Koristeellinen kaappikello on Annan isovaarin tekemä. Koneisto ei enää käy, mutta keittiössä sopiikin olla aina lounasaika. Jykevä lankkupöytä on löytö Tori.fi:stä.
Anna Povenius kuvat Martti Järvi
Tervetuloa Sipooseen!
Kuisti ei ole alkuperäinen, ja se tekee rakennuksen etuosasta hieman kummallisen näköisen, mutta juuri talon persoonallinen ilme viehättää sen uusia asukkaita.
Kesäkukkakimpussa hurmaavat perinneperennat, pioni ja maariankello. Kimpun on sitonut Sini Järvenpään Kukkatalosta. Marguerite Walfridsonin Ikealle 1970-luvulla suunnittelema Midsommar-astiasto on kirpparilöytö.
Myynti-ilmoituksen ensimmäisessä valokuvassa näkyi paljasta hirsi- ja tiiliseinää sekä valkoinen, askelten kuluttama lankkulattia.
En halunnut katsoa muita kuvia, sillä tiesin jo ensimmäisestä, että talo oli liian täydellinen. Juuri sellainen perinteinen, vanha hirsitalo, mistä olin aina haaveillut, mutta pienellä persoonallisella twistillä. En uskonut, että meillä olisi mitään mahdollisuutta ostaa sitä, ajoitus tuntui ihan väärältä.
Olimme Mårtenin kanssa vasta varovaisesti alkaneet leikitellä ajatuksella yhteisestä kodista. Asuimme 20 kilometrin päässä toisistamme, ja näiden pisteiden sekä lasten toisten kotien, koulun ja päiväkotien väliin muodostui kolmio, jonka sisältä uuden kodin piti löytyä.
Mårten on rakentanut liiteristä löytyneistä vanhoista ikkunoista useita kaappeja. Olohuoneen vitriiniin asettuivat kirppiksiltä kerätyt Riihimäen ja Karhulan lasitölkit sekä Arabian kulhot.
Muotia, puutarhan-hoitoa, taidetta vai cowboy-kulttuuria? Olohuoneen kirja-pinosta löytyy selailtavaa moneen makuun. Penkki on kirpparilöytö.
Ison astiakaapin Anna on perinyt mummoltaan. Se on kulkenut mukana monessa kodissa ja on kokonsa puolesta oikea muuttajan painajainen.
Särkyykö sydämeni?
Emme halunneet, että yhteen muuttamisen seurauksena kukaan lapsista joutuisi vaihtamaan koulua, päiväkotia tai luopumaan harrastuksistaan. Meidän aikuisten silmin tilanne näytti mahdottomalta. Kolmion sisällä oli pääosin peltoa ja metsää eikä yhtään vähänkään kiinnostavaa myynnissä olevaa taloa. Kunnes sitten tapahtui ihme.
Vanha hirsitalo puutarhoineen oli kaikkea sitä, mitä halusimme, mutta emmehän me olleet laittaneet edellisiä kotejamme vielä edes myyntiin. En olisi halunnut lähteä näytölle särkemään sydäntäni, mutta onneksi Mårten raahasi minut mukanaan.
Vanhat pariovet löytyivät ulkovarastosta ja pääsivät heti muuton jälkeen takaisin omalle paikalleen keittiön ja olohuoneen väliin.
Kuistilta tupsahdetaan sisään suoraan keittiöön. Työ- ja säilytystilaa on todella vähän, mutta sen ansiosta turhia tavaroita tai tiskivuoria ei pääse kerääntymään.
Keittiön seinille on kerääntynyt kokoelma vanhoja pieniä keittiötarvikkeita. Vihreä hylly on Mårtenin tekemä.
Scolopax rusticola
Kiinnostuneita oli jonoksi asti. Ihastuneet huokaukset kuitenkin vaihtuivat talon yläkerrassa hämmennykseen. Ilmoituksessa oli jätetty kertomatta, että yläkerran remontti oli vielä kesken. Lattia oli osittain revitty auki, kulkusiltoina oli vanerinpalasia ja vanhaa muovimattoa. Monen kasvoilta paistoi pettymys.
