Asiakaspalvelu
Mediatiedot
Seuraa meitä somessa:
Asiakaspalvelu
Mediatiedot
Seuraa meitä somessa:
Kodit ja ideat
/
Vanhat tavarat
/
Reseptit
/
Puutarha
/
Matkat
/
Kilpailut
/
Yhteistyössä
Reseptit
/
/
Liha ja lintu
Kala ja äyriäiset
Kasvisruoka
Jälkiruoat
Aasialainen
Juomat
Arkiateriat
Suolaiset leivonnaiset
Makeat leivonnaiset
Tilaa lehti
Liha ja lintu
/
Kala ja äyriäiset
/
Kasvis
/
Makeat leivonnaiset
/
Jälkiruoat
/
Suolaiset leivonnaiset
/
Juomat
/
Aasia
/
Arkiateriat
Artikkeli

TEKS­TI ANI­TA BAN­NER JA SU­SIE HEL­SING NIEL­SEN

KÄÄN­NÖS SIR­PA PE­RÄ­MAA

KU­VAT ANI­TA LIND­BERG, NIELS JEN­SEN JA CO­LOUR­BOX

TOI­MIT­TA­NUT TAI­NA LAAK­SO­HAR­JU

KOTI JA PUU­TAR­HA 3/2013

Tunnista kaalit

Kaali on terveellistä syötävää. Suurine lehtineen ja vihreine ja punaisine sävyineen se on myös kaunis koristekasvi.

PAR­SA­KAA­LI

Par­sa­kaa­li on help­po kas­vat­taa. Kas­vu­pai­kal­la ei ole suur­ta vä­liä, mut­ta par­sa­kaa­lil­le so­pii par­hai­ten hy­vin lan­noi­tet­tu, läm­min mul­ta­maa. Jos par­sa­kaa­li kär­sii kui­vuu­des­ta ku­kin­to­jen muo­dos­ta­mi­sen ai­kaan, se kuk­kii lii­an no­pe­as­ti lop­puun. Uu­sia ver­so­ja muo­dos­tuu koko ajan, jo­ten voit ke­rä­tä pie­niä, so­mia nup­pu­ja ker­ta toi­sen­sa jäl­keen pit­kin ke­sää. Par­sa­kaa­li viih­tyy yh­des­sä pa­pu­jen, pi­naa­tin, sa­laa­tin ja pu­na­juur­ten kans­sa. Se kyl­ve­tään ete­läs­sä suo­raan avo­maal­le tou­ko­kuus­ta al­ka­en, poh­joi­sem­mas­sa esi­kas­va­tus aloi­te­taan huh­ti­kuus­sa. Voi­daan kyl­vää yh­tä­jak­soi­ses­ti ke­sä­kuu­hun as­ti jat­ku­van sa­don ta­kaa­mi­sek­si. Esi­kas­va­tuk­sen voi aloit­taa huh­ti­kuus­sa ja is­tut­taa avo­maal­le tou­ko­kuun lop­pu­puo­lel­la. Sa­toa saa­daan elo­kuun alus­ta saak­ka.

RUU­SU­KAA­LI

Ruu­su­kaa­lin maku on te­rä­vä, mut­ta muut­tuu mie­dom­mak­si pak­kas­ten myö­tä. Ruu­su­kaa­li viih­tyy her­nei­den, pi­naa­tin, sel­le­rin, sa­laa­tin ja to­maa­tin seu­ras­sa. Lan­noi­tuk­sen tar­ve on suu­rem­pi kuin muil­la kaa­li­la­jeil­la, sil­lä lii­an suu­ri mää­rä typ­peä kas­vat­taa leh­ti­mas­saa ja kaa­lin päät jää­vät löy­hik­si ja mä­tä­ne­vät hel­pos­ti. Ke­rää ruu­su­kaa­lit en­nen tal­ven tu­loa.

Ruu­su­kaa­lit ke­rä­tään al­haal­ta läh­tien heti, kun kaa­lin päät ovat täy­si­kas­vui­sia. Jos ha­lu­at kai­ken kyp­sy­vän yh­tä ai­kaa, kat­ko kas­vien päät syys­kuun alus­sa. Ruu­su­kaa­lil­la on pit­kä kas­va­tu­sai­ka, se vaa­tii meil­lä huh­ti­kuus­sa al­ka­van esi­kas­va­tuk­sen. Tai­met voi is­tut­taa ulos tou­ko­kuus­sa. Sa­don­kor­juu­ai­ka riip­puu sii­tä, on­ko la­ji­ke ai­kai­nen vai myö­häi­nen. Ai­kai­sim­pia la­jik­kei­ta voi al­kaa kor­ja­ta syys–lo­ka­kuus­ta läh­tien.

