Mimmi Pentikäinen kuvat Anna Riikonen
Porvoolainen ravintoloitsija ja hotellinjohtaja Taru Sassi on oivaltanut asumisesta sen, ettei ole tarpeen löytää mitään loppuelämän kotia, vaan on ihan ok rakastua aina uudelleen vanhoihin ja mitä eriskummallisimpiin taloihin ja asumuksiin ja viehättyä aina uusista asuinalueista.
Taru Sassi ja hänen puolisonsa Mikko Lahtinen ovat kuitenkin päättäneet, että tyttärien juurtumisen takia nykyisessä asunnossa asutaan todennäköisesti pitkään. Ellei perhe sitten taas hullaannu johonkin uuteen.
Taru ja Mikko lähtivät omistajiksi porvoolaiseen Hotel Onniin ja ravintola Sicapelleen vuonna 2022.
– Etsimme Porvoosta kotia, joka tuntuu persoonalliselta, ihanalta ja tarpeeksi inspiroivalta, Taru kertoo.
Uusi koti on lähellä tyttöjen tulevaa koulua ja kavereita sekä vanhempien työpaikkaa.
– Kaikki se mistä haaveilimme on nyt kävelymatkan päässä. Lisäksi tulimme iloisesti yllätetyiksi siitä, miten hyvät kaverit tyttärille löytyikään heti seinien takaa, sanoo Taru.
Asunto kuuluu pieneen puutaloyhtiöön, joka koostuu muutamista naapureista.
– Muutimme tänne alkutalvesta, jolloin kuljimme vain kadunpuoleisesta ovesta emmekä juuri tavanneet naapureita. Kevään tultua avasimme puutarhan puoleisen oven, ja eloisa sisäpihan elämä alkoi. Naapuruston lapset juoksentelevat marjapensaiden ja omenapuiden välissä aamusta iltaan. Välillä myös aikuiset kerääntyvät porukalla istumaan iltaa.
Taru ja Mikko ovat toisinaan sosiaalisen työnsä uuvuttamia ja sanovat olevansa myös hiukan erakkoja luonteeltaan.
– Nautimme siitä, että täällä saa myös olla omassa rauhassaan, sanoo Taru.
Talon ostohetkellä kodin keittiö mietitytti eniten ravintola-alalla työskentelevää pariskuntaa. Taru hankki höyläpenkin jo perheen Punkaharjun kotiin, paikallinen puuseppä teki siihen jalat. Puuliesi lämmittää talvisin, ja sillä valmistetaan myös ruokaa. Kaikki muut huonekalut ja sisustusesineet paitsi marokkolainen vintagematto on hankittu käytettyinä.
YSTÄVYSTYTÄÄN ENSIN
Tämä on perheen ensimmäinen koti, jossa ei ole omaa pihaa.
– Aika näyttää, kuinka mieli sopeutuu siihen, mutta toistaiseksi oma mökkipiha on paikannut hyvin sen puutteen.
Tämä on myös ensimmäinen koti, jota Sassit eivät ole remontoineet muuton yhteydessä. He kuitenkin harkitsevat muutoksia.
– Muutimme suoraan sisään, koska asunnon entiset omistajat olivat remontoineet talon juuri ennen sen myymistä.
Tarun ja Mikon ajatus on ensin ystävystyä talon kanssa, ihastella huoneesta toiseen avautuvia näkymiä ja aistia, miten vuodenaikojen tuomat muutokset vaikuttavat tunnelmaan.
Tarulle oli alusta asti selvää, että pintoihin tulee väriä ja että moderniksi remontoituja tiloja kuten keittiötä ja kylpyhuonetta tullaan palauttamaan takaisin vanhempaan tyyliinsä.
– Keittiö oli hieman liian hieno ja moderni meidän makuumme. Haluan keittiön, jossa on enemmän kerroksellisuutta; puisia pintoja, lämpöä ja rosoa. Mikko taas toivoo lisää käytännöllisyyttä. Itse en osaa sellaisia edes miettiä, vaan selviän aina sillä mitä on tarjolla, Taru kertoo.
Vaikka unelmakyökissä olisikin ruokakomero nurkassa ja allas ikkunan edessä, arki on kivaa myös nykyisessä keittiössä.