Talo vaati tekemistä, vaikka sisään pystyi toki muuttamaan heti.
Meille yläkerran keskeneräisyydellä ei ollut enää merkitystä, sillä alakerrassa olimme nähneet jotain, mistä tiesimme, että talo oli meille tarkoitettu. Olohuoneen seinällä oli litografia Wilhelm von Wrightin lintumaalauksesta, jossa sattui olemaan lehtokurppa, Scolopax rusticola. Sainen lintu liittyy tärkeään tarinaan suhteemme alkuajoilta. Selkeämpää merkkiä emme olisi voineet saada.
Patinoitunut isännän keinutuoli löytyi liiteristä. Kuisti on kylmää tilaa, mutta kesällä ylätasanteella on mukava kiikutella ja lueskella lehtiä.
Poljettava Tikkakoski-ompelukone toimii yhä, kone käännetään esiin puukannen alta. Ilmari Tapiovaaran Pirkka-tuoli on kulkeutunut taloon Annan isältä.
Odota meitä, Solbrinken
Seuraava puoli vuotta oli piinallista aikaa. Reitti kahden huushollin välillä kulki keltaisen talon vierestä. Ajoin siitä ohi useita kertoja viikossa, ja joka kerta kuiskuttelin talolle, että malta vielä hetki, olemme tulossa. Samalla pelkäsin sisimmässäni kuollakseni, että joku muu ehtisi ostaa talon ennen meitä.
Mahdottomasta tuli kuitenkin mahdollista, ja monen mutkan jälkeen Solbrinken-niminen tila sai meistä uudet omistajat vappuna 2019.
Yläkerran aula on lasten leikki- ja jumppatilaa. Tapetti on Boråstapeterin Alicia. Annan isovaarin tekemät arkut piilottavat lelut ja pelit. Matto on Rustasta.
Pikkutyttöjen huonetta koristavat hempeät prinsessakatokset. Aavan nukkekoti on kulkenut suvussa jo usealla leikkijällä.
Saamme myös lattian
Syksyn korvalla Mårten ryhtyi remontoimaan yläkertaa valmiiksi. Aulan lattian koolaukset rakennettiin uusiksi ja hyväkuntoista sammal-hiekkaeristettä täydennettiin kutterilla. Päälle naputeltiin konstailematon mäntylautalattia. Kattoon laitettiin uutta paneelia, ja kaikki pinnat maalattiin tai tapetoitiin. Vinokaton alle jäävä hukkatila hyödynnettiin ripustamalla näkösuojaksi samettiverhoa, jonka taakse piilotettiin säilytysjärjestelmät vuode- ja liinavaatteille.
Edellinen asukas on remontoinut taloa perinteisiä materiaaleja käyttäen, joten myös uusissa projekteissa on kiinnitetty huomiota luonnonmukaisuuteen ja hengittävyyteen. Talon tyylissä ja yksityiskohdissa näkyy edelleen vahvasti 1920-luku, jonka tunnelman olemme halunneet säilyttää.
Satunnaisia näkemyseroja aiheuttaa ainoastaan uusien ideoiden toteutusvauhti. Mårten tarttuu usein toimeen puolesta lauseesta. Itse tuumaan ja punnitsen vaihtoehtoja pidempään, ja jos en ole tarkkana toiveideni kanssa, Mårten on ehtinyt jo tehdä jotain, mitä minä vasta mietin.
Talon henkeen sopivat yöpöydät löytyivät Lahden Antiikkitukusta. Luru-koiran koppa on tuunattu vanhasta pärekorista, tosin sängyn pehmeys houkuttaa vanhaa herraa enemmän.
Luottovaatteet saavat roikkua näkösällä. Männynoksasta tehty vaaterekki sopii täydellisesti edellisen asukkaan valitsemaan herkkään kukkatapettiin.
