Olohuoneesta avautuvat näkymät talon päätyyn ja vasemmalle atriumpihalle. Takka on sekä sisällä että ulkona. Ross Littlen nahkaverhoiltu nojatuoli löytyi Aeron kierrätyskaupasta. Napakka nahkasohva on Duxin, sohvapöytä Isamu Noguchin klassikko vuodelta 1944. Ilmari Tapiovaaran Mademoiselle-tuolia Matti kehuu mukavaksi istua. Artwood-sisalmatto on ruotsalainen. Alvar Aallon A810-valaisimia on hyvän valon takia useampi. Ilari Hautamäen iso, värikäs maalaus on Billnäsin kesänäyttelystä ja tärkeä Matille ja Birgitalle. Sohvan takana on Matin Jukka-veljen työ vuodelta 1986.
Kuvaussuunnittelu Mia Lundberg Teksti Anna-Liisa Hämäläinen kuvat Jaanis Kerkis
Tästä kaikki alkoi, sanoo Matti Remes ja näyttää Arabian sinistä Valencia-kulhoa. Hän kertoo, että se on maalattu käsin ja että siitä löytyvät nimikirjaimet A. R. Arabian koristemaalareilla oli tapana nimikoida työnsä. Tekijä on Matin täti, Anja Ruusu.
Anja-täti oli Matille tärkeä ja sai hänet kiinnostumaan designista ja taiteesta jo pienenä. Hän kertoo myös, että hänen jo edesmenneestä kaksoisveljestään Jukasta tuli ammattitaiteilija.
– Minusta tuli kaupallisempi taiteilija, hän toteaa.
Tällä hän viittaa omaan uraansa graafisena suunnittelijana, jonka erikoisalaa oli pakkausten suunnittelu.
Matin käsialaa ovat muun muassa yli 40 vuotta elänyt Kansallisteatterin talologo ja Marianne-
karkkipaperin musta teksti.
Mutta on Matti tehnyt omaakin taidetta. Kotona on niin tauluja kuin veistoksia.
Matin täti Anja Ruusu oli Arabian koristemaalari, joka maalasi muun muassa Ulla Procopén Valencia-sarjaa. Jos kirpputorilta löytyy Valencia nimikirjaimin A.R., Matti ostaa sen. Musta häkkyrä on amerikkalaisen kuvataiteilijan kynttilänjalka ja ostettu Eeva Pinomaan galleriasta Hangosta.
Hangon kesämiljöö tuli kirjoihin
Vuosi sitten Matti myi Remes & Packart -toimiston ja siirtyi eläkkeelle. Tekemistä toki riittää, sillä hän jatkaa kirjailijan uraansa, jonka hän aloitti viisikymppisenä.
– Kävin ostamassa kirjoja divareista ja aina arvostelin niitä. Divarinpitäjä kyllästyi juttuihini ja käski kirjoittamaan itse kirjani, jotta saan sellaisen kuin haluan.
Ensimmäinen Ruben Waara -dekkari Tappo-
tanssi ilmestyi 2003. Ei ole sattumaa, että rikoksia tapahtuu Hangossa, sillä siellä sijaitsee Matin ja Birgitan vapaa-ajan koti. Sinne vie myös tuorein dekkari, Periaatteen mies, joka ilmestyi vuonna 2019.
Upean funkiskokonaisuuden suunnitteli arkkitehti Veikko Malmio 1963. Remekset istuttivat keväisin kukkivat rusokirsikkapuun ja omenapuun.
Harvinainen funkistalo
Nyt tutkimme kuitenkin Matti ja Birgitta
Remeksen kotia Espoon Tapiolassa. Sen suunnitteli arkkitehti Veikko Malmio (1918–2000), joka tunnetaan parhaiten Hanasaaren kulttuurikeskuksesta. Tapiolan puutarhakaupunkiin hän suunnitteli lukuisia kohteita.
Rivitaloyhtiössä sijaitseva kytketty, yksitasoinen paritalo valmistui 1963. Aravasäädökset sääntelivät neliöitä, joita oli alun perin virallisesti 99. Varastosta tehtiin 2000-luvun alkupuolella putkiremontin yhteydessä 20 neliön saunaosasto.
Remeksen viisilapsinen perhe muutti tähän kotiin parikymmentä vuotta sitten toisesta Malmion suunnittelemasta talosta. Asunto ei ollut julkisessa myynnissä, vaan osui kohdalle, kun Remekset olivat jättäneet lappuja, joissa kertoivat kiinnostuksestaan.
– Funkistalo on erittäin harvinainen. Se edustaa niin sanottua vanhaa Tapiolan designia. Suojaisa atriumpiha oli aivan erikoinen, Matti kertoo.
Funkistakka on atriumpihan puoleisella seinällä. Lasiesine on ostettu Calabriasta Italiasta. Veistos oikealla on Matin oma. Etualalla Ilmari Tapiovaaran Mademoiselle-tuoli.
