Artikkeli

Koti ja keit­tiö 6-7/2010 KUVA UL­LA­MAI­JA HÄN­NI­NEN

Tarte tatin raparperista

Paloittele raparperit. Kuumenna voita ja sokeria pannussa, kunnes sokeri alkaa karamellisoitua eli muuttua siirappimaiseksi...

6–8 an­nos­ta

noin 300 g val­mis­ta

mu­ro­tai­ki­naa

500 g ra­par­pe­ria

100 g voi­ta

1 1/4 dl so­ke­ria

2 rkl sit­ruu­na­me­hua

2 tl tuo­ret­ta in­ki­vää­riä raas­tet­tu­na

Voi­te­luun:

1 muna

Tar­joi­luun:

1 prk (250 g) mas­car­po­ne­juus­toa

2–3 rkl to­mu­so­ke­ria

1. Pa­loit­te­le ra­par­pe­rit. Kuu­men­na voi­ta ja so­ke­ria pan­nus­sa, kun­nes so­ke­ri al­kaa ka­ra­mel­li­soi­tua eli muut­tua sii­rap­pi­mai­sek­si. Li­sää ra­par­pe­ri­pa­lat ja kään­te­le pa­rin mi­nuu­tin ajan. Li­sää sit­ruu­na­me­hu ja in­ki­vää­ri. Nos­ta ra­par­pe­rit pii­rak­ka­vuo­kaan tai va­lu­rau­ta­pan­nuun. Kaa­da pääl­le voi-so­ke­ri­se­os. Jääh­dy­tä het­ki.

2. Kau­li mu­ro­tai­ki­nas­ta ohut, vuo­an ko­koi­nen levy. Nos­ta tai­ki­na­le­vy ra­par­pe­rien pääl­le vuo­kaan ja pai­ne­le reu­nat tii­viis­ti. Voi­te­le mu­nal­la, pis­te­le ja pais­ta tort­tua en­sin uu­nis­sa 200 as­tees­sa 15 mi­nuut­tia. Las­ke läm­pö­ti­la 175 as­tee­seen ja pais­ta vie­lä noin 20 mi­nuut­tia.

3. An­na tor­tun ve­täy­tyä het­ki ja ku­moa se tar­joi­lu­va­dil­le. Tar­joa to­mu­so­ke­ril­la maus­te­tun mas­car­po­ne­juus­ton kera.

Val­mis­tu­sai­ka: noin 30 min + pais­to­ai­ka 30 min

Vai­keu­sas­te: hie­man työ­läs

Hin­ta: noin 8,50 €