Tarinoita alkaa saapua
Talomme on monille paikallisille tuttu ja sen kohtalo tuntui kiinnostavan kyläläisiä. Kun muutimme, ihmettelin, mikä suosittu lenkkireitti pihamme editse kulkee. Vasta trafiikin laannuttua tajusin, että meitä muualta tulleita käytiin hieman tarkastelemassa. Ja hyvä niin. Olemme saaneet kuulla ohikulkijoilta monta mielenkiintoista tarinaa talon vaiheista ja entisistä asukkaista.
Vanhan talon viehätys rakentuu kaikista niistä ihmisistä, jotka taloa ovat asuneet ja jotka ovat jättäneet siihen merkit omasta tarinastaan. Talon menneisyys on innostanut meitä tutustumaan tarkemmin myös koko alueen historiaan. On hienoa ajatella, että tämä talo on ollut tässä sata vuotta ja tulee olemaan vielä meidänkin jälkeemme. Olemme vain osa tarinaa.
Taloa ympäröivät perennapenkit ovat pörriäisten mieleen. Vähän villiintyneet syreenit tarjoavat suojaa ja evästä pikkulinnuille.
Puutarhan loistoajat muistetaan
Jutun teon aikaan rinteeseen viettävä satumainen puutarha on hetken keskikesän välitilassa. Syreenit ja kurjenmiekat juuri lopettelevat kukintaansa, samoin terassia ympäröivät, omin päin villiintyneet juhannusruusut. Seuraavaksi vuorossa ovat liljat ja mustialanruusu.
Talomme on aikoinaan ollut kylällä tunnettu harvinaisen hienosta puutarhastaan, johon on haettu vaikutteita Tukholmasta saakka. Pionipenkkien, kurjenmiekkojen ja syreenimajojen lisäksi pihassa on suloinen sekoitus villiintyneitä orvokkeja, neilikoita ja kissankelloja.
Kiinanpioni Festiva Maxima on kukkinut komeasti siitäkin huolimatta, että se sai ensimmäisenä kesänä liian innokasta hoitoa osakseen.
Varovaisesti raivaamaan
Ensimmäisenä kesänä en uskaltanut koskea puutarhassa mihinkään, koska pelkäsin tietämättömyyttäni tuhoavani jotain arvokasta. Seuraavana kesänä tartuin varovasti trimmeriin ja aloin raivata esiin vanhoja kivipengerryksiä ja -portaita. Lupiineja pihapiiristä hävitettiin kymmenen jätesäkkiä. Raivauksen myötä maasta alkoi nousta runsaammin muun muassa orvokkeja ja peurankelloja.
Kukkapenkkien lisäksi paikoilleen ovat saaneet jäädä edellisen asukkaan pihalle rakentamat keijujen asumukset ja energiakivet, sillä uskon, että tällä paikalla on oma sielunelämänsä. Kotitontun tai pihakeijun suututtaminen olisi tässä kohtaa ehkä typerintä, mitä voisimme tehdä.
Terassi on talon takana piilossa ohikulkijoiden katseilta. Aurinkovarjon alla grillaillaan, istutaan iltaa, vilvoitellaan saunan jälkeen ja tehdään etätöitä.
Peruna ja vuohenputki menestyvät
Puutarhaan on ennen kuulunut kasvihuoneita, joiden kivijalat sekä kastelujärjestelmien jäänteet ovat tontilla edelleen. Puutarhatoiminnan ansiosta maa on muhevaa ja siinä menestyvät myös hyötykasvit. Ensimmäisestä pienestä perunapellosta tuli niin paljon satoa, että varastotila loppui kesken.
Mårtenin miettiessä perunalajikkeita minä innostuin erilaisista daalioista, ja jouduin keväällä kaivamaan liian aikaisin maahan panemani juurakot takaisin ylös, etteivät ne paleltuisi. Vilautin Mårtenille lehdestä kuvaa orangerista eli talvipuutarhasta, ja seuraavalla viikolla pihalla seisoi vanhoista ikkunoista, kierrätetyistä laudoista ja kattotiilistä rakennettu kasvihuone.