Tilava atriumpiha on ainutlaatuinen. Se laatoitettiin 1960-luvun hengessä Oriveden musta -graniitilla. Harry Bertoian Diamond-tuolit sopivat tyyliin. Atriumpihalla on vain ruukkukukkia, jotta se on helppohoitoinen. Pronssiveistoksen Matti ja Birgitta ostivat Helanderin huutokaupasta, koska se oli täydellinen atriumpihan altaaseen. – Jos tekijä tunnistaa itsensä, saa ilmoittautua, Matti vinkkaa.
Takka sisällä ja ulkona
Matti kiittää arkkitehtuurin selkeyttä, avaruutta ja huolellista rakennustapaa. Oleellista on, että ikkunoita on paljon ja monesta kohtaa näkee huoneiston läpi. Ikkunat ovat suuria, mutta eivät ulotu lattiaan asti.
– Kauniit ikkunanpuitteet rajaavat maiseman kuin taulun. Pienikin ikkuna voi olla jumalainen, jos siitä avautuu riittävän kaunis näkymä, Matti sanoo.
Asunto muodostaa U-kirjaimen peräti 60-neliöisen atriumpihan ympärille. Samasta hormista avautuu takka olohuoneeseen ja pihalle.
Erikoista on, ettei talossa ole eteistä tuulikaappeineen, vaan pihalta tullaan suoraan olohuoneeseen. Edellinen asukas, Liisa nimeltään, oli purkanut joitakin väliseiniä. Matti ja Birgitta remontoivat ainoastaan keittiön. Tammiparkettikin on alkuperäinen.
Keittiön kalusteet ovat Nixi-Keittiöiden. Työtaso on kiveä. Välitilan laatta kiiltää hienosti. U-keittiön saareke rajaa ruokailutilan, ja ratkaisu toimii hyvin. Seinäkello on George Nelsonin Vitralle 1948 suunnittelema Ball Clock. Takana kodinhoitohuone ja sen seinällä Paul Osipowin grafiikkaa.
Ruokailuryhmä on tanskalainen. Pöydän takana on Matin taiteilijaveljen Jukka Remeksen (1955–1991) työ. Oikealla Tiina Kivisen työ Hyppy askel hyppy. Janne Kataja oli ostanut taulun Bukowskin huutokaupasta ja antanut sen Jukan Helmi-tyttärelle, jonka kotiin se ei mahtunut. Se päätyi Matille ja Birgitalle. Ruokailutilan katossa on spotit korostamassa taidetta.
– Muuten teimme lähinnä maalausremontin, sillä halusimme kunnioittaa arkkitehtuuria ja säilyttää kaiken alkuperäisessä kunnossa.
Perhe asui ainutlaatuisessa kodissaan pitkään, ja juttumme kuvattiin keväällä juuri upean atriumpihan takia. Jokin aika sitten Matti ja Birgitta myivät kodin, hieman etuajassa suunnittelemaansa nähden.
– Meitä edeltävä asukas sanoi muuttavansa palvelutaloon, koska talosta oli liian pitkä rollaattorimatka kauppoihin. Loppujen lopuksi mekin halusimme muuttaa lähemmäs palveluita.
Edellinen asukas, Liisa, oli teettänyt 1970-luvulla olohuoneeseen merbaupuusta hienon kalusteen vitriineineen ja baarikaappeinen. Kodin yleisvaloina ovat suorakaiteen muotoiset kattovalaisimet.
Laadukas tulee halvemmaksi
Sisustus koostuu pääosin 1900-luvun puolivälin designin klassikoista. Olohuoneessa Matti katsoo Isamu Noguchin sohvapöytää vuodelta 1944.
– 1940-luku näyttää edelleen varsin modernilta. Designkalusteiden ja esineiden hyvä puoli on, että ne sopivat minne tahansa.
Musta Dux-sohva on hankinta ajalta, jolloin lapset olivat pieniä. He ihmettelivät kovaa sohvaa ja toivoivat pehmeää. Mutta niin vain sohva on yhä mukana ja erinomaisessa kunnossa.
Matti toteaa, että on tärkeää ostaa hyviä huonekaluja. Se myös tulee edullisemmaksi kuin halpojen ostaminen.
– Designkalusteita ei kuitenkaan saa olla liikaa, ettei kodista tule huonekalunäyttely. Kodikkuus ja kerroksellisuus ovat tärkeitä.
Kodinhoitohuoneen seinällä on Ulla Rantasen työ ja Paul Osipowin grafiikkaa. Valkoinen maljakko on Helmi Remeksen, joka on Matin kummityttö. Veistos on Matin oma.
Makuuhuoneessa on Duxin vuode. Vasemmalla on Göran Augustsonin grafiikkaa, oikealla tamperelaisen taiteilijan työ. Metalli-veistos yöpöydällä on Matin tekemä.
