Punamullatun, matalan talon runko on 1800-luvulta, ja siihen on tehty pieni laajennus.
Anna-Liisa Hämäläinen kuvat Riitta Sourander
Kalusteet ovat pääosin olleet talossa jo Kerstinin puolison Stenin vanhempien aikana. Pöydän yllä roikkuvan Flosin valaisimen Kerstin ja hänen ensimmäinen puolisonsa Ristomatti Ratia toivat Italiasta. Kun Kerstin ja Sten muuttivat Sälgkullaan 1987, Kerstin tilasi lattian käsittelyyn aineet Tanskasta, Suomesta niitä ei saanut. Takana näkyy makuuhuone.
Navettapuodissa myydään muun muassa Kerstinin decoupage-tekniikalla kuvioimia kastelukannuja. Kerstinillä on yllään arvostamansa Vuokko Nurmesniemen Piccolo-kuosia, ei vintagea vaan uustuotantoa: ”Pidän uusista materiaaleista, kuten stretchistä.”
Välkommen till Sälgkulla, tervetuloa Pajukukkulalle, toivottaa Kerstin Enbom punamullatun, matalan puutalon rappusilla.
Vieras mykistyy jo eteisessä, ja ihmetys toisensa jälkeen on edessä 1800-luvulla rakennetun talon huoneissa. Täällä voisi varmasti todeta, että jokaisella esineellä on tarina. Mutta jos ne kaivaisi esiin, niistä tulisi paksu kirja.
Kerstinin kodissa yltäkylläisyydellä ei ole rajaa: On kaksi isoa ruokapöytää ja keittiössä pienempi. On monenmoisia vanhoja tuoleja, divaani ja iso valkeaksi kalkittu uuni. On pieniä esineitä, patsaita ja kirjoja. Kerstin kertoo, että kalusteet ovat pääosin talonpoikaisantiikkia ja olleet täällä vuosikymmeniä. Hän siirtelee niitä talosta toiseen, sillä Sälgkullaan kuuluu monta rakennusta.
Rörstrandin Gripsholm-soppakulhon antoi Armi Ratia häälahjaksi Kerstinille ja Stenille. Se oli täynnä kuivia ruusun terälehtiä.
Kauneus puhuttelee
Keittiön padoilla, kattiloilla, laseilla ja lautasilla pyörittäisi hyvinkin pientä ravintolaa. Yhdelle lautaselle lasikuvun alle on asetettu latva-artisokka, toiselle omena. Jokaisessa huoneessa on erilaisissa maljakoissa kukkaoksia, luonnonkukkia ja kukkia omasta puutarhasta.
– Pidän kukista. Kaikki kaunis puhuttelee minua, Kerstin sanoo.
Jopa puutarhan linnunpelätin on vaihtuva taideteos. Sälgkullassa jokainen yksityiskohta viestittää, että siellä asuu estetiikan ammattilainen. Elinpiiriään, erityisesti puutarhaansa, Kerstin kuvaa Instagramiin.
– Olen saanut kontakteja ja seuraajia myös muualta maailmasta, hän sanoo.
Talo on pitkä ja huoneet vanhaan tapaan peräkkäin. Näkymä salista eteiseen ja kirjastoon.
Kirjaston iso työpöytä oli ennen Marimekon myyntipöytä. Sen ääressä ovat työskennelleet sekä Kerstin että Sten.
Haluan elää luonnossa
Kerstin tarjoaa leipomiaan pikkupizzoja ja raparperipiirakkaa, joka on aseteltu niin kauniisti, ettei sitä raaskisi leikata. Hän kasvattaa puutarhassa ja kasvihuoneessa vihannekset ja juurekset.
– En osta juuri mitään ja elän säästäväisesti. Haluan elää luonnossa ja kasvattaa kaiken mitä tarvitsen, hän sanoo.
Vanhassa pihapiirissä riittää koko ajan kunnostettavaa ja huollettavaa niin sisällä kuin pihamaalla. Se sopii Kerstinille, joka haluaa tehdä koko ajan jotakin.
Ei taida olla työtä tai materiaalia, jota hän kavahtaisi.
Talossa on ompeluhuone, jossa hän ompelee muun muassa nalleja patjakankaista. Niitä ja paljon muuta Kerstiin valmistamaa myydään navetassa sijaitsevassa puodissa.
Navettapuodin katossa roikkuu kreikankielisestä uudesta testamentista tehty paperihimmeli. Paperista hän valmistaa näyttäviä kukkia. Peltisiin kastelukannuihin hän tekee decoupage-tekniikalla lempeitä kasviaiheita. Hän valaa kynttilöitä vaikka Ikean kynttilänjämistä. Hän tekee koruja. Betoni muotoutuu hänen käsissään veistoksiksi ja astioiksi, ja hän pitää betonikursseja.
Keittiö remontoitiin vuonna 1987, kun Kerstin ja Sten lapsineen muuttivat Sipooseen: ”Suunnittelin keittiön, ja se maksoi 14 000 markkaa. Minulle sanottiin, että se oli kuin ravintolakeittiö.”
Birger Kaipiainen antoi Kerstinille orvokkilautaset lahjaksi, kun hän meni naimisiin Stenin kanssa. Decoupage-tekniikalla kuvioidut astiat ikkunalla ovat Kerstinin tekemiä.