LEH­TI­KAA­LI

Leh­ti­kaa­li mais­tuu par­haim­mal­ta hiu­kan pak­ka­sen­pu­re­ma­na, kos­ka pak­ka­nen li­sää kaa­lin so­ke­ri­pi­toi­suut­ta, mut­ta myös nuo­ret, har­ven­nuk­ses­ta tai is­tu­tuk­ses­ta yli jää­neet ver­sot ovat her­kul­li­sia raa­ka­na tai hau­du­tet­tu­na. Leh­ti­kaa­li viih­tyy sel­le­rin ja api­lan seu­ras­sa. Api­laa kyl­ve­tään pi­tä­mään maa ka­tet­tu­na koko tal­ven ajan. Käy­tä ma­ta­lia api­la­la­jik­kei­ta, esi­mer­kik­si val­ko­a­pi­laa.

Leh­ti­kaa­li on vaa­ti­ma­ton ei­kä tar­vit­se yh­tä pal­jon lan­noi­tet­ta kuin muut kaa­li­la­jik­keet. Leh­ti­kaa­li on tal­vi­kaa­li ja sik­si sen voi jät­tää tal­veh­ti­maan ete­läi­sim­mäs­sä Suo­mes­sa vaik­ka ulos omaan penk­kiin­sä. Siel­tä voi sit­ten ha­kea tuo­rei­ta leh­tiä ai­na kun ha­lu­aa. Uu­sin­ta­kyl­vö­jä voi teh­dä suo­raan kas­vu­pai­kal­le pit­kin ke­sää. Esi­kas­va­tuk­sen voi aloit­taa huh­ti­kuus­sa ja is­tut­taa kas­vi­maal­le tou­ko­kuus­sa. Vaik­ka leh­ti­kaa­li saat­taa tal­veh­tia lu­men al­la run­sas­lu­mi­si­na tal­vi­na, sen sato kan­nat­taa kor­ja­ta tal­teen en­nen en­si­lu­mia. Leh­ti­kaa­li on her­kul­lis­ta vo­keis­sa, mu­hen­nok­sis­sa ja kei­tois­sa.

SUIP­PO­KAA­LI

Suip­po­kaa­li on kak­si­vuo­ti­nen kas­vi, joka an­taa sa­toa jo hy­vin ai­kai­sin. Sitä voi­daan esi­kas­vat­taa si­sä­ti­lois­sa maa­lis­kuun alus­ta as­ti, ja sitä voi­daan kyl­vää jat­ku­vas­ti. Maku on ma­kea ja her­kul­li­nen. Suip­po­kaa­li käy­te­tään tuo­ree­na. Se säi­lyy noin vii­kon sen jäl­keen, kun se on ke­rät­ty. Suip­po­kaa­lia ei kan­na­ta kyl­vää lii­an pal­jon lii­an ti­he­ään, kos­ka muu­ten osa ke­rä­tys­tä sa­dos­ta eh­tii pi­laan­tua. Maa­lis–huh­ti­kuus­sa kyl­ve­tyt, esi­kas­va­te­tut tai­met voi­daan is­tut­taa maa­han jo tou­ko­kuun alus­sa, jos ne pei­te­tään har­sol­la. Kan­kaan al­ta saa­daan hy­vin ai­kai­nen sato, sil­lä sa­toa pääs­tään kor­jaa­maan jo hei­nä­kuus­sa. Suip­po­kaa­li kyl­ve­tään tai esi­kas­va­te­taan ku­ten ke­rä­kaa­li. Suip­po­kaa­lia täy­tyy kas­tel­la run­saas­ti. Se viih­tyy pa­pu­jen, pi­naa­tin ja sa­laa­tin seu­ras­sa.

KYS­SÄ­KAA­LI

Kys­sä­kaa­li muis­tut­taa enem­män juu­res­ta kuin mui­ta kaa­le­ja. Kys­sä­kaa­li eli kaa­li­ra­pi on oi­ke­as­taan kas­vin tur­von­nut var­si, joka on val­mis kor­jat­ta­vak­si, kun se on noin 5–8 sen­tin ko­koi­nen. Se on sil­loin me­huk­kaim­mil­laan ja ra­peim­mil­laan ja mais­tuu mie­dos­ti kaa­lil­ta. Kui­vuus te­kee sii­tä pui­se­van. Voi­daan kyl­vää esi­mer­kik­si kas­vu­la­val­le jo maa­lis­kuun lo­pus­ta al­ka­en. Ete­läs­sä kys­sä­kaa­lia voi kyl­vää pit­kin ke­sää avo­maal­le, sil­lä no­pe­a­kas­vui­se­na se an­taa sa­toa jo 10–12 vii­kon ku­lut­tua kyl­vös­tä.

