Preeriahenkisiin istutuksiin sopivat punahatut, punatähkät, siankärsämöt ja virginiantädykkeet. Yhdistä niihin koristeheiniä.
Johanna Vireaho kuvat Hanna Marttinen
Kun istutat punahattuja, saat nauttia perhosparvien tarkkailuista.
1 Unohda trimmaaminen
Nyt puutarhassa sallitaan luonnollisuus ja sen myötä jopa rikkaruohoiksi kutsutut kasvit. Voimme hyvillä mielin luopua kynsisaksin trimmatun puutarhan ihanteista ja toivottaa tervetulleeksi rennomman ja sallivan puutarhanhoidon ja nauttia luontoaltistuksesta kotipihalla.
Esteetikko voi leikitellä muodoilla ja luonnollisuudella. Puutarhassa voi sallia sipulikukkia tai palan niittyä nurmikolla. Luo rentoja ja kerroksellisia istutusalueita luonnon monimuotoisuuden lisäämiseksi.
Jos puutarhan ei halua kasvavan villinä viidakkona, voi puutarhaa trimmata viimeistellyn ilmeen luomiseksi joistakin kohdin, mikä luo jännitettä. Leikatut pensasaidat, muotoillut pensaat ja puut tuovat ryhdikkyyttä ja kontrastia puutarhaan, vaikka jossain olisi varsin villiäkin kasvua. Selkeiden rajausten rinnalla voi hyvin olla villiä ja vallatonta.
Kivirakenteet kestävät aikaa ja käyttöä. Materiaalina kivi on ikuinen ja kivirakenteet kannattaa perustaa huolella. Se on myös kestävän kehityksen mukaista viherrakentamista.
Luonnonmateriaaleista, kuten vaikkapa vesakosta harvennetuilla rungoilla tai oksilla voi tehdä aidannetta rajaamaan keittiöpuutarhan istutuksia.
2 Käytä puuta ja luonnonkiveä
Puutarhan rakenteissa näkyvät nyt puu ja luonnonkivi. Aidot materiaalit kestävät aikaa ja käyttöä ja ovat kaiken lisäksi luonnollinen ja luonteva valinta ulkotiloihin. Kestopuun sijaan valitaan ekologisempia vaihtoehtoja, esimerkiksi lämpökäsiteltyä puuta.
Hyötykasveja voi ryhmitellä koristekasvien joukkoon. Myös kuunliljat voivat yllättää. Niiden versot ovat syötäviä ja niitä nautitaan alkukesällä parsan tavoin.
Viljelylaatikkopuutarha on helppo perustaa. Tarvitset vain lavakauluksia, multaa, siemeniä tai valmiita taimia ja vähän intoa. Palkintona saat kesän mittaan mitä maistuvimpia vihanneksia. Kuvassa mangoldia.
3 Kasvata syötävää
Lähiruoan arvostus ja ruoan hinnannousu ovat lisänneet kotipuutarhureiden intoa kasvattaa syötävää. Mikä parasta, itse kasvatettu ruoka maistuu hyvältä puhumattakaan siitä, miten palkitsevaa on kerätä itse kasvatettua satoa.
Jos haluat kasvattaa ruokaa helposti, istuta monivuotisia satokasveja. Marjapensaat ja monivuotiset yrtit tuottavat satoa ilman isoja vuosittaisia kasvatus- ja hoitotoimenpiteitä. Monivuotisille kasveille ei tarvitse välttämättä edes rakentaa erillistä keittiöpuutarhaa, viljelylaatikoita ja kasvihuonetta, vaan voit istuttaa marjapensaat tai hedelmäpuut koristekasvien joukkoon tai vaikkapa metsänlaitaan syötäväksi metsäpuutarhaksi.
Muista, että voit istuttaa kasveja kerroksittain. Maan tasolla voi kasvattaa yrttejä, juureksia tai vaikkapa kuunliljaa, joka on myös syötävä kasvi. Pensaat muodostavat keskikerroksen, jonka ylle kohoavat puiden latvukset. Kerroksellisessa puutarhassa on suojapaikkoja ja ravinteita myös erilaiselle pieneliöille ja linnuille, jotka ylläpitävät luonnon tasapainoa.
Puut kuuluvat puutarhaan ja hyödyttävät hiilen sitomisessa maaperään, mutta ne tuovat myös näyttävyyttä ja kerroksellisuutta puutarhaan.
4 Istuta puu!
Ilman puita ei ole puutarhaa. Ilmastonmuutoksen myötä puiden merkitys on korostunut. Puita tarvitsemme sitomaan maaperään hiiltä, mutta puut tarjoavat myös suojaa ja ravinteita linnuille ja pieneliöille. Keväällä kukkivat puut ovat tärkeitä esimerkiksi kimalaisille, mehiläisille ja muille pölyttäjille, kun ravintoa on keväällä vähemmän tarjolla. Roskapuuksi parjattu pajuihin kuuluva raita on tärkeimpiä keväällä kukkivia puitamme.
jokainen puu on puutarhassa paikkansa ansainnut. Puut suojaavat tuulelta ja auringolta. Kuivina, kuumina kesinä puiden varjo on mukavan vilvoittava. Olisiko tänä keväänä aika istuttaa vielä yksi pihapuu?
