Mikko Kaaresmaa
Tea Honkasalo
Tervetuloa Paraisille!
Kohtalo oli tarkoittanut tämän talon meille, Annakaisa Sarokas uskoo. 2000-luvun alussa Sarokkaan perhe oli etsinyt taloa Paraisilta jo monta vuotta. Kun Annakaisa meni taas erään kerran asuntonäyttöön, hän näki myytävän kohteen naapurissa hurmaavan funkistalon ja rakastui siihen siltä seisomalta. Valitettavasti tuo naapuritalo ei tietenkään ollut myynnissä.
Pian kohtalo puuttui peliin. Viikon kuluttua Annakaisa huomasi funkistalon myynti-ilmoituksen. Mies oli matkoilla, mutta Annakaisa soitti heti välittäjälle, että he halusivat talon ja pyysi varaamaan sen.
Talo oli täydellisen remontin tarpeessa, mutta ensi näytöllä lyötiin kättä päälle ja talo oli heidän.
Itse tehty adventtikalenteri ripustetaan toisen ja kolmannen kerroksen portaikkoon. Seinällä on kokoelma tauluja ja koriste-esineitä.
Vauva tulee, nyt muutetaan
Edellinen remontti oli tehty joskus 1960- tai 70-luvulla ajan muodin mukaan. Lattioita peittivät muovimatot, seinät oli pinnoitettu lastulevyillä ja oranssikukkaisilla tapeteilla. Kaikki pinnat piti remontoida. Onneksi 60 vuotta vanha talo oli hyvin tehty ja runko täysin terve.
Puoli vuotta taloa remontoitiin, sitten perhe muutti keskeneräiseen taloon, kun keskimmäinen lapsista syntyi.
Talo on rakennettu 1940-luvun alkupuolella sota-aikana eikä siitä ole kuvia tai piirustuksia. Paraisilla on samanlaisia funkistaloja kolme. Talo oli alun perin funkistyylinen vain ulkoapäin. Kun remontissa kuorittiin vanhoja pintoja pois kerros kerrokselta, alta paljastui yllättävänkin vanhanaikaisella tyylillä tehtyjä pintoja.
Öljylämmitys vaihdettiin taloudelliseen maalämpöön. Yksi alkuperäinen tulipesä oli jäljellä seitsemästä. Ruokasaliin rakennettiin uusi vanhanmallinen ja varaava kaakeliuuni, joka lämmittää mukavasti talvella.
Nyt remontista alkaa olla 20 vuotta ja koti kaipaisi toista kunnostuskierrosta.
– Ehkä sitten remontoimme, kun lapset muuttavat omilleen, Annakaisa tuumailee.
Lottaliina ja Annakaisa koristelevat kuusen. Hengessä mukana ovat Tommi, Otto ja Urho. Urho on syntynyt 20 vuotta sitten tapaninpäivänä, joten perheessä vietetään myös syntymäpäiviä joulun pyhinä.
Kalusteet edellisiltä polvilta
Annakaisa ei osta uutena juuri mitään. Samat esineet ovat kulkeneet mukana ensimmäisestä kodista lähtien.
– Olen opiskellut entisöijäksi ja kunnostan kalusteet itse. Rakastan kestäviä ja huollettavia puuhuonekaluja, Annakaisa sanoo.
Hän ei pidä itseään intohimoisena sisustajana. Tavarat ovat tulleet enemmän tai vähemmän sattumalta tai ne on saatu lahjaksi, tauluja myöten.
Annakaisalla oli jo opiskelija-asunnossaan isoäidin vanhat lautaset. Isoisän rintamalla veistämä puurokauha on käytössä tänäkin jouluna.
Lapsille Annakaisa on koonnut isoja muovilaatikoita, joihin hän kerää astioita, jotka he saavat mukaan, kun muuttavat omilleen.
– On paljon mukavampaa käyttää vanhoja kauniita esineitä kuin upouusia. Kun käytän isovanhempien esineitä, ihminen käväisee aina mielessä.
Hän toivoo, että omille lapsille muodostuisi samanlainen jatkumo.
– Jos kaikkea on jo olemassa, tuntuu hassulta ostaa ne tavarat uudestaan.
Sininen pöytä on ostettu Tori.fi:stä. Käsinsolmittu villamatto on 1930-luvulta. Sohvia hankittiin kaksi, jotta kaikki mahtuvat istumaan. Vitriinikaappi on antiikkiliikkeestä. Korituolit ovat kevyet nostaa takan eteen. Olohuoneen kristallikruunun Annakaisa on perinyt isoisoäidiltään.
