Artikkeli

Tarte tatin punasipulista

Ota pakastetaikina sulamaan hyvissä ajoin huoneenlämpöön. Kuori sipulit ja leikkaa ne sentin paksuisiksi viipaleiksi...

500 g pu­na­si­pu­lei­ta

30 g voi­ta

2/3 dl pu­na­vii­niä

2/3 dl vet­tä

1 rkl kas­vis- tai va­si­kan­fon­dia

2 rkl juok­se­vaa hu­na­jaa

1 rkl sil­put­tua tuo­ret­ta ros­ma­rii­nia

suo­laa

mus­ta­pip­pu­ria

1 pkt (400 g)

pe­ru­na-ruis­tai­ki­naa

Pääl­le:

150 g vuo­hen­juus­toa

1. Ota pa­kas­te­tai­ki­na su­la­maan hy­vis­sä ajoin huo­neen­läm­pöön. Kuo­ri si­pu­lit ja leik­kaa ne sen­tin pak­sui­sik­si vii­pa­leik­si. Su­la­ta voi laa­ke­as­sa pan­nus­sa ja aset­te­le si­pu­li­vii­pa­leet yh­dek­si tii­viik­si ker­rok­sek­si pan­nuun. Pais­ta si­pu­lei­ta kes­ki­läm­möl­lä kään­tä­mät­tä 4–5 mi­nuut­tia tai kun­nes ne saa­vat vä­riä.

2. Li­sää pan­nuun vii­ni, vesi, fon­di ja maus­teet. Hau­du­ta si­pu­lei­ta lie­mes­sä 8-10 mi­nuut­tia, kun­nes ne ovat peh­mei­tä ja nes­teen mää­rä on vä­hen­ty­nyt noin puo­leen.

3. Voi­te­le hal­kai­si­jal­taan noin 22–24 cm pii­ras­vuo­ka ja aset­te­le sen poh­jal­le si­pu­lit ja kaa­da lie­mi pääl­le. Tar­kis­ta maku ja li­sää tar­vit­ta­es­sa vie­lä suo­laa ja pip­pu­ria.

4. Kau­li su­la­nut pe­ru­na-ruis­tai­ki­na laa­jem­mak­si le­vyk­si ja nos­ta se si­pu­li­ker­rok­sen pääl­le. Pai­ne­le tai­ki­nan reu­nat tii­viis­ti vuo­an reu­noil­le. Pais­ta 200-as­tei­ses­sa uu­nis­sa noin 20–25 mi­nuut­tia tai kun­nes tai­ki­na on saa­nut hie­man vä­riä.

5. Ku­moa si­pu­li­tort­tu va­ro­vas­ti va­dil­le. Mu­ren­na pääl­le vuo­hen­juus­toa ja ko­ris­te­le ha­lu­tes­sa­si tuo­reel­la ros­ma­rii­nil­la.

Vink­ki! Voit val­mis­taa tor­tun myös kel­ta- tai sa­lot­ti­si­pu­leis­ta.