Asiakaspalvelu
Mediatiedot
Seuraa meitä somessa:
Asiakaspalvelu
Mediatiedot
Seuraa meitä somessa:
Kodit ja ideat
/
Vanhat tavarat
/
Reseptit
/
Puutarha
/
Matkat
/
Kilpailut
/
Yhteistyössä
Reseptit
/
/
Liha ja lintu
Kala ja äyriäiset
Kasvisruoka
Jälkiruoat
Aasialainen
Juomat
Arkiateriat
Suolaiset leivonnaiset
Makeat leivonnaiset
Tilaa lehti
Liha ja lintu
/
Kala ja äyriäiset
/
Kasvis
/
Makeat leivonnaiset
/
Jälkiruoat
/
Suolaiset leivonnaiset
/
Juomat
/
Aasia
/
Arkiateriat
Artikkeli

Mil­la Kuu­si­nen ku­vat val­mis­ta­jat

25.5.2020

Tunnetko bokashi-menetelmän? Bokashilla saat parempaa multaa

Bokashi-menetelmän avulla muutat keittiön biojätteet muhevaksi ja ravinteikkaaksi mullaksi parhaimmillaan kuukaudessa. Innostuitko? Lue lyhyet ohjeet tai perehdy perus­teel­li­sempiin ohjeisiin.

Bo­kas­hi ly­hy­es­ti:

Bi­o­jät­teet fer­men­toi­daan il­ma­tii­viis­sä äm­pä­ris­sä, jota pis­sa­te­taan ja jos­ta su­hau­te­taan päi­vit­täin il­mat kan­nen al­ta. Kak­si viik­koa fer­men­toi­tu­nut mas­sa se­koi­te­taan van­han mul­lan se­kaan, jol­loin mul­lan bak­tee­rit muut­ta­vat bi­o­mas­san mul­lak­si jopa noin kah­des­sa vii­kos­sa. Mul­lan li­säk­si myös äm­pä­ris­tä va­lu­tet­ta­va nes­te on kul­la­nar­vois­ta puu­tar­han kas­veil­le.

Pit­kä ver­sio:

Tar­vit­set

Il­ma­tii­viin äm­pä­rin (miel­lel­lään 2 kpl)

Bo­kas­hi­rou­het­ta

Suu­ren saa­vin tai la­va­kau­luk­sen mul­ta­teh­das­ta var­ten

DIY-bo­kas­hi­äm­pä­ri

Äm­pä­rin voi teh­dä it­se kah­des­ta ta­val­li­ses­ta muo­vi­äm­pä­ris­tä, jot­ka tuu­na­taan il­ma­tii­viik­si. DIY-oh­jei­ta löy­tyy goog­let­ta­mal­la. Äm­pä­rin poh­jal­la voi käyt­tää myös esi­mer­kik­si bi­o­hiil­tä tai muu­ta nes­tet­tä ime­vää ai­net­ta, jol­loin äm­pä­riin ei tar­vit­se asen­taa nes­te­ha­naa. Äm­pä­rin tär­kein omi­nai­suus on sen il­ma­tii­viys.

Bo­kas­hi­äm­pä­ri kau­pas­ta:

Val­miil­la bo­kas­hi­äm­pä­ril­lä pää­set hel­poi­ten al­kuun. Rou­he pi­tää myös os­taa val­mii­na, sitä myy esi­mer­kik­si Bi­op­rof­fa tai Hyö­ty­kas­viyh­dis­tys. Ju­tun lo­pus­sa on esi­tel­ty eri­lai­sia val­mi­säm­pä­rei­tä.

Vai­he 1: Äm­pä­rin täyt­tä­mi­nen

Bi­o­jät­teet ke­rä­tään päi­vän ai­ka­na eril­li­seen as­ti­aan. Ker­ran päi­väs­sä biot ki­pa­taan bo­kas­hi­äm­pä­riin ja pääl­le ri­po­tel­laan pak­kauk­sen oh­jei­den mu­kai­nen mää­rä rou­het­ta. Jät­teet kan­nat­taa pilk­koa pie­nik­si, jot­ta fer­men­toi­tu­mi­nen ja kom­pos­toi­tu­mi­nen ta­pah­tuu te­hok­kaas­ti. Mas­saa on hyvä pai­nel­la täyt­tä­mi­sen yh­tey­des­sä, jot­ta ker­ros­ten vä­liin ei jää il­maa.