Älä maalaa tarinan päälle
Vanhoja huonekaluja Annakaisa ei mielellään pintakäsittele uudelleen. Hän on huomannut, että suomalaisten mielestä mihinkään ei saisi tulla kolhua tai kulumaa, vaikka vanha käytössä kulunut esine voi olla todella kaunis. Vanhaan pintaan vedetään miettimättä uusi maali.
– Kulumat kertovat esineen tarinaa. Jos kaikki virheet hiotaan pois, myös esineen tarina katoaa. Vanhojen talojen kanssa on sama. Jos haluaa repiä kaiken vanhan pois, niin miksi ei rakenna saman tien kokonaan uutta, Annakaisa pohtii.
Hän haluaa säilyttää tavaroita ja rakennuksia sukupolvelta seuraavalle ja jatkaa perinteitä. Vanhaa ei sodan jälkeen arvostettu, ja paljon meni sileäksi uudistusvimmassa. Annakaisa toivoo, että opimme arvostamaan säilyneitä vanhoja rakennuksia ja esineitä yhä enemmän. Ne ovat omaa tarinaamme, joka ei saa kadota.
Ihanat joululeivonnaiset ovat Urhon tyttöystävän Suvin tekemiä. Hän on leipuri-kondiittori. Annakaisa ostaa valmiit taikinat ja leipoo niistä hyvällä omallatunnolla,
Kuusi ikkunanurkkaan
Annakaisa on tehnyt lapsilleen itse adventtikalenterin siitä asti, kun he olivat pieniä. Yläkerran portaikon kaiteeseen kiinnitetyistä pussukoista löytyy yllätys joka aamu.
– Aina sanon, että tämä on viimeinen vuosi. Mutta todennäköisesti laitan nämä niin kauan kuin lapset asuvat kotona, Annakaisa sanoo ja nauraa.
Perheellä on puutavaraliike Sarokas, joka on perustettu vuonna 1936. Liike on siirtynyt isältä pojalle jo neljästi.
– Meillä on jouluperinne, että lahjoitamme parhaille asiakkaillemme joulukuusen. Joku kuusista jää meille kotiin. Haluan aina pienen joulukuusen, sillä iso puu vie liikaa tilaa, Annakaisa kertoo.
Funkikselle tyypillisen nurkkaikkunan edessä olohuoneessa on kuuselle juuri sopiva paikka. Kuin tehty sille.
Ruokailuhuoneeseen rakennettiin uusi, mutta vanhan tyylinen kaakeliuuni. Varaavilla uuneilla saa lämmitettyä hyvin pakkaspäivinä. Pitkän pöydän on Annakaisan isä rakentanut oman kaupan puusta ja Annakaisa on käsitellyt sen Osmo Colorin puuvahalla. Vanhat numeroidut katsomontuolit ovat Tommin pelastamat. Ne löytyivät Turun vapaapalokunnan vintiltä. Kattokruunu on saatu Tommin vanhemmilta.
Eräs erityinen joulu
Aattoaamuna nautitaan riisipuurot ja tehdään viimeiset järjestelyt. Kaiken pitää olla valmista ennen Turussa julistettavaa joulurauhaa.
Monta joulua on vietetty Annakaisan siskon perheen kanssa, joka asuu naapurissa.
– Joulupäivänä ja tapaninpäivänä ajelemme sitten minun vanhemmilleni tai appivanhemmilleni jatkamaan joulun viettoa.
20 vuotta sitten joulu oli hyvin erityinen, sillä Annakaisa lähti suoraan joulupöydästä synnyttämään esikoistaan Urhoa.
– Meillä vietetään jouluna aina myös syntymäpäiviä. Kun Urho oli pieni, otimme joulukoristeet jo tapaninpäivänä pois ja tilalle ripustettiin serpentiinit ja ilmapallot. Siksi on varmaan jäänyt sellainen tapa, että aloitan joulukoristelun jo hyvissä ajoin ja riisun joulun pian pois, kun se on vietetty.
Pianon Annakaisa on saanut 15-vuotiaana syntymäpäivälahjaksi. Rakas huonekalu on kulkenut mukana kodista toiseen.
Koti
Paraisilla, Funkistalo noin 240 m². Rakennettu 1942–1945.
Asukkaat
Annakaisa Sarokas ja Tommi Suominen. Lapset Lottaliina, Otto ja Urho sekä mäyräkoira Seppo.
LUETUIMMAT
KATSO RESEPTIT
YHTEISTYÖSSÄ
LUETUIMMAT
KATSO RESEPTIT
YHTEISTYÖSSÄ
Fokus Media Finland Oy
Hämeentie 153 C, 00560 Helsinki
Y-tunnus 3157774-2
Fokus Media Finland Oy
Hämeentie 153 C, 00560 Helsinki
Y-tunnus 3157774-2