SA­VOI­JIN­KAA­LI

Sa­voi­jin­kaa­li eli kurt­tu­kaa­li muis­tut­taa ke­rä­kaa­lia, mut­ta sen leh­det ovat kurt­tui­set ja maku mie­dom­pi. Sil­lä on suu­rem­pi ra­vin­to­ar­vo kuin ke­rä­kaa­lil­la. Ta­val­li­sim­mat la­jik­keet ovat vih­rei­tä, mut­ta on ole­mas­sa myös kel­tai­sia la­jik­kei­ta. Kas­vuo­lo­suh­teet ovat sa­mat kuin ke­rä­kaa­lil­la, mut­ta sa­voi­jin­kaa­li kes­tää pa­rem­min kyl­mää.

On ole­mas­sa ta­val­li­nen sa­voi­jin­kaa­li sekä sa­voi­jin- ja ke­rä­kaa­lin ris­tey­tys, sa­laat­ti­sa­voi­jin­kaa­li. Sa­laat­ti­sa­voi­jin­kaa­lia kas­va­te­taan ku­ten ke­sä­kaa­lia ja sitä käy­te­tään kor­vaa­maan leh­ti­sa­laat­tia. Se viih­tyy her­nei­den, pi­naa­tin, sel­le­rin, sa­laa­tin ja to­maa­tin seu­ras­sa. Sil­lä on sa­mat kas­vu­vaa­ti­muk­set ja sa­don­kor­juu­a­jat kuin ke­rä­kaa­lil­la.

KE­RÄ­KAA­LI

Ke­rä­kaa­li on klas­sik­ko, jota on vil­jel­ty Vä­li­me­ren seu­tu­vil­la jo pari tu­hat­ta vuot­ta sit­ten. Ke­rä­kaa­lin leh­det ovat voi­mak­kaan va­ha­pin­tai­sia. Pin­ta vah­vis­tuu iän, va­lon, il­man­kos­teu­den ja läm­pö­ti­lan mu­kaan.

Ke­rä­kaa­li viih­tyy her­nei­den, pi­naa­tin, sel­le­rin, sa­laa­tin ja to­maa­tin seu­ras­sa. Ke­rä­kaa­li tar­vit­see pal­jon ti­laa ja viih­tyy par­hai­ten hy­vin lan­noi­te­tus­sa maas­sa. Ke­rä­kaa­li on tal­vi­kaa­li, joka säi­lyy laa­ti­koi­hin pa­kat­tu­na vii­le­äs­sä, mut­ta pak­ka­sel­ta suo­jat­tu­na tai maa­han kai­vet­tu­na. Ke­rä­kaa­li ei sie­dä pak­kas­ta. Kaa­lin ra­vin­to­va­ras­to on sen ke­räs­sä, jot­ta toi­se­na kas­vu­kau­te­naan se voi­si kas­vat­taa 0,5–2 met­rin kuk­ka­var­ren. Ke­rä­kaa­li kan­nat­taa esi­kas­vat­taa. Esi­kas­va­tus aloi­te­taan huh­ti­kuus­sa, ja ka­rais­tut tai­met is­tu­te­taan kas­vi­maal­le tou­ko­kuun lo­pul­la. Kaa­li­sa­to kor­ja­taan myö­hään syk­syl­lä riip­pu­en sii­tä, on­ko la­ji­ke ai­kai­nen vai myö­häi­nen.

PU­NA­KAA­LI

Pu­na­kaa­li on eräs ke­rä­kaa­lin muun­nos, jol­la on sen ta­kia sa­mat kas­vu­vaa­ti­muk­set ja sa­don­kor­juu­ai­ka.

Lue Myös

Testissä 3 glögiä

Perunamuffinit

Vaihtelua jouluruokiin - katso 7 parasta reseptiä!

Testissä 3 glögiä

Perunamuffinit

Vaihtelua jouluruokiin - katso 7 parasta reseptiä!

Savustetut punajuuret

Suomi-piparit

Katkarapukeitto

Värikkäät kaalit

Villiyrt­ti­sa­laatti

Australialainen lehtikaali-perunalisäke

Värikkäät kaalit

Villiyrt­ti­sa­laatti

Australialainen lehtikaali-perunalisäke

SUOSITTELEMME MYÖS NÄITÄ

LUETUIMMAT

Mikä on mielestäsi paras koti lehdessä 9/2023?