Kasvihuoneesta huolimatta kylmä alkukesä hidasti taimien kasvua. Moni kasvi ei ehtinyt kukkaan ollenkaan. Lopulta vaivalla perustetut kukkaniityt hautautuivat vuohenputken alle. Tein paljon kalliita virheitä, mutta löysin myös uutta. Ihastuin pellavaan, joten ensi kesänä aion keskittyä siihen ja puutarhan perinneperennoihin.
Vanhat työkalut on nostettu liiterin seinälle koristeeksi. Kuokkaa on tosin tarvittu vielä tositoimissa perunamaalla.
Kuherrusvuoden jälkeen
Ihanuuteenkin tottuu. Se, mikä ensimmäisenä vuonna synnytti ihastunutta huokailua, aiheuttaa nyt myös huolta. En enää vain tuijottele ympäriinsä rakastuneena, vaan näen myös rapistuvia, vuotavia ikkunanpokia ja repsottavia tapettisaumoja. Vaikea uskoa, mutta narisevat lattialankutkin voivat joskus ärsyttää.
Työmäärä vanhassa talossa on loputon, mutta se ei ahdista, kun hommia tehdään fiiliksen ja oman jaksamisen mukaan. Tärkeintä on hyväksyä, ettei talo voi olla koskaan valmis. Mårten nauttii jatkuvasta puuhastelusta. Itse voin mainiosti kuukauden verran suunnitella ja sitten innostua tapetoimaan tai maalaamaan. Välillä on hyvä vain nauttia siitä, miten ihana tunnelma talossa on.
Kiviset portaat vievät alas kasvihuoneelle. Kattotiilet löytyivät Tori.fi:n kautta, ne ovat peräisin vanhasta navetasta.
Kesäillan ääni
Seuraava haaveeni olisi saada pihapiiriin kuuluva autioitunut paritupa remontoitua käyttöön, mutta se saa vielä odottaa muiden pienempien ja tärkeämpien töiden valmistumista – ja ehkä lottovoittoakin. Ajatuksissani olen jo sijoittanut sinne rauhallisen työsopen ja pienen kotispan tassuammeineen.
Vaikka työt eivät täällä tekemällä lopu, ei elämää muualla pysty enää edes kuvittelemaan. Nautin koko ajan läsnä olevasta luonnosta, pikkulinnuista ja naapurissa ammuvista lehmistä. Siitä, että askartelutarvikkeet voi hakea omasta pihasta ja auringonlaskua ihastella saunan jälkeen kalliolla istuskellen.
Lapsiperheessä arki on usein yhtä hullunmyllyä. Illat täyttyvät kotitöistä ja lasten harrastuksista. Pihalla on aina jotain tekemistä tai joku nurkka vaatii akuutisti vasaraa ja nauloja.
Kun talo illalla vihdoin hiljenee, menemme Mårtenin kanssa rappusille istumaan ja kuuntelemaan hämärtyvän kesäillan ääniä. Silloin taivaalta kantautuu usein tuttu kurina. Lehtokurppa lentää talon yli.
Rinnetontin alaosa on omistettu viljelykokeiluille. Jämäikkunoista rakennetussa kasvihuoneessa majailevat tsinniantaimet. Salaatti ja porkkanat kasvavat viljelylaatikoissa, suojassa verkkojen alla.
Koti
Paippisissa Sipoossa
1920 rakennetussa talossa
5 h + k, 135 m². Pihapiiriin kuuluu taloa vanhempi paritupa, pieni navetta liitereineen ja sauna.
Asukkaat
Toimittaja Anna Povenius, 39, ja kuorma-autonkuljettaja Mårten Povenius, 39. Annan tytär Aava, 7, sekä Mårtenin lapset Sanja, 13, ja Minea, 7. Mukana myös Luru-koira ja Knippa-kissa.
Sohva on palvellut perhettä jo 16 vuotta. Hayn kaksimetrisen ruokapöydän ääreen mahtuu 10 henkeä. Täydellinen sattumalöytö on Aino Aallon rottinki- ja nahkaistuiminen tuoli 615 Torista.