– Iso saareke on ihana, ja keittiö on muutenkin mukavan tilava.
Edellisten asukkaiden remontoima tyyli oli Tarun ja Mikon mieleen vähän turhan moderni. Olohuoneen ikkunat antavat sisäpihalle. Kesäisin on käytössä puutarhaan avautuva pariovi, joka onkin aamusta iltaan auki lasten kulkea. Huonekalut ovat pääosin kierrätettyjä. Vanha matto on marokkolainen. Ruudullinen sohva, nojatuoli ja pikkuryijy ovat kierrätyslöytöjä. Kynttilänjalat ovat kirppiksiltä. Mustaksi maalatussa vitriinissä säilytetään astioita ja viinejä, joita Tarulla ja Mikolla on ravintoloitsijoiksi hämmentävän vähän.
JÄRKYTYSTEN AAMU
Ensimmäinen aamu uudessa kodissa oli perheelle yhtä ilon ja surun sekamelskaa, kun heille rakas Leksa-koira menehtyi samana päivänä, kun saatiin avaimet asuntoon.
– Uusi koti toi kuitenkin surun keskelle muuta ajateltavaa ja toiveikkaita näkymiä. Mutta vanha koti tuntui turvallisemmalta, koska sinne kuuluivat yhteiset muistot koiravanhuksen kanssa vietetystä ajasta, Taru kertoo.
Uudessa asunnossa Tarua viehättävät tilavat huoneet, vanhat lankkulattiat, alkuperäiset puuovet ja isot ikkunat, jotka hänen mielestään tuovat tarinallista vanhan talon tunnelmaa.
– Olen puistelijaihminen ja haaveilen vielä ranskalaisesta parvekkeesta yläkertaan, koska tykkään puistella tekstiilejä.
Valaisin Tom Dixon, pöytä löytyi Mjukista.
ILO EDELLÄ OSTOKSILLE
Sisustaessaan Taru ei suunnittele, harkitse tai mieti asioita pitkään, vaan toimii tunteella intuitioonsa luottaen. Hän ei kertomansa mukaan ole koskaan tarkoituksella sisustanut.
– En viihdy kaupoissa, joissa myydään uusia asioita. Niiden hankkiminen olisi minulle liian helppoa ja sielutonta. Jos jokin esine tai kaluste ei tunnu sopivan johonkin kohtaan, annan sen kulkea vielä muut huoneet läpi, ja sitten vaellan sen kanssa vielä hotellissa ja ravintolassa ennen kuin luovutan.
Taru ei ole varsinainen tarpeeseen ostaja. Hän hankkii sitä, mikä tuo iloa. Toisinaan ”tämä ilahduttaa kovasti tässä kohtaa huonetta” on tarpeeksi hyvä peruste.
– Yllättävät, tavaraa pursuavat vanhojen tavaroiden myymälät saavat minut innosta sekaisin. Maksan mieluummin enemmän vanhasta ja laadukkaasta kuin uudesta ja massatuotetusta. Kirpputoreilla en etsi niinkään halpaa vaan jotain, mikä todella säväyttää.
Rohkea värien käyttäjä ei pelkää seinien maalaamista.
– Luotan tunteeseen ja teen valinnat sen mukaan. Seinät voi aina maalata uudelleen, mutta koskaan minulle ei ole tullut tarvetta siihen.
RONSKIA JA ROSOISTA
Taru rakastaa vanhaa ja kolhiintunutta puuta, kiiltävää ja värikästä marmoria sekä kiveä, jalokivenvärisiä kaakeleita, samettia ja silkkiä, ruutua ja raitaa. Kaikkea ronskia ja rosoista.
Ruokailutilassa on Tom Dixonin valaisin, josta Taru haluaisi jo päästää irti.
– Olen jo ihan kyllästynyt siihen, mutten osaa luopuakaan, kun hankimme sen Mikon kanssa ensimmäiseen yhteiseen kotiimme. Olen huono luopumaan meistä jo uloskasvaneista tavaroista. Pyrin aina löytämään niille uutta käyttöä. Tavallaan se on hyvä piirre, mutta toisinaan olisi järkevämpää panna tavara vain kiertoon, jos se ei enää palvele.
