa monimuotoisuutensa ansiosta. Se kukkii purppuran-, vadelman- ja metsämansikanpunaisena, keltaisena tai violettinakin. Kukat ovat yleensä kerrottuja ja ripsureunaisia eikä niissä ole kannuksia.
– Toinen lemmikkini on Tower Light, jonka kukat osoittavat ylöspäin lajitovereista poiketen.
Puutarhaa koristaa myös 70 pioni- ja 60 ruusulajiketta. Niiden tuoksu ja näyttävyys miellyttävät. Bernt tietää myös, mitä ei halua puutarhaansa: syysleimua, suopayrttiä ja isokukkaisia neilikoita.
– Tarhaneilikka reunuksessa menettelee, hän myöntyy.
Puutarha syntyi 90-luvulla
Bernt on asunut kauniissa maalaismaisemassa Porvoon Sannaisissa vuodesta 1975. Silloin hän muutti tilalle ensimmäisen puolisonsa Benitan kanssa. Bernt toimi kemistinä Nesteellä. Hän oli pitkillä työkomennuksilla muiden muassa Saudi-Arabiassa ja Malesiassa.
Alussa suuri osa alapihaa oli peltoa. Ylempänä metsä työntyi nykyiselle talolle saakka. Ensi vuodet karsittiin ja kaadettiin puita. Puista syntyi Berntin veljen piirtämä talo. Puutarha alkoi muotoutua 1990-luvulla. Silloin Benitan työtoverit halusivat ilahduttaa vakavasti sairasta ystäväänsä kauneudella ja perustivat ensimmäiset kukkapenkit.
Lehtoakileija on yksi vanhimmista puutarhakasveistamme. Se levittyy innokkasti ja tyytyy vähään.
Iina Autio
Benitan kuoltua Bernt alkoi tutustua pihaan uudella tavalla ja katsoa, mitä siellä kasvaa.
– En tiennyt kasveista mitään. Halu kunnollisen puutarhan ja kasvimaan perustamiseen hahmottui kuitenkin nopeasti.
Puutarhurin hommat vei sydämen
Bernt luki puutarhakirjoja ja -lehtiä ja katsoi puutarhaohjelmia. Hän innostui niin, että päätti opiskella puutarhuriksi. Kemistin työstään hän jäi eläkkeelle 2002 ja suoritti etäopiskelijana kaksivuotisen kurssin Överbyn puutarhakoulussa Espoossa. Se oli hauskaa ja mielenkiintoista aikaa.
– Rakastin ihania kotitehtäviä, joissa piti vaikka nimetä kaikki kasvit neliön alueella tai tunnistaa puut talvella ilman lehtiä.
Opinnot avasivat puutarhan suunnittelun. Selvisi, että kasvien lisäksi tärkeitä ovat kasvualustat, kastelujärjestelmät ja käytävät. Nykyisin Bernt on Porvoon puutarhayhdistyksen puheenjohtaja. Lisäksi hän harrastaa kuorolaulua ja golfiakin, jos ehtii.
Kärhökukkainen akileija kukkii uhkean punaisena.
Iina Autio
Akileilojen keskellä häärii nyt kaksi
Kasvien keskellä on paviljonki, jonne mahtuu istumaan 38 vierasta. Paviljongissa vietetään perhejuhlat ja kuorotilaisuuksiakin. Siellä juhlittiin viisi vuotta sitten myös Berntin ja hänen nykyisen puolisonsa Märtha Vesterbeckin häitä.
Lukion opettajan työstä eläkkeellä oleva Märtha tuli vuonna 2010 auttamaan Berntiä lammen puhdistamisessa.
Märtha teki työtä kolme päivää aamusta iltaan, että sai homman valmiiksi. Sen jälkeen hän alkoi viihtyä tilalla yhä enemmän. Märtha on aina ollut kiinnostunut hyötyviljelystä. Nyt hän on innostunut ruusuista.
