Keittiön ilme on klassisen rauhallinen. Kaapit ovat À la Carte -keittiöiltä. Iso antiikkikaappi on hankinta Billnäsin antiikkimessuilta. Arkiaskareiden lomassa voi seurata rannan elämää, kun tiskiallas on ikkunan edessä. Taustalla näkyy Bettinan makuuhuone. Tamminen pikkutuoli on viktoriaaninen.
Teksti ja kuvat Heikki Rautio
Turun saariston luonnonkauneus pysäyttää. Näen meren pieksämiä karuja kallioita ja suojaisia tammilehtoja. Bettina Wulffille nämä maisemat ovat olleet kesien näyttämö jo neljän vuosikymmenen ajan.
Tarina alkaa 1970-luvun alusta. Silloin Bettinan vanhemmat hankkivat rantatontin Turun saaristosta. Mielessä oli uusi kesäkoti kuusihenkiselle perheelle.
– Perheellämme oli aikaisemmin kesäpaikka Helsingin kupeessa. Uuden kesäpaikan hankinta tuli ajankohtaiseksi, kun kaupunki laajentui vanhan huvila-alueen kylkeen, Bettina muistelee.
Suojaisa sopukka
Luonnonrauhaa piti lähteä etsimään kauempaa. Suojaisa sopukka löytyi tuttavaperheen vinkistä Turun saaristosta.
– Vanhempani kuulivat samalla alueella myytävänä olevasta rantatontista ja tarttuivat tilaisuuteen, Bettina kertaa tarinaa.
Tontille nousi Hongan hirsihuvila, jossa oli viisi huonetta ja avokeittiö. Selkeäpohjainen huvila osoittautui toimivaksi.
Myöhemmin lasten pienet makuuhuoneet yhdistettiin tilavaksi makuuhuoneeksi ja vierashuoneeksi. Samalla tontille rakennettiin erillinen vierastalo jo aikuistuneiden lasten perheiden käyttöön.
Suvun yhteiset kesät jatkuivat 2000-luvulle asti. Lopulta kesäkoti siirtyi Bettinalle.
Raikasta, ei kylmää
Kesäkodin ilmeen päivityksessä suurin muutos oli sisätilojen maalaaminen. Lattian, katon ja seinien alkuperäinen 1970-luvun tummunut mänty vaihtui vaaleanharmaaseen ja valkoiseen. Ideana oli luoda tunnelmaltaan viileä sisustus.
– En halunnut tyypillistä merihenkistä sinivalkoista sisustusta tai kokovalkoista shabby chic -romantiikkaa.
Bettina haki henkeä länsinaapurista.
– Ruotsissa puhutaan sisustuksesta, joka on sval, viileä. Väripaletissa on valkoista, beigeä ja harmaata. Yleisilme on raikas olematta kylmä.
Tehosteväreinä Bettina on käyttänyt punaista, joka linkittyy hänen kotiinsa kaupungissa, sekä vihreitä aksentteja.
– Vihreä oli äitini lempiväri, joten se kuuluu tänne automaattisesti.
Remontit ennen kesäkautta
Tyylillisesti linja halutiin pitää klassisena ja aikaa kestävänä. Keittiöremontissa vanhat mäntyiset kaapistot ja tumma, puinen työtaso vaihdettiin valkoisiin peilioviin ja vaaleaan komposiittitasoon. Keittiöstä haluttiin mahdollisimman helppohoitoinen.
Uudistuksessa luovuttiin myös keittiön yläkaapeista.
– Keittiön ilme on nyt ilmavampi. Avohyllyillä olevat astiat löytää helposti, ja ne ovat ilo silmälle.
Sisäremontti toteutettiin keväällä ennen lomasesongin alkua.
– Olen tehnyt kaikki remontit keväällä tai syksyllä. Kesä on liian lyhyt ja arvokas aika remontin keskellä elämiseen.