Olohuoneessa on toistaiseksi edellisten asukkaiden remontoima valkoinen ja viileähkö ilme.
– Haluamme kotiimme lisää lämpöä ja rosoisuutta, ja teemme sen vuoksi nyt pientä ”ränsistämisremonttia” aina kun töiltä ja muilta kiireiltä jää aikaa.
Pariskunta rakastaa makuuhuoneensa valoisuutta ja ikkunoista avautuvaa näkymää empirekaupungin kattojen ylle. Vuodetekstiilit ovat lahjaksi saatuja. Taru ei mielestään osaa ostaa uusia lakanoita, kun vanhoja hyviäkin on olemassa. Kaikki tavarat ovat kierrätettynä ostettuja. Rottinkituoli ostettiin alun perin hotelliin, mutta se ei tällä hetkellä mahdu sinne. Taru löysi toisen yöpöydistä kirpparilta. Myöhemmin Mikko törmäsi sattumalta Torissa toiseen samanlaiseen yöpöytään.
IRTIOTTO PIKKUKYLILLE
Vaikka Taru ja Mikko ovat muuttaneet usein, he eivät koskaan ole hankkineet uutta sisustusta uuteen kotiin.
– Nyt hankintalistalla on makuuhuoneeseen sopiva lipasto arkivaatteille, uudet allastasot kaikkiin kylpyhuoneisiin, divaani olohuoneeseen tai pukeutumishuoneeseen ja uusi sisustus pukeutumishuoneen vaatekaappiseinustalle. Kaikki käytettyinä tietysti, joten nämä haaveet toteutuvat ehkä ensi viikolla tai viiden vuoden päästä. Ja siihen väliin saattaa mahtua uusia ideoita, sanoo Taru ja naurahtaa.
Ajokortittoman hotellinemännän haaveet ovat osittain riippuvaisia keittiömestaripuolison menoista.
– Olen haaveillut jo pidempään muutaman päivän irtiotosta, jolloin voisimme ison pakettiauton kanssa kierrellä pitkin pienten kylien kirpputoreja. Valitettavasti Mikko ei haaveile samanlaisesta retkestä, joten se saa vielä odottaa.
Taru aloitti kirppariharrastuksensa alle parikymppisenä.
– En silloin ajatellut vastuullisuutta, oli vain sisäinen palo vanhoihin tavaroihin ja uniikkeihin löytöihin. Vuosikymmenten saatossa olen omaksunut tämän elämäntavan niin, etten osaisi enää toimia toisin.
Tarulla ei ole tyyli-ikoneja, mutta hän on vaikuttunut omien isovanhempiensa tavasta luoda kodikkuutta.
– Muutenkin iäkkäiden ihmisten ja elämää nähneiden taitelijoiden kodit kiinnostavat. He eivät yritä mitään. Myös aitous ja helppous viehättävät, tällaisia kuvia ihailen usein ulkomaisilla vanhojen kotien sisustustileillä somessa.
KOTI
Porvoossa
Kaksikerroksinen asunto neljän asunnon puutaloyhtiössä Porvoossa, 185 m2, suuri kellaritila. Rakennettu 1912.
ASUKKAAT
Ravintoloitsija-hotellinjohtaja Taru Sassi, 38, ja keittiömestari-ravintoloitsija Mikko Lahtinen, 42. Lapset Elma, 7, ja Klara, 4, sekä Bianca- ja Noci-koirat. Instagramissa @tarabanxx, @lahtinenmikko, @sicapelle.restaurant, @hotelonni.
Tarun lempikirpputorit Porvoossa
Tavara Kammari, Teollisuustie 12 B, tavarakammari.fi
Wanhakierto – Finafynd, Asentajantie 12, samaria.fi
Goodwill Porvoo, Ratsumestarinkatu 9, goodwill.fi
LUETUIMMAT
KATSO RESEPTIT
YHTEISTYÖSSÄ
LUETUIMMAT
KATSO RESEPTIT
YHTEISTYÖSSÄ
Fokus Media Finland Oy
Hämeentie 153 C, 00560 Helsinki
Y-tunnus 3157774-2
Fokus Media Finland Oy
Hämeentie 153 C, 00560 Helsinki
Y-tunnus 3157774-2