Isäntä ihailee daalioitaan. Hän on laskenut, että niitä kasvaa puutarhassa 70 kappaletta.
Iina Autio
Bernt ja Märtha työskentelevät puutarhassa yhdessä 3–4 tuntia päivässä koko kasvukauden ajan. Keväällä saattaa helposti kulua koko päiväkin.
– Jos ei muuta työtä satu olemaan, voin vaikka kävellä ympäri puutarhaa kasvua ihastelemassa, Märtha kertoo.
Sadonkorjuu tuo kiitollisuuden
Hehtaarin kokoisen alueen yläosassa hyötyviljellään, yläosassa on kukkapuutarha. Berntille kiitollisinta aikaa on sadonkorjuu, kun marjat, juurekset ja vihannekset saadaan omalta tilalta. Hankalinta aikaa ovat kevätkiireet, kun uusi kasvu on saatava alkuun.
– Valitettavasti ensimmäiset kasvit, jotka lähtevät liikkeelle, ovat rikkaruohot. Niiden kitkeminen vaatii vahvaa selkää.
Bernt on huomannut, että kun kasvupenkit korottaa korkeammiksi, selkä ei rasitu liikaa. Puutarhurin ei tarvitse kumarrella syvään, eikä sadevesi jää lillumaan kasvien juurille. Varsinkin sateisena kesänä ruohonleikkuukin haastaa.
– Tuntuu todella, että ruoho kasvaa silmissä.
Idean lampeen Bernt sai Claude Monetn puutarhasta Givernyssä, Ranskassa.
Iina Autio
Inspiraatiota ulkomailta
Bernt on laajoilla matkoillaan nähnyt monta mielenkiintoista puutarhaa. Näyttävimmän matkamuiston sai aikaan käynti Claude Monet’n puutarhassa Givernyssä, Ranskassa. Sen innoittamana Bernt suunnitteli alapihalle lammen japanilaissiltoineen. Lammen ympärillä kasvaa yli sata kasvilajiketta, ja vedessä kukkii monen värisiä lumpeita.
Syksyllä Bernt ja Märtha olivat Australiassa ja Tasmaniassa. Siellä oli alkukesä ja toreilla vihannestarjonta parhaimmillaan. Tuliaisiksi saatiin runsaasti siemeniä: uudenlaisia porkkanoita, punajuuria ja retiisejä sekä 15 lajiketta tomaatteja.
Australiassa he kävivät ihanissa puutarhoissa. Varsinkin ruusutarhat ihastuttivat. He näkivät 250 ruusulajikkeen muodostaman labyrintin ja upeita yksittäisiä ruusuja, joiden kukat olivat halkaisijaltaan jopa 20-senttisiä.
– Kaikestahan voi aina haaveilla, mutta Suomen olosuhteet ovat aivan toista kuin Australiassa. Puutarhassa kannattaa kuitenkin kokeilla rohkeasti uusia asioita ja lajikkeita, Bernt sanoo.
Pihan asetelma muodostuu maahan kylvetyistä, nopeasti leviävistä keltavale-unikoista ja ruukussa kasvavista siniviuhkoista.
Iina Autio
Crimson star on pohjoisamerikkalainen, punavalkoinen akileijaristeytys.
Iina Autio
Kenen puutarha ja missä?
- Porvoon Sannaisissa Akileijojen, pionien ja ruusujen täyttämä puutarha on osa hehtaarin suuruista viljelytilaa
- Puutarhaa hoitavat kemistin työstä eläkkeellä oleva Bernt Olin ja Märtha Vesterback.
LUETUIMMAT
KATSO RESEPTIT
YHTEISTYÖSSÄ
LUETUIMMAT
KATSO RESEPTIT
YHTEISTYÖSSÄ
Fokus Media Finland Oy
Hämeentie 153 C, 00560 Helsinki
Y-tunnus 3157774-2
Fokus Media Finland Oy
Hämeentie 153 C, 00560 Helsinki
Y-tunnus 3157774-2