Artikkeli

Fabian Björk

Jaa­na Pa­rets­koi

Suomalaisen Hannelen koti Tallinnassa on valoisa ullakkoasunto

Hannele asuu kissojensa Viirun ja Pesosen kanssa Tallinnassa, monin tavoin täydellisessä asunnossa. Tilaa on runsaasti, ja valo tulvii sisään viidestä suunnasta. Ikkunoista avautuu hurmaava maisema vihreiden puistikkojen ja punaisten kattojen yli kohti kaupunkia.

Vie­lä vuo­si­tu­han­nen al­ku­puo­lel­la Tal­lin­nan kes­kus­tan län­si­puo­lel­le, Kesk­lin­nan kau­pun­gi­no­saan si­joit­tu­van Kas­si­sa­ban eli Kis­san­hän­nän asui­na­lu­een ma­ta­lah­kot ra­ken­nuk­set oli­vat huo­nos­sa kun­nos­sa ja ikä­väs­ti rem­pal­laan. Alu­een mai­ne­kaan ei ol­lut ke­hut­ta­va. Var­tin kä­ve­ly­mat­kan pääs­sä Raa­ti­huo­neen­to­ril­ta si­jait­se­va idyl­li­nen kau­pun­gi­no­sa on kun­nos­tet­tu kau­niik­si. Siel­lä viih­ty­vät niin dip­lo­maa­tit kuin mo­net Tal­lin­nas­ta asun­non hank­ki­neet suo­ma­lai­set­kin.

Kau­pat krei­vin ai­kaan

Kie­len­kään­tä­jä­nä työs­ken­te­le­vä Han­ne­le muut­ti Tal­lin­naan 1990-lu­vun alus­sa, kun hän oli kol­me­kymp­pi­nen. Han­ne­le asui aluk­si pie­nes­sä kak­si­os­sa, ny­kyi­sen ko­ti­ta­lon­sa toi­ses­sa ker­rok­ses­sa.

Vuon­na 1936 ra­ken­net­tu talo oli tuol­loin jok­seen­kin huo­nos­sa kun­nos­sa. Suu­rin osa asun­nois­ta oli vuok­ral­la. Ko­din si­jain­ti oli kui­ten­kin eri­no­mai­nen, ja Han­ne­le eh­ti os­taa sen juu­ri en­nen kuin Tal­lin­nan ne­li­ö­hin­nat läh­ti­vät nou­suun.

– Nyt­tem­min suo­jel­tu pys­ty­hir­si­ta­lo on tyy­pil­li­nen kes­kus­tan tal­lin­na­lais­ta­lo. Niin tyy­pil­li­nen, et­tä täl­lai­sil­le on oma ni­men­sä­kin, Tal­lin­na tüüpi maja eli Tal­lin­nan tyyp­pi­ta­lo, Han­ne­le ker­too.

Lau­ta­vuo­rat­tu­ja tai ra­pat­tu­ja vank­ko­ja ta­lo­ja ra­ken­net­tiin kes­kus­ta-alu­een reu­na­mil­le 1920-lu­vun nou­su­kau­del­ta toi­seen maa­il­man­so­taan saak­ka.

Ta­lois­sa on kak­si tai kol­me ker­ros­ta. Kus­sa­kin ker­rok­ses­sa on kak­si asun­toa ja kes­kel­lä rap­pu­käy­tä­vä. Ta­lot ra­ken­net­tiin huo­lel­la, ja muun mu­as­sa pa­lo­tur­val­li­suu­teen kiin­ni­tet­tiin jo ra­ken­nu­sai­ka­na huo­mi­o­ta. Rap­pu­käy­tä­vät on ra­ken­net­tu tii­lis­tä ja por­taat va­let­tu ki­vi­mas­sas­ta.

Vuonna 1936 valmistunut talo on tyypillinen tallinnalaistalo.

Vuonna 1936 valmistunut talo on tyypillinen tallinnalaistalo.

Fabian Björk

Asuin­ne­li­öi­tä vin­til­tä

Vä­lil­lä Han­ne­le eh­ti asua myös kes­ki­kau­pun­gil­la suu­res­sa työ­suh­de­a­sun­nos­sa, mut­ta ei luo­pu­nut kak­si­os­taan. Vuon­na 2012 hän kuu­li mah­dol­li­suu­des­ta lu­nas­taa asun­ton­sa ylä­puo­lel­la ole­val­ta kui­va­tus­vin­til­tä li­sää ti­laa.

– Tar­tuin ti­lai­suu­teen ja os­tin it­sel­le­ni rei­lut 90 ne­li­ö­tä kyl­mäl­tä vin­til­tä, kun oli var­mis­tu­nut, et­tä poik­keus­lu­val­la vin­tin saat­toi muut­taa asun­nok­si.

Sa­mal­la sel­vi­si, et­tä oli sal­lit­tua li­sä­tä ik­ku­noi­ta, ko­rot­taa kat­toa ja muut­taa ka­ton muo­toa osin. Kat­to­töi­den an­si­os­ta voi­tiin ra­ken­taa pi­han puo­lei­sel­le sei­nus­tal­le pit­kä, ka­pea par­ve­ke.