Vai­he 2: Fer­men­toin­ti

Kun äm­pä­ri on täyt­ty­nyt pi­ri­pin­taan, se jä­te­tään huo­neen­läm­pöön kah­dek­si vii­kok­si. Huo­leh­di päi­vit­täin, et­tä äm­pä­rin kan­si ei pul­lis­tu ja su­hau­ta tar­vit­ta­es­sa il­mat pois kant­ta pai­na­mal­la. Ko­kei­le myös päi­vit­täin “pis­sat­taa” äm­pä­ri. Jos mas­sa on ol­lut ve­tis­tä, nes­tet­tä tu­lee pal­jon, vä­lil­lä sitä ei tule lai­sin­kaan. Nes­tet­tä voi käyt­tää lai­men­net­tu­na puu­tar­han kas­veil­le, sil­lä se on eri­no­mais­ta lan­noi­tet­ta.

Vai­he 3. Mul­ta­teh­das

Kah­den vii­kon ha­pa­tuk­sen eli fer­men­toin­nin jäl­keen on ai­ka kur­ka­ta äm­pä­riin. Jos kaik­ki on su­ju­nut ku­ten pi­tää, äm­pä­ri tuok­suu avat­ta­es­sa ke­vy­es­ti hap­pa­mel­le, kuin ha­pan­kaa­lil­le. Mas­sa ki­pa­taan käy­te­tyn mul­lan se­kaan ja se­koi­te­taan hy­vin, jot­ta mul­lan bak­tee­rit voi­vat aloit­taa muut­ta­maan mas­saa mul­lak­si. Mul­taan­tu­mi­ses­sa me­nee noin kak­si viik­koa. "Mul­ta­teh­taan" voi pe­rus­taa vaik­ka au­to­tal­liin, sau­nan lau­tei­den al­le tai ke­sä­ai­kaan pi­hal­le. Kyl­mäs­sä mul­taan­tu­mi­nen hi­das­tuu tai py­säh­tyy. Mul­ta­teh­taas­sa pi­tää ol­la kan­si, joka pi­tää eläi­met pois­sa.

Val­mis­ta! Nyt bo­kas­hi­mul­taa kan­nat­taa vie­lä lai­men­taa pe­rus­mul­lal­la, jot­ta kas­vit ei­vät saa lii­kaa ra­vin­tei­ta ker­ral­la. Bo­kas­hi­mul­taa voi li­sä­tä sel­lai­se­naan pie­niä mää­riä pen­sail­le ja pui­den ty­veen, jol­loin ra­vin­teet kul­keu­tu­vat juu­ril­le sa­de­ve­den mu­ka­na.

Kier­rä­tys­muo­vis­ta teh­ty Bo­kas­hi Or­gan­ko -ko­ti­kom­pos­to­rin ul­ko­nä­kö on niin vii­meis­tel­ty, et­tä sen voi jät­tää huo­let­ta esil­le. Ti­la­vuus 9,6 l, 169 e (bau­haus.fi).

Bo­kas­hi Bio Prof­fa Prego -tup­la­se­tis­sä on mu­ka­na kaik­ki mitä bo­kas­hoin­tiin tar­vi­taan. Pön­töt ovat miel­lyt­tä­vän vaa­le­an­har­maat. Ti­la­vuus yht. 19 l, 109 e (eu­ro­gar­den.fi).

Bi­o­la­nin val­koi­nen bo­kas­hi­äm­pä­ri. Mu­ka­na tu­lee kilo EM-bo­kas­hi­rou­het­ta, ti­la­vuus 1 l, 49,90 e (puu­i­lo.fi).

Ur­ban Gar­den -kom­pos­to­ri 54,95 e (cla­sohl­son.com).

Lue Myös

Fredrik rakensi komean kasvihuoneen vanhoista ikkunoista. Sokkeli muurattiin tiilistä. Kasvihuone aikaistaa ja pidentää kasvukautta.

Fredrik rakensi komean kasvihuoneen vanhoista ikkunoista. Sokkeli muurattiin tiilistä. Kasvihuone aikaistaa ja pidentää kasvukautta.

Sadonkorjuun ihana aika hemmottelee

Hyvää mieltä ja hyötykasveja: kasvihuone on toteutunut unelma

Unelmien puutarha puhkeaa keväällä kukkaan

Fredrik rakensi komean kasvihuoneen vanhoista ikkunoista. Sokkeli muurattiin tiilistä. Kasvihuone aikaistaa ja pidentää kasvukautta.

Fredrik rakensi komean kasvihuoneen vanhoista ikkunoista. Sokkeli muurattiin tiilistä. Kasvihuone aikaistaa ja pidentää kasvukautta.

Sadonkorjuun ihana aika hemmottelee

Hyvää mieltä ja hyötykasveja: kasvihuone on toteutunut unelma

Unelmien puutarha puhkeaa keväällä kukkaan

Mustilan puutarha kukkii upeasti

Kuva Skagerak

Kuva Skagerak

Näin käsittelet puun kauniin harmaaksi

Poimi puutarhatrendit maailmalta

Kasvata ihania versoja pääsiäisen kunniaksi

Unelmien puutarha puhkeaa keväällä kukkaan

Tässä ne ovat: Puutarhan kauneimmat välineet x 8

Kasvata ihania versoja pääsiäisen kunniaksi

Unelmien puutarha puhkeaa keväällä kukkaan

Tässä ne ovat: Puutarhan kauneimmat välineet x 8

SUOSITTELEMME MYÖS NÄITÄ

LUETUIMMAT

Mikä on mielestäsi paras koti lehdessä 4/2023?