Paikan hyvä henki
Vanhoja talonpoikaiskalusteita, mukavia sohvia ja mausteena kiinalaista posliinia. Sisustus on yhdistelmä Bettinan hankintoja ja talossa olleita kalusteita.
– Halusin säilyttää paikan hengen, sillä tähän taloon liittyy paljon hyviä muistoja. Toisaalta halusin kesäkodista myös itseni näköisen.
Monet kalusteista säilyivät omilla paikoillaan.
– Vanhemmillani oli varmat käsitykset, miten esimerkiksi sohvien tuli olla. Ehdotin joskus, että toinen olohuoneen sohvista siirtyisi pois ison maisemaikkunan edestä. Ideani ei ollut varsinaisesti menestys, Bettina kertoo nauraen.
Nykyisin olohuoneen sohvat ovat juuri, kuten Bettina ne visioi.
– Lempipaikkani on uudella paikalla olevan sohvan nurkka, jossa luen kirjaa tai katson televisiosta.
Kaappi piti paikkansa
Alkuperäisen paikkansa olohuoneessa saivat pitää ruokailuryhmä sekä iso, talonpoikainen antiikkikaappi, joka oli Bettinan äidin ylpeys.
– Olen itse ollut aina kiinnostunut antiikista. Minulla oli kuusi vuotta oma antiikkiliike Helsingissä. Täällä yhdistyvät nyt suomalaiset, ruotsalaiset ja englantilaiset esineet.
Sisustuksellisen haasteen tarjosivat käytöstä poistetut lastenhuoneiden oviaukot. Hirsiseinien paikkaaminen ei ole yhtä yksinkertaista kuin levytettyjen.
– Keksin levyttää ja tapetoida syvennykset. Tapetiksi valitsin vanhaan ruotsalaiseen lakitekstiin perustuvan herkän tapetin.
Elämä on ulkona
Bettinan aloittaa aamunsa kastautumalla Itämeren aalloissa. Tapa on tuttu jo nuoruudesta, kun äiti ja tytär pulahtivat yhdessä virkistävään meriveteen – säässä kuin säässä.
– Olen täällä ulkona lähes aamusta iltaan. Puuhailen kaikenlaista talon ympäristössä. Aina löytyy haravoitavaa tai kitkettävää.
Viikkoa rytmittää kesätori, joka järjestetään joka keskiviikko.
– Syön täällä pelkästään lähiruokaa. Kalat hankin paikalliselta kalastajalta, vihannekset maanviljelijältä.
Täydennystä Bettina saa omalta kasvimaalta.Salaatti-, papu- ja kesäkurpitsasadosta nautitaan pitkin kesää. Metsästä kerätään sienet ja marjat.
– Poikani amerikkalainen tyttöystävä oli nähnyt kuvia poimimistani marjoista ja sienistä. Hän halusi ehdottomasti päästä metsään.
Vieraan haltioitunut kommentti retken jälkeen avasi suomalaisen silmiä.
– Hän sanoi, ettei ole koskaan ennen poiminut omaa ruokaansa.
Kesään kuuluvat myös suvun ja perheen kokoontumiset. Aikaa vietetään yhdessä lähisaarissa veneillen ja retkeillen. Usein yhteiset illanistujaiset päättyvät korttipöydän ääreen, kun otetaan selvää, kuka on suvun Shanghai-mestari.
Saaristomeren luonto on karun kaunista. Puinen polku johtaa uimapaikalle.
Kesäkoti
Turun saaristossa.
Vuonna 1975 valmistunut Honka-huvila, 5 h +
avokeittiö, 130 m².
Asukkaat
Vapaa kirjoittaja Bettina Wulff ja hänen kaksi aikuista poikaansa.
LUETUIMMAT
LUE KOTI & KEITTIÖ
KATSO RESEPTIT
YHTEISTYÖSSÄ
LUETUIMMAT
LUE KOTI & KEITTIÖ
KATSO RESEPTIT
YHTEISTYÖSSÄ