TUULA SALAKARI
KUVAT JAANIS KERKIS
Koti ja keittiö 4/2014
MIKÄ: Villa Kari, 271 m². 4—5 h + k + sauna. MISSÄ: Helsingissä, Vartiokylässä. TÄÄLLÄ ASUVAT: Kari ja Katri Niemi, sekä Inka, 11, Timi, 10, Tiitus, 8, ja Neela, 7, Vuorenmaa.
Takkatuli näkyy niin oleskelu- kuin ruokailutilaan. Takan malli on sama kuin Olavi Koposen Kotilossa ja Villa Lenassa. Artekin pitkä pöytä ja satulavyötuolit hankittiin jo edelliseen kotiin.
Tervetuloa ympärän muotoiseen taloon, täällä kaikki toimii kuin ajatus eikä esteitä ole. Yhdessä tasossa oleva omakotitalo on muodoltaan kuin pyörylä. Sen keskellä kukoistaa vehreä pihamaa. Taloa kiertävät sileät käytävät niin sisäpihalla kuin talon ulkopuolellakin, jotta pyörätuolilla liikkuminen on vaivatonta.
Arkkitehti halusi talon kiertyvän pienen puutarhan ympärille, joka olisi lämmin ja tuulelta suojattu oleilupaikka.
Puutalo on nimeltään Villa Kari isäntänsä Kari Niemen mukaan. Vuonna 2007 Helsingin kaupunki tarjosi tontteja esteettömään rakentamiseen ryhtyville liikuntarajoitteisille. Kari Niemi sai tontin Vartiokylän vanhalta omakotialueelta. Rakennusasioita tutkaillessaan hän näki netissä arkkitehti Olavi Koposen suunnitteleman Villa Lenan, joka on luonnon keskelle tehty puuhuvila Espoossa.
Talon runko on koottu puuelementeistä, jotka toimitti MPH-rakennus. Sisä- ja ulkoverhoukset on tehty paikalla. Ulkovaippa sekä terassien rakenteet ja pinnat ovat siperianlehtikuusta. Ulkoverhous on lämpökäsiteltyä mäntyä Thermowoodilta.
– Sen muodot ja yhteys luontoon viehättivät minua. Soitin Olaville ja kysyin, onnistuuko, Kari kertoo.
Keittiön viereisessä lasiseinäisessä tilassa Kari pääsee lähelle ikkunaa katselemaan luontoa. Timi on juuri tullut matsista ja selittää Karille innokkaasti pelitilanteita. Tarjoiluvaunu on Artekin, kello on tilattu Katrin tuttavan kautta Italiasta.
Olavi Koponen otti haasteen vastaan. Karilla oli arkkitehdille vain kaksi ehtoa: kodissa pitää voida liikkua ja elää pyörätuolin kanssa ja luonnon tulee olla erottamaton osa rakennusta.
Terassin ovi pyörii kevyesti laakeroidun akselinsa ympäri.
JAPANIN MALLIIN
Ensimmäisen suunnitelman mukaan tontille olisi rakennettu kolme harjakattoista lasiverannoilla yhdistettyä taloa, mutta rakennusoikeus tuli vastaan. Suunnitelma vaihtui, ja lopulta päädyttiin yksitasoiseen rakennukseen, jonka sisä- ja ulkotilat kuuluvat saumattomasti yhteen.
Leveä, helposti pyörätuolilla liikuttava käytävä kiertää talon sisä- ja ulkopuolella. Sisäseinät Villa Karissa ovat lasia, vaneria tai vaakalaudoitusta. Puupylväät ja -katto lisäävät lämpöä ja pehmeyttä. Pyöreän rakennuksen sisustaminen on haastavaa.
Japanilainen puuarkkitehtuuri on taiteilijaprofessori Olavi Koposelle tärkeää. Hänen itselleen suunnittelemassa Villa Lenassa toteutuu selkeälinjainen japanilainen arkkitehtuuri, jota hän on toistanut Villa Karissa.
– Villa Kari on Niemen perheen tarpeisiin sopiva ja mukautettu, Olavi Koponen kertoo.
Keittiön saareke suunniteltiin niin, että astioita varten saatiin riittävästi säilytystilaa pyörä-tuolin tasolle. Lieden alla on tyhjä tila, niin että pyörätuolinkin kanssa mahtuu kokkailemaan.
– Olavi hoiti tarvikkeet sekä rakennusmiehet, heitä olivat muun muassa Jussi Vuorenmaa ja Paavo Pekkala. Pääsin sisälle vasta, kun kaikki oli käytännössä valmista, Kari muistelee.
Taloa kiertää sileä käytävä.