Kompostointi on mitä parhain tapa kierrättää puutarhassa. Palkinnoksi puutarhajätteistä saat muhevaa kompostimultaa, joka ravitsee maata ja luo kasvulle edellytyksiä.
5 Kompostoi ja kierrätä
Puutarha on mitä mainioin paikka kierrättämisen kannalta. Kompostoimalla ruoanvalmistuksessa jääneet kuoret, naatit, ruoantähteet ja puutarhan kasviaineksen voit luoda uutta multaa ja kasvua.
– On helpompi nauttia omasta pihasta, kun kasvit ja maa voivat hyvin. Älä siis jätä vihreää kultaa kompostoriin, vaan ota ravinteikas aines käyttöön puutarhassa. Katepinta suojaa maata, joten kompostin loppuessa hyödynnä oman pihan lehdet ja oksahake tai levitä katetta säkistä. Esimerkiksi puutarhakate on kiertotaloustuote luonnollisesta, käsittelemättömästä ylijäämäpuusta, vinkkaa Kekkilän puutarha-asiantuntija Mari Kaartokallio.
Tammikuussa tehdyn tutkimuksen mukaan omakotitaloasujista 52 % kompostoi biojätteensä. 28 % heittää biojätteet vielä sekajätteen joukkoon. Aktiivisuus kompostoinnissa nousee selvästi iän myötä.
– Oman lämpökompostorin hankintaa pohtivan kannattaa huomioida, että kompostorin hinta vastaa noin 3,5 vuoden kuluja erilliskerätylle biojätteelle, kertoo Biolanin puutarhaneuvoja Riikka Kerttula.
Lähteenä Tutkimus Bilendi Oy:n teettämä online-kysely 11.–17.1.2024.
Kukkaniityt tarjoavat silmäniloa ja ilahduttavat pölyttäviä hyönteisiä. Kylvä siemeniä tien reunaan ja aukkokohtiin, jos isolle niitylle ei ole tilaa. Itse kasvatetut kukat ilahduttavat myös leikkokukkina.
6 Pölyttäjät kunniaan
Pölyttäjien vaaliminen on luonnon monimuotoisuuden kannalta ensiarvoisen tärkeää. Mitä moninaisempia kukkivia kasveja kasvatat puutarhassa, sen parempi. Kimalaisia, mehiläisiä, kukkakärpäsiä ja muita pörriäisiä hyödyttävät erityisesti ketojen ja niittyjen kukat, joten palanen niittyä pihatien laidalla tai nurmikollakin auttaa varsinkin tiheään asutulla seudulla, josta luonnnonniityt puuttuvat.
Kotipuutarhaan on tärkeää istuttaa keväästä syksyyn kukkivia kasveja, jotta syötävää riittää koko sesongin ajaksi. Varsinkin kevään kukintaan ja kauden päättymisen kukkiin kannattaa kiinnittää huomiota: Istuta kevääksi esimerkiksi krookuksia ja muita pieniä sipulikukkia. Loppukesän ja syksyn kukkia ovat muun muassa punahatut, päivänhatut, komeamaksaruohot, nauhukset, punalatva, punatähkä ja monet yrtit.
Timjamit ja kangasajuruohot tarjoavat syötävää sekä ihmiselle että pölyttäjille.
Onko pihasi kuiva?
Puutarhan pieneliöstöä ihastuttaa perennojen yhdistely koristeellisiin heiniin. Preeriahenkiset istutukset saavat aikaan ihastuksen tunteita myös puutarhurissa. Tämä tyyli sopii myös haastaville kuiville kasvupaikoille, jos et halua ylläpitää kuivina kausina kukkaloistoa. Kuivuus vaatii kasveilta joustavuutta ja sietokykyä entistä enemmän. Kuiville paikoille sopivat myös kauden trendikukat siankärsämöt.
Heinät sopivat hyvin yhteen niittymäisten kasvien kanssa. Useimmat heinät viihtyvät kuivilla, aurinkoisilla paikoilla.
LUETUIMMAT
KATSO RESEPTIT
YHTEISTYÖSSÄ
LUETUIMMAT
KATSO RESEPTIT
YHTEISTYÖSSÄ
Fokus Media Finland Oy
Hämeentie 153 C, 00560 Helsinki
Y-tunnus 3157774-2
Fokus Media Finland Oy
Hämeentie 153 C, 00560 Helsinki
Y-tunnus 3157774-2