On ainakin yksi esine, josta Hannele ei luovu: isoisän tekemä punainen sohva. Sohvan väriin sopivan teoksen on maalannut virolainen taiteilija Ado Lill.

On ainakin yksi esine, josta Hannele ei luovu: isoisän tekemä punainen sohva. Sohvan väriin sopivan teoksen on maalannut virolainen taiteilija Ado Lill.

Fabian Björk

Samp­pan­jaa pres­sun al­la

Vin­tin muu­tos­työt käyn­nis­tyi­vät vä­lit­tö­mäs­ti, kun kaup­pa­kir­jat oli al­le­kir­joi­tet­tu. Kat­to­fir­man ra­ken­nus­mie­het rah­ta­si­vat pi­hal­le val­ta­vas­ti la­ho­ja lau­to­ja ja muu­ta roi­naa. Ai­em­min his­sit­tö­män ta­lon vin­til­tä oli kuu­le­man mu­kaan kan­net­tu ulos ai­na­kin 30 äm­pä­ril­lis­tä pu­lu­jen jä­tök­siä.

– Kun tila oli tyh­jä ja kat­to­kin läh­te­nyt, is­tuin kat­tee­na käy­tet­ty­jen si­nis­ten pres­su­jen al­la, join samp­pan­jaa ja ih­met­te­lin, mitä ih­met­tä oli tul­lut han­kit­tua, Han­ne­le muis­te­lee.

Muu­toin re­mon­toi­mi­nen oli huo­mat­ta­vas­ti hel­pom­paa kuin 1990-lu­vul­la, jol­loin tar­vik­keis­ta oli pu­laa.

– Sil­loin asun­not kun­nos­tet­tiin pe­ri­aat­teel­la ote­taan mitä saa­daan. Ei ol­lut in­ter­ne­tiä, mis­tä et­siä tar­jouk­sia. Ei ol­lut edes si­sus­tus­kaup­po­ja.

1990-lu­vul­la kyl­py­huo­nei­siin va­lit­tiin val­koi­set kaa­ke­lit, mi­kä­li val­koi­sia kaa­ke­lei­ta oli tar­jol­la.

– Tar­vik­kei­den hank­ki­mi­nen oli sa­la­po­lii­si­työ­tä. Nii­tä saa­tet­tiin jou­tua ha­ke­maan eri puo­lil­ta Vi­roa. Työ­tä se teet­ti ja seik­kai­lun­ha­lua tar­vit­tiin.

Taideteos sohvan yläpuolella on Hannelen ystävän tyttären Silvia Mallenen tekemä.

Taideteos sohvan yläpuolella on Hannelen ystävän tyttären Silvia Mallenen tekemä.

Fabian Björk

Yh­tä suur­ta ti­laa

Han­ne­le teki re­mont­ti­suun­ni­tel­mat pit­käl­ti it­se. Apua hän sai sil­loi­sel­ta naa­pu­ril­taan, si­sus­tu­sark­ki­teh­ti Timo Vil­la­kil­ta, joka myös piir­si suun­ni­tel­mat puh­taik­si.

– Per­heel­li­nen oli­si var­mas­ti suun­ni­tel­lut eri­lai­sen asun­non. It­se ajat­te­lin tar­vit­se­va­ni ovet vain ves­saan ja ulos, Han­ne­le ker­too.

Ys­tä­vät kä­vi­vät aut­ta­mas­sa re­mon­tis­sa, mut­ta suu­rim­man työn te­ki­vät am­mat­ti­lai­set, jos­kaan ei­vät ai­na niin hy­väl­lä me­nes­tyk­sel­lä.

– Esi­mer­kik­si ulom­pien sei­nien eris­tyk­set teh­tiin en­sim­mäi­sel­lä kier­rok­sel­la niin huo­nos­ti, et­tä puo­let sei­nis­tä jou­dut­tiin te­ke­mään uu­sik­si, ja pa­rin kuu­kau­den työ meni huk­kaan.

Pal­jon Han­ne­le teki it­se: maa­la­si ja hioi etei­seen ja ves­saan jä­te­tyn al­ku­pe­räi­sen tii­li­sei­nän.

– Pari viik­koa hi­o­mi­ses­sa meni, mut­ta lop­pu­tu­lok­ses­ta olen edel­leen ää­rim­mäi­sen yl­peä.

Uut­ta ja laa­du­kas­ta

Lä­hes 30 vuot­ta Vi­ros­sa asu­nut Han­ne­le viih­tyy lois­ta­vas­ti Tal­lin­nas­sa. Niin­pä hän ha­lu­si re­mon­toi­da ko­tin­sa­kin kes­tä­mään ai­kaa.

Kos­ka vint­ti oli alun pe­rin asu­ma­ton­ta ti­laa, jou­dut­tiin ra­ken­ta­mi­nen aloit­ta­maan mil­tei tyh­jäs­tä. Siel­lä ei ole tii­li­sei­nää lu­kuun ot­ta­mat­ta jäl­jel­lä mi­tään van­haa. Esi­mer­kik­si kat­to­par­rut ovat uu­sia, vaik­ka näyt­tä­vät­kin van­hoil­ta.