Vanhojen tuolien kulunut ja halkeileva maalipinta sopii loistavasti tärkeilemättömään tilaan. Kapeat kiilamaiset aitanportaat nousevat toisen kerroksen oleskelutilaan. Grafiikkaprässi on peräisin Ninan aikaisemmasta yrityksestä, taidepaja ja galleria Konstkompanietista Helsingissä.
Riitta Sourander
Sohva on palvellut perhettä jo 16 vuotta. Hayn kaksimetrisen ruokapöydän ääreen mahtuu 10 henkeä. Täydellinen sattumalöytö on Aino Aallon rottinki- ja nahkaistuiminen tuoli 615 Torista.
Vanhojen tuolien kulunut ja halkeileva maalipinta sopii loistavasti tärkeilemättömään tilaan. Kapeat kiilamaiset aitanportaat nousevat toisen kerroksen oleskelutilaan. Grafiikkaprässi on peräisin Ninan aikaisemmasta yrityksestä, taidepaja ja galleria Konstkompanietista Helsingissä.
Riitta Sourander
Kirjastosta muuttui remontissa nelihenkisen perheen kaunis keittiö.
Mari Lahti
Vilja on käsitellyt puulattian itse, se oli yllättävän haastavaa ensikertalaiselle.
1700-luvun klaffipöytä on Lotta-Pian aarre, se ostettiin historiantutkijalta Riihimäeltä. Puusohva on rompetorilta ja riittävän iso kattokruunu löytyi Tori.fi:stä. Tuolit ovat olleet luultavasti seurojentalolla, koska selkänojissa on paikkanumerot. Kukka-asetelma on tehty koeputkiin, joita on käytetty lehmänmaidon testaukseen.
Uudet ulko-ovet vievät lasiverannalle. Nurkassa on jouluna piparkakkualttari ja joulukuusi, jossa on nyt koristeina kultaisia ja valkoisia palloja sekä valkoisia krysanteemeja. Sohva on venäläistä, käsintehtyä Paiseff-kalustoa. Metallinen sohvapöytä omaa Sago Design -tuotantoa. Lattialla on mattona lehmäntalja.
Sininen kaappi on Anun enon vanha työkalukaappi. Sohva on Ikean ja sohvan-päälliset Bemzin. Jakkaroita on tuotu Ranskasta. Matto on Linie Designin, ja verhot on teetetty. Kattovalaisimen varjostin on Designers Guildin kukkakangasta. Keltaiset sivupöydät ovat Mokosta. Vihreä senkki on Anun isoäidiltä. Seinällä oikealla on Anun kuvaustausta, vasemmalla ystävän maalaus.
Kaisu Jouppi
Uudet ulko-ovet vievät lasiverannalle. Nurkassa on jouluna piparkakkualttari ja joulukuusi, jossa on nyt koristeina kultaisia ja valkoisia palloja sekä valkoisia krysanteemeja. Sohva on venäläistä, käsintehtyä Paiseff-kalustoa. Metallinen sohvapöytä omaa Sago Design -tuotantoa. Lattialla on mattona lehmäntalja.
Sininen kaappi on Anun enon vanha työkalukaappi. Sohva on Ikean ja sohvan-päälliset Bemzin. Jakkaroita on tuotu Ranskasta. Matto on Linie Designin, ja verhot on teetetty. Kattovalaisimen varjostin on Designers Guildin kukkakangasta. Keltaiset sivupöydät ovat Mokosta. Vihreä senkki on Anun isoäidiltä. Seinällä oikealla on Anun kuvaustausta, vasemmalla ystävän maalaus.
Kaisu Jouppi
LUETUIMMAT
LUETUIMMAT
Fokus Media Finland Oy
Hämeentie 153 C, 00560 Helsinki
Y-tunnus 3157774-2
Fokus Media Finland Oy
Hämeentie 153 C, 00560 Helsinki
Y-tunnus 3157774-2