Fabian Björk
Jaana Paretskoi
Vielä vuosituhannen alkupuolella Tallinnan keskustan länsipuolelle, Kesklinnan kaupunginosaan sijoittuvan Kassisaban eli Kissanhännän asuinalueen matalahkot rakennukset olivat huonossa kunnossa ja ikävästi rempallaan. Alueen mainekaan ei ollut kehuttava. Vartin kävelymatkan päässä Raatihuoneentorilta sijaitseva idyllinen kaupunginosa on kunnostettu kauniiksi. Siellä viihtyvät niin diplomaatit kuin monet Tallinnasta asunnon hankkineet suomalaisetkin.
Kaupat kreivin aikaan
Kielenkääntäjänä työskentelevä Hannele muutti Tallinnaan 1990-luvun alussa, kun hän oli kolmekymppinen. Hannele asui aluksi pienessä kaksiossa, nykyisen kotitalonsa toisessa kerroksessa.
Vuonna 1936 rakennettu talo oli tuolloin jokseenkin huonossa kunnossa. Suurin osa asunnoista oli vuokralla. Kodin sijainti oli kuitenkin erinomainen, ja Hannele ehti ostaa sen juuri ennen kuin Tallinnan neliöhinnat lähtivät nousuun.
– Nyttemmin suojeltu pystyhirsitalo on tyypillinen keskustan tallinnalaistalo. Niin tyypillinen, että tällaisille on oma nimensäkin, Tallinna tüüpi maja eli Tallinnan tyyppitalo, Hannele kertoo.
Lautavuorattuja tai rapattuja vankkoja taloja rakennettiin keskusta-alueen reunamille 1920-luvun nousukaudelta toiseen maailmansotaan saakka.
Taloissa on kaksi tai kolme kerrosta. Kussakin kerroksessa on kaksi asuntoa ja keskellä rappukäytävä. Talot rakennettiin huolella, ja muun muassa paloturvallisuuteen kiinnitettiin jo rakennusaikana huomiota. Rappukäytävät on rakennettu tiilistä ja portaat valettu kivimassasta.
Vuonna 1936 valmistunut talo on tyypillinen tallinnalaistalo.
Fabian Björk
Asuinneliöitä vintiltä
Välillä Hannele ehti asua myös keskikaupungilla suuressa työsuhdeasunnossa, mutta ei luopunut kaksiostaan. Vuonna 2012 hän kuuli mahdollisuudesta lunastaa asuntonsa yläpuolella olevalta kuivatusvintiltä lisää tilaa.
– Tartuin tilaisuuteen ja ostin itselleni reilut 90 neliötä kylmältä vintiltä, kun oli varmistunut, että poikkeusluvalla vintin saattoi muuttaa asunnoksi.
Samalla selvisi, että oli sallittua lisätä ikkunoita, korottaa kattoa ja muuttaa katon muotoa osin. Kattotöiden ansiosta voitiin rakentaa pihan puoleiselle seinustalle pitkä, kapea parveke.
On ainakin yksi esine, josta Hannele ei luovu: isoisän tekemä punainen sohva. Sohvan väriin sopivan teoksen on maalannut virolainen taiteilija Ado Lill.
Fabian Björk
Samppanjaa pressun alla
Vintin muutostyöt käynnistyivät välittömästi, kun kauppakirjat oli allekirjoitettu. Kattofirman rakennusmiehet rahtasivat pihalle valtavasti lahoja lautoja ja muuta roinaa. Aiemmin hissittömän talon vintiltä oli kuuleman mukaan kannettu ulos ainakin 30 ämpärillistä pulujen jätöksiä.
– Kun tila oli tyhjä ja kattokin lähtenyt, istuin katteena käytettyjen sinisten pressujen alla, join samppanjaa ja ihmettelin, mitä ihmettä oli tullut hankittua, Hannele muistelee.
Muutoin remontoiminen oli huomattavasti helpompaa kuin 1990-luvulla, jolloin tarvikkeista oli pulaa.
– Silloin asunnot kunnostettiin periaatteella otetaan mitä saadaan. Ei ollut internetiä, mistä etsiä tarjouksia. Ei ollut edes sisustuskauppoja.
1990-luvulla kylpyhuoneisiin valittiin valkoiset kaakelit, mikäli valkoisia kaakeleita oli tarjolla.
– Tarvikkeiden hankkiminen oli salapoliisityötä. Niitä saatettiin joutua hakemaan eri puolilta Viroa. Työtä se teetti ja seikkailunhalua tarvittiin.
Taideteos sohvan yläpuolella on Hannelen ystävän tyttären Silvia Mallenen tekemä.
Fabian Björk
Yhtä suurta tilaa
Hannele teki remonttisuunnitelmat pitkälti itse. Apua hän sai silloiselta naapuriltaan, sisustusarkkitehti Timo Villakilta, joka myös piirsi suunnitelmat puhtaiksi.