Han­ne­le ha­lu­si sat­sa­ta ra­ken­tei­den laa­tuun ja käyt­tää mah­dol­li­sim­man luon­non­mu­kai­sia ma­te­ri­aa­le­ja.

– Tämä tie­tys­ti nä­kyy sit­ten si­sus­tuk­ses­sa mii­nus­merk­ki­se­nä, hän to­te­aa.

Si­sus­tuk­ses­sa Suo­mea ja Vi­roa

Kos­ka re­mont­ti söi suu­ren sii­vun bud­je­tis­ta, on si­sus­tus yhä kes­ken. Huo­ne­ka­lut ovat en­ti­sis­tä asun­nois­ta, ei­vät­kä kaik­ki Han­ne­len mie­les­tä sovi vint­ti­a­sun­toon.

– Ai­na­kin si­ni­nen, vi­ro­lais­val­mis­tei­nen soh­va on me­nos­sa vaih­toon, mut­ta isoi­sä­ni te­ke­mä pu­nai­nen puu­soh­va eh­dot­to­mas­ti jää.

Joi­ta­kin haus­ko­ja esi­nei­tä on löy­ty­nyt myös ko­ti­ta­lon kät­köis­tä.

– Kel­la­ris­ta kan­noin si­säl­le vih­re­än neu­vos­to-
ai­kai­sen ar­kun ja jo­ku­sen pel­ti­äm­pä­rin.

Ma­kuu­huo­neen ja ves­san ovet Han­ne­le muok­ka­si an­tiik­ki­liik­kees­tä löy­ty­neis­tä sa­li­no­vis­ta, joi­den kuk­ka­ku­vi­oi­dut mai­to­la­sit ovat al­ku­pe­räi­set.

– Helk­ka­ris­ti on Ike­an ta­va­roi­ta, mut­ta nii­tä vä­hen­te­len sitä mu­kaa, kun ti­lal­le löy­tyy jo­ta­kin pa­rem­paa. Ai­ka pal­jon on myös tau­lu­ja, mo­net ys­tä­vien te­ke­miä ja pari os­tet­tua. Nii­tä on vie­lä va­ras­tos­sa, ala­ker­ras­sa ja mö­kil­lä­kin. Vaih­te­len maa­lauk­sia sei­nil­lä mie­li­a­lan ja si­sus­tuk­sen vaih­tu­es­sa, Han­ne­le ker­too.

Suo­mi nä­kyy Han­ne­len ko­to­na en­nen kaik­kea Iit­ta­lan as­ti­oi­na ja suo­men­kie­li­si­nä kir­joi­na.

Hannelen kotona on vähän ovia. Verhon takana on kodinhoito- ja suihkutilat.

Hannelen kotona on vähän ovia. Verhon takana on kodinhoito- ja suihkutilat.

Fabian Björk

Olen ko­to­na­ni Vi­ros­sa

Han­ne­len ys­tä­vä­pii­ri koos­tuu mil­tei pel­käs­tään vi­ro­lai­sis­ta. Mah­dol­li­suuk­sia tois­ten vi­ron­suo­ma­lais­ten koh­taa­mi­seen toki oli­si, sil­lä Vi­ros­sa toi­mii usei­ta eri­lai­sia Suo­mi-yh­dis­tyk­siä, esi­mer­kik­si Suo­met­ta­ret sekä Pär­nun Suo­mi-seu­ra. Myös lii­ke­mie­hil­lä ja opis­ke­li­joil­la on omat seu­ran­sa.

– Olen jok­seen­kin vie­raan­tu­nut Suo­mes­ta, vaik­ka käyn­kin siel­lä usein. Olen myös edel­leen Suo­men kan­sa­lai­nen, sil­lä Vi­ros­sa ei ole mah­dol­li­suut­ta kak­sois­kan­sa­lai­suu­teen.

Muut­to Vi­roon oli help­po, sil­lä Han­ne­le osa­si kiel­tä jo en­nen muut­toa. Sen si­jaan 1990-lu­vun var­sin an­kei­siin olo­suh­tei­siin so­peu­tu­mi­nen oli han­ka­lam­paa.

Ko­tiu­tu­mis­ta aut­toi Vi­ron poh­jois­ran­ni­kol­la si­jait­se­vas­ta Ka­re­pan ka­las­ta­ja­ky­läs­tä han­kit­tu ke­sä­paik­ka, pie­ni sau­na­mök­ki, jos­sa Han­ne­le viih­tyy edel­leen­kin. Sin­ne ovat myös mat­kal­la kaik­ki kym­me­net tai­mi­pur­kit, joi­ta hän vaa­lii ik­ku­na­lau­doil­laan ja rap­pu­käy­tä­vän hyl­lyis­sä.

Koti

Kis­san­hän­näs­sä Tal­lin­nas­sa.

Vuon­na 1936 ra­ken­ne­tus­sa ta­los­sa noin 90 m².

Asu­kas

Kie­len­kään­tä­jä­nä työs­ken­te­le­vä vii­si­kymp­pi­nen Han­ne­le.