Milla Kuusinen kuvat valmistajat
Bokashi lyhyesti:
Biojätteet fermentoidaan ilmatiiviissä ämpärissä, jota pissatetaan ja josta suhautetaan päivittäin ilmat kannen alta. Kaksi viikkoa fermentoitunut massa sekoitetaan vanhan mullan sekaan, jolloin mullan bakteerit muuttavat biomassan mullaksi jopa noin kahdessa viikossa. Mullan lisäksi myös ämpäristä valutettava neste on kullanarvoista puutarhan kasveille.
Pitkä versio:
Tarvitset
Ilmatiiviin ämpärin (miellellään 2 kpl)
Bokashirouhetta
Suuren saavin tai lavakauluksen multatehdasta varten
DIY-bokashiämpäri
Ämpärin voi tehdä itse kahdesta tavallisesta muoviämpäristä, jotka tuunataan ilmatiiviiksi. DIY-ohjeita löytyy googlettamalla. Ämpärin pohjalla voi käyttää myös esimerkiksi biohiiltä tai muuta nestettä imevää ainetta, jolloin ämpäriin ei tarvitse asentaa nestehanaa. Ämpärin tärkein ominaisuus on sen ilmatiiviys.
Bokashiämpäri kaupasta:
Valmiilla bokashiämpärillä pääset helpoiten alkuun. Rouhe pitää myös ostaa valmiina, sitä myy esimerkiksi Bioproffa tai Hyötykasviyhdistys. Jutun lopussa on esitelty erilaisia valmisämpäreitä.
Vaihe 1: Ämpärin täyttäminen
Biojätteet kerätään päivän aikana erilliseen astiaan. Kerran päivässä biot kipataan bokashiämpäriin ja päälle ripotellaan pakkauksen ohjeiden mukainen määrä rouhetta. Jätteet kannattaa pilkkoa pieniksi, jotta fermentoituminen ja kompostoituminen tapahtuu tehokkaasti. Massaa on hyvä painella täyttämisen yhteydessä, jotta kerrosten väliin ei jää ilmaa.
Vaihe 2: Fermentointi
Kun ämpäri on täyttynyt piripintaan, se jätetään huoneenlämpöön kahdeksi viikoksi. Huolehdi päivittäin, että ämpärin kansi ei pullistu ja suhauta tarvittaessa ilmat pois kantta painamalla. Kokeile myös päivittäin “pissattaa” ämpäri. Jos massa on ollut vetistä, nestettä tulee paljon, välillä sitä ei tule laisinkaan. Nestettä voi käyttää laimennettuna puutarhan kasveille, sillä se on erinomaista lannoitetta.
Vaihe 3. Multatehdas
Kahden viikon hapatuksen eli fermentoinnin jälkeen on aika kurkata ämpäriin. Jos kaikki on sujunut kuten pitää, ämpäri tuoksuu avattaessa kevyesti happamelle, kuin hapankaalille. Massa kipataan käytetyn mullan sekaan ja sekoitetaan hyvin, jotta mullan bakteerit voivat aloittaa muuttamaan massaa mullaksi. Multaantumisessa menee noin kaksi viikkoa. "Multatehtaan" voi perustaa vaikka autotalliin, saunan lauteiden alle tai kesäaikaan pihalle. Kylmässä multaantuminen hidastuu tai pysähtyy. Multatehtaassa pitää olla kansi, joka pitää eläimet poissa.
Valmista! Nyt bokashimultaa kannattaa vielä laimentaa perusmullalla, jotta kasvit eivät saa liikaa ravinteita kerralla. Bokashimultaa voi lisätä sellaisenaan pieniä määriä pensaille ja puiden tyveen, jolloin ravinteet kulkeutuvat juurille sadeveden mukana.
Kierrätysmuovista tehty Bokashi Organko -kotikompostorin ulkonäkö on niin viimeistelty, että sen voi jättää huoletta esille. Tilavuus 9,6 l, 169 e (bauhaus.fi).
Bokashi Bio Proffa Prego -tuplasetissä on mukana kaikki mitä bokashointiin tarvitaan. Pöntöt ovat miellyttävän vaaleanharmaat. Tilavuus yht. 19 l, 109 e (eurogarden.fi).
Biolanin valkoinen bokashiämpäri. Mukana tulee kilo EM-bokashirouhetta, tilavuus 1 l, 49,90 e (puuilo.fi).
Urban Garden -kompostori 54,95 e (clasohlson.com).
LUETUIMMAT
KATSO RESEPTIT
YHTEISTYÖSSÄ
LUETUIMMAT
KATSO RESEPTIT
YHTEISTYÖSSÄ
Fokus Media Finland Oy
Hämeentie 153 C, 00560 Helsinki
Y-tunnus 3157774-2
Fokus Media Finland Oy
Hämeentie 153 C, 00560 Helsinki
Y-tunnus 3157774-2