– Perheellinen olisi varmasti suunnitellut erilaisen asunnon. Itse ajattelin tarvitsevani ovet vain vessaan ja ulos, Hannele kertoo.
Ystävät kävivät auttamassa remontissa, mutta suurimman työn tekivät ammattilaiset, joskaan eivät aina niin hyvällä menestyksellä.
– Esimerkiksi ulompien seinien eristykset tehtiin ensimmäisellä kierroksella niin huonosti, että puolet seinistä jouduttiin tekemään uusiksi, ja parin kuukauden työ meni hukkaan.
Paljon Hannele teki itse: maalasi ja hioi eteiseen ja vessaan jätetyn alkuperäisen tiiliseinän.
– Pari viikkoa hiomisessa meni, mutta lopputuloksesta olen edelleen äärimmäisen ylpeä.
Uutta ja laadukasta
Lähes 30 vuotta Virossa asunut Hannele viihtyy loistavasti Tallinnassa. Niinpä hän halusi remontoida kotinsakin kestämään aikaa.
Koska vintti oli alun perin asumatonta tilaa, jouduttiin rakentaminen aloittamaan miltei tyhjästä. Siellä ei ole tiiliseinää lukuun ottamatta jäljellä mitään vanhaa. Esimerkiksi kattoparrut ovat uusia, vaikka näyttävätkin vanhoilta.
Hannele halusi satsata rakenteiden laatuun ja käyttää mahdollisimman luonnonmukaisia materiaaleja.
– Tämä tietysti näkyy sitten sisustuksessa miinusmerkkisenä, hän toteaa.
Sisustuksessa Suomea ja Viroa
Koska remontti söi suuren siivun budjetista, on sisustus yhä kesken. Huonekalut ovat entisistä asunnoista, eivätkä kaikki Hannelen mielestä sovi vinttiasuntoon.
– Ainakin sininen, virolaisvalmisteinen sohva on menossa vaihtoon, mutta isoisäni tekemä punainen puusohva ehdottomasti jää.
Joitakin hauskoja esineitä on löytynyt myös kotitalon kätköistä.
– Kellarista kannoin sisälle vihreän neuvosto-
aikaisen arkun ja jokusen peltiämpärin.
Makuuhuoneen ja vessan ovet Hannele muokkasi antiikkiliikkeestä löytyneistä salinovista, joiden kukkakuvioidut maitolasit ovat alkuperäiset.
– Helkkaristi on Ikean tavaroita, mutta niitä vähentelen sitä mukaa, kun tilalle löytyy jotakin parempaa. Aika paljon on myös tauluja, monet ystävien tekemiä ja pari ostettua. Niitä on vielä varastossa, alakerrassa ja mökilläkin. Vaihtelen maalauksia seinillä mielialan ja sisustuksen vaihtuessa, Hannele kertoo.
Suomi näkyy Hannelen kotona ennen kaikkea Iittalan astioina ja suomenkielisinä kirjoina.
Hannelen kotona on vähän ovia. Verhon takana on kodinhoito- ja suihkutilat.
Fabian Björk
Olen kotonani Virossa
Hannelen ystäväpiiri koostuu miltei pelkästään virolaisista. Mahdollisuuksia toisten vironsuomalaisten kohtaamiseen toki olisi, sillä Virossa toimii useita erilaisia Suomi-yhdistyksiä, esimerkiksi Suomettaret sekä Pärnun Suomi-seura. Myös liikemiehillä ja opiskelijoilla on omat seuransa.
– Olen jokseenkin vieraantunut Suomesta, vaikka käynkin siellä usein. Olen myös edelleen Suomen kansalainen, sillä Virossa ei ole mahdollisuutta kaksoiskansalaisuuteen.
Muutto Viroon oli helppo, sillä Hannele osasi kieltä jo ennen muuttoa. Sen sijaan 1990-luvun varsin ankeisiin olosuhteisiin sopeutuminen oli hankalampaa.
Kotiutumista auttoi Viron pohjoisrannikolla sijaitsevasta Karepan kalastajakylästä hankittu kesäpaikka, pieni saunamökki, jossa Hannele viihtyy edelleenkin. Sinne ovat myös matkalla kaikki kymmenet taimipurkit, joita hän vaalii ikkunalaudoillaan ja rappukäytävän hyllyissä.
Koti
Kissanhännässä Tallinnassa.
Vuonna 1936 rakennetussa talossa noin 90 m².
Asukas
Kielenkääntäjänä työskentelevä viisikymppinen Hannele.
LUETUIMMAT
KATSO RESEPTIT
YHTEISTYÖSSÄ
LUETUIMMAT
KATSO RESEPTIT
YHTEISTYÖSSÄ
Fokus Media Finland Oy
Hämeentie 153 C, 00560 Helsinki
Y-tunnus 3157774-2
Fokus Media Finland Oy
Hämeentie 153 C, 00560 Helsinki
Y-tunnus 3157774-2