"Tuossa talossa haluaisin asua" ajatteli Juulianna Mäkelä, ja sattuma vei lopulta lapsiperheen juuri siihen mansar­di­kat­toiseen puutaloon

ByPiasin Pia Erlundilla on pala Mallorcaa Suomen Rivieralla – Hangossa

Suomen kauneimmaksi valittu koti Kajaanissa entisen kirjastotalon ullakolla: "Huomasimme sattumalta, että kaupunki myy vanhoja kiinteistöjään"

1950-luvun talo uudistui Annikin ja Ulfin käsissä: ”Sisustuksessa voi surutta yhdistää uutta ja vanhaa”

Parmigiana di melanzane eli tomaattinen munakoisopaistos Sisiliasta

Uuteen taloon haettiin ja onnistuttiin luomaan perinteisen rintamiestalon kodikkuutta

Paistettu kukkakaalikuskus on mainio lisuke

Kurpitsainen toscakakku

Loppukesällä puutarhassa hehkuvat daaliat

Vegaaninen vaniljavanukas ja lakumansikat

Upea syksy ­– satoa & tunnelmaa -lehti on ilmestynyt!

Strömsön tv-nikkari Jim Björni arvostaa kauniisti tehtyjä esineitä ja rakenteita – ne luovat elämänlaatua

Omppuaika on täällä: Keitä omenahilloke kanelikreppien täytteeksi

Neljän raaka-aineen raikas marjasorbetti

Romanttisesta punamul­ta­tor­pasta moderniin valmistaloon – Ritva ja Ilkka vaihtoivat helpompaan asumiseen

Appelsini-fenkolisalaatti vie Sisiliaan

Kokoa rento ja näyttävä jälkiruoka: Mascarpone-lakkadippi & kandi­so­ke­ri­keksit

Fenkoli-fetarisotolla täytetyt kaalikääryleet

Sekoita mustikkainen smash cocktail

LUE KOTI & KEITTIÖ

KATSO RESEPTIT

Liha ja lintu
Kala ja äyriäiset
Kasvisruoka
Jälkiruoat
Aasialainen
Juomat
Arkiateriat
Suolaiset leivonnaiset
Makeat leivonnaiset

LUETUIMMAT

Mikä on mielestäsi paras koti lehdessä 9/2023?

"Tuossa talossa haluaisin asua" ajatteli Juulianna Mäkelä, ja sattuma vei lopulta lapsiperheen juuri siihen mansar­di­kat­toiseen puutaloon

ByPiasin Pia Erlundilla on pala Mallorcaa Suomen Rivieralla – Hangossa

Suomen kauneimmaksi valittu koti Kajaanissa entisen kirjastotalon ullakolla: "Huomasimme sattumalta, että kaupunki myy vanhoja kiinteistöjään"

1950-luvun talo uudistui Annikin ja Ulfin käsissä: ”Sisustuksessa voi surutta yhdistää uutta ja vanhaa”

Parmigiana di melanzane eli tomaattinen munakoisopaistos Sisiliasta

Uuteen taloon haettiin ja onnistuttiin luomaan perinteisen rintamiestalon kodikkuutta

Paistettu kukkakaalikuskus on mainio lisuke

Kurpitsainen toscakakku

Loppukesällä puutarhassa hehkuvat daaliat

Vegaaninen vaniljavanukas ja lakumansikat

Upea syksy ­– satoa & tunnelmaa -lehti on ilmestynyt!

Strömsön tv-nikkari Jim Björni arvostaa kauniisti tehtyjä esineitä ja rakenteita – ne luovat elämänlaatua

Omppuaika on täällä: Keitä omenahilloke kanelikreppien täytteeksi

Neljän raaka-aineen raikas marjasorbetti

Romanttisesta punamul­ta­tor­pasta moderniin valmistaloon – Ritva ja Ilkka vaihtoivat helpompaan asumiseen

Appelsini-fenkolisalaatti vie Sisiliaan

Kokoa rento ja näyttävä jälkiruoka: Mascarpone-lakkadippi & kandi­so­ke­ri­keksit

Fenkoli-fetarisotolla täytetyt kaalikääryleet

Sekoita mustikkainen smash cocktail

LUE KOTI & KEITTIÖ

KATSO RESEPTIT

Liha ja lintu
Kala ja äyriäiset
Kasvisruoka
Jälkiruoat
Aasialainen
Juomat
Arkiateriat
Suolaiset leivonnaiset
Makeat leivonnaiset
Tilaa Koti & Keittiö Asiakaspalvelu Tietosuojaseloste Rekisteriseloste

Fokus Media Finland Oy

Hämeentie 153 C, 00560 Helsinki

Y-tunnus 3157774-2

Tilaa Koti & Keittiö Asiakaspalvelu Tietosuojaseloste Rekisteriseloste

Fokus Media Finland Oy

Hämeentie 153 C, 00560 Helsinki

Y-tunnus 3157774-2