Syksyllä 2009 Villa Kari oli vihdoin niin valmis, että Niemet pääsivät muuttamaan. Katri ja Kari olivat tutustuneet toisiinsa, kun rakennuksen perustukset oli jo tehty.
– Talo suunniteltiin ensin vain Karille, nyt täällä asun myös minä ja neljä lastani, mutta koti toimii hyvin suurellekin perheelle, Katri sanoo.
Säilytystilasta talossa on hieman pulaa. Etenkin lasten urheiluvälineet jäävät usein eteiseen.
ILMAN ESTEITÄ
Kaikki huoneet ovat yhdessä tasossa. Ulko-oven oikealla puolella on keittiö sekä ruokailu- ja oleskelutila. Vasemmalla ovat tekniset tilat ja käynti autotalliin sekä kodinhoitotila, lastenhuoneita, sitten sauna ja vanhempien makuuhuone, kunnes siirrytään piha-alueelle ja palataan oleskelutilaan. Lapset rakastavat taloa, sillä täällä voi juosta ympyrää.
Taiteilijaprofessori, arkkitehti Olavi Koposen suunnittelema Villa Kari maastoutuu Vartiokylän maisemiin.
Kynnyksiä tai turhia väliovia talossa ei ole, jotta kulkeminen olisi mahdollisimman kätevää. Avara tilankäyttö on myös tärkeää, kun kodissa liikutaan pyörätuolilla.
Katri ja Kari avioituivat, kun talon perustukset oli jo kaivettu.
Lattia on hiottua betonia, johon on sekoitettu Iittalan lasimurskaa. Seinät ovat lasia, vaneria ja suomalaista hienosahattua kuusta. Puupylväät ja -katto lisäävät lämpöä ja pehmeyttä. Lasiin yhdistettynä puu säilyttää raikkautensa.
Kahden makuuhuoneen välisessä tilassa kasvaa alppiruusuja. Pihalla on käytetty paljon ikivihreitä kasveja.
Arkkitehti ei halunnut taloon verhotankoja eikä verhoja.
– Olen tottunut siihen, että hämärän hiipiessä vedän verhot eteen. Täällä se on hiukan vaikeaa, Katri nauraa.
Tyttöjen huoneen toisella seinällä on kirjahylly pullollaan lasten- ja nuortenkirjoja. Vastakkaisella puolella on kerrossänky sekä lipasto. Päätyyn mahtui vielä pieni kirjoituspöytä.
Erikoisen muotoisen talon sisustaminen on paikoin ongelmallista. Hukkaneliöitä on, sillä ikkunoiden viereen ei voi laittaa mitään.
– Säilytystilaa olisi hyvä olla enemmän, koska minulla on useita pyörätuoleja ja lapsilla paljon pelivälineitä, Kari sanoo.
Sisäpihalla kasvaa puita sekä pensaita, kuten tuivio, keijuangervo, seppelvarpu, lamoherukka ja rusovuohenkuusama.
PIHA TALON SUOJASSA
Villa Kari kiertyy puutarhan ympärille, ja sisäpihan puoleinen seinä on kokonaan ikkunaa. Maisema-arkkitehti Elina Aarnisalo teki pihasuunnitelman. Puutarhaan istutettiin vaahtera ja purppuratuomi sekä mäntyjä ja kotipihlajia, lisäksi eri pensaita on useita. Katteena on betonikiveä ja -laattaa.
Kylpy- ja suihkutilojen on oltava väljiä, jotta pyörätuolilla mahtuu kulkemaan. Laatat ovat Marazzin.
Kasvien sijoittelussa haettiin kerroksellisuutta ja toistuvuutta. Ikivihreiden kasvien ohella väripilkkuina on hienoja syysvärejä tuottavia puita ja pensaita.
Suihkutilan ikkunan eteen tehtiin säleikkö, jotta ulkoa ei näe sisälle.
– Pihasta tuli helppohoitoinen muttei tylsä. Talon erikoinen muoto ja tontin korkeuserot asettivat haasteita. Oleskelualueena on sisäpiha, mutta aluetta jatkettiin myös rakennuksen ulkopuolelle etelän suuntaan, kertoo Elisa.
Sisäpihan puoleinen seinä on kokonaan ikkunaa. Lasia on käytetty lähes kaikissa mahdollisissa paikoissa, myös huoneiden käytävän puoleisissa seinissä.
LUETUIMMAT
LUE KOTI & KEITTIÖ
KATSO RESEPTIT
YHTEISTYÖSSÄ
LUETUIMMAT
LUE KOTI & KEITTIÖ
KATSO RESEPTIT
YHTEISTYÖSSÄ