Kaivopuistosta maalle
Kerstinin puolison vanhemmat hankkivat Sälgkullan kesäkodikseen jo 1934. Alkuperäisiä rakennuksia ovat päätalo, navetta ja riihi, joka on vuodelta 1791. Sotilastorppa ja vanha suola-aitta on tuotu paikalle Pornaisista, luhti vuodelta 1812 Porkkalasta, luhtiaitta vuodelta 1731 Evijärveltä, tuulimylly Lappajärveltä.
Kerstin ja Sten Enbom muuttivat kahden lapsensa kanssa Sipooseen Helsingin Kaivopuistosta 1987.
– Lapsilla oli täältä paremmat yhteydet kouluun kuin Kaivopuistosta. Bussi kulki vierestä, Kaivopuistosta jouduin saattamaan heitä kouluun ja takaisin, Kerstin muistelee.
Sälgkullassa on tehty mainoskuvauksia, ja se on esitelty World of Interiors -lehdessä. Tänään 76-vuotias Kerstin asuu siellä itsekseen, sillä 90 vuotta täyttänyt Sten-puoliso on muistisairas ja on nyt vanhainkodissa.
Pitkä ruokapöytä oli talossa, kuten useimmat muutkin huonekalut. Sen sijaan pienen soikean pöydän Kerstin on ostanut antiikkimarkkinoilta.
"Marimekko on sulle paras koulu"
Sten Enbom on Kerstinin toinen puoliso. Ensimmäinen oli Ristomatti Ratia. Hänet Kerstin tapasi 16-vuotiaana Sköldvikissä ollessaan hakemassa maitoa kannulla. Punainen avoauto pysähtyi. Kerstin poltti salaa tupakkaa ja hädissään laittoi natsan maitokannuun siltä varalta, että autoa olisi ajanut joku tuttu aikuinen. Kerstinillä oli yllään paita, jonka hän oli ostanut Marimekon Tunturikadun-myymälästä Helsingistä.
– Sulla on meidän paita päällä, sanoi kuljettaja, parikymppinen Ristomatti Ratia.
Pari teki treffit. 19-vuotiaana Kerstin oli naimisissa ja 21-vuotiaana kahden lapsen äiti. Häämatka tehtiin avoautolla Venetsiaan. Pari lähti opiskelemaan Leicesteriin, Englantiin. Armi Ratia määräsi lasten nimet, eikä Kerstin saanut puhua heidän kanssaan ruotsia.
Kun Kerstin halusi opiskelemaan, Armi Ratia kielsi.
– Marimekko on sulle paras koulu, hän sanoi, Kerstin muistelee.
Makuuhuoneen ikkunaseinällä on Kerstinin ensimmäisen puolison Ristomatti Ratian suunnittelema Palaset-laatikosto. Purjelaivan Kerstin hankki Kaivopuiston Antiikista lievittämään meren ikäväänsä, kun perhe muutti Kaivopuistosta Sipooseen.
Eteisen penkillä istuu yksi Kerstinin suosituimmista töistä, nalle. Kaavat hän löysi ruotsalaisesta Allers-lehdestä 1980-luvulla. Kangas on Kerstinin tyttären Sofia Enbomin painama.
En muuttaisi kaupunkiin
Kerstin työskenteli Marimekossa neljätoista vuotta. Hän suunnitteli Marimekolle 80 kuosia ja kertoo, että ne ovat tunnetumpia ja suositumpia Ruotsissa kuin Suomessa. Myöhemmin hän kouluttautui sisustusarkkitehdiksi. 1990-luvun laman aikaan hän toimi käsityönopettajana ja opetti myös suomen kieltä.
Tänään Kerstin hoitaa puutarhaansa, pitää kauppaa ja pohtii bed & breakfastin perustamista.
Sälgkullassa on läsnä muistoja myös ensimmäisestä anopista, Armi Ratiasta. Välikön kelta-pinkkiruudullisen huovan hän lähetti Ristomatille ja Kerstinille Leicesteriin. Ruokasalin ikkunalla on Rörstrandin soppakulho, jonka hän antoi häälahjaksi Kerstinille ja Stenille. Kirjaston ikkunalaudalla on Alvar Aallon suuri Savoy-maljakko, jonka Kerstin pelasti Bökarsista.
– Armi oli heittämässä maljakkoa roskalavalle, koska siinä oli särö.
Kerstin ei rosoja säikähdä, ei maljakossa eikä elämässä.
– En ikinä enää muuttaisi kaupunkiin. Täällä on aivan ihanaa. Olen aina viihtynyt maalla, ja lapsuudenkodissani Helsingin Malmilla oli iso puutarha. Kaivopuistossa en viihtynyt, kun piti pukeutua hienosti jopa mennessään kauppaan.
Kerstinin puoti on entisessä navetassa. Hänen puolisonsa Sten Enbom on ollut taitava rakentaja, ja hänellä oli oma verstas navetan toisessa päässä.
Koti
Sipoossa
1800-luvulla rakennetussa talossa Immersbyssä 6 h + keittiö + kph + veranta, noin 200 m².
Asukkaat
Taiteilija Kerstin Enbom, Instagramissa @kerstinenbom, enbom.fi.
LUETUIMMAT
KATSO RESEPTIT
YHTEISTYÖSSÄ
LUETUIMMAT
KATSO RESEPTIT
YHTEISTYÖSSÄ
Fokus Media Finland Oy
Hämeentie 153 C, 00560 Helsinki
Y-tunnus 3157774-2
Fokus Media Finland Oy
Hämeentie 153 C, 00560 Helsinki
Y-tunnus 3157774-2