Taidetta samalla maulla
Huikean kiinnostavan ja persoonallisen Matin ja Birgitan kodista tekevät taide ja design. He aloittivat keräilyn taidegrafiikasta, kuten Göran Augustsonin, Lars-Gunnar Nordströmin, Sam Vannin ja Paul Osipowin töistä. Kaikki edustavat konkretismia, ja Matti ja Birgitta ostivat 1940–50-lukujen töitä Bukowskin ja Hagelstamin huutokaupoista.
– Suosittelen kaikkia kuvataiteista kiinnostuneita aloittamaan grafiikasta. Se on inhimillistä myös kustannusten osalta.
Matti ja Birgitta hankkivat taidetta intuitiolla, eivät nimien tai tyylisunnan perusteella.
– Rakastumme samoihin tauluihin emmekä ole katuneet yhtäkään hankintaamme.
Nyt Mattia ovat alkaneet kiinnostaa maalaukset. Mitä ronskimmin, runsaammin ja paksummin ne on tehty, sitä parempi.
– Lisäksi kaikissa kunnon teoksissa on joku virhe. Ilman virhettä ei tule täydellisyyttä. Elämässä ei muutenkaan kannata pelätä virheitä.
Kun astuu sisään saunatiloihin ja laittaa komeroon valot, lasitiiliseinän läpi tulee samalla tunnelmavaloa. Kalusteet ovat Idon. – Kaikki valinnat ovat sopusoinnussa 1960-luvun tyylin kanssa, Matti sanoo.
Saunatilat ovat 20 neliön kokoiset. Niihin kuljetaan vain ulkoa. Tuolit on ostettu osto- ja myyntiliikkeestä. Matalan, mustaksi laatoitetun väliseinän toisella puolella on hyllyjä kylpytarvikkeille.
Koti
Espoon Tapiolassa
Arkkitehti Veikko Malmion 1963 suunnittelemassa kytketyssä paritalossa
4 h + k + saunaosasto, 120 m2.
Asukkaat
Kirjailija, taidegraafikko Matti Remes ja Birgitta Remes.
Laura Annala maalaa valoa ja väriä, elämisen riemua.
Tuukka Kiviranta
Parveke on täydellinen aamukahvipaikka. Parvekkeella viihtyy myös Nunu, rescuekoira Kreetalta. Nunu seuraa ohi kulkevia koirakavereita. Ylväät jäänmurtajat Urho, Voima, Sisu ja Kontio ovat osa näkymää.
Laura Annala maalaa valoa ja väriä, elämisen riemua.
Tuukka Kiviranta
Parveke on täydellinen aamukahvipaikka. Parvekkeella viihtyy myös Nunu, rescuekoira Kreetalta. Nunu seuraa ohi kulkevia koirakavereita. Ylväät jäänmurtajat Urho, Voima, Sisu ja Kontio ovat osa näkymää.
Olohuone-ruokailutilan eli suuren salin rahi ja pöytälamppu ovat kirpputorilta. Rahin Sara verhoili uudelleen vanhalla tyynynpäällisen kankaalla ja taljalla. Arkku löytyi edellisen kodin leikkimökistä.
Anna Wallendahr
Olohuoneessa on Radiohus-kattovalaisin, joka on Vilhelm Lauritzenin suunnittelema Kööpenhaminan Radiotaloon.
Olohuoneen pinkopahvin alta paljastui kaunis, harmaantunut hirsiseinä. Se on ollut joskus talon ulkoseinä. Olohuoneessa on kivasti tilaa ja se toimiikin vierashuoneena ystäville. Ovi on johtanut viereiseen huoneistoon, nyt sen takana on seinä. Valaisimet Pentikistä, tyynyt Ikeasta ja Pentikistä.
Venevaja on Dagin vanhempien vuonna 1982 rakennuttaman mökin pihapiirissä. Ulkopuolelta rakennus on ennallaan. Kun ovet suljetaan, vaja näyttää samalta kuin ennenkin.
HEIKKI RAUTIO
Hanna Linnakko
Olohuoneen pinkopahvin alta paljastui kaunis, harmaantunut hirsiseinä. Se on ollut joskus talon ulkoseinä. Olohuoneessa on kivasti tilaa ja se toimiikin vierashuoneena ystäville. Ovi on johtanut viereiseen huoneistoon, nyt sen takana on seinä. Valaisimet Pentikistä, tyynyt Ikeasta ja Pentikistä.
Venevaja on Dagin vanhempien vuonna 1982 rakennuttaman mökin pihapiirissä. Ulkopuolelta rakennus on ennallaan. Kun ovet suljetaan, vaja näyttää samalta kuin ennenkin.
HEIKKI RAUTIO
Hanna Linnakko
LUETUIMMAT
LUETUIMMAT
Fokus Media Finland Oy
Hämeentie 153 C, 00560 Helsinki
Y-tunnus 3157774-2
Fokus Media Finland Oy
Hämeentie 153 C, 00560 Helsinki
Y-tunnus 3157774-2