Paluumuuttajan kaunis koti jugendtalossa remontoitiin kolmessa viikossa

Koti Helsingin Olympiakylässä sisustettiin pastelliväreillä

Kirjailija Tommi Kinnunen: ”Nautin nikkaroinnista, siinä näkee heti työnsä jäljen, opettajana sen näkee vasta vuosien päästä”

Rakensimme 60 neliön omakotitalon

Fasetin toimitusjohtaja Janne Ylönen on kauppiaana oppinut, ettei tavaraan saisi rakastua

Linnea teki viherseinän itse: poimi ideat!

Kevään raikkain puutarhalehti on ilmestynyt!

10 vinkkiä: Kasvata itse kesän taimet ja pikasato lautaselle

Aamupa­la­pan­nu­kakun juuritaikina muhii yön yli

Koti ja keittiön Kaunein koti 2022 on Tuulensuun tilan upesti kunnostettu puutalo

Passi­o­he­del­mäinen juustokakku on raikas herkku

Valokuvaaja Kreetta Järvenpää luo sadunomaisia tunnelmia työhuoneellaan kukkien keskellä

Raikas mandariini-rahkapiirakka on ihana herkku

Pehmeä laskeutuminen uuteen pakettitaloon

Leivo makeita hapanjuuripullia

Banoffee-pavlova yhdistää kahden herkun maut mainioksi yhdistelmäksi

Näin valmistat herkullisen punavii­ni­kas­tikkeen lihalle

Kuohkea hapanjuuri-kirsikkafocaccia

LUE KOTI & KEITTIÖ

KATSO RESEPTIT

Liha ja lintu
Kala ja äyriäiset
Kasvisruoka
Jälkiruoat
Aasialainen
Juomat
Arkiateriat
Suolaiset leivonnaiset
Makeat leivonnaiset

LUETUIMMAT

Mikä on mielestäsi paras koti lehdessä 4/2023?

Paluumuuttajan kaunis koti jugendtalossa remontoitiin kolmessa viikossa

Koti Helsingin Olympiakylässä sisustettiin pastelliväreillä

Kirjailija Tommi Kinnunen: ”Nautin nikkaroinnista, siinä näkee heti työnsä jäljen, opettajana sen näkee vasta vuosien päästä”

Rakensimme 60 neliön omakotitalon

Fasetin toimitusjohtaja Janne Ylönen on kauppiaana oppinut, ettei tavaraan saisi rakastua

Linnea teki viherseinän itse: poimi ideat!

Kevään raikkain puutarhalehti on ilmestynyt!

10 vinkkiä: Kasvata itse kesän taimet ja pikasato lautaselle

Aamupa­la­pan­nu­kakun juuritaikina muhii yön yli

Koti ja keittiön Kaunein koti 2022 on Tuulensuun tilan upesti kunnostettu puutalo

Passi­o­he­del­mäinen juustokakku on raikas herkku

Valokuvaaja Kreetta Järvenpää luo sadunomaisia tunnelmia työhuoneellaan kukkien keskellä

Raikas mandariini-rahkapiirakka on ihana herkku

Pehmeä laskeutuminen uuteen pakettitaloon

Leivo makeita hapanjuuripullia

Banoffee-pavlova yhdistää kahden herkun maut mainioksi yhdistelmäksi

Näin valmistat herkullisen punavii­ni­kas­tikkeen lihalle

Kuohkea hapanjuuri-kirsikkafocaccia

LUE KOTI & KEITTIÖ

KATSO RESEPTIT

Liha ja lintu
Kala ja äyriäiset
Kasvisruoka
Jälkiruoat
Aasialainen
Juomat
Arkiateriat
Suolaiset leivonnaiset
Makeat leivonnaiset
Tilaa Koti & Keittiö Asiakaspalvelu Tietosuojaseloste Rekisteriseloste

Fokus Media Finland Oy

Hämeentie 153 C, 00560 Helsinki

Y-tunnus 3157774-2

Tilaa Koti & Keittiö Asiakaspalvelu Tietosuojaseloste Rekisteriseloste

Fokus Media Finland Oy

Hämeentie 153 C, 00560 Helsinki

Y-tunnus 3157774-2

Tämä sivusto käyttää evästeitä käytettävyyden parantamiseksi. Jatkamalla sivuston käyttöä hyväksyt myös evästeiden käyttämisen.